Ingrediënten:
(PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25
gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve
w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes
peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4
pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper,
provencaalse kruiden.
Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de
prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof,
snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de
jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.
Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele
minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment
en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente
toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid
toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt
toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het
gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij,
verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik
maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de
soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel
voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is
gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.
Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een
lekkere pittige kaas bij.
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
Zoet hete pompoensoep
Ingrediënten
1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu
hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in
blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui
gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit
en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr.
winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild
(b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor
halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!
Bereidingswijze
Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de
gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de
andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten
zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij
kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"
Serveertips
Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
08-02-2009
De Appelvrouw is terug!!
In december is de "Appeljam in Frankrijk" verdwenen! Mijn eigen schuld? Of van mijn provider? Niemand weet het, feit is dat het blog onherstelbaar verdwenen is... Niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen en dan wel bij een andere provider: dit keer maar eens bij onze Belgische zuiderburen geprobeerd!
Zoals eigenlijk overal is het hier flink winter...hierbij een fotootje van ons brugje over de beek. Het enige werk wat ik nu in de tuin kan doen is het wegknippen van opgroeiende -en in de weg staande- hazelaars, en het met de hand verwijderen van heel veel wilde braamslierten in de bosjes rond de poel.
Verder is het tijd te genieten van mijn werk van deze zomer...zo eet ik bietjes zoetzuur, st fiacrebonen, mirabellen en jams uit de weckpot, en vele groenten uit de vriezer.
Categorie:Appelvrouw&Lie
08-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)