Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen met aardappelen uit de oven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck.
    4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter,
    1 grote ui in ringen,
    400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter
    4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes
    zout en peper.
    Verhit de oven tot 180 graden,  vet een ovenschaal in met olie.
    leg afwisselend  laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak.
    Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond.
    Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed,  maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen.
    En de oven op 200 graden zetten.



    Categorie:Pompoenen
    16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Mudam in Luxemburg

    Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam.
    We hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het  inrichten van exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten,
    vrijwel de hele bovenverdieping.
    Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café.
    Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!!
    Foto1: Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei  (bekend van het Louvre in Parijs).
    Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.





    Categorie:Dorpsleven
    15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valse Vegetariër
    Mensen die mij nog niet zolang kennen zullen niet geloven dat ik enige tijd vegetariër ben geweest.Héél diep van binnen ben ik het nog.
    Halverwege de jaren 70, samen met Ex-Lie en nog enkele vrienden had ik zelfs een stichting, Kasjroet geheten, die als doel had het bevorderen van gezonder eten. Én minder vlees. We hadden zelfs de slogan van de keurslagers gepikt:( Minder) vlees mevrouw, u weet wel waarom! waarmee we in de Kerkstraat in Hilversum mensen aanspraken. We verstrekten gratis linzensoep, en deelden kruidenthee met honing uit..(minder suiker meneer, weet u wel waarom?).

    Al lang geen vegetariër meer, probeer ik nog steeds weinig vlees te eten. dat is hier in de Lorraine erg lastig. Ieder jaar krijg ik een half varken aangeboden, en wordt ik verleid met aangeboden hulp voor het maken van eigen worst, bloedworst, fromage de tête en paté.En lekker dat het is..! Dit jaar heb ik het varken geweigerd, kreeg toen 5 kg wild zwijn aangeboden... en voilá Wildpaté! Zie categorie recettes lorraine.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild Pâté uit de Lorraine
    Wild Pâté

    5 kilo ontbeend wild zwijn: braadstuk, schouder etc,
    2 kg  vetspek (rug) van het varken

    Draai deze samen met 1 bosje peterselie, 100 gram sjalotten, 1 ui en 3 tenen knoflook door de vleesmolen.

    Weeg het vlees nog eens, en voeg 18 gram zout per kilo toe.
    Doe er 8 eieren, 4 eetlepels suiker, 5 fijngemalen blaadjes laurier en 2 fijngemalen takjes tijm ( met takje en al, gaat prima samen met de laurier in het bakje van de staafmixer), halve theelepel quatre epices (kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat, als mix te koop) 100 gram bloem, 3 gram gemalen peper, en voor wie dat lekker vind een glas cognac. Meng goed door met de handen.
    Laat het 24 uur op een koele plek staan. Meng nogmaals goed door.

    Doe het dan met een lepel in weckpotjes,druk er goed de lucht uit! meestal kiest men voor potten van 200 gram ( 2persoons) of 350 gram. Volg nauwgezet de hygiëne regels voor het wekken, kijk op:
    (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken) en http://home.hccnet.nl/v.kleven/wecken.shtml .

    Doe de potten niet te vol, en sluit af met schone en hele ringen.
    Plaats in de weckketel, breng de temperatuur naar 100 graden en steriliseer 3 uur lang op deze temperatuur.
    Laten afkoelen in de ketel, potten controleren op luchtdichtheid/vacuum en koel en donker opbergen.
    Heb je een kleine hoeveelheid dan kan je het ook in de oven bakken au bain-marie op 200 graden anderhalf a twee uur afhankelijk van de grootte van de terrine.






    Categorie:Recettes Lorraine
    13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw in de Lorraine
    Vandaag is alles weer wit,  dat brengt natuurlijk problemen. Ik kan niet in de tuin werken. De bakker komt pas om 12 uur, en heeft dan weinig brood meer. Lie kan niet op klus. Dan kan hij me mooi helpen met het maken van  de everzwijnpaté. Morgen het recept.






    Categorie:Dorpsleven
    12-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mild madras pompoensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn voorraad pompoenen loopt ernstig gevaar.
    Door de strenge winter, en onze afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen
    de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!

    Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken..
    Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden z
    e bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje.
    Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.

    Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt)
    Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo
    in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto)  en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker).
    Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.

    met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.




    Categorie:Pompoenen
    10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinsoep van de Appelvrouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten: (PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25 gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4 pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper, provencaalse kruiden.

    Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof, snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.

    Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij, verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.

    Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een lekkere pittige kaas bij.





    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet hete pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten

    1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr. winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild (b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!

    Bereidingswijze

    Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"

    Serveertips

    Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden




    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Appelvrouw is terug!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    In december is de "Appeljam in Frankrijk" verdwenen! Mijn eigen schuld? Of van mijn provider? Niemand weet het, feit is dat het blog onherstelbaar verdwenen is...
    Niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen  en dan wel bij een andere provider: dit keer maar eens bij onze Belgische zuiderburen geprobeerd!
     
    Zoals eigenlijk overal is het hier flink winter...hierbij een fotootje van ons brugje over de beek.
    Het enige werk wat ik nu in de tuin kan doen is het wegknippen van opgroeiende -en in de weg staande- hazelaars, en het met de hand verwijderen van heel veel wilde braamslierten in de bosjes rond de poel.


    Verder is het tijd te genieten van mijn werk van deze zomer...zo eet ik bietjes zoetzuur, st fiacrebonen, mirabellen en jams uit de weckpot, en vele groenten uit de vriezer.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    08-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!