PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
09-01-2021
Halloweener
Met een link naar het halloween gebeuren en de kwaliteiten van de Izegemse brouwridder Jef Pirens koos Mellissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte deze voltreffer voor BierBrief 572. Een stoutachtig rauchbier waarbij 120 kg butternut pompoenen ongeveer 1,5 uur werden gerookt on de Smoked BBQ van huisvriend Jonas Desmedts (Food, Fire en Fun) om daarna in de kookketel te verdwijnen. Na behendig filteren mocht alles naar de bottelarij en warme kamer met een heerlijk bier als resultaat.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met snel verdwijnende beige schuimkraag en weinig tot geen carbonatatie. Stoutgevoelig moutaroma met koffie en een pikante rooksensatie in aanbod. Een matig rauchgehalte bepaald het zoetig mondgevoel. De kruidige (peper) moutbitterheid brengt met zijn rookgegevens een beeld van een milde stout in beeld en via een aangename alcoholwarmte kom je tot aan een licht moutbittere afdronk waarbij het rookgegeven blijft nazinderen. Heerlijk degustief en zetelbier bij de donkere wintermaanden.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) liet voor BierBrief 573 haak keuze gaan naar een creatieve bestseller. Een champagnebier uit het brein van Omer Gery, de vijfde generatie Vander Ghinste. Hierbij werden vijf hopsoorten gebruikt waarbij 2 in dry-hopping en na rustperiode van een 8-tal weken een heel speciaal aromatisch effect veroorzaakt . De aanwezige Brett maakt het meteen een bier dat beter wordt met de jaren. Deze limited Edition werd 12 jaar na de klassieker gebrouwen maar ook onder het motto 'Hoe mèr, hoe liever' en is alvast geevolueerd (door zijn brouwwijze) naar een droog en levendig bier met zeer weinig suikergehalte.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Een kruidig, citrusachtig zoet gist en moutaroma waarin de aanwezige Brett zich laat voelen. Een zachte en zoetig aanvoelend pilsmout, droog en met een licht zurig gistaccentje je naar een fruitige (sinaasappel) moutbittere afdrong verwijst. Zeer geslaagde welkomdrank of abieritief.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 571 voor een Waals biobier van brouwer Damien Delneste die met gerstemout uit eigen boerderij gebruikt met brouwwater die hij vanonder de brouwerij oppompt. Er is ook een eigen gekweekte giststam. De frisse Belgische en Duitse biohop haalde hij bij zijn baas Marc Antoine de Mees wat een zeer aangenaam en frisse dorstlesser opleverde.
PROEFKOTJE Amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een overheersend gesrtemout aroma waarin wel een beetje tarwe is verweven. Een fris aanvoelende smaak met vooral licht zurige (gist?) moutbitterheid en ook wat zoetig je overbrengt naar tarwemout gevoelige zoet/bittere afdronk.
Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Gaurain-Ramecroix - info@brunehaut.com - 069/34 64 11 ) www.brunehaut.com
Meegebracht na bezoek bij Bierhalle Deconinck Vichte.. Dit abdijbier geinspireerd door het mythische verhaal van St. Hubert waarbij de plaatselijke brouwer aan de voet van de St Humbertusbaseliek vele jaren geleden al bier brouwen. Voor het eerst heruitgebracht in 2018 in opdracht van de Calrsberg Groep en gebrouwen bij Roman Oudenaarde. Daarne kwam het uit de ketels van talrijk andere brouwerijen maar steeds met medewerking van Pierre Celis, de Godvader van het witbier.
PROEFKOTJE: Wazig licht blond van kleur met fijne witte schuimkraag en normale carbonatatie. Zoet aanvoelend moutaroma waar alvast het toetje koriander merkbaar is. Een stevig mondgevoel, zacht gekruid en met koriander invloed in de kruidige tarwemout bitterheid die met een aangename zachte hopsmaak, licht zurig en fruitig (banaan), zich een passende afdronk teweeg brengt.
Meegebracht tijden afhaling eten aan de brouwerij. De nieuwste match van het allereerste bier van brouwer Jef Pirens waardoor iedereen bewust werd van zijn uitzonderlijk brouwtalent. Deze quadrupel, gebrouwen naar de smaak van den brouwer en met zuiver natuurlijke producten garanderen een leuke gezelligheid en uitbundige smaak. De perfectie voor wie van dit biertype houdt.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht gerookt moutaroma waarbij de spontane geur van koffie en toets zoethout voor opwinding zorgen. Een stevig mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid werkt vertederend op de aangename smaak die je subtiel leidt naar en mild bittere afdonk. Wordt voorl els degustiefje, zetelbier kan ook maar is zeer lekker in en bij wilde gerechten.
Brouwerij D'Oude Maalderij (eet en proefcafé The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be - FB D'Oude Maalderij - The Mash
Meegebracht na take away bestelling in The Mash Izegem. Dit aangenaam hopperke waarbij de receptuur van Jef Pirens reeds verschillende brouwketels heeft doorlopen werd gebrouwen in eigen habitat met gebruik van Britse hop, gerst- en tarwewout. Het is volgens mijn met hop doordrongen mening een lekkere opstap voor mensen die naar een IPA gevoel zoeken. Zeer fris als abieritief maar tevens een goed gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en goeie carbonatatie. Licht fruitig (mango) moutaroma waarin het citrusachtige een aangename hoppigheid is ingeslopen. Een fris en evenwichtig mondgevoel waarin het zoete en het hoppige elkaar beminnen en zeer aangenaam verrassend je laat leiden naar een droge, fruitige behoorlijk lange afdronk.
Meegebracht bij inkopen Delhaize Izegem. Een subtiel witbier dat in een vorig leven als 'Fourguette' op de markt kwam en werd gelanceerd in 2017. Gebrouwen met de traditionele kijk die een duidelijk karakter vormt onder invloed van het fruitige citrus en koriander gegeven waarbij het een stevige body en meer bitterheid brengt dan de originele 'witteke'. De unieke Lupulus-stijl werd opnieuw gerespecteerd.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met romige ivoorkleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig citrus gevoelig tarwemout aroma met een milde verwijzing naar de toegevoegde kruidigheid onder meer koriander. Een bloemig fruitig zacht moutbitter (tarwe) mondgevoel waarin ook hier de aanwezigheid van een subtiele toets koriander een weg zoekt en eindigt met een frisse, zoet gevooisde bitterheid waarbij een kruidigheid (koriander, peper) de smaakpapillen aangenaam gespeelt.. Een lekker abieritief en staat mooi in en/of bij visgerechten.
Meegebracht tijdens inkopen Delhaize Izegem. Volgens 'De Inspecteur' van Radio 2 is dit het beste huisbier tijdens de tasting op het Voedingssalon te Brussel. Waar het wordt gebrouwen wil heet warenhuis niet prijsgeven. Wel zeggen ze dat het in een relatief kleinschalige brouwerij is. Waarschijnlijk nog steeds bij Brouwerij Haacht Boortmeerbeek. In het simpel etiket staat ook eerlijk vermeld dat ze gebruik maken van 'ammoniakkaramel' wat bewijst dat niet alles naturel is maar dat veranderd niks aan de pils smaak.
PROEFKOTJE: Geelgouden kleur met mooie witte schuimkraag en te weinig carbonatatie. Zoetig moutaroma met in de achtergrond enige blijk van hoppigheid. Een zeer licht, waterachtig' mondgevoel met vooral de tarwemout en mis die hun bitterheid aantonen en zacht prikkelend eindigt met een weinig bittere en zeer korte afdronk. Het wordt dus direct verder zuipen.
'Super vers', de naam maakt meteen hoge verwachtingen bij het project van Pattrizio Stefanelli van BirraTartaruga (Italiaans voor schildpad) die deze versie liet brouwen bij De Ranke Dottignies. waarbij gebruik werd gemaakt van de hopsoorten Galaxy en Citra en er ook stevig door werd gedryhopped. Verder nog haver, pils- en pale-alemout. Moet volgens de brouwers zeer vers gedronken worden. Op het etiket staat: 'Do not age this beer'
PROEFKOTJE: Wazig goudblonde kleur met klein maar fijne witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (mango) hoparoma met invloed van enkele kruidige en citrusachtige toetsen. Een zeer hoog hopgehalte met pompelmoes gegevens bepaald het mondgevoel met toch een zachte moutbittere achtergrond die het zeer vlot drinkbaar maakt en via een milde zoetheid je brengt naar een subtiel hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft nagenieten. Als abieritief of dorstlesser bruikbaar.
Melissa Dhooge, de winkelmeid van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 570 voor een nieuwe batch van een zeer respectvol lekker fris bier. Het werd een eerste keer gebrouwen in 2009 door Adam Verstraete in de ketels van de huurbrouwerij Deca Woesten. De naam is een link naar het vroegere bruine café dat zich bevond in de huidige woonst van den brouwer te Diksmuide. Het café werd na de oorlog opnieuw opgetrokken enkele meters verder in de straat. Het bier werd gebrouwen met toevoeging van de dubbekdoel hop 'Merkur' en zuivere hoppallets van de aromahop 'Saphir' gaven een zekerheid tot mooi geurend en vooral lekker drinkend gezelschapsbier. Het beslag bevat gerst-tarwemout en haver om het genieten te verhogen.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam, fruitig (banaan) hoparroma die zich laat begeleiden door de plaatselijke giststam. Een milde zoetheid bespeeld het mondgevoel. Een frisse moutbitterheid met een kleine alcoholwarmte en een toets hopgevoelens brengt je luchtig naar een zacht hopbittere afdronk.
Tussen het grote gamma alcoholvrijbier bij Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit verrassend bier met de stempel Mikkeller. Onder de noemer 'Free Whent Ale' gaf recepturist Bjorn Mikkel de zorgen over het brouwproces aan De Proefbrouwerij Lochristi. De uitdaging om dit uitzonderlijk licht bier smaakvol te houden was dan ook een zeer geslaagde uitdaging. Het bier is isotechnisch en bevat tevens verschillende nuttige vitamientjes.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie, vaste witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooie verdeling van het mout en de toegevoegde hop in een fruitig (perzik) aroma. Een nogal zwak mondgevoel waarin de moutbitterheid wel de fruitige pompelmoes van de hop overstijgt maar je toch laat genieten van een fris en drinkbaar vervolg dat eindigt met een lichte hopbittere afdronk. Een der betere non-alcool bieren die ik de laatste tijd heb geproefd.
Ontdekt tussen de vele uniek gebrouwen craftbieren die in Bierhalle Deconinck Vichte te vinden zijn. Het is een laag-alcool bier gebasseerd op 'Michelada', een soort Mexicaanse Bloody Mary gemengd met bier. Een 'ketelzuur' gebrouwen met tomaten (unieke bitterheid) en dry-hopped met Sorachi Ace' (die de limonade nabootst) met daarbij een sluifje zeezout en enkele goed gekozen kruiden.
PROEFKOTJE: Wazig licht blondje met weinig tot gen schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Licht zurig moutaroma waarin het gebruik van de tomaat zich laat opmerken. Het mondgevoel is eveneens fris, zacht zurig en ook hier onderwerpt de tomaat zich aan een mooi gekruide moutbitterheid en prikkelt inwerkt tot een droge en goed kruidig bittere afdronk met een zwak gevoel van de hop. Zeer goed bij en/of in visgerechten. Ook als abieritief of welkomdrankje zeer leuk.
Melissa Dhooge koos voor BierBrief aflevering 569 bij een uitloper van de herdenking Wereldoorlog I. Deze werd voor de eerste maal gebrouwen te Heule in 2011 (het allereerste oorlogsbier) dit samen met 2 usaanse hobbybrouwers. Fris en karaktervol bier door de inbreng van 3 moutsoorten (gerst, tarwe en rogge) alsook de hopsoorten Hallertau Mittelfrün en Brewers Gold. Het einde vn dit bier komt stilaan in zicht en hopelijk beslist brouwer Wouter dit lekker recept onder andere titel uit te brengen.
WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig licht blond met weinig en snel verdwijnende tot geen schuimkraag en een matige carbonatatie. Fruitig (perzik), zacht kruidig moutaroma met tonen van de plaatselijke giststam. Een uitgesproken zacht zoetig mondgevoel waarin de gebruikte hopsoorten hun fruitige (pompelmoes) smaak afgeven aan de kruidige en bittere moutgegevens en tevens een mooie alcoholwarmte meedragen dat eindigt met een droge, mild bittere afdronk. Zeer genietbaar zetelbier
Een der smaakmakers in de niet-traditionele bieren. Dit blikje ontdekt in de rekken van Bierhalle Deconinck Vichte. Dit uniek tarwebier gebrouwen nu in eigen ketels door Klaas met de vakkundige medewerking van de lieftalig wijfje Liesbeth. De naam is een link naar de Noorse (wilde, niet gezuiverde) boerengist van Lars Garshof. Er is dan ook nog de toevoer van de hopsoorten Wai-ti, Simcoe en Columbus. Een blikje bier met stijl en zacht karakter bij de nieuwe kijk in eigen kweek van de Totem brouwkunstenaars.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en milde carbonatatie. Een citrusachtig moutaroma met vloeisel van een fruitig (pompelmoes) hoppige inborst. Een havermoutzoet mondgevoel waarbij vooral het fruitige (mango, abrikoos) hopbittere zich opdringt en je lekker fris en drinkbaar meevoert naar een droge, zachte hopbittere afdronk en je direct doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als abieritief en zetel zetelbier. Ook lekker bij visgerechjes.
Gevonden in de vele rekken blikbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een stevige IPA door het veelvoudig gebruik van de hopsoorten Mosaic, Citra, Amarillo en Sabro. Volgens de mening van het Dardense brouwduo Valéry De Breucker-Paula Yuses is dit geen echte Britse IPA maar meer eentje richting West Coast. Brouwen met een unieke swing is zeker een van de kenmerken van deze nieuwe brouwerij. Ze maken geen gewoon traditionele bieren maar hedendaagse met nen hoek af. Naar eigen smaak dus.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met romige witte schuimkraag en matige carbonatatie (meestal in blik). Hopgevoelig moutaroma waar het fruitige (pompelmoes) al om aandacht vraagt. Een kruidig met hop doordrongen mondgevoel, goed drinkbaar door niet al te bitter en zacht gevoel. Het geeft je de leuke kans om je mee te slepen naar een pittige hopbittere afdronk die je ook wel een tijdje laat meegenieten.
BrasserieAtrium, Rue des Brasseurs 9, Marche-en-Famenne - info@brasserieatrium.be - 0472/59 03 90 - 084/21 36 56 - http://www..brasserieatrium.be
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 567 voor het blikje van de garagebrouwers en studentevrienden Brecht Gerniers en Charles Turcksin die om hun grote droom verder te verwezenlijken met hun eerste bier moesten uitwijken naar Brouwerij 't Paenhuyq St Niklaas. Bedoeling was het 'Brandstof' te noemen maar ergens was die naam al in omloop en was 'Naft' de naaste oplossing. Vooral hun marketing met de rode overall's en bier tappen uit (bijna) originele tankpompenlag goed in smaak. De komst van de Gentse buren Contraktbrouwerij BeerSeleckt deed hen de overstap maken. Naft werd gebrouwen met originele kruiding als koriander en een uiybundige kamille wat het geheel iets freissen maakte. Een kruidig gezelschapsbier was het resultaat.
PROEFKOTJE: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en een prikkende carbonatatie. Een zoet aanvoelend moutaroma, iets fruitig (mango) waarin tekenen van kamille reeds voorzichtig te herkennen zijn. Een pittig, fris mondgevoel met zijn gebruikelijke zachte moutbitterheid die zich begeleid voelt door een toetje koriander ie de grenzen afbakend. Het eindigt met een milde hopbittere afdronk waarin ook hier de gebruikte kruiden hun stempel drukken.
Gevondentussen de vele verrassingen bij Bierhalle Deconinck Vichte. Bij de huurbrouwerij Deca Woesten brouwde gastheer Nicolas Christiaens een uitzonderlijk bier als aandenken voor zijn intussen overleden vader Georges en gezien deze de vierde generatie was kreeg het bier de titel Georges IV. Het werd een oud sterk bier dat 2 jaar werd gerijpt op eiken whiskyvaten. Een juweeltje in zijn genre.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag eb genoef carbonatatie. Fruitig (vijgen), gekruid citrusaroma waarin de whisky in geringe mate doordringt. Een stevig mondgevoel met fe sinaasappelzeste zijn weg zoekt tussen de zoete prikkels terwijl de alcoholwarmte whiskygewijs doorsijpelt. Alles eindigt met een hout aanvoelende moutbitterheid in de afdronk waar alcoholwarmte en whisky gegevens beperkt zijn maar zacht aanvoelt.
De opkomst van de donker herfst-winterbieren deed me beslissen om naar een van de drie bereidingen bij het thema 'vuur' die brouwer Tjerk Raeymaeckers brouwde met link naar de bewakers van de schat van Keizer Karel. Deze Balyik Porter werd gemaakt met mout dat op beukenhout werd gerookt Deze rokerige behandeling kan op elke pils worden toegepast net zoals ze deze uitvoeren in Noord-Amerika om hun traditionele moutporters te maken. (soms kan men turf gerookte mout gebruiken). Er ontstaat een licht vlot drinkbaar degustatie bier dat als gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met kleine beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Het aroma heeft iets rokerigs met een geroosterde indruk waarbij het houtgegeven zijn weerklank heeft. Een geroosterde smaak van chocolade bitterheid brengt je helemaal, met lichte drinkbaarheid naar een zacht moutbittere afdronk die nog steeds het rokerige meedraagt.
Deze werd in BierBrief 566 gekozen door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) met de zekerheid een lekker bier te vinden gezien de reputatie van de brouwerij. De broertjes Ruben en Thomas Laurens hebbn met hun schoonbroer Bram Bossuyt ooit de ketels van Brouwerij Maenhout gekocht en een een hele reeks unieke brouwsels in klaargemaakt. Alle recepturen bevatten ingrediënten uit eigen streek. De mout haalden ze bij de Nederlandse leveranciers The Swaen in Kloosterzande. Voor deze hoppigaard hingen ze op zoek bij Eurohop Eric Lagache naar Magnum en Cascade die daardoor een fris gezelschapsbier met hoppige invloed en een uniek karakter hopleverde.
PROEFKOTJE:Licht wazig blond met mooie romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Eer aangenaam moutaroma, citrusgevoelig die enige hopwaarden in zich droeg. Een licht mondgevoel brengt mout en hop dicht bij elkaar en laat zich zeer drinkbaar (iets lichtbitter) meevoeren naar een droge, matig hopbittere afdronk.
Voor BierBrief 565 koos Melissa voor een uitzonderlijk bier maar tevens een leuke marketing in verscholen zit. Bierbrouwer Tjerk Raeydemaekers heeft aan dat 'Sweyneer' staat voor sterkte en macht bij een negenkoppige draak, bewaker van de schat van Keizer Karel IV de man die de basis legde voor het gebruik van hop bij bier brouwen (Movus Modum) De Sweynberen zijn terug in Elewijt waar ze op een vervloekte grond de kleine brwouwerij bewaken waar traditionele bieren worden vervaardigd. De gekozen Chili IPA, een bitter-zoet bier, dry-hopped met Cascade, Warrior en Styrian Dragon. De Jalapeños zorgt voor de hete afdronk.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met mooie romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie Licht pikant moutaroma waarin ook de plaatselijke gist vertoefd. In het mondgevoel ontwaard men wel de hopgegevens maar het gebruik van de chili pepers blijft achterwege
Een drinkbaar gegevens brengt je naar een licht bittere afdronk waar hier wel enige kruidige opwinding de keel bereikt.