PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
30-09-2020
Georges IV
Gevondentussen de vele verrassingen bij Bierhalle Deconinck Vichte. Bij de huurbrouwerij Deca Woesten brouwde gastheer Nicolas Christiaens een uitzonderlijk bier als aandenken voor zijn intussen overleden vader Georges en gezien deze de vierde generatie was kreeg het bier de titel Georges IV. Het werd een oud sterk bier dat 2 jaar werd gerijpt op eiken whiskyvaten. Een juweeltje in zijn genre.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag eb genoef carbonatatie. Fruitig (vijgen), gekruid citrusaroma waarin de whisky in geringe mate doordringt. Een stevig mondgevoel met fe sinaasappelzeste zijn weg zoekt tussen de zoete prikkels terwijl de alcoholwarmte whiskygewijs doorsijpelt. Alles eindigt met een hout aanvoelende moutbitterheid in de afdronk waar alcoholwarmte en whisky gegevens beperkt zijn maar zacht aanvoelt.
De opkomst van de donker herfst-winterbieren deed me beslissen om naar een van de drie bereidingen bij het thema 'vuur' die brouwer Tjerk Raeymaeckers brouwde met link naar de bewakers van de schat van Keizer Karel. Deze Balyik Porter werd gemaakt met mout dat op beukenhout werd gerookt Deze rokerige behandeling kan op elke pils worden toegepast net zoals ze deze uitvoeren in Noord-Amerika om hun traditionele moutporters te maken. (soms kan men turf gerookte mout gebruiken). Er ontstaat een licht vlot drinkbaar degustatie bier dat als gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met kleine beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Het aroma heeft iets rokerigs met een geroosterde indruk waarbij het houtgegeven zijn weerklank heeft. Een geroosterde smaak van chocolade bitterheid brengt je helemaal, met lichte drinkbaarheid naar een zacht moutbittere afdronk die nog steeds het rokerige meedraagt.
Deze werd in BierBrief 566 gekozen door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) met de zekerheid een lekker bier te vinden gezien de reputatie van de brouwerij. De broertjes Ruben en Thomas Laurens hebbn met hun schoonbroer Bram Bossuyt ooit de ketels van Brouwerij Maenhout gekocht en een een hele reeks unieke brouwsels in klaargemaakt. Alle recepturen bevatten ingrediënten uit eigen streek. De mout haalden ze bij de Nederlandse leveranciers The Swaen in Kloosterzande. Voor deze hoppigaard hingen ze op zoek bij Eurohop Eric Lagache naar Magnum en Cascade die daardoor een fris gezelschapsbier met hoppige invloed en een uniek karakter hopleverde.
PROEFKOTJE:Licht wazig blond met mooie romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Eer aangenaam moutaroma, citrusgevoelig die enige hopwaarden in zich droeg. Een licht mondgevoel brengt mout en hop dicht bij elkaar en laat zich zeer drinkbaar (iets lichtbitter) meevoeren naar een droge, matig hopbittere afdronk.
Voor BierBrief 565 koos Melissa voor een uitzonderlijk bier maar tevens een leuke marketing in verscholen zit. Bierbrouwer Tjerk Raeydemaekers heeft aan dat 'Sweyneer' staat voor sterkte en macht bij een negenkoppige draak, bewaker van de schat van Keizer Karel IV de man die de basis legde voor het gebruik van hop bij bier brouwen (Movus Modum) De Sweynberen zijn terug in Elewijt waar ze op een vervloekte grond de kleine brwouwerij bewaken waar traditionele bieren worden vervaardigd. De gekozen Chili IPA, een bitter-zoet bier, dry-hopped met Cascade, Warrior en Styrian Dragon. De Jalapeños zorgt voor de hete afdronk.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met mooie romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie Licht pikant moutaroma waarin ook de plaatselijke gist vertoefd. In het mondgevoel ontwaard men wel de hopgegevens maar het gebruik van de chili pepers blijft achterwege
Een drinkbaar gegevens brengt je naar een licht bittere afdronk waar hier wel enige kruidige opwinding de keel bereikt.
Meegebracht door mijn biermoaten Danny en Gerda Reynaert na hun bierreis in en rond Lubbeek. Dit is volgens de deskundigen een ambachtelijk craftbier waarmee je letterlijk 'voor twee (four two) drinkt want voor iedere liter dat je degusteerd gaat er 42 eurocent naar een van de goede doelen op de website aangeboden. Steven en Jan van 't Brouwateljee en de initiatiefnemers van dit liefdadigheidsproject bracht het samen met de plaatselijke bistro 'Het Mooi Alternatief' en moesten door het succes een grotere capaciteit laten brouwen bij Jandrain Jandrenouille. Intussen kochten ze een eigen proefinstatlatie voor hun brewpub waarmee ze hun creativiteit mogen botvieren.
PROEFKOTJE: Licht goudblonde kleur met fijne, romige, witte schuimkraag en goede carbonatatie. Zeer aangenaam cirtusgevoelig (mandarijn) hoparoma. Een fruitig (mango, ananas) hoppig mondgevoel die de hele lijn je zacht bitter laat genieten tot aan een droge, hopbittere afdronk die net als bij grote broer IPA nog wat blijft hangen. Kan zowel als abieritief of als gezelschapsbier worden aangeboden.
Na een bezoek aan The Mash door mensen van de Izegemse 'Skyline Communication', wereldspelers in software en telecom netwerken waarbij enkele bieren van brouwer Jef Pirens werd geproefd en besproken kwam men tot het besluit om hun huisbier dat vroeger bij 't Gaverhopke te Stasegem werd gebrouwen te restylen in deze plaatselijke brouwerij. Het was vooral het bier 'Stoffaesje' die hen op het idee bracht. De vraag was om deze tripelsmaak in hun bier weer te vinden maar met minder alcohol percentage, iets meer doordrinker dus. Een kolfje naar de hand van den brouwer die zich onmiddellijk op de receptuur concentreerde en in mum van tijd een uniek werkstukje uitbracht. Het nieuwe ontwerp werd door de vele technische medewerken met bewondering gesmaakt. De vroegere naam werd aangepst met 'z' achteraan met link naar het Izegems hoofburo
PROEFKOTJE :Hoogblond goudkleurig met romige witte schuimkraag en goede carbonatatie. Een mondgevoel van licht zoete moutbitterheid waarin men een kleine prik van enige hoppigheid merkt en met een gezond smaakpallet je meesleurt naar een aangenaam bittere afdronk waarbij de tripelsmaak er een lekker gezelschapsbier van maakt.
Meegebracht van tussen de afdeling zoetemondjes bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het is een zomers bier van gemengde gisting. Een speciale blend van een uniek donker bier met een bier van spontane gisting (Cuvee des Jacobins) verrijkt met kriekensap. Deze combinatie levert dan ook een zeer frisse en aangename zoet-zure balans.
PROEFKOTJE: Kriekenrode kleur met een mooie licht roze schuimkraag en de nodige carbonatatie. In het moutig aroma neemt vooral het kriekensap de bovenhand met toch een toets vanille extract.. Een stevig mondgevoel waarin ook hier de smaak van het kriekensap doorslaggevend is op de milde motbitterheid en je aangenaam verrassend overbrengt naar een licht zurige afdronk. Zeer fris als abieritief.
Ridder brouwer Jef Pirens heeft in zijn ketel van D'Oude Maalderij een nieuw monster en de reeks toegevoegd. In dit gamma werd reeds Levithan, Kraken, Chtulhu, Scylla en Charybdis gebrouwen. Het basisbier is nog steeds dezelfde barley wine (moutwijn) van 14%. Deze werd nu gerijpt op éénmaal gebruikte vaten met 'Jack Daniel Bourbon waarna nog tweemaal gebruikt in Brouwerij Het Anker Mechelen voor hun Stokerij Molenberg te Blaasveld bij de bereiding van hun Gouden Carolus Single Malt Whisky. De naam Lorelei verwijst naar de mystieke meermin die de schepen op de klippen stuurde met haar betoverende zang. Het betoverende etiket werd ook nu aangemaakt door de Spanjaard Antonio Bravo.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het moutig aroma blijkt al heel wat alcoholwarmte aanwezig. Redelijk zwaar mondgevoel waarbij de aanwezigheid van de Single Malt tannine bij de traditionele koffie en chocolade smaken. Een aangename moutbittere toets brengt je naar een moutbittere afdronk waarin de alcoholwarmte nog steeds bepalend is. Stevig degustatiebier.
Haar voorliefde voor zurige bieren maar vooral voor brouwers met nen hoek af brachten Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte voor haar keuze in BierBrief 564 bij een bierblikje uit het rariteitenboekje van Klaas en Liesbeth. Het is een zurige uitvoering van een IPA met toevoer van de hopsoorten Columbus, Simcoe, Mosaic en Citra. Tijdens het mysterieus brouwproces in eigen ketels werd het bier met de juiste sour accenten gevoed door een maagzuurbacterie.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond van kleur met kleine, fijne, witte schuimkraag Brouwerij Totemen pittige carbonatatie. Een zurig fruitig (rabarber) hoparoma. Een subtiel melkzurig mondgevoel met aandacht voor de gebruikte mout en tevens een fruitige (pompelmoes, mango) hopbitterheid die je zeer aangenaam brengt naar een droge, zacht zurige, tamelijk lange hopbittere afdronk Heerlijk abieritief.
Meegenomen uit het grote gamma geuzes bij Bierhalle Deconinck Vichte op aanraden van Wanne Madelijns. Het micro-brouwerijtje van de familie Devillé achteraan hun eetcafé De Herberg maakt te voor het eerst een zelf gebrouwde oude geuze nadat ze drie jaar geleden een lambiek op vat hebben gezet. Een mengsel van jonge en oude lambiek kreeg nog na de botteling een rustperiode van zes maanden. De kenners waren uiterst tevreden over het resultaat zodat de Zennevallei een volwaardige geuzemakerij in aanbod heeft. In het simpele etiket herkennen we het vroegere gebruik van witte of rode kalk.
PROEFKOTJE: Licht mberkleurig met kleine witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fruitig (rebarber) moutaroma waarin de aanwezigheid van wilde gist zich reeds laat merken. Het zurig, citroenachtig mondgevoeel met een aangename moutbitterheid waarbij de aanwezigheid in de eikenhouten vaten en de Brett-uitstraling zijn nodige zuurte opleverd. In de lange afdronk komt een zachte hopbitterheid zich melden. Prachtig voor een allereerste geuze. Halle gevoelig en een trots voor de Zennevallei
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos in BierBrief 563 weer iets unieks met deze Brusselse pils. Bernard Leboucq en Yvan De Baets riepen de hulp in van hun brouwmaatje Eric Toft van de Duitse Brauwerei Schonram Schonram Beieren die deze unieke pils deed bevruchten door enkele Duitse hopsoorten. Er werd gebrouwen op de vroegere Duitse en Tsjechische manier bij het brouwproces. De traditionele decoctie-methode waarmee het gebrouwen is, geeft diepte en complexiteit aan haar moutig karakter. Hiermee proberen de Senne brouwers de authentiek Brusselse pils nieuw leven te geven.
PROEFKOTJE: Licht wazig goudgele kleur en mooie witte schuimkraag. Voldoende carbonatatie. Bloemig moutaroma met fruitige inslag (groene appel, banaan). Een zacht mondgevoel van milde moutbitterheid gekruist met de aanwezige hop en de aanwezige plaatselijke gist. Verder, naar het einde toe komt men tot een subtiele hopbittere afdronk. Zeer aangenaam gezelschapsbier en dorstlesser.
Brasserie de la Senne, Anna Bochdreef 19/21 (Tour & Taxis) Brussel - info@brasseriedelasenne.be - 02/465 07 51 - https://www.brasseriedelasenne.be
Gekregen van Danny en Gerda Reynaert na een bierige uitstap met bezoek aan eetcafé De Kroon in Neerijse. Deze speciale unieke blonde uit het receptenboek van smaakexpert Freddy Delveaux. Het werd gebrouwen in eigen ketels met inbreng van zorgvuldig gekozen hopsoorten en een plaatselijk aangemaakte fruitige gist die voor een complex boeket zorgden.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met fijne witte schuimkraag en goede carbonatatie. Complex aroma waarin de gebruikte mouten met de fruitige (perzik) gist en een zachte kruiding een evenwichtig geheel vormen. Een tamelijk zoet licht bitter mondgevoel , perfect gekruid die eindigt met een mild bittere lange afdronk waarin op het laatst de aangename alcoholwarmte plots opduikt. Lekker gezelschapsbier.
Brouwerij en eetcafé De Kroon, Beekstraat 29 Neerijse - eetcafe@brouwerijdekroon.be - 016/43 94 72 - www.brouwerijdekroon.be
Na lang zoeken meegebracht door mijn Kachtemse garagist Bart Velghe tijdens zijn uitstap naar Regio Houffalize. Het verhaal zegt dat onze iconische kabouter Marcel tijdens de beklimming van de Mont Chouffe op een hoogte van 6.666 meter de sneeuwwitte Yeti ontmoette en ze samen dit prachtig witte degusteerden.. Volgens de hopperchouffe Chris B lijkt hij duvels goed op de vroegere Oud-Hoegaarden van P. Celis. Zacht en kruidig met tarwe en koriander als hoofdspelers.
PROEFKOTJE: Wazig licht gele kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het moutig aroma heeft vooral de koriander en citroenzeste hun zegje. Een licht zurig, maar zoet mondgevoel, herbergt naast een milde tarwemout bitterheid hier ook zijn aandacht voor de inbreng van koriander. Dit brengt je lekker en fris naar een lange droge hopbittere afdronk. Zeer lekker bij visgerechten.
Meegenomen bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. De brouwende broers Sander en Ronald beweren hiermee de eerste alcoholvrije IPA van Nederland te hebben uitgebracht. Het gebruik van de Amerikaans hopsoorten Columbus, Mosaic, Citra en Cascade gekweekt in de stadstuin en schenkt het bier een fikse bitterheid en een serieuze dry-hopping geeft dan veel smaak. Amper 0,5% alcohol.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met fijne licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Fruitige (perzik, mango) moutigheid en een citrus aanwezigheid. Het mondgevoel is matig hopbitter, niet echt zoet maar met overtuigende droge hopsmaak. Het eindigt op een droge hopbittere afdronk. Goeie dorstlesser tot abieritief.
Melissa Dhooge, Bierhalle Deconick koos voor BierBrief 562 voor een abieritiefbier uit de stal Eutropius Menen. Amper 4,5% en gebrouwen als eerbetoon voor Claude Dezitter, uitbater geweest van Kortrijkse eetcafé Petit Paris en een vijftal jaren overleden. De nieuwe uitbater Vincent Vermaut wil daarmee ook het 40-jarig bestaan van Petit Paris onder de aandacht brengen. Hierbij werd een uniek en waarschijnlijk nooit gebruikt ingrediënt gebruikt: Saltverk birch smoket salt of IJslands gerookt zout waardoor het zoutig accentje midden op je tong een unieke gewaarwording brengt. De vrouw op het etiket draagt eveneens een bril op haar voorhoofd. Deze verwijst naar levensgewoonte van Claude Dezitter. De pastelkleuren in het label verwijzen naar de sfeer in de Franse bistro's die ook in de Kortrijkse Petit Paris uitstralen.
PROEFKOTJE: Wazig goudblondje met gezonde witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma met de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een milde moutbitterheid in het mondgevoel waarin je minder duidelijk het gebruik van het speciale zout aantreft en het je goed smakend naar een iets kruidig drinkbare licht zoutgevoelige afdronk brengt.
Meegenomen uit de honderden blikjes craftbier bij Bierhalle Deconinck Vichte. Volgens de brouwers is deze nieuwe 'zero' The first Belgian alcohol-free craft beer. In een wereld van tal van zoete smaken met weinig alcohol heeft BBP een zeer pittige IPA ontwikkeld en dit na heel veel proefpogingen in eigen ketels. Dit in samenspraak met Dirks Nauds (De Proefbrouwerij Lochristi) voor een alternatieve fermentatie. Naast het aanwezige pilsmout is er de invulling van de hopsoorten amarillo, citra, ekuanat, simcoe voor een voorbeeldige smaak.
PROEFKOTJE: Licht geel van kleur met een kleine mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citroenzurig aroma, licht fruitig met de nodige moutgegevens. Zeer lichte, mild zoete (vanille) smaak met licht aanvoelende citroentoets (bijna limonade) die zoetig en fris doorsmaakt naar een lange hopbittere afdronk. Goede dorstlesser
Brussels Beer Project, Rue Antoine Dassaert 188, Brussel - keepintouch@beerproject.be - 02/502 28 56 - www.beerproject.be
'De Keuze van Mel' voor BierBrief 561 door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte viel opnieuw op een 'ouwe gouwe' die voor het eert onder de aandacht kwam in 2008. De Hopsignoor vervolledigt het smakenpallet van het gamma Carolusbieren. Hopsignoor is een verwijzing naar eenderzijds de figuur 'Opsignoor' die verweven is met de Mechelse geschiedenis en anderzijds de 5 gebruikte hopsoorten. Deze worden op verschillende tijdstippen toegevoegd tijdens het kookproces om een maximaal aroma te behouden. Het bier wordt ongefilterd afgevuld teneinde zoveel mogelijk de hopbitterheid te behouden.
PROEFKOTJE: Wazig goudamber met romige witte schuimkraag en sterke carbonatatie. Bloemig aroma waarin de plaatselijke gist, de mouten en het veelvoudig gebruik van verschillende hopsoorten elkaar perfect verbinden. Een aangenaam en zoet mondgevoel met een citrusachtige moutigheid en het fruitige (perzik, pompelmoes) een complex geheel vormen en zich samen laten glijden naar een fruitige, licht bittere afdronk die zich nog wat langer laat genieten.
Gekregen van vertegenwoordiger Lode Dehu via Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Volgens de brouwers pretendeert het een genezende werking bij COVID-19. Voor de gelegenheid in kleine hoeveelheden gebrouwen bij het Gentse BeerSelect. Dit uniek brouwsel is gebaseerd op de 'Tripel 07' met eveneens (maar bepaalde andere) drie moutsoorten en evenveel hop's. Er werd wel iets minder kardemon aanbevolen.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met kleine mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht kruidig moutaroma met in de achtergrond een opborrelende toets hoppigheid. Stevig mondgevoel met een zachte hopbitterheid en een gevoelige en aanvaarbare alcoholwarmte die aangenaam drinkend je naar een matige gekruide (kardemon) afdronk brengt en je er zelfs nog een tijdje laat van genieten.
Gekregen na beozk van van een vriend aan de stad Brugge. Hij is het huisbier van de Brugse biershop 'Bacchus Cornelius' waar ongeveer een 500-tal craftbieren worden aangeboden. . Na een eerste slok proefde ik al het verhaal Augustijn (aangepaste grand-cru). Het etiket vermeld dan ook de naam 'Ertvelde'. De eerlijke en vriendelijke uitbaatster bevestigde mijn vermoeden van een afgeleide Augustijn maar momenteel wordt hun huisbier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe Ichtegem.
PROEFKOTJE: Helder licht amber met niet al te grote maar blijvende witte schuimkraag en gewone carbonatatie. Bloemig gefruit (perzik) moutaroma met een lichte kruidige toets. Een tamelijk zoet omgeven smaak waarin vooral een subtiele tarwemout zich aanstelt met een milde alcoholwarmte en zich laat verder slepen naar een langdurige moutbittere afdronk.
Terwijl ze bezig zij met een crowdfunding voor een eigen brouwerij zijn de circusartiesten Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst vlug nog even hun paradepaardje gaan brouwen in de ketels van 't Gaverhopke te Waregem. Hij werd gekozen (wegens leuke smaak en vriendelijke gasten zegt ze) door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 560. Ooit kwam hij te voorschijn bij 't Brouwkot te Gullegem en ze zijn nog steeds bezig met dezelfde motivatie en bijbehorend succes. Deze kruidige tripel kreeg snuifjes tijm, lavendel, rozemarijn, steranijs, laurier en oregamo. Dit alles zeer bepalend voor de smaakevolutie bij dit lekker zetelbier.
PROEFKOTJE: Helder oud goud kleurig met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. De inbreng van de vele goed gekozen kruiden werken heersend in het aroma. Een zacht hopgevoel brengt met een fruitige citrussmaak een milde bitterheid mee waarbij ook hier bepaalde kruiden om aandacht vragen (vooral tijm en lavendel zijn gemakkelijk te herkennen). met een lichte hopbitterheid komt men aan een goed gekruide afdronk die zich nog een tijdje laar doorgroeien.