Van mijn lieve vriend Pee kreeg ik het boek De kok en de tuinman, seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans château van Amanda Hesser. Het is geschreven door een Engelse kokkin die op een château in Bourgondië werkt. Zij sluit vriendschap met de tuinman, en zo ontstaan er veel leuke & hilarische verhalen over de tuin, de tuinman (monsieur Milbert) en zijn familie. Het boek is "met het jaar meegeschreven," en voor mij als huiskok en moestuinier erg interessant, alleen al omdat er veel informatie gegeven wordt over de meeste groentes.
Zo schrijft Amanda Hesser over de pompoen: De naam pompoen komt van pepon, het Griekse woord voor meloen, dat letterlijk "gestoofd door de zon" betekent. Het oude Franse woord voor pompoen was (en volgens mij is -a.vrouw) citrouille, een verwijzing naar de oranje, sinaasappelachtige kleur, de kleur van de zon. Beide namen verwijzen naar de zonnige achtergrond van de pompoen. Pompoenen worden laat in het voorjaar gezaaid en geoogst voor het
invallen van de vorst, die in de woorden van de heren Vilmorin en
Andrieux, de eigenaars van een 19e-eeuws Frans zadenfirma, "een ravage aanricht onder al de groene delen van de plant". Hier een soep uit haar boek:
Pompoensoep met prei en witte wijn.
Was een grote prei, hou één blad apart, en snij de prei in de lengte doormidden en in dunne schijfjes. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op een matig vuur. Voeg de prei en twee teentjes fijngehakte knoflook toe en smoor dit 4 tot 5 minuten op een laag vuur tot de prei zacht en geurig is maar niet bruin. Leg 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 5 takjes peterselie op het apart gelegde preiblad en vouw het blad eroverheen. Bind het vast met keukentouw. Doe de kruiden in de pan en laat alles twee minuten smoren. Draai het vuur hoger tot matig en giet twee dl witte wijn erbij. Damp het vocht in tot er ongeveer twee eetlepels overblijven. De basissmaak voor de soep is nu klaar. Voeg 750 gram geschilde, van zaadjes ontdane en in stukjes van 5 cm gesneden pompoen en een liter kippenbouillon toe en breng het geheel op smaak met een snufje zout. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 tot 25 minuten pruttelen totdat de pompoen uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Verwijder de kruiden. Pureer de soep met een staafmixer totdat hij glad is.Voeg er 1 dl melk en 1 dl room bij om de soep zo dik als jus te maken. De dikte zal afhangen van het vocht dat vrijkwam bij het koken van de pompoen. Als de soep nog te dik is voeg er dan meer bouillon bij (geen room, anders wordt hij te zwaar). Breng de soep op smaak met zout en dien op.
Een deel van mijn pompoen-oogst 2010: 3 roze jumbo bananas, daartussen een courge longue de Nice (10 kg!) enkele kleine potimarrons, op de voorgrond een rouge vif d`etamps, op het "voetje" naast de tractor een oliepompoen "Lady Godiva" en rechts half zichtbaar een butternut moschata.
Reacties op bericht (1)
19-11-2010
ik zie ik zie wat jij niet ziet...
Appelvrouwtje Appelvrouwtje,
Tis elke keer weer een verrassing welke recepten hier staan. Tis elke keer weer een belevenis te lezen over je aktiviteiten. Tis elke keer weer een genot om de foto's te zien.
Deze keer was het een bijzondere genotvolle verrassing en ware belevenis. Deze keer was er iets waar ik mijn oog niet kon van afhouden.
Die mij in vervoering bracht. Die mij in vuur en vlam zette. Die mij terug in de tijd deed snellen. Die mijn oude analoge hart deed overslaan.
Nee helaas... Nee helaas, het waren niet de pompoenen. Nee helaas, het was ook niet die mooie standaard. Nee helaas, het was ook niet het snoertje op de plint.
Maar wat was het dan wel..... Ik zie ik zie wat jij niet ziet....
Zou Appelvrouwtje ze nog af en toe draaien? Zou Appelvrouwtjes man ze nog weleens door zijn vingers laten gaan? Zouden ze samen er nog een dansje opmaken? Zouden ze samen nog leuke anekdotes ophalen bij het zien van die ene mooie ..............?
Sommigen zijn ware kunststukken. Sommigen zijn collectors items. Sommigen zijn zwart goud.
Oh nee, dat zijn ze allemaal...zwart goud voor de echte liefhebber. Ik zie ik zie wat jij nu ook ziet.