Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • asdsad
  • sadsads
  • AAAA
  • AAAA
  • AAAA

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toetje met pompoen
    Uit Mediterrane Keuken van Claudia Roden:

    Arnadi de carabassa oftewel pompoendessert.
    ( Een klassiek gerecht uit Xativa in Valencia)
    Voor 10 personen:

    Verwarm de oven voor op 200 graden ( gasstand 6).
    Snij 1,5 kilo pompoen in grote stukken en schraap de vezels en de pitten eruit. De stukken in een ovenschaal leggen en met folie afdekken. 20 minuten bakken of tot de pompoen zacht aanvoelt wanneer je er met een puntig mes in prikt. Het vel wegsnijden en het vruchtvlees pureren, dan in een zeef doen en zoveel mogelijk sap eruit persen ( dit lukte mij niet hoor...ik drukte alleen maar puree door de zeef...het ligt misschien aan de pompoensoort of het nodig is, bij mij maakte het uiteindelijk niet uit, mijn toetje was niet drassig of zo.)
    Klop 2 eieren met de geraspte schil van een halve citroen, 1 theelepel gemalen kaneel , 250 gram suiker en meng er 200 gram gemalen amandelen door. De gepureerde pompoen toevoegen en heel goed mengen, Een grote ovenvaste schaal invetten en het mengsel erin gieten. 1 Uur bakken of tot het stevig aanvoelt en de bovenkant lichtgekleurd is. Steek 50 gram blanke amandelen met de punt naar boven in het dessert. Strooi er pijnboompitten overheen en bestrooi met kaneel en poedersuiker. Koud serveren.

    Op de foto kleine smaakvolle hokkaido pompoentjes.






    Categorie:Pompoenen
    Tags:Toetje met pompoen, Claudia Roden, mediterrane keuken.
    17-11-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse Soep met Drie Groenten
    De laatste tijd heb ik vrijwel alleen maar recepten van internet heb gehaald..even snelsnel in de avond je -in de koelkast aanwezige- ingrediënten invullen bij Smulweb.  Soms kreeg ik dan recepten waar ik niets mee kon, maar vaak bracht het me op ideeën.

    Nu heb ik weer het vertrouwde kookboek ontdekt; dat wil zeggen kookboeken, want ik heb er wel een stapeltje.
    Sommige boeken heb ik nog niet veel uit gekookt, één daarvan ben ik nu aan het ontdekken: de Franse Kookkunst/uitgave de Lantaarn.
    Een fraai boek, met vooral klassieke recepten, volgens de flipover (of hoe heet zo`n flap met tekst aan de binnenkant van een boek?) "aangepast aan de eisen van de moderne kok en de hedendaagse keuken".
    Dat zullen we nog wel eens zien..of proeven.
    Er staan recepten in als Ballotine van Jonge Eend met Kastanjes en Blanc-Manger met Wilde Aardbeien. Alles met hoofdletters!
    Het boek is prachtig geïllustreerd met meesterwerken uit de Franse klassieke en moderne kunst.
    Deze soep is denk ik wel het meest simpelste gerecht uit dit boek. Daar ga ik mee beginnen...

    Winterse Soep met Drie Groenten.

    Verhit 2 eetlepels koudgeperste olijfolie in een grote pan (niet van aluminium) en voeg 2 ons in dunne plakjes gesneden bleekselderij toe. Fruit op een matig vuur 2 minuten. Voeg 4 ons geschilde en in blokjes gesneden aardappels toe, fruit 1 minuut mee en voeg dan 750 gram in blokjes gesneden pompoen en een halve liter water toe. Voeg er zout naar smaak bij en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 40 minuten pruttelen of totdat de aardappel uiteen begint te vallen. Dien de soep heet op en voeg aan tafel peper naar smaak toe. Garneer het bord met een blaadje selderij.
    De soep kan ook uitstekend koud gegeten worden.

    Op de foto Jarrahdale, een goed te bewaren winter-pompoen met dik -ietwat droog-smakelijk vruchtvlees.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:de franse kookkunst, wintersoep, pompoen
    16-11-2010, 18:17 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met prei en witte wijn
    Van mijn lieve vriend Pee kreeg ik het boek De kok en de tuinman, seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans château van Amanda Hesser.
    Het is geschreven door een Engelse kokkin die op een château in Bourgondië werkt. Zij sluit vriendschap met de tuinman, en zo ontstaan er veel leuke & hilarische verhalen over de tuin, de tuinman (monsieur Milbert) en zijn familie.
    Het boek is "met het jaar meegeschreven," en voor mij als huiskok en moestuinier erg interessant, alleen al omdat er veel informatie gegeven wordt over de meeste groentes.

    Zo schrijft Amanda Hesser over de pompoen:
    De naam pompoen komt van pepon, het Griekse woord voor meloen, dat letterlijk "gestoofd door de zon" betekent. Het oude Franse woord voor pompoen was (en volgens mij is -a.vrouw) citrouille, een verwijzing naar de oranje, sinaasappelachtige kleur, de kleur van de zon.
    Beide namen verwijzen naar de zonnige achtergrond van de pompoen.
    Pompoenen worden laat in het voorjaar gezaaid en geoogst voor het invallen van de vorst, die in de woorden van de heren Vilmorin en Andrieux, de eigenaars van een 19e-eeuws Frans zadenfirma, "een ravage aanricht onder al de groene delen van de plant".
    Hier een soep uit haar boek:

    Pompoensoep met prei en witte wijn.

    Was een grote prei, hou één blad apart, en snij de prei in de lengte doormidden en in dunne schijfjes.
    Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op een matig vuur. Voeg de prei en twee teentjes fijngehakte knoflook toe en smoor dit 4 tot 5 minuten op een laag vuur tot de prei zacht en geurig is maar niet bruin.
    Leg 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 5 takjes peterselie op het apart gelegde preiblad en vouw het blad eroverheen. Bind het vast met keukentouw. Doe de kruiden in de pan en laat alles twee minuten smoren.
    Draai het vuur hoger tot matig en giet twee dl witte wijn erbij. Damp het vocht in tot er ongeveer twee eetlepels overblijven. De basissmaak voor de soep is nu klaar.
    Voeg 750 gram geschilde, van zaadjes ontdane en in stukjes van 5 cm  gesneden pompoen en een liter kippenbouillon toe en breng het geheel op smaak met een snufje zout. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 tot 25 minuten pruttelen totdat de pompoen uit elkaar valt als je er met een vork in prikt.
    Verwijder de kruiden.
    Pureer de soep met een staafmixer totdat hij glad is.Voeg er 1 dl melk en 1 dl room bij om de soep zo dik als jus te maken.
    De dikte zal afhangen van het vocht dat vrijkwam bij het koken van de pompoen. Als de soep nog te dik is voeg er dan meer bouillon bij (geen room, anders wordt hij te zwaar).
    Breng de soep op smaak met zout en dien op.

    Een deel van mijn pompoen-oogst 2010:
    3 roze jumbo bananas, daartussen een  courge longue de Nice (10 kg!) enkele kleine potimarrons, op de voorgrond een rouge vif d`etamps, op het "voetje" naast de tractor een oliepompoen "Lady Godiva" en rechts half zichtbaar een butternut moschata.





    Categorie:Pompoenen
    Tags:Amanda Hesser, pompoen soep, de kok en de tuinman
    15-11-2010, 22:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knoflooksoep

    Het schijnt dat het goed is om, voor je een avondje doorzakt, flink wat knoflook te eten. Je niet druk maken over de stank en als "voorafje" een lekker knoflooksoepje maken.
    Neem:
    • 10-12 teentjes knoflook
    • zout
    • 20 gram boter
    • 20 gram bloem
    • 3/4 liter groentebouillon
    • 1 glas witte wijn
    • 1/8 liter slagroom
    • peper, zout
    • 2 witte boterhammen zonder korst
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (helpt tegen de geur..)

    Pel de teentjes knoflook en kook ze ± 20 minuten in water met wat zout. Dep ze droog met keukenpapier. Doe de knoflookteentjes met een klein deel van de bouillon in de keukenmachine en pureer de teentjes.

    Smelt de boter. Voeg de bloem er in één keer bij. Goed roeren. Laat de bloem ± 2 minuten even meegaren. Voeg de witte wijn toe en blijf goed roeren tot een glad papje ontstaat. Voeg de knoflookpuree erbij en beetje bij beetje, steeds goed roerend, de rest van de bouillon en de room. Breng de soep aan de kook.Breng de soep op smaak met peper en zout.

    Snij de boterhammen in kleine blokjes. Verhit de olie en bak hierin de broodblokjes snel rondom bruin.

    Schenk de soep in 4 kommen en strooi de broodblokjes en de peterselie er over.

    Dit recept komt van http://www.lekkertafelen.nl





    Categorie:Groenterecepten
    Tags:knoflooksoep, knoflook, kater
    09-11-2010, 22:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook planten.
    Het is tijd om de knoflook in de grond te zetten, dwz de najaars knoflook. Niet ieder knoflookplantgoed kan nu de grond in!
    In de grond zijn gegaan: Valverde: een sterke knoflook met breed blad en grote tenen ( grote bol en toch maar 7 tenen!), de smaak is pittig en vol en goed te bewaren (uit Spanje) en Germidour een variant met roze bollen uit Frankrijk ook om te planten in de herfst. Alleen de schil is roze, de teentjes zijn gewoon wit zoals de klassieke witte look. Bewaart zeer goed. Hoe groter de teen die je plant, hoe groter de bol die je oogst.
    Met de overgeleven kleine teentjes heb ik soep gemaakt, zie vorige bericht...


    Categorie:De tuin
    Tags:knoflook, germidour, valverde
    09-11-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flezzen vullen
    Hier een nieuwe beriggie over de sterk drank.
    Zonet hebben we de odevie die in het voorjaar gestookt was ( zie briggies 5 en 11 augustus) in flessen gedaan.
    We hadden drie soorten fruit geraapt, pruimen en kersen en qwetsen. De drank zat nog in van die grote glaze dingen.
    Lie heeft een veer tigtal flezzen schoongemaakt, en nu zijn we bzig met afvullen en tuurlijk ff proeven, lekker hoor..

    Van de pruimen hadden we het meetst, meer dan twintig litr..en lekker zacht datie is..50%? proefut r niet af hoor..mmmmm kneem nog een beetje
    En dan nu de qwets ook een heleb oel kweenie preccies maar veel, dur blijft steeds een beetje ovr en dat gaat dan nie meer in de fles en dan gaatut in ons glaasje...zo watisie lekker, nog n druppieLie? de kers is weing der blijft nog ovr om te proeve, zie veel fles en en letterz, maar nie meerzo scherpp ikga denk ff ligge...






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:eau de vie, pruim,kers,kwets
    08-11-2010, 19:10 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    05-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De walnoot
    Onze stoere walnoot, twee nachtvorstjes en alle blaadjes er in één klap af...




    Categorie:De tuin
    Tags:walnoot, vorst, walnootblad
    05-11-2010, 14:08 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommertijd in de tuin...
    De wolf en de ooievaar

    De wolf is een slokop, heeft aan tafel geen manieren.
    Zo zat een wolf eens aan de dis en at van alle dieren
    Het meest en daarbij ook het langst. Hij schrokte er zoveel,
    Dat ’t scherpe beentje van een haas bleef steken in zijn keel.
    Hij slikte, werd benauwd, hij kreunde en hij slikte
    Nog eens. Hij kreeg geen adem. ’t Was alsof hij stikte.
    Gelukkig kwam de ooievaar voorbij en met zijn poot
    Gaf hij een teken: help mij, vlug of anders ga ik dood!
    De ooievaar stak toen haar bek diep in de open muil,
    Ze trok zich even terug en zei: ‘Foei, foei,wat is hij vuil!’
    Maar als een knap chirurg had ze op korte tijd
    Met ’t puntje van haar snavel d’arme wolf bevrijd.
    Het beentje was eruit! ‘Wat gorgelen en je keel is schoon,’
    Zei de tevreden ooievaar.‘Waar blijft mijn ereloon?’
    ‘Je ereloon?’ kreet toen de wolf.‘Spreek jij maar van geluk
    Dat ik mijn kaken openhield, toen jij dat lekker stuk
    Van kop en hals stak in mijn muil. Had ik toen doorgebeten,
    Dan had ik feest gehad en jij van loon niets meer geweten.
    Wees jij maar dankbaar en pas op,
    kom nooit meer in mijn klauwen!’
    Ondank is ’s werelds loon
    en macht betaalt alleen met snauwen.

    Jean de la Fontaine (1621-1695)


     Juni 2010 ooievaar in Merles s/ Loison




    Tags:komkommertijd, jean de la fontaine, ooievaar,wolf
    03-11-2010, 14:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween is coming
    De kindertjes van het dorp zijn weer gekomen om pompoenen te snijden. Dit jaar maar een heel klein klupje; de oogst van de halloween pompoen Jack o`lantern was erg klein uitgevallen dit jaar, er was net genoeg om een middagje te snijden.

    Met veel enthousiasme werd er geplakt, geprikt,geschraapt, gezaagd en gesneden... voilà les resultats!

    Lie had me geholpen een leuk sfeertje in de benedenkeuken te maken; lekker enge huilende wolfgeluiden erbij mbv de laptop.

    Meisjes kiezen ieder jaar weer voor poezen patronen

    Voor de jongens een wolf of een lekker eng demonenhoofd

    Het volledige resultaat, mooie pompoenen en een hoop lol gehad.





    Categorie:Dorpsleven
    Tags:halloween,pompoen snijden
    26-10-2010, 20:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.- 5...Vorst!
    Gisteren had ik er al een voorgevoel van, het weer werd heel helder,en de lucht kreeg die speciale geur en frisheid van een winterdag, die ene winterdag dat het vriest dan wel te verstaan. Het overtrekken van de kraanvogels een paar dagen geleden zou al een eerste aanwijzing geweest moeten zijn.
    Gelukkig had ik gisteren nog wat groenten en kruiden binnengehaald...dat was het onderdeel gelukkig. Ongelukkig genoeg ben ik niet meer toe gekomen aan de knolvenkel (die normaal tot 10 november op t land kan blijven) de knolselderij ( half november).
    Ook de restanten van de kervel staat er verschrompeld bij vanmorgen, en de laatst geoogste pompoenen die in de vensterbank aan de buitenkant van het raam stonden bij de komen van de pluk zijn voor een groot deel glazig geworden..bevroren dus. Deze pompoenen kan ik nog wel eten, maar niet meer lang bewaren. Gelukkig heb ik pompoenen voor een weeshuis en jullie zijn allemaal uitgenodigd op de soep!
    Nog wat mooie plaatjes van vanmorgen 10 uur; het is nu -een uurtje later- nog steeds wit en min één.
    Mijn buurman vertelde nog dat het om 5 uur toen hij opstond om de koeien te gaan melken nog niet zo koud was, min 1 misschien. De eerste uren van de ochtend is het het koudst..als wij ons nog eens lekker omdraaien. Mmmm winterochtenden in bed, boek erbij...










    Categorie:De tuin
    Tags:vorst, bevroren groentes, bevroren pompoen,bloemen
    22-10-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
    De kraanvogels, ze zijn er weer, of misschien ze gaan weer.
    De afgelopen dagen kwamen ze weer met duizenden overvliegen, het mooie geluid gruugruu in de lucht.
    Een stuk vroeger dan vorig jaar maar ik denk&hoop dat deze vogels hier voorlopig komen fourageren, en dat ze nog niet vertrekken.
    Vorig jaar kwamen de migranten ongeveer begin december over.
    Vandaag zullen ze niet zoveel vliegen; het regent hier de hele ochtend al zo verschrikkelijk hard, ik kan me niet voorstellen dat een zware vogel nu in de lucht kan blijven. Misschien zitten ze wel op de -nog maar net geoogste- maisvelden hier verderop, als het nog droog wordt vandaag ga ik even kijken.
    Morgen komen de kinderen van het dorp bij mij pompoenen snijden; er is geen ontkomen aan, de herfst is in volle gang!





    Deze foto`s komen van: http://jomela.punt.nl/?gr=772838. Bedankt Jolanda.
    Op de tweede foto krijg je een beetje een idee hoe groot de groepen zijn die hier overvliegen, dit is dan een klein groepje...


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:kraanvogels.
    19-10-2010, 12:22 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van Appel en Pompoen
    Mijn pompoenoogst is weer binnen. De vruchten waren al even van het land, en lagen op het mooie nieuwe muurtje te wennen. Ze hadden daar nog wel een tijdje kunnen liggen, ware het niet dat gistermorgen het gras buiten wit was: Vorst!
    Aangezien we aan t eind van de week naar huis gaan heb ik ze toch naar binnen gesjouwd...ja letterlijk gesjouwd want er zitten hele grote bij dit jaar, de fee van Assepoesie zou er wel raad mee weten. Zie foto. Meer dan 50 kg pompoen heb ik, waaronder twee vruchten van een kilo of 10. Als ik die ga aansnijden krijgen jullie allemaal een stuk!

    Jam van appelen met pompoen:
    Snij 500 gram geschilde en ontpitte appels in kleine blokjes -of rasp de appels- en doe hetzelfde met 500 gram pompoen.
    In een grote pan de pompoen goed met de appels, 500  gram geleisuiker speciaal, en een mespuntje (of iets meer, naar smaak) kaneel- en gemberpoeder vermengen. Het mengsel langzaam, goed roerend aan de kook brengen en 4 minuten borrelend laten koken.
    De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
    Is de jam je niet fijn genoeg kan je er de staafmixer opzetten. Te dik: voeg wat water en/of vers citroensap toe.
    Eventueel de jam afschuimen en in schone hete potten schenken.
    De potten tot de rand vullen, sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.




    Categorie:Jamrecepten
    Tags:Jam, appel, pompoen
    16-10-2010, 09:36 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met room, karamel & boter
    Neem een ruime kg appels, 150 gram kristalsuiker, 1 pak geleisuiker speciaal (=500 gram), 20 cl slagroom  & 60 g zoute boter.

    Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

    Neem 150 gram suiker, doe die in een grote kookpan samen met zes eetlepels water en kook dat mengsel voorzichtig tot een amberkleurige karamel.
    Voeg vervolgens de appels toe en roer een paar seconden.
    Haal de pan van het vuur en giet er de boter en de room bij.
    Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de verharde karamel weer smelt.
    Voeg de geleisuiker toe, breng het fruit aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten koken.

    Daarna kunt je de jam in potten doen; anders laat u de jam nog even een paar minuten verder koken terwijl u blijft roeren.

    Pureer de jam met een staafmixer vlak voor je hem in potten doet als je meer van de textuur van marmelade houdt, want de stukken
    appel blijven vaak heel. Serveer deze jam samen met in de pan gebakken schijfjes appel en amandelijs of gewoon bij de boterham,
    net als klassieke jam. Je kunt de bodem van een appeltaart ook met deze jam insmeren voordat u er de appels op doet.

    Het recept komt hiervandaan: http://recepten-hikari.blogspot.com






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam, karamel,boter
    14-10-2010, 11:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    12-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige & zoetzure groentes
    Pittige en knapperige groentes als bijgerecht.
    Recept voor plusminus 4 jampotten.

    Snij 3 courgettes in stukjes, 2 rode en 2 groene paprika`s in reepjes, 4 grote uien in schijven, 3 groene ontpitte pepertjes in ringetjes,                4 winterwortelen in halve of hele rondjes & 1 geschilde en ontpitte komkommer in blokjes.
    Je kunt ook een andere groentemix samenstellen, met b.v. bloemkool erin.
    Doe de groenten samen in een kom en bestrooi met 50 gram zout ( dat is ongeveer 3 afgestreken eetlepels).
    Laat dit 2 uur staan en roer af en toe om.
    Hierna zeer goed afspoelen en uit laten lekken.

    Doe 280 gram suiker, 0,7 liter azijn, 2,5 theelepels mosterdzaad, kleine theelepel mosterdpoeder en 1 ruime theelepel koenjit (kurkuma) in een pan.
    3 minuten zachtjes laten koken. Voeg de uitgelekte groente toe en neem de pan van het vuur en laat alles 2 uur staan (af en toe voorzichtig omscheppen) Breng nu alles aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep dan de pickels heet in de schoongemaakte en met heet water omgespoelde potten, giet het vocht erover, helemaal afvullen, groenten iets aandrukken en de deksel erop en de pot even op de kop zetten.
    Als je niet genoeg vocht hebt, kan je in verhouding nog wat azijn met suiker en kruiden verwarmen.










    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:zoetzuur,pickels
    12-10-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mam
    Gisteravond laat was de documentaire Mam van Adelheid Roosen. Een korte film over haar moeder die Alzheimer heeft.
    Deze film is heel intiem, zo zien we Adelheid en haar moeder liggend op een groot rood kleed, beide gekleed in bh en panty, met daaronder duidelijk de pamper, in een andere scene haar schoonschoon bloot, de moeder ertegenaan geleund gekleed in dezelfde BHetc. De moeder babbelt bijna onverstaanbaar -er is ondertiteling- de dochters of zoon raken aan, aaien.

    Er wordt veel aangeraakt in deze film; het idee is dat de persoon met Alzheimer op een nieuwe reis is vertrokken, en dat je als kind mee kunt gaan om je ouder als eigen persoon te ervaren.(Als voorbeeld werd Alice in Wonderland gegeven...) Dat vond ik op zich wel een mooi gegeven, en ik denk dat dat -af en toe- ook zo kan zijn, en je mooie momenten op kan leveren met je ouder.
    Voor en na de film is er een kort gesprek oa met een verpleeghuisarts en een directeur van een centrum voor Alzheimer. Ze zitten allemaal op de grond in een kamer behangen en belegd met incontinentie matjes.Vooral de verpleeghuisarts is een  negatief overkomende man die niet zoals Adelheid een reis naar een nieuwe ik ziet in de dementie, maar een verval en teruggang.
    De directeur had vooral veel moeite met het opsluiten van de dementerende, hij vertelde dat hij dat al met zijn opa had, als ze hem met de hele familie hadden bezocht in zijn gesloten afdeling, en dat de opa maar niet begreep waarom hij niet mee mocht naar huis.

    Wat mij  vooral is bijgebleven van mijn twee dementerende ouders is dat je als kind toch alle grip verliest op de verzorging van je ouder...dat wil zeggen als je niet zoals wij 24 uur per dag de gelegenheid hebt om voor hem of haar te zorgen. Ik heb dat als zeer verdrietig ervaren, en voel het nog steeds als een van de grootste nederlagen in mijn leven: het plaatsen van mijn moeder in een verpleeghuis.
    Zoals Adelheid heb ik geprobeerd me in te leven in het nieuwe leven van mijn moeder, soms kon ik heel even met haar meegaan, maar die momenten waren zeer schaars.
    De vrouw die mijn moeder geworden was in haar dementie heb ik niet leren kennen, ze was verdwenen in een verstilde wereld waarin ik haar niet kon volgen; ik kon alleen mijn eigen invulling daaraan geven. En dus heb gehuild van diep verdriet voor haar, op haar schouder, terwijl we samen op een bankje in het verpleeghuis naar de tuin keken. Mijn moeder gaf geen krimp, ze was er ook niet echt...hopelijk op theevisite zoals Alice.
    Hier mijn moeder met vriendinnen op theevisite 1956.






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Alzheimer,Mam,Adelheid Roosen
    01-10-2010, 09:45 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met pruimen en steranijs
    Rasp zoveel appels dat je een kilo rasp overhoudt, ontpit en snij een kilo kwetsen of pruimen fijn, doe dit in een jampan samen met drie ster-anijzen, een à twee vanillestokjes en het sap van twee limes of citroenen.Breng het fruit aan de kook (blijf roeren) en laat de jam daarna geheel afkoelen.
    Als de jam eenmaal is afgekoeld voeg er dan twee pakken geleisuiker speciaal van 500 gram bij, roer en laat het een nacht intrekken.
    Verwijder de volgende morgen de steranijs en vanille en kook de jam volgens aanwijzing op het pak suiker.
    Als je van "gladde" jam houdt kan je het geheel nu met de staafmixer bewerken.
    Vul de potjes en draai ze voor 5 minuten op hun kop.




    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam, steranijs, vanille
    30-09-2010, 23:06 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    27-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil je nog zaden?
    Voor alle vrienden en bekenden:

    De volgende zaden heb ik geoogst in 2010 en veel te veel, wie wil?

    Paarse morgenster,
    Koriander,
    Dille,
    Oranje goudsbloem,
    Coreopsis (kleine bloemen, rood en geel)
    Phacelia
    Grote enkelvoudige afrikaan (Favorite red)

    Pastinaak,
    Een slamengsel met heerlijke knapperige slasoorten, Batavia`s & suikerbrood denk ik, ik heb het ook gekregen...
    en zoete kleine tomaat (Zuckertraube).

    Heb je belangstelling, stuur me een mailtje...ruilen vind ik ook fijn.


    zaad van paarse morgenster

    oranje goudsbloem

    coreopsis

    afrikaan favorite red


    Categorie:Oogst
    Tags:gratis zaden, bloemzaden,groentezaden
    27-09-2010, 11:51 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leg de lepel in de gootsteen
    Mijn buurman hier in Kleindorp is bijgelovig, hoewel hij het probeert te verstoppen voor die "stadse Hollanders".

    Toen we gisteren bij zijn vrouw op de koffie zaten kwam hij binnenlopen en liep een beetje rond in de keuken.
    Plotseling pakte hij een soeplepel van het lepelrek, legde die in de gootsteen en met een zijdelingse blik naar ons vertrok hij weer. Eerder die morgen waren we hem al tegen gekomen,op zoek naar een onderdeeltje van zijn traktor die zo opgehaald zou worden.
    Zijn vrouw zag onze blik en barstte in lachen uit, ze vroeg ons het niet verder te vertellen in het dorp: "ze zouden hem voor gek verklaren".
    Ooit had haar schoonmoeder van een Poolse vrouw geleerd dat, als je iets kwijt bent, je naar huis - of de keuken- moet gaan en de soeplepel in de gootsteen moet leggen. Meteen daarna vind je het gezochte object.
    Niet zoveel later kwam de buurman weer binnen met een opgeluchte blik op het gezicht...de soeplepel werd weer teruggehangen, zijn werk was gedaan...




    Categorie:Dorpsleven
    Tags:bijgeloof, terugvinden, soeplepel
    25-09-2010, 11:03 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druivengelei met vanille en munt
    Nog meer jam:
    Neem een flinke bak met druiven, bv minimaal twee kilo, haal de vruchten van de tros, halveer ze eventueel en zet de vruchten op met een beetje water. Voeg het merg van een vanillestokje toe, en kook de druiven zacht.
    Haal de druiven door een passe-vite of een zeef. Zelf  gebruik ik de passe-vite, de gelei is dan niet helder.
    Wil je heldere gelei, giet dan het sap door een zeef of doek
    Meet het sap en voeg per 1,1 liter 500 gram geleisuiker speciaal toe.Laat 3 minuten goed borrelend koken. Blijven roeren.
    Snij plusminus 10 muntblaadjes fijn   (in ieder geval 6 per liter sap)en voeg deze toe aan de gelei.
    Schenk de jam in schoongemaakte potten. Sluit de potten, zet ze 5 minuten ondersteboven en laat ze afkoelen.

    Op de foto`s nog meer paddestoelen. Gisteren gefietst door en langs bossen op de Utrechtse Heuvelrug.
    Overal paddestoelen, ik kan me niet herinneren dat ik er zoveel tegelijk gezien heb!






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:druivengelei,druivenjam,munt,vanille
    19-09-2010, 16:18 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met 4 citroenen
    Heerlijk frisse jam!

    Ingrediënten:
    3,5 dl appelsap,
    8 ons geschilde en schoongemaakte appels
    4 citroenen.
    een pak speciaal geleisuiker (500 gram)

    Schil de citroenen dik tot op het vruchtvlees, zodat er geen bitter wit meer aan zit.
    Snij de citroenen in 4ren, haal de dikke witte kern eruit, en snij dan de kwarten in fijne reepjes, haal steeds de pitten eruit, en vang het sap zoveel mogelijk op.
    Zet de appelsap met de citroenen+sap en suiker op een zacht vuur, snij ondertussen de appels in fijne reepjes.
    Voeg de reepjes toe en zet het vuur hoger, breng aan de kook en laat enkele minuten borrelen totdat de reepjes appels wat zachter zijn.

    Doe de jam in schoongemaakte potten, deksel erop, en 5 minuten omgedraaid laten staan.






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam met citroen, appel, citroen.
    16-09-2010, 22:55 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!