Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen. Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en
een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse
knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.
Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn. Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren, 2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen. verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden. Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!
Categorie:Pompoenen
19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
17-02-2009
Eau de vie met sinaasappels/Brulot
Dit is een recept wat mijn buurman wel eens meeneemt als hij een feestelijk toetje wil serveren. Hier in de Lorraine nemen mijn buren vaak een voorgerecht of dessert mee als we ze uitnodigen voor een maaltijd.
Neem per persoon een "non traitée après recolte" ( niet behandeld na de oogst) sinaasappel en snijd deze in plakken. Leg de plakken in een vuurvaste schaal, leg er 2 of meer suikerklontjes per sinaasappel tussen (dit is een beetje naar smaak, zelf hou ik niet zo van erg zoet.) Verwarm enkele deciliters eau de vie in een steelpan- de eau de vie moet de sinaasappelplakken net bedekken-,en steek het aan als het de drank warm is,giet dit over de sinaasappels. Doe eerst het licht uit, het ziet er mooi uit als je de sinaasappels met het brandende vocht bedruipt. Giet dus met een soeplepel voorzichtig de brandende eau de vie steeds over de sinaasappels. Doe dit enkele minuten. Pas op met spatten. Als je ophoud met bedruipen stopt het banden. Serveer onmiddellijk de plakken sinaasappel met het vocht en eet het warm.
Categorie:Met Alcohol
17-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
16-02-2009
Pompoen met aardappelen uit de oven.
Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck. 4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter, 1 grote ui in ringen, 400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter 4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes zout en peper. Verhit de oven tot 180 graden, vet een ovenschaal in met olie. leg afwisselend laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak. Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond. Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed, maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen. En de oven op 200 graden zetten.
Categorie:Pompoenen
16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
15-02-2009
Het Mudam in Luxemburg
Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam. We
hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee
exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het inrichten van
exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook
niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten, vrijwel de hele bovenverdieping. Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café. Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!! Foto1:
Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei
(bekend van het Louvre in Parijs). Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.
Categorie:Dorpsleven
15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
13-02-2009
Valse Vegetariër
Mensen die mij nog niet zolang kennen zullen niet geloven dat ik enige tijd vegetariër ben geweest.Héél diep van binnen ben ik het nog. Halverwege de jaren 70, samen met Ex-Lie en nog enkele vrienden had ik zelfs een stichting, Kasjroet geheten, die als doel had het bevorderen van gezonder eten. Én minder vlees. We hadden zelfs de slogan van de keurslagers gepikt:( Minder) vlees mevrouw, u weet wel waarom! waarmee we in de Kerkstraat in Hilversum mensen aanspraken. We verstrekten gratis linzensoep, en deelden kruidenthee met honing uit..(minder suiker meneer, weet u wel waarom?).
Al lang geen vegetariër meer, probeer ik nog steeds weinig vlees te eten. dat is hier in de Lorraine erg lastig. Ieder jaar krijg ik een half varken aangeboden, en wordt ik verleid met aangeboden hulp voor het maken van eigen worst, bloedworst, fromage de tête en paté.En lekker dat het is..! Dit jaar heb ik het varken geweigerd, kreeg toen 5 kg wild zwijn aangeboden... en voilá Wildpaté! Zie categorie recettes lorraine.
Categorie:Appelvrouw&Lie
13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
5 kilo ontbeend wild zwijn: braadstuk, schouder etc, 2 kg vetspek (rug) van het varken
Draai deze samen met 1 bosje peterselie, 100 gram sjalotten, 1 ui en 3 tenen knoflook door de vleesmolen.
Weeg het vlees nog eens, en voeg 18 gram zout per kilo toe. Doe er 8 eieren, 4 eetlepels suiker, 5 fijngemalen blaadjes laurier en 2 fijngemalen takjes tijm ( met takje en al, gaat prima samen met de laurier in het bakje van de staafmixer), halve theelepel quatre epices (kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat, als mix te koop) 100 gram bloem, 3 gram gemalen peper, en voor wie dat lekker vind een glas cognac. Meng goed door met de handen. Laat het 24 uur op een koele plek staan. Meng nogmaals goed door.
Doe de potten niet te vol, en sluit af met schone en hele ringen. Plaats in de weckketel, breng de temperatuur naar 100 graden en steriliseer 3 uur lang op deze temperatuur. Laten afkoelen in de ketel, potten controleren op luchtdichtheid/vacuum en koel en donker opbergen. Heb je een kleine hoeveelheid dan kan je het ook in de oven bakken au bain-marie op 200 graden anderhalf a twee uur afhankelijk van de grootte van de terrine.
Categorie:Recettes Lorraine
13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
12-02-2009
Sneeuw in de Lorraine
Vandaag is alles weer wit, dat brengt natuurlijk problemen. Ik kan niet in de tuin werken. De bakker komt pas om 12 uur, en heeft dan weinig brood meer. Lie kan niet op klus. Dan kan hij me mooi helpen met het maken van de everzwijnpaté. Morgen het recept.
Categorie:Dorpsleven
12-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
10-02-2009
Mild madras pompoensoep.
Mijn voorraad
pompoenen loopt ernstig gevaar. Door de strenge winter, en onze
afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn
benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!
Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken.. Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden ze bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje. Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.
Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt) Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto) en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker). Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.
met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.
Categorie:Pompoenen
10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
09-02-2009
Tuinsoep van de Appelvrouw
Ingrediënten:
(PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25
gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve
w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes
peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4
pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper,
provencaalse kruiden.
Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de
prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof,
snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de
jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.
Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele
minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment
en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente
toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid
toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt
toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het
gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij,
verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik
maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de
soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel
voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is
gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.
Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een
lekkere pittige kaas bij.
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
Zoet hete pompoensoep
Ingrediënten
1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu
hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in
blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui
gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit
en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr.
winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild
(b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor
halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!
Bereidingswijze
Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de
gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de
andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten
zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij
kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"
Serveertips
Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
08-02-2009
De Appelvrouw is terug!!
In december is de "Appeljam in Frankrijk" verdwenen! Mijn eigen schuld? Of van mijn provider? Niemand weet het, feit is dat het blog onherstelbaar verdwenen is... Niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen en dan wel bij een andere provider: dit keer maar eens bij onze Belgische zuiderburen geprobeerd!
Zoals eigenlijk overal is het hier flink winter...hierbij een fotootje van ons brugje over de beek. Het enige werk wat ik nu in de tuin kan doen is het wegknippen van opgroeiende -en in de weg staande- hazelaars, en het met de hand verwijderen van heel veel wilde braamslierten in de bosjes rond de poel.
Verder is het tijd te genieten van mijn werk van deze zomer...zo eet ik bietjes zoetzuur, st fiacrebonen, mirabellen en jams uit de weckpot, en vele groenten uit de vriezer.
Categorie:Appelvrouw&Lie
08-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)