Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  01-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indische loopeenden

  Voor het derde jaar heb ik nu loopeenden in de tuin, en ik kan niet anders als enthousiast zijn! Wat een geweldige slakkenvreters! Ze snebbelen wat af in de tuin, rond de beek, en vangen ook nog heel goed vliegen en mugjes..daar zijn ze echt kampioen in. Nu ik kleintjes heb kan ik pas zien hoe goed eigenlijk..vanaf dag 1 dat ze buiten waren zie je ze soms vliegensvlug hun kop omdraaien om een vliegje te vangen.

  Onze brave moedereend Bibi en vader Maurice hebben samen weer gezorgd voor nieuw leven maar liefst  11 kleine eendjes zijn er geboren..een heel team! Ze zijn nu ruim 4 weken en beginnen al heel wat mans te worden..als ze buiten het hok komen gaan ze meteen aan t werk en snebbelen zoals hun ouders onder de planten op zoek naar vlees..
  We hebben er ook een mini weeseendje bij, een jong van een wilde eend die de boer in het weiland naast hem had gevonden..het is de reserve van dit Duck Tape Team en heeft als enige een naam ( Wesley..)

  Ook in de winter zullen deze eenden mijn hele tuin schoonmaken, dat gaat geweldig goed, ik lok ze bijvoorbeeld met maïs naar een stuk tuin en strooi de korrels daar rond..en passant maken ze de grond vrij van slakken en slakkeneitjes, ook dikke vette emelten die niet te diep zitten halen ze boven. En ze blijven van mijn groente af.
  Wil ze zien hoe ze er als volwassenen uitzien, én hoe tam ze kunnen worden kijk dan bij deze post die ik in januari vorig jaar geplaatst heb: winterdip en loopeenden

  Ik ga natuurlijk geen 11 eendjes houden en verkoop er 8..wie er eentje wil komen halen is welkom!


  Categorie:De tuin
  Tags:Indische loopeenden, slakken
  01-07-2015, 09:28 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  20-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Keyhole Garden
  Alles groeit redelijk tot goed in de KHG. Het doel is onder andere om niet te gieten..de planten moeten genoeg vocht krijgen/diep genoeg wortelen om zichzelf te bedruipen(..)
  Bij het planten heb ik wel flink aangegoten, maar daarna alleen gemulchd met gras.
  De planten groeien redelijk zei ik al..ik ben nog niet helemaal tevreden over de kleur van de planten..ze zouden wat donkerder groen mogen zijn..de voeding komt misschien nog niet helemaal tot bij de wortels. Maar het gaat goed. De tomaten ( gartenperle aan de ene kant en balkonzauber aan de andere kant) groeien mooi, en ook de 4 augurkenplanten gaan goed.  Ook de kruiden aan de achterkant ( zonnehoed, onsterfelijkheidskruid, dille en mariadistel groeien goed. De kamille is al geoogst. Tussen de kruiden en planten staan lenteuitjes, peterselie en Welsh onion. De Citroenverbena groeit wat minder goed vind ik..blijft wat achter en is wat licht van kleur. Van een vriendin kreeg ik rode weegbree die ik wel mooi vind. Of ik het ga eten is een tweede :P . Voorlopig heb ik die planten gebruikt voor in de KHG maar ze zullen hier niet blijven. Het is wel de bedoeling dat de hele aarde van de KHG bedekt wordt met planten -het liefst een mix van geneeskruiden en vruchtgroente- maar een echt plan heb ik niet, dit eerste jaar ga ik eerst eens kijken wat er goed groeit.  Over het geheel genomen ben ik erg tevreden..het is een gemakkelijk kweekbed. Ik hoef niet te bukken, en het onkruid wat opkomt is er zo uit. De slakkenaanvallen zijn wat minder leuk..en ik kan hier de eenden niet inzetten :? dus gebruik ik onder enkele dakpannen wat ecostyle korrels..zo min mogelijk natuurlijk.

  De koker voor de compost vind ik wel een uitkomst. Ik gooi er alles in wat ik rond de KHG in de tuin knip. Onkruid in de bloei, met zaadjes, maar ook tomatenblad etc. Iedere week is de compost in de koker zo`n 15 tot 20 centimeter ingezakt en kan ik weer vanalles toevoegen.
  De bovenste laag hou ik bedekt met 20 cm. stro of gras, dit tegen vliegen en andere irritante vliegbeestjes.
  Doordat de wormen het afval opeten en verder mee de aarde innemen ben ik niet zo bang voor onkruidexplosies.

  De tijd zal uitwijzen of dat ook zo blijft...


  Categorie:De tuin
  Tags:Keyhole Garden, mulchen, geneeskruiden
  20-06-2015, 11:36 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  19-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woning met uitzicht te huur

  Met ingang van vandaag een riante woning met uitzicht op stromend water te huur.
  De woning is gelegen in een bosrijke omgeving en gesitueerd naast enkele groentetuinen + een boomgaard alwaar de huur betaald kan worden.

  De betaling van de huur geschied als volgt: iedere dag neemt u de tijd om de rupsen en ander kwaadwillend insectenvolk te verwijderen uit de groente en fruitplanten/bomen op het terrein. U kunt dit gedierte naar eigen inzicht gebruiken om uzelf of uw familie te voeden..

  De woning is ontsmet omdat de vorige bewoners nogal veel ongedierte achterlieten.
  De stoffering van de woning dient u zelf ter hand te nemen.

  In dezelfde omgeving zijn er nog 8 soortgelijke woningen te huur in verschillende groottes..allen per direct te betrekken!


  Categorie:De tuin
  Tags:vogelhuis, rupsen.
  19-03-2015, 10:28 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  09-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keyhole Garden deel 1
  Afgelopen weekend hebben we met een groepje mensen bij ons thuis een Keyhole garden oftewel een  Sleutelgat tuin gemaakt.
  Het idee van een KHG komt uit Afrika waar men in warme streken met weinig voedingsstoffen in deze tuin -die een ingebouwd compostvat heeft- toch groente kan kweken. Omdat het een hoog bed is die veel warmte afgeeft kan je hem ook gebruiken op plekken die vochtig en kouder zijn.
  Ik wilde er graag een in mijn tuin aan de kant van de beek..dicht bij het huis, voor kruiden en looksoorten zoals Welsh onion die graag goed gevoed worden. En ook omdat je er een hoop organisch materiaal in kwijt kan..materiaal die ik hier en daar in de tuin had liggen.
  Last but not least:  Het ziet er gewoon heel erg leuk uit zo`n hoog bed en lekker handig..tuinieren zonder spitten, mesten én bukken!

  Omdat ik ook veel stronken te verwerken had is de tuin een middenweg tussen Keyhole garden aan de buienkant en de Hugels van Sepp Holzer aan de binnenkant.

  Beiden opbouw kan je nog bekijken op de volgende youtube filmpjes
  Keyhole
  Hugel

  We zijn begonnen met het klaar maken van het terrein..tegels eruit, nog een enkel struikje verpoot. Lie heeft daarna een cirkel getrokken met een doorsnee van 3 meter..in het midden een circel met doorsnee van plusminus 50 centimeter alwaar we een koker van gaas hebben geplaatst. Deze heeft dubbel gaas, stevig gaas die de koker een beetje in vorm moet houden en fijner gaas daarom heen. Het gaas hebben we aan de binnenkant nog verstevigd met bamboe stokken.

  Daarna hebben we de vorm uitgezet met stenen en de bodem bedekt met de vele kleine steentjes die we nog hadden liggen..dit voor de drainage.  Aan stenen hadden we geen gebrek..deze stapel lag al een aantal jaren in onze tuin..stenen van een huis uit onze straat dat werd afgebroken.  Daarop kwam allerlei los materiaal uit de tuin..kruiwagens vol blad dat we uit het bosdeel hadden geharkt, takken, dennenappels, oude kratjes..

  Daarop stronken hout en wortelstronken..met daartussen zoveel mogelijk blad, takjes enzovoort..ook enkele zakken met houtskool/as dat we uit de kampvuur-plaats hebben geschept.  Zie verder deel twee.  Categorie:De tuin
  Tags:Keyhole garden, Sleutelgat tuin, Hugel, Sepp Holzer, Permacultuur
  09-03-2015, 23:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keyhole Garden deel 2
  Het bed werd tijdens het vullen opgebouwd..steeds als het bed vol was kwam er weer een nieuwe laag stenen bij. De muren lopen schuin naar binnen zodat de stenen leunen tegen de "vulling".

  Takkenbossen, houtsnippers.

  Stro, karton en nog meer houtsnippers om de gaten op te vullen  Langs de randen om de stenenstapeling te verstevigen hebben we slib/gruis/zand gestort dat Lie en Ko uit de beek hebben geschept..zwaar werk!  Nog zwaarder werk..de aarde die de boer had gebracht lag voor de deur..emmers volscheppen en omhoog lopen!

  Er was precies genoeg aarde voor de hoogte die we wilden hebben..de aarde ligt nu nog in een heuveltje op het bed maar we gaan ervan uit dat dat de komende weken gaat inklinken..

  De koker is gevuld met blad, houtsnippers, tuinafval, harksel uit het kippenhok en keukenafval..afgedekt met wat blad.  Nu is het wachten totdat de aarde wat is ingezakt..en dan planten!

  Ik hou jullie op de hoogte..

  Categorie:De tuin
  Tags:Keyhole garden, Sleutelgat tuin, Hugel, Sepp Holzer, Permacultuur
  09-03-2015, 18:02 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  02-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlierbloesemsiroop met honing en permacultuur
  Gisteren was het open tuinen dag van Velt.
  Velt is een Belgisch Nederlandse organisatie en staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en tuinieren.
  Alle open dagentuinen bevonden zich ver van ons vandaan, maar toch eentje in de buurt..vlak bij Orval op 45 minuten rijden wat in Nederland best veel is maar hier eigenlijk om de hoek.

  De tuin hoort bij een gasten/groepsverblijf van de ferme du Bois-le-Comte.
  Toen we aankwamen was een kleine wandeling met een kruidkundige net voorbij..we konden het staartje meepikken en mochten nog proeven van enkele vlierbloesemhapjes..pannenkoekjes met vlierbloesems in het beslag en bestreken met vlierbloesemgelei, appelcake met vlierbloesems en siroop gemaakt met vlierbloesem en honing.

  150 gram vlierbloesems uitschudden zodat er geen beestjes meer inzitten en in een schaal/pan/pot leggen.
  het sap en rasp van 1 citroen bijvoegen
  voeg 1,5 liter water toe, dek af en laat 24 uur staan.
  zeef de vloeistof door een doek en voeg een halve literpot honing toe..roeren totdat de honing is opgenomen. Bewaar koel in gesteriliseerde potten/flessen.

  Dit is minstens enkele maanden houdbaar..het best in een zomer opdrinken..de kruidkundige had het wel tot een jaar bewaard.

  Dan de tuin!
  Een hele uitgebreide tuin met een prachtige kas, terrassen en grote velden met bedden. De bedden waren traditioneel met wisselteelt beplant, hier geen permacultuurmix van allerlei groentes door elkaar, voornamelijk omdat ze daar met veel vrijwilligers werken die niet bekend zijn met permacultuur of soms zelfs niet met tuinieren waardoor de begeleiding te lastig zou worden. Wel werden alle bedden afgedekt met karton en daarop blad, stro of gras.
  Ook hier de bekende (opstart?) problemen van bergen slakken en woelmuizen..op zich deed me dat wel deugd..dat ik niet de enige ben, en dat er dan mensen zelfs op die grote schaal toch door willen zetten met deze milieuvriendelijke manier van tuinieren.

  De gronden waren eerst ook weiland geweest en ik zag op verschillende perken veel heermoes tussen de groente doorkomen. Leuk voor de gier maar vreselijk om te wieden. Het duurt nog wel even voordat hun grond zover is dat dit soort problemen wegblijven..een kwestie van hele lange adem.

  Ze hebben een mooie uitgebreide compostplek waar flink veel materiaal vercomposteerd wordt..alle groenafval, houtsnippers, paardenmest.
  De paardenmest en het hooi komt van eigen grond.
  In de kas worden ook paddenstoelen gekweekt op stammetjes en in zakken op stro. Er hing echt een heel fijn sfeertje in die grote kas..ik kan me zo voorstellen dat je daar in de winter een berg lekkere groente kan kweken zonder last te hebben van wind en kou.

  De boomgaard had al een enorme woelmuisaanval te verduren gehad ik heb ze de tip van onze boomkweker doorgegeven: zwarte bes planten onder de bomen. Zelf hadden ze al narcissen en keizerskronen bedacht. Ze hebben ook een hele hoge paal in de boomgaard staan om roofvogels te trekken..met de hoop dat die wel een muisje zullen verschalken.
  Ik heb besloten om volgend jaar niet meer mijn permastuk in te richten met de mengcultuur van Gertrud Franck maar de bedden te maken zoals ze in deze tuin hebben..120 breed en de paden wat lager met houtsnippers.  Al met al leuk om eens een andere tuin te zien waar met karton gewerkt werd..ook Lie heeft ervan genoten en begreep ook wat meer mijn gedrevenheid om toch te proberen de tuin op deze manier wat gemakkelijker bewerkbaar te krijgen.
  Ik was in het voorjaar best wel gedesillusioneerd in de permacultuur maar ik ben door dit bezoek weer wat enthousiaster geworden.
  Hier worden nieuw aangelegde terrassen beplant met pompoenen..deze gemakkelijke groeiers maken de groen diep los en leveren een mooie oogst op.  Nog een receptje..simpel maar lekker: vul een pot met wat vlierbloesemschermen en water..na een dagje heb je heerlijk vlierwater tegen de dorst.
  Categorie:De tuin
  Tags:vlierbloesem, permacultuur
  02-06-2014, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  26-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woelmuizen

  Even een heel kort blogje over karton en woelmuizen.

  Bij het permacultuur-tuinieren wordt nogal eens gebruik gemaakt van karton. Dit is praktisch want je kunt een stuk grasland tot moestuin omtoveren door enkel het karton op het gras te leggen ( het gras eventueel kort gemaaid ) en dat weer te bedekken met compost en/of gras of ander mulch-materiaal.

  Ik heb deze niet spitten techniek ook toegepast in het najaar..een deel van mijn moestuin was overgroeid met allerlei soorten onkruid..niet meer tegenaan te werken. Omdat het idee van niet spitten mij ook wel erg aanstaat heb ik vol vertrouwen de kartonmethode gebruikt.

  Hier is het november..een deel van de tuin heb ik bedekt met worteldoek met de hoop dat het onkruid daaronder ook dood gaat (not) en een ander deel met karton..zoveel als ik te pakken kon krijgen..gelukkig heb ik jonge buren die gek op een Zweeds meubelbedrijf zijn..die gebruiken veel bruin karton.  De mest die je ziet liggen is in de kas gebruikt, en het karton hebben we belegd met zoveel mogelijk gras en bladeren..met een flinke boomgaard en wat losse bosjes heb ik daar genoeg van.  Maar nu!
  Het is voorjaar en ik ging eens kijken onder het karton, om die mooie rulle aarde vol met rode dikke pieren te zien verschijnen die ze mij op meerdere sites hebben beloofd.

  Ok, de aarde is rul, en er zijn ook pieren, maar misschien nog wel meer woelmuizen!
  Overal waar karton lag zat de grond vol met stofzuigerslangdikke oppervlakkige woelmuisgangen...echt heel erg balen.
  En verspreid diepe gaten die omlaag de aarde invoerden..vast op weg naar de nesten vol met kleine roze woelmuisjes die gevoerd worden met mijn dikke rode pieren...en die kleine woelmuisjes worden heel snel groot waarna ze lekker pompoenen gaan eten..en pastinaken en wortels en schorseneren en...aaarrrgh.  Zo jammer..nu moet ik toch weer hard aan t wieden in het najaar want freezen wil ik niet meer..daar gaat de hele structuur van je bodem van stuk...misschien toch maar aan de groenbemester, dat is misschien nog de beste optie.
  In ieder geval geen karton meer..we hebben veel weggehaald en naar de compostbak afgevoerd..het ligt alleen nog driedubbeldik op het stuk waar straks de pompoenen komen..daar mag het nog even liggen wegens plaats tekort in mijn compostbakken.  Nu maar hopen dat de muizenpopulatie niet explosief is toegenomen..dat mijn angst daarvoor ongegrond is. Anders zal ik toch een kat moeten nemen..of twee..


  Categorie:De tuin
  Tags:woelmuizen, mulchen met karton
  26-03-2014, 21:48 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (3)
  19-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantensteunen vlechten..minicursus


  Dit is het moment om materiaal te verzamelen om je plantensteunen voor bijvoorbeeld hoge kruiden en planten uit de siertuin te maken.
  Je kunt hier mooi je snoeiafval mee recyclen en de planten hebben ruim de tijd om door de steunen heen te groeien; in de zomer zie je er weinig meer van. Ik gebruik de steunen bijvoorbeeld voor hoge kruiden: bronzen en groene venkel, heemst, St. Janskruid en ook voor sierbloemen..pioenrozen bijvoorbeeld. Voor de hoge erwten in de groentetuin maak ik een extra grote steun.

  Ik verzamel: voor de staanders mooie rechte tweejarige hazelaartakken en Cornus Mas takken. Je kunt ook beukentakken gebruiken, of ander stevig recht hout maar ( om begrijpelijke redenen) geen takken die gemakkelijk kunnen wortelen zoals wilg of vlier.

  Om mee te vlechten heb ik lange uitlopers van druiven, wilde clematis, hop, en natuurlijk eenjarige wilgentakken. Er is natuurlijk nog veel meer materiaal geschikt, laat even weten wat jullie nog meer gebruiken?

  1/ Neem een pot waarvan de doorsnede zo groot is als je de basis van de plantensteun zo willen hebben. Steek er 7 of 9 hazelaartakken of andere takken in (bamboe kan ook) die niet gaan wortelen. Steek de takken niet te diep -ze moeten er ook weer uit- maar wel zo diep dat ze stevig blijven staan tijdens het vlechten. Als je een oneven aantal takken neemt kom je steeds goed uit met het vlechten.  2/ Neem soepel materiaal, in dit geval clematis en vlecht de sliert om en om binnen en buiten de hazelaartakken. Maak je geen zorgen dat het niks wordt..als de hele sliert door de takken gevlochten is kan de de boel voorzichtigjes aantrekken en krijg je een mooi strak geheel.

  %%%FOTO2%%%

  3/ Heb je een of twee slierten gevlochten, en je vind de ronding dik genoeg dan kan je het geheel steviger maken door met een fijnere sliert clematis de hele sliert bij elkaar te vlechten door steeds boven en onderlangs de ronding te draaien.

  4/ Je kunt zoveel rondingen maken als je nodig hebt.  5/ De bovenkant bind je vast met wilg/clematis of gras.  6/ Het geheel..nu kun je de steun voorzichtig uit de pot halen( eventueel staander voor staander) en zetten waar je hem wilt hebben. Duw ter plaatse de takken een voor in in de grond rond de plant die je steun wilt geven. Je kunt eventueel de staanders boven de hoogste ronding afknippen..dan valt de steun straks helemaal weg tussen het groen.De plant groeit straks mooi binnen de ronding.  Hier twee steunen voor twee pioenrozen. Hiervan ga ik de rondingen nog iets naar beneden duwen tijdens de groei..afhankelijk van de hoogte van het blad, en ik zal de staanders boven de hoogste ronding afknippen. Je kunt ook -in de siertuin zeker- veel fijnere rondingen maken zodat de steun nog minder opvalt. Ook kan je steunen maken waarvan de staanders niet van boven samengebonden worden maar die iets naar buiten uitwijken, waardoor de steun een wat natuurlijker ruimte aan de planten geeft. Als je dat wilt dan bind je sowieso niet de staanders bovenaan bijeen.  Je kan de steun natuurlijk ook in de pot laten om er Oost Indische kers of Suzanne met de mooie ogen tegenaan te laten groeien.

  Categorie:De tuin
  Tags:plantensteunen vlechten, snoeiafval recyclen
  19-01-2014, 12:54 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  10-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterdip & loopeenden

  Mijn jaarlijkse winterdip is eigenlijk wel voorbij..ondanks dat het buiten nog steeds grauw en modderig is. Dat laatste is dit jaar wel heel erg.. er zijn plekken in de tuin waar ik niet meer kan lopen zonder dat mijn voet verdwijnt in een verzakte woelmuisgang..ik loop voortdurend te slepen met emmertjes aarde om die gaten weer te vullen voordat ik echt ga vallen omdat ik weer met een voet in zo`n hol blijf steken.
  Dat vullen van een gat met een molshoop is ook geen sinecure..de molshopen bestaan uit dikke met water volgezogen plakken modder, die ik dan op zijn kleuterschools in het gat moet kleien...klaag klaag..

  Enfin, zoals ik al zei: de winterdip is toch echt voorbij en dat bewijst zich doordat ik iedere dag wel een uur of drie buiten ben..dagen dat het echt niet ophoudt met regenen uitgezonderd.
  Samen met Lie heb ik al een flink stuk bomen aan de kant van de beek uitgedund zodat er weer wat meer licht op de moestuin komt deze zomer. Van al dat hout ben ik ook aan `t verzamelen geslagen: hazelaartakken die mooi recht zijn om als bonenstokken te dienen, uiteinden van de haagbeuk om de doperwtjes te steunen..wilde clematis, druif en wilg om  plantensteunen mee te vlechten.
  Lie heeft ook al meer dan een stère hout liggen aan dikkere stammetjes.

  Verder kijk ik natuurlijk met plezier naar mijn Indische loopeenden..het zijn er nu 4 en deze doen flink hun best om zich vol te eten met slakken en ander spul (ongedierte) uit de tuin. Ik geef ze pas in de avond te eten zodat ze overdag flink hongerig door de tuin trekken. Het warme weer helpt mee de slakken wakker te maken. Ze zijn ondertussen aan me gewend; alhoewel flesseneenden wilde dieren blijven die echt in paniek kunnen raken als ze niet weg kunnen komen hebben ze wel geleerd dat mijn stem eten betekend, en komen ze vaak al op me afrennen. Als ik ze eten geef komen ze vrijwel aan mijn voeten. Dat voeren gebeurd op plekken waarvan ik graag heb dat ze die eens flink onderhanden nemen, vaak blijven ze daar na het voeren nog een tijdje rondsnebbelen en ik zie van alles in in gevoelige snaveltje verdwijnen. Het schijnt dat ze met hun snavels de trillingen voelen die slakken en andere beesten maken, en ze kunnen ze ook onder de aarde ruiken.
  Op een van de foto`s hieronder zie je rechts nog net het nieuwe haantje Sarko.

  Verse groenten hebben we al weer gegeten..niet uit de tuin, maar van de vensterbank..kiemgroente: rucola, tuinkers, radijs en alfalfa.
  In de kas heb ik eergisteren op bladdag postelein, raapstelen, enkele slasoorten en wat rucola gezaaid..als het nog erg koud gaat worden dek ik dat wel af met vliesdoek.

  De oudste van de Indische loopeenden - degene met de donkergroene kop die de bende aanvoert- heet Joko, de andere drie heten alle drie Bibi...


  Categorie:De tuin
  Tags:loopeenden, Indische eenden, flesseneenden
  10-01-2014, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  03-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinupdate begin november
  Als een seizoen zo mooi is als de afgelopen zomer, en dan ook nog een mooie herfst erachter aan lijkt het wel of alles vanzelf groeit in je tuin en kas.
  Ik hou niet zoals sommige collega-tuiniers de geoogste hoeveelheid bij van iedere groentesoort die ik heb staan, ik weet wel dat ik dit jaar een enorm goede opbrengst heb van tomaten, courgettes, sla, snijbiet, koolsoorten, aardbeien, frambozen, pruimen, appels en kruiden. Een goede opbrengst van aardappelen, bonen, knoflook, uien, pompoenen, asperges, knolselderij. Alleen wat minder bonen, maïs, sjalotten, paprika`s/pepers en nog wat andere kleine soorten zoals venkel.

  Het permacultuurstuk "à la Gertrud Franck"dat ongeveer een kwart van mijn moestuin beslaat was een redelijk succes. Ik vond dat ik weinig hoefde te wieden, en de rijtjes stonden er gewoon leuk bij, heel wat mooier vind ik dan bedden vol met hetzelfde gewas. De opbrengst was ook redelijk. Aardappelen vond ik wel heel erg lastig, bijna niet te doen om die uit de tuin te halen zonder de gewassen die ernaast stonden te beschadigen. Ook halfhoge doperwten vond ik geen groot succes; de gewassen erachter kregen te weinig licht.
  Over het algemeen genomen was ik dusdanig tevreden dat het experiment wordt voortgezet.

  Er groeien nog steeds tomaten in mijn kas..dat wil zeggen, de planten groeien nauwelijks nog, maar ze zijn niet ziek en de tomaten kleuren langzaam toch rood (geel, oranje).
  Dit is een Hungarian Heart een heerlijke tomaat met lekkere tomatenzuur en zoet in zijn volle smaak.  De zonnebloemen -die ik voorgezaaid heb twee weken voordat ik de aardappels oogstte en daarna op het vrijgekomen stuk heb uitgezet- vind ik een cadeautje. Ze bloeien nu met 5 bloemen tegelijk aan de stam. Een fleurige nateelt dus. Deze groene wants is een mooi plaatje aan het maken met de rode bloem.  De herfstframbozen groeien ook maar door..ik las dat dat wel tot december door kan gaan bij redelijk droog weer. Soms rot er wel een als ik te laat ben met plukken. De smaak is zoeter dan je denkt dat hij kan zijn in deze tijd.  De kippen lopen al sinds half september buiten. Alles wat ze niet mogen eten ( andijvie/sla/snijbiet ) heb ik beschermd met vliesdoek. Dat gaat niet altijd goed..soms speelt de wind ons parten en kunnen de kippen dat toch bij een bed andijvie. Dan is de oogst verloren want ze eten in 5 minuten een bed leeg met zijn achten..gelukkig heb ik ook veel andijvie..
  De haan houdt alles goed in de gaten en loopt als een herdershond rond zijn toom. Soms bedrijft hij wel erg hardhandig de liefde en scheurt er een kammetje van de kip in. Dan is het dus oppassen geblazen, we hebben al gehad dat een kip flink werd aangepikt door haar zusters omdat ze wat bloed had; dan veranderen mijn lieve kippies in valse kannibalen...het arme beest liep met een bloedbaard over haar prachtig witte veren en blijft -zelfs nu de wond genezen is en ze niet meer wordt aangepikt- nog steeds uit de buurt van de andere hennen.

  De loopeenden hebben het wel naar hun zin in de tuin maar zijn verder onbenaderbaar..ze bewegen zich langs de randen van de tuin. Af en toe zie je ze de tuin oversteken. Ik hoop echt dat ze leren om goed slakken te eten..daarvoor heb ik ze "ingehuurd".
  Ik vind ze in vergelijk met de kippen echte wilde beesten, de kippen zijn duidelijk meer gedomesticeerd. Ik heb enorm mijn best gedaan om ze te laten wennen aan hun nachthok en aan mijn stem door steeds maar weer hetzelfde geluid te maken als ik ze daar eten gaf aan t einde van de dag. Dat is op zich wel goed gelukt, niet zoals bij de kippen die ik als een rattenvanger mee kan nemen door de tuin alleen door tegen ze te praten zonder ze te eten te geven maar meer omdat de eenden "gepavloviseerd" zijn door de combinatie stem-eten..en het eten mag dan niet bij de stem zijn, maar in hun nachthok staan. Volgt u het nog?
  De enige keer dat de eenden in mijn buurt komen is als ik `s-middags het gevogelte gedroogde maïskorrels voer direkt vanaf de kolf..dan durven ze iets dichterbij te komen maar verder zie je ze de rest van de dag niet meer.
  Gelukkig kan ik ze in de avond met de kippen insluiten want anders zouden ze al snel ten prooi vallen aan een van de vele vossen die hier in de omgeving rondlopen.  Halloween is voorbij. Dit is het eerste jaar sinds 2006 dat ik niet met de kindertjes van het dorp pompoen heb gesneden. Simpelweg omdat er geen Halloweenpompoenen waren, dat is een van de 2 soorten die het niet goed hebben gedaan..toevallig op beide plekken waar ik ze gezaaid heb. Met een patisson kan je ook leuke effecten bereiken, helaas niet met een lichtje erin.  Ondanks het onstuimige weer wordt er nog wel gewerkt in de tuin. Ik heb de compostbakken leeggemaakt en op het permacultuurstuk gestrooid. In de lege bakken kan ik nu veel blad gaan verzamelen voor de mooie bladaarde. Iedere dag enkele uurtjes buiten werken doet me goed!  Categorie:De tuin
  Tags:tuinupdate november 2013
  03-11-2013, 20:23 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (3)
  03-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden

  Nu de kindjes vertrokken zijn heb ik weer even tijd wat foto`s te maken.

  De oogst is ondertussen natuurlijk door gegaan en ik heb onder andere kruisbessen en aalbessen geweckt.
  Natuurlijk heb ik ook jam gemaakt ( van aardbeien, kruisbessen en frambozen ) en bergen courgettes, tuinbonen en asperges ingevroren.
  Puk en Muk hebben goed meegeholpen met doppen van kapucijners en tuinbonen..proeven was wat anders.

  Aardappels moeten nog geoogst worden, en er komt nog behoorlijk wat witte kool aan..een nieuw experiment: zuurkool maken!
  Ook boontjes beginnen te bloeien, de eerste sperziebonen heb ik al op, de paarse bonen en de snijbonen zijn ook bijna zover.

  Morgen eerst maar eens kruiden plukken voor de thee, voor tinctuur en voor de keuken.
  Vorig jaar heb ik veel tijm gestekt en dat nieuwe tijmveldje groeit heel erg goed, er staat gewone tijm, twee kleuren citroentijm, bonenkruid en marjolein/majoraan.  Deze Ananassalie schijnt met kip heel lekker te zijn..ik heb het nog nooit gemaakt maar een van de haantjes gaat een dezer dagen in de pot; ik wil het recept wel eens proberen. Ik laat nog wel horen hoe het smaakte.  CitroenVerbena voor de thee.  Rode zonnehoed of echinacea voor tinctuur.  Calendula voor thee, tinctuur en zalf.  Aloe Vera wordt door mij vers gebruikt op brandwonden bijvoorbeeld. De plant staat dit jaar buiten en maakt veel kleine stekjes aan de voet. Daar kan ik vast weer wat mensen blij mee maken.  Werkeloos klimkasteel..van mij mogen de kindjes weer snel komen..  De Japanse wijnbesvruchten zijn ook bijna rijp.
  Meestal eten we ze zo van de struik, ze komen bijna niet het huis in. Ik denk er wel eens over om er jam van te maken..maar de oogst is niet zo groot dat ik er een kilo van af zou halen. Bovendien lees ik in de recepten op internet hoeveelheden citroensap die mij tegenstaan..anderhalve uitgeperste citroen op 250 gram bessen. Plus nog anderhalve zure appel...er zal vast geen pectine in deze vruchten zitten.
  Ik blijf ze dus maar lekker van de struik eten..heerlijk verfrissend tijdens het tuinwerk!
  Categorie:De tuin
  Tags:kruiden
  03-08-2013, 23:21 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  18-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aprilwerk

  In maart begin ik normaal al met plukken van bloem en blad voor de kruidenthee.
  Het maarts viooltje (viola odorata) bijvoorbeeld, en het blad van de paardenbloem.

  Het maarts viooltje bloeit nu pas, het plukken ervan gaat enkele dagen door totdat ik een mooie hoeveelheid heb voor mijn bloementheetje.
  Verder verzamel ik in deze tijd bloemen van de gewone sleutelbloem (primula) die hier ruim voorkomt in de bossen, en pluk ik brandneteltoppen voor de thee en voor soep.

  Het is een beetje gek in de tuin, door de plotselinge warmte springt alles eruit en staan veel planten tegelijk in de bloei - die normaal na elkaar bloeien- zoals de cornus mas en de abrikoos.

  Er kan nu in een klap heel veel geplant en gezaaid worden in de volle grond: aardappels, uien, wortels, sjalotten, bieten, sla.
  Morgen is het bladdag, dan zal ik sla zaaien, rucola en wat kruiden zoals kervel en koriander.
  Binnen in de kas ga ik dit weekend pompoenen, courgettes en meloen zaaien; zaterdag en zondag zijn volgens de maankalender vruchtdagen..mooie tijd om deze groenten te zaaien en de tomaten en paprika`s te verspenen.
  Na het weekend worteldag...dan zijn de aardappelen aan de beurt.
  Verder staat er het schoonmaken van de kas op het lijstje: 1 x per jaar spoel ik de kas eens flink door met een grote hoeveelheid water. Zo boots ik de regen na,  ik spoel de achtergebleven zouten van de meststoffen uit de bovenste laag van de kasgrond.
  Dan kan ik de pepers en paprika`s naar de kas brengen en zo langzamerhand beginnen met het planten van deze warmte minnende vruchtgroente.

  Sleutelbloem


  Akkerviooltje


  Zo ziet over twee weken mijn boomgaard eruit
  Categorie:De tuin
  Tags:kruidenthee, update april
  18-04-2013, 23:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  28-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimpernel, kleine veldkers, zevenblad en kraailook.

  Het is nog behoorlijk koud buiten en ik hoef de tuin nog niet in, er groeit nog niets.

  Niets, niet helemaal waar. Het zal wel door de langere dagen komen dat sommige kruiden alweer beginnen te groeien, aan de warmte kan het niet liggen, in de nacht vriest het nog zwak tot matig, en de dagtemperatuur komt ook niet boven de 6 graden.

  Omdat we van de week hier gekomen zijn met 10 nieuwe huisgenoten die het kippenhok gaan bewonen ben ik iedere dag in de tuin om vers groen voor de dames ( en 2 heren) te scoren.
  En passant pluk ik voor eigen sla ook lekkere kruiderij.

  Je kunt er op de website van Coquinaria in een artikel dat moestuinsalade heet uitgebreid over lezen: dat men in 1669 al een recept uitgaven hoe je je salade kan verfraaien en verlekkeren door er kruiden en bloemen uit eigen tuin voor te gebruiken.

  En dus trek ik nu dagelijks de tuin in om kruidig groen te vinden voor onze -nog net te snijden veldsla- en natuurlijk voor de kippen.

  Dit is de oogst van gisteren..een bordje groene tinten.
  Bovenaan natuurlijk de brandnetel, dat ik fijn snij om door het voer van de kuikens te mengen; dan met de klok mee: Egyptische ui allium cepa var. viviparum, Kraailook Allium vineale, bloedzuring Rumex sanguineus, paardenbloem Taraxacum officinale en veldkers Cardamine hirsuta . In het midden onder kleine pimpernel Sanguisorba minor en boven heel jonge zevenblad Aegopodium podagraria

  De salade was heerlijk, met alleen een beetje meer pit dan als hij alleen maar van elzelsoren is gemaakt. De hondsdraf Glechoma hederacea die op een andere site werd aangeraden heb ik geproefd en afgewezen..heel wrang, niet mijn smaak voor in de sla. Ik las dat het vroeger in plaats van hop werd gebruikt om bier van te maken.  Hier de kipjes.
  Het zijn er 10.
  4 van de legbatterijen geredde Leghorns, waaronder één haan,
  3 x kruising Marans/Bresse
  en 3 Orpingtons waarbij misschien ook een haantje is. Dat zijn die kleine zwartjes.

  Ik geef ze nog opfokvoer, met daardoor veel kruiden fijngesneden; het groen dat ik zo in hun tijdelijke behuizing gooi- ze moeten nog binnen blijven- eten ze niet zo.
  Kippen schijnen redelijk slim te zijn op het gebied van giftige planten maar ik neem toch geen risico en ga straks goed uitzoeken wat ik ze geef.
  Volgens mijn Velt boek Ecologisch Kippen houden zijn het in ieder geval de volgende kruiden die ze mogen hebben:
  Muur, brandnetel, duizendblad, groot kaasjeskruid, knoopkruid, herderstasje, melganzenvoet, klein hoefblad, melkdistel, paardenbloem, smeerwortel, varkensgras. wikke, zevenblad, weegbree en vogelmuur..

  Categorie:De tuin
  Tags:brandnetel, zevenblad, pimpernel, kleine veldkers, kraailook, kippen
  28-03-2013, 09:11 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  18-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinupdat maart

  Eindelijk weer eens een tuinupdate. De winter was lang.
  Tot gisteren heeft de tuin onder de sneeuw gelegen.
  Er was nog een flink pak sneeuw gevallen en ondanks dat het een week of twee geleden lekker zonnig was was de grond nog behoorlijk hard.

  Eergisteravond begon het met regenen, het leek wel lauw water zo snel als de sneeuw gesmolten is.
  Hier een foto van de knoflookjes in de sneeuw..net voor het weekend.  Nu staan deze plantjes er prima bij. In het najaar heb ik hier iets van 90 tenen geplant, zie deze post.
  Deze 9 soorten heb ik geplant:
  Germidrome en roze knoflook Germidour beide van een Franse kweker en verder Purple Haze, Purple Glaze, Red Chesnok, Valverde, Vallalado, Morado en Romanian Red, de laatste 7 bij knoflook kwekerij Eemlook.

  Alle soorten zijn goed opgekomen, de roze Caillot of Germidour als beste, reeds voor de winter zijn de teentjes goed uitgegroeid, en de plant heeft de winter meer dan prima doorstaan.
  Van de andere soorten is hier en daar een teen niet opgekomen, maar in verhouding erg weinig: er zijn geloof ik 4 tenen niet opgekomen, dat betekend dat ik 86 knoflookbollen tegemoet kan zien!
  Op aanraden van de kweker van de Eemlook had ik de teentjes nog wel wat dieper gezet, en dat heeft prima geholpen, het is hier behoorlijk koud geweest tot -15 graden.

  Zo staat het veldje er nu bij  Enkele van de 9 soorten knoflook

  We zijn zelf erg benieuwd of we straks smaakverschil zullen ontdekken, in ieder geval zal er zeker verschil zijn in de grote en kleur van de tenen.

  Verder is er nog weinig te beleven in de tuin.
  Omdat ik dit jaar niet ga frezen of spitten blijft het allemaal voorlopig rustig liggen onder blad en karton.

  Het groene dat je op deze foto ziet is de haver die ik op aanraden van de boer heb gezaaid..het gewas zou "zeker" bevriezen bij -5...  Hier en daar is nog wat te eten te vinden..een vergeten krop roodlof loopt weer uit ( het stond wel op het zakje dat dat zou gebeuren, maar ik vertrouwde daar niet erg op en heb de wortels in de kas geplaatst om roodlof in de winter te oogsten..) volgend jaar ga ik wel meer wortels laten staan, want dit gewas kan duidelijk de kou aan.  En nog wat veldsla, verspreid over de hele tuin staan nog wel een maaltje of 6. Ik oogst het niet helemaal, op iedere plek laat ik een rozet of 4 in de bloei komen, dit zaait zich dan vanzelf weer uit voor veldsla voor volgend jaar...
  De kleine veldkers die je hier tussen de veldsla ziet smaakt trouwens prima in een voorjaars-salade.  Lie heeft een heel bosje omgekapt..voor de kippenren.
  Dit bosje, dat vooral functioneerde als vogelbosje en als "breker" voor de lange tuin hield ook het uitzicht op de boomgaard tegen. Het zal er weer anders uit gaan zien in de tuin.
  Als ik het toch te open vind zullen we achter het kippenhok een takkenwal gaan maken..voorlopig hebben we weer bomen en takken zat om een wal te maken.

  De caravan wordt nog verder verbouwd tot kippenhok, volgende week komen de kippen!
  Categorie:De tuin
  Tags:knoflook, kippenhok
  18-03-2013, 13:53 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  17-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinupdate november & de groene passie

  Brrr het is goed koud de laatste dagen! Gelukkig is november al ruim halverwege, het is de enige maand waar ik niet zo van houd...zo somber grijs en bruin...

  Gisteren viel het allemaal wel mee, we kregen een lekker zonnetje in de middag, en ik heb de asperges opgeruimd; dat wil zeggen de bovengrondse delen.
  Deze uitgegroeide asperges worden zo diep mogelijk afgesneden. Ik had een flinke kruiwagen vol verdorde aspergetakken die meteen in de fik gingen op het kampvuur.
  Je zult denken dat ik deze takken ook zou kunnen gebruiken op de compost, tja tot nu toe durf ik dat nog niet..ik heb geleerd dat de aspergekevers ook hun eitjes leggen op/in de takken en dat deze afgevoerd moeten worden. Ik vond het achteraf ook wel zonde van zo`n berg vercomposteerbaar materiaal en zal eens rond gaan vragen wat anderen doen.
  In ieder geval gaven de takken lekkere warmte en met een lekker glaasje liqueur d`estragon erbij een heerlijk momentje.

  Verder ben ik bezig veel blad te harken en dat gaat allemaal in een grote korf van kippengaas..ik haal uit het bos een emmer grond erbij dat vol zit met bladetende beestjes en volgend jaar heb ik weer een mooie voorraad potgrond..dit jaar heb ik er maar liefst 5 zakken uit geschept! Op de laatste foto hier beneden kun je zien wat een prachtige aarde je krijgt van alleen blad!

  Een deel van het blad gaat op de moestuin, om de aarde af te dekken zodat deze niet blootgesteld is aan de weersomstandigheden in de winter die mijn kleigrond keihard kunnen maken..vooral de vele regen maakt de grond hier ondoordringbaar.
  Omdat ik ook een tuin wil hebben waar ik niet in hoef te spitten denk ik steeds meer na over permacultuur..ik weet daar nog te weinig vanaf om er hier iets over te schrijven..volgende week hoop ik er wat meer erover te hebben geleerd.

  Dan is namelijk in Apeldoorn de eerste Volkstuinvakbeurs genaamd de Groene Passie.( 22 tot en met 25 november)

  Hier een klein stukje van hun home page:

  Groene Passie biedt de bezoeker een breed assortiment zaden en plantgoed, innovatieve tuingereedschappen en producten om de oogst te verwerken. Op de eerste etage van de Americahal is de bezoeker welkom voor een uitgebreid programma met lezingen over interessante thema’s op het gebied van natuurlijk tuinieren, zoals gezonde gronden, dieren en insecten als medewerker, permacultuur, biologisch eten in huis kweken, tuinieren op een balkon of in kleine buitenruimte, bewaren van oogst, het nut van bijen in de tuin, aanleggen van een moestuin en kennis over het kweken van eigen fruit.
  en:
  Minstens zo belangrijk is het dat de focus van Groene Passie ligt op natuurlijk tuinieren. Al sinds jaar en dag maken wij ons sterk voor duurzaamheid in de volkstuin, of het nou een sier- of moestuin is, en een ecologische impuls van de hobby.

  Zelf ga ik in ieder geval een lezing volgen van Fransje de Waard en hoop ik wat boeken en leesmateriaal te verzamelen..het meeste verheug ik me toch om te praten met andere geïnteresseerden in de permacultuur. Dus daarover later meer!  Categorie:De tuin
  Tags:november, permacultuur
  17-11-2012, 14:21 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  21-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Physalis en update oktober
  Het weer is zo geweldig mooi dat ik de neiging heb om de tuin zaaiklaar te maken en aan de slag te gaan.
  Ik vraag me wel een af hoe dat is als je het jaar rond goed tuinweer hebt..zoals op La Gomera bijvoorbeeld.
  Wij Nederlanders zouden daar een heel andere manier van tuinieren kunnen ontdekken..kalmpjes aan over het hele jaar van alles een beetje zaaien..geen grote opeenhopingen van zaaien, wieden, oogsten en inmaken. Hoe lekker rustig tuinieren lijkt me dat.
  Al dat inmaken kan je overboord gooien, want je hebt altijd wel enkele tomaten in je tuin voor de saus, verse kruiden groeien het hele jaar door, komkommers zijn wintervast.

  Heerlijke dromen!
  Ik zou de winter niet missen, wel de rust van het lekker bij de kachel kruipen met een stapel boeken van bijvoorbeeld Jo Nesbo.

  Maar goed hier komt een kleine update van mijn tuin half oktober.
  Ten eerste de Physalis.
  Deze heb ik vorig najaar opgegraven en in een pot in de koude kamer gezet. In eerste instantie leek de plant zich wel goed te voelen, er kwamen zelfs enige verse scheuten, uiteindelijk ging de plant dood.
  De scheuten had ik voor de helft in een glas water gezet, en deze hebben zich goed geworteld. Dit alles in de warme kamer. In het voorjaar opgepot en na ijsheiligen buiten gezet. Ik had er ook een plant naast staan die ik gezaaid heb van hetzelfde zaaizakje als het jaar ervoor..Physalis "Tirol".
  De planten werden even groot, maar de vruchten van de gewortelde stek, die toch wel wat voorsprong had op zijn gezaaide broertje zijn megagroot geworden...én lekker!
  Dit jaar gaat er dus weer een plant uit de tuin in de pot.  Het werk van deze week was witlofwortels oogsten.
  Ik heb ze uit de tuin gehaald, de aarde eraf geklopt, en ze (afgedekt met hun eigen blad -dat nog aan de wortel vast zit-) in kisten gelegd waar ze ongeveer twee weken in blijven. Op deze manier kunnen de wortels de voeding die in het blad zit weer terug in zich opnemen...
  Hier zitten de wortels nog in de grond.  Ook de korianderzaadjes zijn geoogst:  We hebben volop andijvie dat nu niet meer doorschiet. Als het echt koud wordt gaat er een vliesdoek overheen  De rode zuring die ik op de Moestuindag heb gehad groeit prachtig..smaakt ook lekker, ik doe een blaadje gesnipperd in de sla. Daarnaast staat de Spaanse zuring, daarvan heb ik vooral in het voorjaar blad van in de sla gemengd. Beide planten groeien zelf lekker door, ik hoef er weinig voor te doen..de Spaanse moet ik wel in toom houden.  De siertabak Only the Lonely staat op verschillende plekken in tuin en kas only mooi te wezen..
  Categorie:De tuin
  Tags:physalis tirol, tuin oktober
  21-10-2012, 21:52 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  03-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook planten
  Mijn knoflook zitten in de grond.
  Ik heb dit jaar geluk gehad met het aankopen van de knoflook voor in de grond. Was het vorig jaar nog allemaal mis gegaan omdat eerst mijn knoflook thuis in de vriezer in plaats van in de koelkast terecht was gekomen, ging het de tweede keer mis door de verschrikkelijk strenge vorst die we hadden..dat had zelfs de redelijk winterharde knoflook niet overleefd.

  Nu weer een nieuw jaar :D
  Op de Groeneveld feesten in Baarn had ik al leuk knoflook kunnen kopen van de mooie kleine knoflookkwekerij Eemlook. Heel erg leuke en gedreven knoflookkwekers die daar met een kraampje stonden waar ze wel 15 soorten knoflook verkochten. En ze kweken er nog veel meer; tientallen volgens hun website...On-Nederlands!
  Op mijn vraag of ik hun knoflook ook kon planten kreeg ik een volmondig ja te horen..ze planten ook altijd hun eigen knoflook uit!
  Het is erg leuk om op hun site te kijken..dit is hun adres: http://www.knoflooksite.nl/nederlands/knoflook.htm

  Aan deze kraam heb ik 7 soorten knoflook aangeschaft: Purple Haze, Purple Glaze, Red Chesnok, Valverde, Vallalado, Morado en Romanian Red.

  Afgelopen zondag was ik in Fresnois, een leuk plaatsje aan de Frans/Belgische grens.
  Daar was het fêtes de la pommes een beetje schraal omdat er dit jaar -ook al vanwege die lastige vorst- vrijwel geen appels zijn. Gelukkig waren er enkele telers van wat verder weg, en heb ik zelf ook een paar appels aangeschaft ( o.a. Belle van Boskoop en Reine de Renettes).

  Tot mijn vreugde stond ook hier een kraampje van een knoflookverkoper, dit keer een teler uit de Champagnestreek -80 km van Reims- die op de zogenaamde witte aarde daar knoflook kweekt. Deze sympathieke knoflookliefhebber heeft  van de beroemde Guide des Gourmands voor hun knoflook een Coq d`Or gekregen..dit in de vorm van een vermelding en een medaille.

  Bij Caillot heb ik knoflook om te eten aangeschaft. 20 prachtig grote witte bollen aan zo`n vlecht.  Ook zijn knoflook is te herplanten omdat hij geen conserveringsmiddelen gebruikt, en dus zijn er ook van zijn knoflooksoorten een rijtje in de grond gegaan:
  witte knoflook Germidrome die uitstekend te bewaren is ( tot een jaar!) en roze knoflook Germidour..
  "die koop je voor de smaak" legde Jean-Sébastien Caillot uit..Dat wij Hollanders niet zo heel erg goed het verschil tussen de ene en de andere knoflook proeven is volgens hem te wijten aan gebrek aan training.."jullie hebben per slot van rekening dezelfde smaakpapillen als wij".
  Oefenen dus met die verschillende knoflooktenen, ik heb het al geprobeerd door aan de verschillende teensoortjes te ruiken...ze roken allen erg lekker maar met mijn ogen dicht kon ik er geen verschil aan ruiken.

  Verder had deze kweker nog een tip voor het planten van de knoflook: je plant alleen de buitenste tenen..zelfs als de binnenste tenen groot zijn. "On dit que les gousses du tour sont pour le jardinier, tandis que celles du centre sont pour la cuisinière" ( Er wordt gezegd dat de buitenste tenen voor de tuinman zijn, terwijl de binnenste voor de kokkin zijn).

  Knoflook die je voor de winter plant kan je vanaf begin oktober tot half november in de grond zetten. De grond moet goed ontwatert zijn, en het liefst een lichte grond. In het Veltboek Ecologisch tuinieren lees ik net dat je hem voor de winter 9 centimeter diep moet zetten... waarschijnlijk staan mijn knofloken dus niet diep genoeg in de aarde, ik denk dat ik er nog een paar scheppen grond bovenop zal moeten doen.


  Categorie:De tuin
  Tags:lnoflook planten
  03-10-2012, 23:09 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  22-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lit-Jumeaux
  Vandaag heb ik de pompoenen geplant. In een eerdere post heb ik al verteld dat we vorig jaar zo` n last hadden van woelmuizen bij de pompoenen..van onderaf werden de vruchten aan en opengevreten waarna de beestjes lekker binnen in luilekkerland de pompoen helemaal uitholden..we merkten pas dat de vrucht was aangevreten als hij in elkaar stortte.

  Al enkele jaren geleden hadden we pompoenen op een " bed", een stellage gemaakt van dikke en dunnere takken waarlangs de pompoenen omhoog kunnen klimmen. Toen was de stellage nog zo op de boomgaardvloer geplant en groeiden de pompoenen uit een bed van stro omhoog.

  Nu heeft Lie voor mij een dubbele stellage gemaakt..beide van anderhalve meter breed en vier meter lang; aan elke stellage heb ik 8 pompoenen geplant. Ik heb 11 soorten staan, waaronder de bekende Uchi Kuri ( Potimarron), Rouge vif d` Etampes ( Assepoesterpompoen) Butternut en Jack O Lantern die speciaal gekweekt wordt voor het uitsnijden met Halloween.
  Ook heb ik dit jaar veel -voor mij- onbekendere soorten zoals Little October en Chesnut Bush. Wat zal dat allemaal weer lekker gaan smaken!
  Zo groeien de pompoenen in ieder geval woelmuisvrij..of de beestjes moeten gaan leren klimmen..Ook tegen slakkenvraat zal dit wel helpen!

  Op het moestuinforum werd ik op het idee gebracht om een pompoen op een baal stro te laten groeien. Achter in de boomgaard heb ik een hele rol stro die ligt te rotten, daar heb ik vandaag een berg aarde in/op gegooid en een Atlantic Giganteum ingeplant.
  Foto`s van het geheel gaan nog volgen, hieronder wel een foto van het enkele bed van vroeger.

  Chesnut Bush  Categorie:De tuin
  Tags:poenpoenbed, woelmuis, slakken
  22-05-2012, 22:27 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  13-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ga heen en vermenigvuldig u!!

  Paardenbloem 13 mei


  Categorie:De tuin
  Tags:paardenbloem
  13-05-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  23-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaden kopen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik nam altijd zaden mee vanuit Nederland omdat deze goedkoop zijn en van goede kwaliteit..en je krijgt tenminste een behoorlijke hoeveelheid in je zakje! Maar nu heb ik toch een bergje zaad gekocht bij een grote Duitse supermarktketen (begint met een L) voor 29, 69 of 1,69 cent..de laatste premiumzaad op lint bijvoorbeeld. Bij de doperwtjes stond dat het voldoende was voor 70 planten..er zaten 150 zaadjes in...het zou kunnen zijn dat de helft niet opkomt? Ik laat het weten..
  Sla uw slag!


  Categorie:De tuin
  Tags:zaden kopen
  23-02-2012, 23:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!