Het is nu tijd de zaden van de Lady Godiva te oogsten. Snij de pompoenen open, haal de zaden eruit, was ze en droog ze een weekje op een dienblad. Het vruchtvlees kan voor de soep, maar is niet erg smakelijk..ik breng het naar de varkens. Als de pompoenen koud hebben gestaan en nog groen zijn haal ze dan eerst een tijdje naar de warme kamer totdat ze helemaal geel zijn.
Op deze foto zie je links de zaden van een niet goed uitgerijpte naaktzadige, rechts van een vrucht die enkele weken in een lekker warme kamer heeft gestaan. Het verschil in uiterlijk, gewicht en smaak is beduidend.
18-12-2011, 23:07 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
29-08-2011
Gevulde pompoentjes
(Met behulp van het boek van Vicky Stork..Het Complete Pompoenenboek, waar de inspiratie& basis voor dit recept vandaan komt)
2 Delicata pompoentjes 100 gram roomboter halve theelepel zeezout, snufje nootmuskaat, gemalen peper ( als je hebt african original peper mix van fair trade..(wereldwinkel)) 2 takjes fijngeknipte peterselie 1 uitgeperste teen knoflook 3 eetlepels honing 200 gram rauwe ham in repen
Snij de pompoenen in de lengte doormidden, verwijder pitten en zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal. Smelt de boter en roer er alles behalve de ham doorheen. Lepel het in/over de pompoenhelften, en leg de ham in repen in de pompoentjes en een beetje op de randen. Verwarm de oven op 220, bedek de ovenschaal met aluminium en bak de pompoentjes ongeveer 50 minuten. Haal de laatste 10 minuten de folie van de ovenschaal. Je kunt dit ook met butternutpompoentjes maken, pas eventueel de hoeveelheden aan.
De eerste oogst van dit jaar.
Nogmaals de Delicatapompoen:
Categorie:Pompoenen Tags:pompoen, delicata
29-08-2011, 22:07 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
02-12-2010
Spaghetti-pompoen met tonijn of zalm
Was de spaghetti-pompoen. Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de pompoen in de oven voor ongeveer 45 minuten. Als je er met een punt van een mes inprikt moet hij wel zacht zijn. Laat de oven aanstaan.
Haal met een lepel de zaden en zaadlijsten uit de pompoen en dan het slierterige vruchtvlees. Meng de pompoen met 1 à 2 blikjes uitgelekte tonijn in stukjes, of met een pakje gerookte fijngesneden zalm. Als variatie kun je ook gebakken uitjes en uitgebakken spekjes toevoegen, van b.v. een pak spekblokjes en twee uitjes. Doe de pompoen in een ovenschaal. Klop 3 eieren los met een ruime scheut slagroom of een potje crème fraîche, voeg zout en peper toe en giet over de pompoenschotel. Bestrooi met 100 gram geraspte gruyère of pittige Hollandse kaas.
Zet in de oven totdat het gerecht heet en lichtbruin is.
Categorie:Pompoenen Tags:spagettipompoen
02-12-2010, 23:05 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
17-11-2010
Toetje met pompoen
Uit Mediterrane Keuken van Claudia Roden:
Arnadi de carabassa oftewel pompoendessert. ( Een klassiek gerecht uit Xativa in Valencia) Voor 10 personen:
Verwarm de oven voor op 200 graden ( gasstand 6). Snij 1,5 kilo pompoen in grote stukken en schraap de vezels en de pitten eruit. De stukken in een ovenschaal leggen en met folie afdekken. 20 minuten bakken of tot de pompoen zacht aanvoelt wanneer je er met een puntig mes in prikt. Het vel wegsnijden en het vruchtvlees pureren, dan in een zeef doen en zoveel mogelijk sap eruit persen ( dit lukte mij niet hoor...ik drukte alleen maar puree door de zeef...het ligt misschien aan de pompoensoort of het nodig is, bij mij maakte het uiteindelijk niet uit, mijn toetje was niet drassig of zo.) Klop 2 eieren met de geraspte schil van een halve citroen, 1 theelepel gemalen kaneel , 250 gram suiker en meng er 200 gram gemalen amandelen door. De gepureerde pompoen toevoegen en heel goed mengen, Een grote ovenvaste schaal invetten en het mengsel erin gieten. 1 Uur bakken of tot het stevig aanvoelt en de bovenkant lichtgekleurd is. Steek 50 gram blanke amandelen met de punt naar boven in het dessert. Strooi er pijnboompitten overheen en bestrooi met kaneel en poedersuiker. Koud serveren.
Op de foto kleine smaakvolle hokkaido pompoentjes.
Categorie:Pompoenen Tags:Toetje met pompoen, Claudia Roden, mediterrane keuken.
17-11-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
15-11-2010
Pompoensoep met prei en witte wijn
Van mijn lieve vriend Pee kreeg ik het boek De kok en de tuinman, seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans château van Amanda Hesser. Het is geschreven door een Engelse kokkin die op een château in Bourgondië werkt. Zij sluit vriendschap met de tuinman, en zo ontstaan er veel leuke & hilarische verhalen over de tuin, de tuinman (monsieur Milbert) en zijn familie. Het boek is "met het jaar meegeschreven," en voor mij als huiskok en moestuinier erg interessant, alleen al omdat er veel informatie gegeven wordt over de meeste groentes.
Zo schrijft Amanda Hesser over de pompoen: De naam pompoen komt van pepon, het Griekse woord voor meloen, dat letterlijk "gestoofd door de zon" betekent. Het oude Franse woord voor pompoen was (en volgens mij is -a.vrouw) citrouille, een verwijzing naar de oranje, sinaasappelachtige kleur, de kleur van de zon. Beide namen verwijzen naar de zonnige achtergrond van de pompoen. Pompoenen worden laat in het voorjaar gezaaid en geoogst voor het
invallen van de vorst, die in de woorden van de heren Vilmorin en
Andrieux, de eigenaars van een 19e-eeuws Frans zadenfirma, "een ravage aanricht onder al de groene delen van de plant". Hier een soep uit haar boek:
Pompoensoep met prei en witte wijn.
Was een grote prei, hou één blad apart, en snij de prei in de lengte doormidden en in dunne schijfjes. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op een matig vuur. Voeg de prei en twee teentjes fijngehakte knoflook toe en smoor dit 4 tot 5 minuten op een laag vuur tot de prei zacht en geurig is maar niet bruin. Leg 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 5 takjes peterselie op het apart gelegde preiblad en vouw het blad eroverheen. Bind het vast met keukentouw. Doe de kruiden in de pan en laat alles twee minuten smoren. Draai het vuur hoger tot matig en giet twee dl witte wijn erbij. Damp het vocht in tot er ongeveer twee eetlepels overblijven. De basissmaak voor de soep is nu klaar. Voeg 750 gram geschilde, van zaadjes ontdane en in stukjes van 5 cm gesneden pompoen en een liter kippenbouillon toe en breng het geheel op smaak met een snufje zout. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 tot 25 minuten pruttelen totdat de pompoen uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Verwijder de kruiden. Pureer de soep met een staafmixer totdat hij glad is.Voeg er 1 dl melk en 1 dl room bij om de soep zo dik als jus te maken. De dikte zal afhangen van het vocht dat vrijkwam bij het koken van de pompoen. Als de soep nog te dik is voeg er dan meer bouillon bij (geen room, anders wordt hij te zwaar). Breng de soep op smaak met zout en dien op.
Een deel van mijn pompoen-oogst 2010: 3 roze jumbo bananas, daartussen een courge longue de Nice (10 kg!) enkele kleine potimarrons, op de voorgrond een rouge vif d`etamps, op het "voetje" naast de tractor een oliepompoen "Lady Godiva" en rechts half zichtbaar een butternut moschata.
Categorie:Pompoenen Tags:Amanda Hesser, pompoen soep, de kok en de tuinman
15-11-2010, 22:26 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
23-08-2010
Pompoensoep met riesling
Mijn pompoenveldje ligt er goed bij...stralend zou ik bijna zeggen..als er zon was tenminste. Het regent weer verschrikkelijk vandaag. Op het veld dit jaar veel potimaron (kastanje-pompoen), butternuts, rouge vif d`etampes, (zie foto) en verder enkele nogal grote pompoenen, waarvan ik de planten van verschillende dorpsgenoten heb gekregen met o.a.de tekst: Une très très bonne sorte, goût exellent...le nom..mmm desolé, j`ai oublié..mais il est vraiment trop bonne! Mijn ervaring is dat grote pompoenen niet veel smaak hebben, maar voorlopig mogen ze blijven groeien. Een mooie dag om de eerste "rijpe" pompoen van het veld te halen en een nieuwe soep te maken.
Neem een oranje hokaidopompoen van ongeveer een kilo, Schil deze en haal de pitten eruit, snij in stukjes, doe deze in een soeppan en bedek net met water, kook in 20 minuten gaar en pureer het in de pan. Roer er 100 gr. slagroom, 100 gr. crème fraîche ( eigenlijk schmand, het recept komt uit een Duits boekje..ik heb opgezocht dat je het door crème fraîche kunt vervangen) en 100 ml riesling doorheen, en maak af met groente-bouillonblokje(s). Schep de soep in het bord, naar believen met een beetje gehakte peterselie en eventueel een lepeltje crème fraîche.
Categorie:Pompoenen
23-08-2010, 23:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
27-11-2009
Noord-Afrikaanse Pompoensoep met Harissa
Neem een pompoen van een ruime kilo en snij deze in tweeën. Leg de helften op hun platte kant en snij de pompoen in repen van enkele centimeters. Deze repen zijn nu makkelijk te ontpitten en te schillen. Snij de repen in blokjes.
Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit twee tenen geperste knoflook.
Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee.
Voeg dan anderhalve liter kruiden of kipbouillon, een theelepel komijn, een theelepel citroensap en wat peper toe en breng alles aan de kook.
Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Voeg enkele takjes fijngesneden peterselie toe en maal de soep naar wens fijn met de staafmixer.
Maak ondertussen de saus of harissa:
Gebruik rubberen handschoenen, want anders heb je kans dat je -zelfs na flink handen wassen- jezelf zeer doet door per ongeluk in je ogen te wrijven; de hete peperstof blijft lang aan je handen zitten. Snij 4 rode pepers open en haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit. Doe de stukken peper in de keukenmachine, voor hen die van heet houden met een theelepel van de zaadjes. Doe er een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel wijnazijn, een eetlepel korianderzaad (gemalen), een eetlepel paprikapoeder, een kleine eetlepel komijnzaad en een beetje zout
bij + 4 eetlepels olijfolie. Je kunt er ook nog twee knoflooktenen in grove stukken gesneden bijdoen. Mix het tot een gladde saus. Snij drie takjes verse koriander zeer fijn en meng met de saus. Serveer de soep in borden en doe een flinke theelepel saus in het midden, eventueel bestrooid met wat zeer fijn gesneden verse koriander of peterselie.
De rest van de saus kan je wel enige dagen in een klein potje in de koelkast bewaren, eventueel met een laagje olijfolie erop.
Categorie:Pompoenen
27-11-2009, 18:59 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
21-10-2009
Halloween op 21 Oktober
Superpompoenmiddag gehad! Heel wat beter dan vorig jaar, en niet in de laatste plaats omdat ik 4 "hulpjuffen" had, en natuurlijk ook omdat mijn frans spreken beter gaat, omdat het niet in een treurig zaaltje was, omdat ik vorig jaar al geoefend had, omdat we dit jaar de echte Jack o`Lantern pompoen hadden om mee te snijden, omdat de kinderen een jaartje ouder zijn, omdat Lie appelsap en koekjes serveerde... Vriendin komt al vroeg om te helpen, de lampen nog uit voor het sfeertje, denk er de tune van Adams family erbij.
De moeder van de jongetjes wou het ook wel een proberen.Het `prikken`van het patroon
Leeghalen van de pompoen, zwaar werk, en vies en glibberig...brrr
Je ziet de demonische geest zo de pompoen invliegen
Poezen en heksen, veel in trek als dessin keuzen
5 trotse boevies, de 6e was nog niet kaar, maar zijn kop is dan ook extra mooi, zie laatste foto!
Categorie:Pompoenen
21-10-2009, 21:35 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
Halloween starts today!
Vandaag geef ik een middag voor kinderen uit het dorp. Hier in de benedenkeuken hebben Lie en ik vanmorgen papieren pompoenen opgehangen, kandelaars neergezet, en al de -te snijden - pompoenen uitgestald. Zo nog even kopieën maken van halloweenpatronen, die je gemakkelijk op het web kan vinden, plakband, prikpennen, zaagjes ( gekocht via een Belgische pompoensnijliefhebber die ze uit amerika importeerd) en gutsen klaarleggen, dan ben ik er klaar voor. Morgen vertrekt ieder kind met zijn of haar eigen Halloweenpompoen! Vanavond heb ik al een voorbeeld gesneden...lekker eng! Eigenlijk heb ik niets met Halloween, alhoewel ik wel hou van traditionele feesten, ik vind het vooral leuk om te werken met pompoenen. Wil je iets meer weten van Halloween, wat oorsronkelijk uit Ierland stamt lees dan dit artikel op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween
Categorie:Pompoenen
21-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
19-10-2009
Pompoensoep "Halloween" garnie
Soep voor 4 personen: - 600 gram pompoen (in blokjes, zonder schil/zaadjes) - 1 ui (fijngesneden) - 1 wortel (geschild, in blokjes) - 1 takje selderij (fijngesneden) - 2 aardappelen (geschild, in blokjes) - 100 ml volle melk - boter - peper en zout - 2 Liter water - 3 eetlepels peterselie (fijngehakt) - 3 bouillonblokjes (kip) Bereidingswijze
Verwarm de boter in een soeppan en fruit hierin de ui. Voeg de wortel, selderij, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout, en werk af met de peterselie.
"Voor de kinderen maak ik dan speciaal gehaktballetjes voor de pompoensoep, maar voor die de soep ingaan worden ze doorprikt met stukjes spaghetti die er een eindje mogen uitsteken. Bij het koken worden die stukjes dus slap en dan is het net of er zitten spinnetjes met witte pootjes in hun soep, heel tof!" Dit bovenstaand recept van internet gepikt..: http://www.receptjes.be/recept_pompoensoep.html
Op een schoteltje erbij: afgehakte vingertjes, knakworstjes doormidden breken, en de gebroken uiteinden door kinderketchup halen, een geschaafde amandel dient als nagel...
Categorie:Pompoenen
19-10-2009, 14:09 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
18-10-2009
Pompoenen snijden voor Halloween
Voor de tweede keer geef ik aan een groepje kinderen hier in het dorp een "stage" pompoen snijden, sculpture des courges.. Ooit in Nederland heb ik al geoefened op mijn trouwe en geduldige vriendinnen, toen dacht ik nog: ach makkie...
De eerste keer, vorig jaar stond ik met zweet in mijn handen, behalve 6 kinderen waren er ook 6 volwassenen gekomen, en moest ik in mijn beste frans voor de klas...waar was ik aan begonnen dacht ik al gauw, vooral toen twee van de volwassenen zeer oncreatief bleken, bij alles wat ze deden zetten ze een moeilijk gezicht en zuchten dat het niet lukte... Er kwam ook een journalist die graag allerlei informatie van mij wilde, die heb ik-sorry voor hem- een beetje genegeerd, ik had geen tijd, en moest op kinderhandjes met scherpe materialen letten, en proberen het zuchten van de twee dames niet te horen.
Toch, alles wat met pompoenen te maken heeft vind ik immers leuk, ga ik het weer proberen. A.s. woensdag een nieuwe dag, in de middag kinderen en in de avond volwassenen. Stiekem hoop ik dat de twee dames het eng vinden om `s-avonds over straat te gaan. Morgen ga ik samen met Lie de benedenkeuken opruimen, de pompoenen uitstallen, ik heb er ondertussen 15 klaarstaan om te snijden en de -op de rommelmarkt gekochte- sliert pompoenlichtjes ophangen.
Bijgevoegd een foto van een van de eerdere probeersels.
18-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
05-10-2009
Pompoen "graveren".
Wil je een pompoen "graveren", dat wil zeggen er mooie tekeningen of letters inmaken, dan moet je dat doen als de pompoen nog klein is. Kras voorzichtig met een scherp en handelbaar voorwerp ( bv een prikpen) het door je gewenste motief of tekst op een pompoen die goed bereikbaar is aan de plant, trek niet aan de pompoen of aan de stengel, en probeer met draaien heel voorzichtig te zijn. Je kunt prachtige resultaten bereiken.
Categorie:Pompoenen
05-10-2009, 22:59 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
05-08-2009
Trompe de Albenga uit de oven
De eerste pompoensoorten kunnen alweer gegeten worden! De trompe de albenga, je kunt hem ook eten als hij ouder is, en geel kleurt. maar jong het lekkerst, zoals zoveel in het leven en een prachtige plant in de moestuin.
Snij de trompe de albenga in schijven van ongeveer een halve centimeter en bak deze aan twee kanten zachtjes in de koekenpan in wat olijfolie tot de pompoen zacht is.Bestrooi met zout en peper. Leg de pompoen in een platte en wijde ovenschaal. Snij een tomaat of drie in plakken en leg deze op de pompoen. bestrooi met wat peper. Rasp twee ons belegen Goudse kaas en bestrooi de tomaat ermee. Zet 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden, of tot de kaas lekker gesmolten is en lichtbruin kleurt. Ook megalekker met blauwe kaas!
Categorie:Pompoenen
05-08-2009, 22:51 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
01-03-2009
Nog meer pompoen,soep,oven,bijgerecht.
Mijn kleinzonen aten een hele tijd graag pompoensoep. Dit is jammer genoeg niet meer zo.. Als ik dit gerecht voor hen maakte, dan deed ik dat voornamelijk met in de oven gaar gemaakte pompoen:
Schil de pompoen niet, maar was de pompoen en snij hem doormidden. Haal met een eetlepel de zaden eruit. Snijd de helften in 8 parten. Bestrijk elk part rondom ruim
met olijf- of andere olie en leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar
beneden. Bak de pompoen in een ruim half uur gaar op ongeveer 220 graden.
Het ligt aan de pompoensoort, de dikte van de schijven en je oven hoelang het precies duurt. Met dit gare vruchtvlees, wat heerlijk zoet is, een enkele gekookte wortel of prei en een half litertje bouillon maakte ik dan een fijne gepureerde soep voor hen wat ze met brood opaten.
je kunt deze gebakken pompoen ook simpelweg invriezen, voor als je teveel pompoen in een keer moet verwerken, of als bijgerecht serveren bestrooid met wat sesamzaad, rozemarijn of grof gemalen zeezout.
Je kunt de pompoen ook pureren en aangemaakt met wat creme fraîche (of roomboter) zout en peper als bijgerecht eten.
Categorie:Pompoenen
01-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
25-02-2009
Pompoensoep met mascarpone
Ik had dit blog beter Pompoensoep in Frankrijk kunnen noemen. Maar de bodem van de pompoenberg is in zicht. Dit recept heb ik van internet, ik weet helaas niet meer waarvandaan. Herken je je eigen recept, sorry dat ik het van je gepikt heb, en bedankt, het was heerlijk!
Schil een pompoentje van ongeveer een kilo, en snij hem in blokjes. Schil drie aardappels, en snij in blokjes Maal twee theelepels venkelzaad Ontvel 3 tomaten, pel drie teentjes knoflook Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pan, en giet er water bij totdat het onderstaat. Meet dit water, en doe er groente- of tuinkruidenbouillon blokjes bij naar maat. Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten, pureer de soep, en voeg eventueel nog zout en peper bij. Serveer met een eetlepel mascarpone op het bord, en geef er ( grof) geraspte parmezaan bij. In plaats van venkelzaad gebruik ik vaak dillezaad, andere smaak, je moet even experimenteren welk zaad je lekker vind. Ik maal het in de elektriese koffiemolen. Als ik mijn eigen oranje biopompoentjes gebruik, dus vaak, -en voornamelijk als ik gepureerde soep maak- laat ik de schil aan de pompoen,simpel, even lekker, en mooie kleur!
Categorie:Pompoenen
25-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
23-02-2009
Pompoenkoekjes twee
Mijn buurvrouw maakt ook Pompoenkoekjes, het zijn eigenlijk meer pannekoekjes. erg lekker. Ze vond het te moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven, we gaan dus maar zelf een beetje gokken. Rasp een -halve of hele- kleine geschilde en ontpitte pompoen vrij grof. Breng een pan water aan de kook, doe er zout in, en kook de pompoen -eventueel in gedeeltes, het moet snel aan de kook- twee minuten vanaf het moment dat het kookt. Giet af. Maak een pannekoekbeslag zoals je gewend bent, voeg wat geraspte gruyere of belegen kaas toe en de pompoen. De vulling moet moet niet al te dik zijn. Bak er pannekoekjes van zoals je gewend bent. Bestrooi eventueel extra met geraspte kaas. Je kunt dit recept ook zoet maken, dan de geraspte pompoen in water zónder zout koken.
Categorie:Pompoenen
23-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
19-02-2009
Pompoenkoekjes met kruidenkwark
Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen. Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en
een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse
knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.
Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn. Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren, 2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen. verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden. Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!
Categorie:Pompoenen
19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
16-02-2009
Pompoen met aardappelen uit de oven.
Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck. 4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter, 1 grote ui in ringen, 400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter 4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes zout en peper. Verhit de oven tot 180 graden, vet een ovenschaal in met olie. leg afwisselend laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak. Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond. Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed, maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen. En de oven op 200 graden zetten.
Categorie:Pompoenen
16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
10-02-2009
Mild madras pompoensoep.
Mijn voorraad
pompoenen loopt ernstig gevaar. Door de strenge winter, en onze
afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn
benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!
Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken.. Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden ze bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje. Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.
Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt) Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto) en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker). Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.
met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.
Categorie:Pompoenen
10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
09-02-2009
Tuinsoep van de Appelvrouw
Ingrediënten:
(PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25
gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve
w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes
peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4
pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper,
provencaalse kruiden.
Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de
prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof,
snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de
jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.
Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele
minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment
en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente
toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid
toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt
toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het
gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij,
verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik
maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de
soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel
voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is
gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.
Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een
lekkere pittige kaas bij.
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)