Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mild madras pompoensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn voorraad pompoenen loopt ernstig gevaar.
    Door de strenge winter, en onze afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen
    de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!

    Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken..
    Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden z
    e bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje.
    Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.

    Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt)
    Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo
    in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto)  en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker).
    Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.

    met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.




    Categorie:Pompoenen
    10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinsoep van de Appelvrouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten: (PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25 gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4 pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper, provencaalse kruiden.

    Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof, snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.

    Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij, verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.

    Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een lekkere pittige kaas bij.





    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet hete pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten

    1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr. winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild (b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!

    Bereidingswijze

    Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"

    Serveertips

    Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden




    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Appelvrouw is terug!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    In december is de "Appeljam in Frankrijk" verdwenen! Mijn eigen schuld? Of van mijn provider? Niemand weet het, feit is dat het blog onherstelbaar verdwenen is...
    Niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen  en dan wel bij een andere provider: dit keer maar eens bij onze Belgische zuiderburen geprobeerd!
     
    Zoals eigenlijk overal is het hier flink winter...hierbij een fotootje van ons brugje over de beek.
    Het enige werk wat ik nu in de tuin kan doen is het wegknippen van opgroeiende -en in de weg staande- hazelaars, en het met de hand verwijderen van heel veel wilde braamslierten in de bosjes rond de poel.


    Verder is het tijd te genieten van mijn werk van deze zomer...zo eet ik bietjes zoetzuur, st fiacrebonen, mirabellen en jams uit de weckpot, en vele groenten uit de vriezer.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    08-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!