Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  28-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dahlia jam
  Zondag is het ons dorpsfeest..altijd een mooie dag voor de tuinliefhebbers.
  Er zullen veel kramen zijn met o.a. gerookte knoflook, een groente sculpteur die prachtige "bloemstukken" maakt van verschillende groentes, meerdere kramen met biogroente, rondleidingen door een kruidkundige en rondleiding door de biotoop van de streek met een bioloog, een boomkweker en verschillende plantenkwekers, een stand van Kokopelli, een wijnboer, een honingboer, een confitureboer, een linzenboerin die ook heerlijke biologische meelsoorten verkoopt enz.

  Ieder jaar probeer ik iets anders te doen op dit feest; ik heb al veel verschillende dingen gedaan. De eerste jaren vooral met kinderen, mobielen maken met schelpen bijvoorbeeld, en halloweenpompoenen snijden, oudhollandse spelletjes, eigen planten en zaden verkopen en weggeven.
  Dat laatste is erg leuk, de Fransen kennen dat niet en zijn soms echt een beetje wantrouwig.."Gratis? Voor mij?  je ziet dat ze zich afvragen wat de tegenprestatie zou moeten zijn.

  Vorig jaar stond ik in onze nieuwe dorpstuin kruidenthee te schenken, maar voor dit jaar heb ik bedacht dat het leuk is het thema van het jaar te volgen: eetbare bloemen.
  Reeds in het voorjaar heb ik 8 liter vlierbloesemsiroop gemaakt, enkele potten paardenbloemenhoning en gelei met lievevrouwebedstro.
  Vanmorgen wilde ik nog even snel dahliagelei maken, daar had ik over gelezen. Een echt recept kon ik niet vinden op t web, dus heb ik zelf het volgende bedacht:

  1 liter biologische en/of troebel appelsap
  1 pak geleisuiker speciaal 500 gram
  2 of meer dahlia bloemen.
  eventueel frambozensiroop

  Was de dahliabloemen en laat ze uitlekken op een theedoek, Haal de blaadjes van de bloem af.
  Verhit de appelsap tot het kookpunt en giet de suiker erbij.
  Roer tot het weer kookt, laat 1 minuut koken, doe er dan zoveel blaadjes bij als je zelf leuk vind. Ik had 4 bloemen voorbereid, maar heb er uiteindelijk maar 2 gebruikt..het waren wel een flinke bloemen.
  Wil je graag een wat warmere kleur gelei doe er dan nog en scheutje frambozensiroop bij.
  Kook nog 1 minuut flink door, giet in hete jampotten, maak de rand schoon en doe de deksels er meteen op.

  Keer na een kwartier of zo de potten even een paar x om zodat de blaadjes zich over de gelei verspreiden.  Helaas vergeten een foto te maken van het kant en klare product..dat komt nog wel.
  Ik ga dus zondag in de dorpstuin de vlierbloesemsiroop serveren en daarbij toastjes met de verschillende geleien. alles gratis natuurlijk.
  Komt allen!


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:dahlia,dahliajam.
  28-08-2014, 23:06 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  30-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievevrouwebedstro gelei
  Van het mooie bodem bedekkertje Lievevrouwebedstro (Galium odoratum; synoniem: Asperula odorata) kun je siroop of gelei maken. Het wordt hier -vlak over de grens in België- gebruikt om Maitrank (een aperitief ) mee te maken.

  Lievevrouwebedstro is een geurig mooi plantje dat in het voorjaar al snel in de bloei komt. Het is een plant die van schaduw houdt en het doet het bij mij dan ook op meerdere plekken heel goed; onder de Boswilg en de Seqoia, waar het nu samen met de Weduwe-in-de-rouw prachtig in de bloei staat, maar ook onder de bessenstruiken groeit ze heel goed.


  Totdat ik het recept voor de gelei gelezen had gebruikte ik dit gedroogde kruid alleen als ( plusminus 2%) toevoeging in mijn dagelijkse kruidenthee.
  Maitrank heb ik natuurlijk wel eens gedronken maar dat kon me op dat moment niet zo bekoren...dat zegt niet zoveel, ik hou niet zo heel erg van alcoholische drankjes met een zoetige basis (paardenbloemenwijn uitgezonderd!)

  Hier in Frankrijk heet het plantje
  Petit Muguet, Reine de bois of Gaillet odorant. Het wordt als geneeskrachtige plant aangeschreven maar wat de kracht precies inhoudt is me nog niet duidelijk, het zou bijvoorbeeld tegen migraine werken maar je kunt er ook hoofdpijn van krijgen.
  Het is me wel duidelijk dat je het met mate moet gebruiken, zowel in de thee als de gelei.

  Verder geurt het gedroogde kruid heerlijk. De geur komt van een stof dat cumarine heet, dat is hetzelfde spul wat de geur van hooi veroorzaakt..het ontstaat pas als het plantje gedroogd wordt.
  Ik las een beschrijving van iemand die het kruid droogt en in  oude sokken stopt en deze tussen de kleren legt om deze een lekker luchtje te geven..

  Als laatste: de gelei wordt gebruikt zoals men andere gelei gebruikt, op een beschuitje of op de pannenkoek, maar wordt ook juist aanbevolen bij vers fruit..het schijnt de smaak aangenaam te versterken.

  Het recept voor de gelei heb ik van hier..er staan ook andere jam- en geleirecepten.


  Lievevrouwebedstro gelei

  Een bosje Lievevrouwebedstro van minstens 30 gram wassen, voorzichtig drogen en op een schone droge doek minstens 4 à 5 uur laten verwelken.
  1 biocitroen in dunne schijven snijden
  625 gram geleisuiker 2:1

  Wat mooie blaadjes om als deko in de potjes te doen.
  Een kan nemen met een inhoud van minimaal 2 liter en het bosje Lievevrouwebedstro erin doen, de schijven citroen erbij en nu anderhalve liter leidingwater erop gieten zodat alles onder staat. Afdekken en koel wegzetten voor minstens 12 uur.

  Afgieten door een fijne zeef in de pan, vermengen met de suiker en aan de kook brengen, gemiddeld 10 minuten koken tot de geleertest positief is.
  ( Ik heb zelf 1 minuut gekookt, volgens de aanwijzing op de verpakking van de suiker..)

  In ieder potje een mooi blaadje leggen en de gelei opgieten, sluiten, omkeren voor een paar minuten, terugkeren en af laten koelen.
  Deze gelei doe ik in kleine potjes, het is niet ieders smaak.....
  Wegzetten op een koele droge donkere plek, minstens 6 maanden houdbaar.

  Met dank aan Danuta

  Pluk een mooi bosje met bloemen die net opengaan.  Om de geur vrij te maken laat je de takjes minstens 4 uur verwelken..opgehangen als bosje of op een dienblad.  De gelei ziet er niet heel erg aanlokkelijk uit maar smaakt heel speciaal, kruidig en bloemig, ik vind het heerlijk!


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:Lievevrouwebedstro, gelei
  30-05-2013, 11:45 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  02-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel Druivenjam...met rosé
  De druiven die in mijn kas groeiden waren al een weekje flink rijp..het is dan ook geen soort voor de kas maar een echt buitenras, waarschijnlijk Glorie van Boskoop. Ik had een witte druif gekocht..maar niet gekregen.
  Dat merk je op zijn vroegst een jaar later...
  En als zo`n plant eenmaal groeit in je kas trek je hem er niet zomaar uit. Ondertussen heb ik een mooie witte druif gestekt en beraden wij ons nog op te nemen stappen...
  De blauwe druif groeit namelijk in een bak naast de kas en gaat door een pijpje de kas binnen alwaar hij zijn blaadjes en trossen in de warmte kan ontvouwen. Onder/naast die enorme aangebouwde plantenbak is ook nog plaats voor een druif. Daar zou ik de die witte kunnen zetten..die we dan naar dat pijpje leiden, waar we dan eerst de blauwe door naar buiten hebben getrokken, die we dan weer boven de stronk van de witte druif laten groeien en deze witte groeit dan lekker binnen in de warmte...volgt u het nog?

  Een lekkere hoeveelheid Appel-druivenjam..dit is voor 12 potten.

  Breng een takje rozemarijn,  2 takjes tijm, 10 geplette jeneverbessen, 20 peperkorrels en een snufje zout in een glas rosé aan de kook brengen en laat 5 minuten trekken op een zacht vuur. Doe het vuur uit en de deksel op de pan
  Neem ongeveer 2,8 kilo schoongemaakte -dat wil zeggen gewassen en van de takjes afgehaald- druiven en ongeveer 1250 gram gewassen, ontpitte en in stukjes gesneden appels en doe deze met een flink glas rosé en het sap van 1 citroen in een grote pan.  Breng dit aan de kook en laat zachtjes laten koken tot de vruchten zacht zijn.
  Draai in gedeelten deze vruchten door
  de passe vit..  Vruchtenpulp afmeten en mengen met de geleisuiker. Ik gebruik geleisuiker speciaal . Je gebruikt dan 500 gram geleisuiker op 1,1 liter sap. Het gezeefde kruidenmengsel en een eetlepel sherry of balsamicoazijn toevoegen.
  Breng alles in de pan aan de kook en 1 minuut laten doorkoken.
  Vul de schone en hete potten met de gelei/jam, veeg de randjes af met een schoon keukenpapiertje en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om.

  Het originele recept is met prosecco, dat had ik niet in huis.
  Bekijk dit recept eens op de mooie site van l`heure bleue..

  Op de tweede foto kun je zien dat ik de onderste laag prut steeds uit de passe vit heb geschept..zodra ik de druivenpitjes constant hoorde kraken heb ik deze prut eruit geschept.
  Na het maken van de jam heb ik hiermee fruitleer gemaakt; dat is nog aan t drogen in de oven dus ik kan nog geen duidelijke richtlijnen verstrekken.
  Het recept volgt dus een dezer dagen


  Categorie:Jamrecepten
  02-09-2012, 21:45 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  11-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Paardenbloemenstroop of honing..op het moestuinforum een hit!

  Ik heb een Franse variant gemaakt, het heet Cramaillote.

  Pluk op een mooie zonnige dag 300 gram paardenbloemen. Was de bloemen en droog ze in een theedoek.
  Haal zoveel mogelijk alle groene delen van de bloem. Borstel 265 gram citroen en 400 gram sinaasappels onder stromend water schoon.
  Snij de kontjes van het fruit en gooi die weg, snij de rest in dunne schijven.
  Doe de bloemen en het citrusfruit in een jampan of wok, giet er 1,6 liter water bij en een kilo fijne suiker. Breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes koken.

  Schep de massa in een fijne zeef (of een grove zeef met een doek erin, of gebruik een likeurfilter zoals ik heb gedaan) en laat erg goed uitlekken..je kunt zachtjes het vocht eruit drukken. Ik heb het een nacht laten uitlekken in het filter.
  Giet de jus terug in de (schone) pan. Voeg eventueel 30 gram vloeibare vanille toe.
  Laat het vocht nog een uurtje zachtjes koken, of korter als je meer een stroop wilt. Voor confiture kook je ongeveer 65 minuten.

  Ik heb nog maar tien minuten gekookt en had een honing-achtige stroop; bedoeld voor pannenkoeken en voor in de dressing.
  Na een dag of wat werd dit trouwens wel dikker..je kunt het nu wel op een beschuitje smeren.
  Bij Nederlandse varianten stopt men ook wel een takje tijm of rozemarijn in de jam.

  Na het werk is het goed rusten..Genieten met een mooi glaasje paardenbloemenwijn van vorig jaar: Vin Pissenlit.
  Nog even en ik heb er genoeg paardenbloemen voor in mijn boomgaard..dit jaar maak ik een dubbele hoeveelheid..
  À la vôtre!

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:paardenbloemenjam, paardenbloemenhoning
  11-04-2012, 22:25 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  15-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel-honinggelei
  Het was erg winderig de afgelopen dagen en de grond onder de grote goudrenet is bezaaid met gebutste appels.
  Onze fruitkweker stuurt ons ieder jaar de plukdata van appelen en peren, en voor de renet heeft hij 20 september staan, tien dagen eerder vanwege het warme voorjaar. Dan mag er voor NO Frankrijk nog wel een weekje af.
  Dat betekent plukken!!
  Lie en ik gaan een dezer dagen dus de ladder op.
  Het is een oude boom, nog uit de hoogstamtijd en lastig leeg te plukken maar over het algemeen krijgen we het meeste fruit er wel uit..de rest is voor de merels.

  Met de valappels maakte ik het volgende recept uit het boek Perfect Conserveren van Hilaire Walden..een aanrader ( zowel het boek als de gelei)

  Moesappels in flinke stukken gesneden zonder klokhuis of schil te verwijderen
  Water
  Suiker 
  Honing
  Hele kruidnagels
  Stukje verse gemberwortel
  Kaneelstokjes

  Leg de stukken appel in een pan met water. Reken 5,75 dl per kilo appels. Laat de appels onafgedekt zachtjes stuk koken.
  Schenk de inhoud van de pan in een kaasdoek of een geleizak boven een plastic of glazen kom en laat de appels een nacht op een koele plek uitlekken.

  Meet het sap en schenk het in een schone pan. Voeg aan elke 5,75 dl sap 450 gram suiker en 115 gram honing toe. Vul een zakje van kaasdoek met drie kruidnagels een stukje gember en een kaneelstokje van 5 centimeter lang. Hang het in de pan. Los de suiker en honing op laag vuur op en breng alles dan aan de kook, laat het koken totdat de gelei de goede dikte heeft.
  Verwijder de specerijen en vul de schone potten. Een jaar houdbaar.

  Nu zou ik het appelvrouwtje niet zijn als ik niet iets ging veranderen aan het recept…ik had 3 x 5,75 dl sap maar heb in plaats van 1350 gram suiker maar 1000 gram genomen..en de honing heb ik pas in het laatste kookstadium toegevoegd - met het idee dat je honing niet moet koken- het zal niet helpen want het werd toch verhit, meer voor het idee. De gelei ruikt heerlijk naar honing en specerijen. Het zakje met de kruiderij ging stuk tijdens het koken, en de plakjes gember heb ik hier en daar in een potje meegegoten.

  Natuurlijk heb ik de -nog wat warme- gelei nog even geproefd, over een bakje lekkere dikke yoghurt, zalig kind, zou mijn moeder zeggen, alsof er een engeltje over je tong fietst…(of zei ze nou piest?)

  De volgende dag:de gelei heeft een redelijke stijfheid gekregen ondanks de verminderde suikertoevoeging. Stijf genoeg voor op brood, zacht genoeg om bijvoorbeeld over hangop te lepelen..wat walnoten erbij..mmmm  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, honinggelei
  15-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  12-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel-pompoen-abrikozenjam
  klein pompoentje (uchi-kuri of hokkaido)
  250 gram abrikozen
  plusminus 700 gram goudrenetten
  1 citroen
  gember op siroop
  pak geleisuiker speciaal (500 gram)

  Neem een klein pompoentje maak hem schoon en weeg 400 gram af, snij deze in kleine stukjes.
  Snij 250 gram gedroogde abrikozen in tweeën en dan in smalle reepjes, ik gebruik ongezwavelde donkere abrikozen van de bio-winkel.
  Kook pompoen en abrikoos samen in wat water totdat de pompoen tot moes is gekookt.
  Rasp de goudrenetten en neem er 500 gram geraspt vruchtvlees van.
  Voeg dat samen met de geraspte schil van een (onbehandelde) citroen toe aan de pompoen/abrikoosmix en voeg naar smaak wat geraspte gemberbolletjes en wat gembersiroop toe ( tesamen hooguit 2 à 3 eetlepels).
  Breng aan de kook en kook de massa enkele minuten.
  Voeg de suiker toe, roer goed en breng weer aan de kook, laat 4 minuten borrelen.
  Wil je een gladde jam gebruik dan eventueel op dit punt de staafmixer.
  Schep heet in schone potten, sluit ze af en keer om voor 5 minuten.  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, pompoen,abrikoos
  12-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  18-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelperenstroop
  Op verschillende fora`s wordt er op dit moment gesproken over zelf appelstroop maken. Leuke aantrekkelijke stukjes, soms met foto`s erbij.
  Appelstroop maken, dat wil de Appelvrouw wel! Zelf doen! Is leuk!
  Puk en Muk riepen dat de hele tijd toen ze wat kleiner waren en nu ik ouder wordt wil ik dat ook: Varken slachten, gans plukken, siroop maken, niets uit de winkel maar alles zelf doen. Nu bijvoorbeeld weer appelstroop..zodra ik erover las wist ik dat ik het zou gaan proberen.
  Aan het einde van zo `n nieuw project stel ik mezelf de vraag: was het leuk/lekker/economisch en wil ik dit nog eens doen? Het antwoord luidt meestal yes, maar ook weleens "mwah"...

  Try Before You Die met appelstroop:
  Neem een flinke berg (zeg 5 kilo) valappels en maak er met de sapkoker appelsap van.
  Je kunt ook de appels in een ketel koken totdat het sap van de vruchten komt..dat duurt een flinke tijd volgens de stroopstoker wel 4 uur (kijk sowieso maar even op zijn website als je het zelf wilt proberen). Een nacht in een doek uit laten lekken dan.
  Doe hetzelfde met 5 kilo valpeertjes.
  Meng het sap.
  Kook het vruchtensap in..dat duurt enkele uren minimaal. Voor mij duurde het drie uur. Vaak roeren, vooral op het laatst. Als er nog maar erg weinig stroop in de pan zit (zie foto verderop) begin je met testen: zet het vuur uit en doe een à twee eetlepels stroop op een schoteltje. Vind je het goed, doe de stroop dan heet in potjes. Anders het vuur weer aanzetten en verder koken en even later weer testen.
  Niet te lang koken, want de stroop kan in een onbewaakt ogenblik bedorven zijn..je hebt dat alleen nog een harde taaie substantie.
  Ik durfde niet voorbij een bepaald punt te gaan ( de stroop leek bijna zo ver...) en ik heb dus feitelijk geen appelstroop..meer hele dikke siroop.

  Even rekenen.
  Appels en peren waren gratis maar daarna: twee keer één uur koken voor het sap, drie uur koken voor de stroop.
  Een fles butagas kost zo 20 euro ( en nog halen met de auto..benzinekosten..) hoelang je ermee kookt weet ik niet precies. Ik weet wel dat een potje appelstroop van Crombach ( de beste echte appelstroop volgens de consumentenbond) 2.65 euro kost.
  6 uur arbeid (appels en peren rapen met gevaar voor eigen leven ivm de wespenplaag: 1 uur+ 5 uur kooktijd dus) onbetaalbaar.
  Uiteindelijk had ik anderhalf potje stroop die de dikte heeft van pannenkoekenstroop.
  Misschien dat het leuk wordt als je met 50 kilo appels tegelijk stroop maakt, voorlopig is dit even mijn laatste appelstroop.
  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appelstroop
  18-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  05-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit-tellajam
  Er mislukt wel eens wat, ook in míjn keuken.
  Zo heb ik een paar prachtige beugelflessen gevuld met limonadesiroop die niet meer uit de fles wil...het is gelei geworden!
  Met een van de twee flessen heb ik gisteren fruit-tellajam gemaakt:
  Met veel moeite heb ik de stijve witte aalbessengelei uit de fles gekregen (met hulp van heet water, Lie en de achterkant van een pollepel) en deze siroop-drap gemengd met 300 gram aardbeien, 500 gram geprakte banaan en 250 gram geleisuiker, ik neem niet meer suiker dacht ik want de gelei was al zoet genoeg.
  Als jam is het ook niet echt gelukt, je kan het nog wel op een broodje smeren, maar het is erg dun voor jam. Ik heb erover nagedacht hoe dat kan, maar volgens mij moet je pectine niet teveel of te lang of misschien niet 2x verwarmen, dan verdwijnt de bindende eigenschap.

  De smaak van de jam is weer een uitvinding, deze combinatie van witte bessen, banaan, aardbei en veel suiker geeft een zoet fruit-tella smaakje..heerlijk in de yoghurt..komen de zoetekauwen ook eindelijk eens aan bod.

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:stijve siroop, fruit-tella
  05-08-2011, 15:39 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  27-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommerjam, zoet/pittig
  Er is een probleem met mijn komkommers in de kas..misschien het mozaiekvirus, of meeldauw of allebei..
  Desondanks heb ik veel komkommers; vanmorgen had ik er weer 6 verzameld...tijd voor een inmaak.
  Ik heb flink rondgekeken op internet en zag erg veel zoetzure en zure komkommerinmaak. Onderstaand recept kwam ik ook een paar keer tegen o.a. op de site van de Viva haha. Het recept heb ik aangepast aan mijn eigen smaak door o.a. pepertjes toe te voegen. Je kunt de jam als chutney eten, als bijgerecht bij kaas of paté en natuurlijk bij Indische of andere Aziatische gerechten.

  Ik heb natuurlijk even geproefd: warm vond ik het ietwat zoetig, met een  heerlijke pittige smaak...

  1250 gram geschilde komkommers met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden.
  2 groene pepers en ik heb er ongeveer een kwart van de zaadjes erbij gedaan
  1 pak geleisuiker speciaal 2:1
  3 theelepels zout, 2 theelepels gemalen geelwortel, 3 eetlepels mosterd en een eetlepel mosterdzaadjes
  een stuk van 4 centimeter geschilde en geraspte gemberwortel, 1 dl witte wijnazijn
  het sap van een kleine citroen

  De komkommerjam blijft goed tot volgend jaar zomer.

  Naschrift: ondertussen hebben we al heel wat van de jam geproefd, de eerste potjes zijn al op. Zelfs de Fransen vonden het lekker, we hebben het bij paté gegeten, bij een wat flauwe kaas, en gewoon als bij-hapje, steeds bij de hartige maaltijd.

  Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote pan en hussel goed door. Zet het vuur aan en breng het mengsel aan de kook, terwijl je het regelmatig omschept. Als het mengsel blijft borrelen terwijl je roert, begint de kooktijd: 1 minuut.

  Schep de komkommers af en toe om tijdens het koken en draai na de kooktijd het vuur uit. Schep de potten tot het randje vol met de jam, veeg de randen schoon met keukenpapier draai de deksels er stevig op en draai de potten voor 5 minuten om.

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:komkommer jam
  27-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  18-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perzikjam met citroenmelisse
  Was of schil 1100 gram perziken, haal de pit eruit en snij de vruchten in kleine stukjes.
  Roer de perziken met één pak  500 gram speciaal-geleisuiker ( 2:1) om en zet een nacht weg op een koele plaats.
  Hak de volgende morgen zoveel citroenmelisse fijn dat er een halve theelepel overblijft en voeg deze aan het vrucht/suikermengsel toe.
  Breng de massa aan de kook, kook drie minuten onder voortdurend roeren. Pureer de jam met een  staafmixer en giet in schone en hete potten.
  Maak de rand van de potten schoon en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om, draai ze dan weer terug.

  Bij het originele recept was ook nog sprake van rum..een eetlepel of twee/drie zou je dan kunnen toevoegen na het koken.
  Zelf ben ik niet zó dol op rum dat ik het in de jam ga doen..
  Morgen het recept van de komkommerrelish met pepers.


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:perzikjam, citroenmelisse
  18-07-2011, 18:37 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  01-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberjam
  Gisteren was het een goede oogst en inmaakdag. Er kwam een flinke berg doperwten van de struiken; Lie heeft een hele tenniswedstrijd lang voor de t.v. zitten doppen en ze liggen al koud in de vriezer: vitamientjes voor een winters dagje.
  Verder veel bessen verwerkt tot siroop: zwarte, witte en rode bessen samen gekookt in de sappan en met 750 gram suiker per liter sap siroop meegemaakt.
  Het recept dat ik kreeg bevatte 1500 gram suiker per liter sap, voor de houdbaarheid maar het gaat toch in een zomer op, en zo proef je meer fruit.
  Ik denk dat je voor de houdbaarheid trouwens bij ander fruit dan bessen wat citroenzuur toe kan voegen, zo`n 25 tot 40 gram en dat 1500 gram suiker wel erg veel is, een kilo suiker lijkt mij genoeg, zoveel voeg je ook toe voor gelei.
  Je kunt ook het sap van 1 citroen nemen ipv het citroenzuur.
  Ook met kersen, aardbeien en frambozen of wat voor een fruit je maar op dit moment hebt kun je dit maken.. een aanrader om te doen, zeker als je een sappan hebt een fluitje van een cent.

  Rabarberjam:
  Ongeveer 1200 gram rabarber wassen en in stukjes snijden.
  Zet het met een glas (200ml) appelsap en 100 gram suiker een nachtje weg.
  Voeg de volgende dag 500 gram speciaalsuiker (2:1) toe en breng aan de kook.
  Kook 3 à 4 minuten, vul de schone en hete potten tot de rand.
  Keer de potten 5 minuten om en draai ze dan weer terug.
  Superlekker in de yoghurt!

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:rabarberjam, vruchtensiroop
  01-07-2011, 22:52 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  28-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersenjam met Morellen/Krieken
  Neem op een pak 2:1 geleisuiker ( in mijn geval geleisuiker speciaal van van Gilze 500 gram) 12 à 1300 gram morellen. Dit wordt ongeveer 4,5 pot jam.
  Ontpit de vruchten ( bewaar 15 pitten) en zet ze met de geleisuiker een nachtje weg. Kraak de volgende ochtend de 15 pitten, doe die in een goed dichtgeknoopt gaasje of in een thee-ei en kook ze samen met de kersen. Als de jam kookt ongeveer 4 minuten laten koken. Pitten verwijderen.
  Je kunt de kersen onder het koken eventueel nog een beetje kneuzen.
  Potten afvullen, omdraaien,en na 5 minuten weer terugdraaien. Koel en donker bewaren.

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:Jam, Morellen, Krieken
  28-06-2011, 16:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  16-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van Appel en Pompoen
  Mijn pompoenoogst is weer binnen. De vruchten waren al even van het land, en lagen op het mooie nieuwe muurtje te wennen. Ze hadden daar nog wel een tijdje kunnen liggen, ware het niet dat gistermorgen het gras buiten wit was: Vorst!
  Aangezien we aan t eind van de week naar huis gaan heb ik ze toch naar binnen gesjouwd...ja letterlijk gesjouwd want er zitten hele grote bij dit jaar, de fee van Assepoesie zou er wel raad mee weten. Zie foto. Meer dan 50 kg pompoen heb ik, waaronder twee vruchten van een kilo of 10. Als ik die ga aansnijden krijgen jullie allemaal een stuk!

  Jam van appelen met pompoen:
  Snij 500 gram geschilde en ontpitte appels in kleine blokjes -of rasp de appels- en doe hetzelfde met 500 gram pompoen.
  In een grote pan de pompoen goed met de appels, 500  gram geleisuiker speciaal, en een mespuntje (of iets meer, naar smaak) kaneel- en gemberpoeder vermengen. Het mengsel langzaam, goed roerend aan de kook brengen en 4 minuten borrelend laten koken.
  De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
  Is de jam je niet fijn genoeg kan je er de staafmixer opzetten. Te dik: voeg wat water en/of vers citroensap toe.
  Eventueel de jam afschuimen en in schone hete potten schenken.
  De potten tot de rand vullen, sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.
  Categorie:Jamrecepten
  Tags:Jam, appel, pompoen
  16-10-2010, 09:36 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  14-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met room, karamel & boter
  Neem een ruime kg appels, 150 gram kristalsuiker, 1 pak geleisuiker speciaal (=500 gram), 20 cl slagroom  & 60 g zoute boter.

  Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

  Neem 150 gram suiker, doe die in een grote kookpan samen met zes eetlepels water en kook dat mengsel voorzichtig tot een amberkleurige karamel.
  Voeg vervolgens de appels toe en roer een paar seconden.
  Haal de pan van het vuur en giet er de boter en de room bij.
  Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de verharde karamel weer smelt.
  Voeg de geleisuiker toe, breng het fruit aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten koken.

  Daarna kunt je de jam in potten doen; anders laat u de jam nog even een paar minuten verder koken terwijl u blijft roeren.

  Pureer de jam met een staafmixer vlak voor je hem in potten doet als je meer van de textuur van marmelade houdt, want de stukken
  appel blijven vaak heel. Serveer deze jam samen met in de pan gebakken schijfjes appel en amandelijs of gewoon bij de boterham,
  net als klassieke jam. Je kunt de bodem van een appeltaart ook met deze jam insmeren voordat u er de appels op doet.

  Het recept komt hiervandaan: http://recepten-hikari.blogspot.com


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, karamel,boter
  14-10-2010, 11:16 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  30-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met pruimen en steranijs
  Rasp zoveel appels dat je een kilo rasp overhoudt, ontpit en snij een kilo kwetsen of pruimen fijn, doe dit in een jampan samen met drie ster-anijzen, een à twee vanillestokjes en het sap van twee limes of citroenen.Breng het fruit aan de kook (blijf roeren) en laat de jam daarna geheel afkoelen.
  Als de jam eenmaal is afgekoeld voeg er dan twee pakken geleisuiker speciaal van 500 gram bij, roer en laat het een nacht intrekken.
  Verwijder de volgende morgen de steranijs en vanille en kook de jam volgens aanwijzing op het pak suiker.
  Als je van "gladde" jam houdt kan je het geheel nu met de staafmixer bewerken.
  Vul de potjes en draai ze voor 5 minuten op hun kop.
  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, steranijs, vanille
  30-09-2010, 23:06 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  19-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druivengelei met vanille en munt
  Nog meer jam:
  Neem een flinke bak met druiven, bv minimaal twee kilo, haal de vruchten van de tros, halveer ze eventueel en zet de vruchten op met een beetje water. Voeg het merg van een vanillestokje toe, en kook de druiven zacht.
  Haal de druiven door een passe-vite of een zeef. Zelf  gebruik ik de passe-vite, de gelei is dan niet helder.
  Wil je heldere gelei, giet dan het sap door een zeef of doek
  Meet het sap en voeg per 1,1 liter 500 gram geleisuiker speciaal toe.Laat 3 minuten goed borrelend koken. Blijven roeren.
  Snij plusminus 10 muntblaadjes fijn   (in ieder geval 6 per liter sap)en voeg deze toe aan de gelei.
  Schenk de jam in schoongemaakte potten. Sluit de potten, zet ze 5 minuten ondersteboven en laat ze afkoelen.

  Op de foto`s nog meer paddestoelen. Gisteren gefietst door en langs bossen op de Utrechtse Heuvelrug.
  Overal paddestoelen, ik kan me niet herinneren dat ik er zoveel tegelijk gezien heb!


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:druivengelei,druivenjam,munt,vanille
  19-09-2010, 16:18 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  16-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met 4 citroenen
  Heerlijk frisse jam!

  Ingrediënten:
  3,5 dl appelsap,
  8 ons geschilde en schoongemaakte appels
  4 citroenen.
  een pak speciaal geleisuiker (500 gram)

  Schil de citroenen dik tot op het vruchtvlees, zodat er geen bitter wit meer aan zit.
  Snij de citroenen in 4ren, haal de dikke witte kern eruit, en snij dan de kwarten in fijne reepjes, haal steeds de pitten eruit, en vang het sap zoveel mogelijk op.
  Zet de appelsap met de citroenen+sap en suiker op een zacht vuur, snij ondertussen de appels in fijne reepjes.
  Voeg de reepjes toe en zet het vuur hoger, breng aan de kook en laat enkele minuten borrelen totdat de reepjes appels wat zachter zijn.

  Doe de jam in schoongemaakte potten, deksel erop, en 5 minuten omgedraaid laten staan.


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam met citroen, appel, citroen.
  16-09-2010, 22:55 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  12-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramenjam uit andermans tuin
  Ieder jaar wordt ik gebeld door de dochter van de buurvrouw, zij is in het bezit van enkele weilanden die van elkaar gescheiden zijn door een dikke bramenhaag! Deze haag is zo lang en hoog dat meerder gezinnen flink kunnen plukken. Trouw melden deze lieve mensen zich als de bramen rijp zijn, wetende dat het een van de lievelingsjammetjes is van de Appelvrouw en ze komen ook nog helpen plukken.
  Het plukken van bramen in de natuur is op zich geen feest, zeker niet op een hete dag zoals gisteren.
  De struiken zitten, behalve vol met hun eigen doorns, ook nog vol met brandnetels en zijn doorgroeid met wilde rozen.Veel au roepen dus.
  Ik plukte dan ook op z`n "Hollands" volgens mijn plukhulp. Waarom ook de hoge en verre bramen plukken als je op arm en ooghoogte relaxt de bereikbare bramen kunt plukken. Er zijn er meer dan genoeg!!
  Het kostte me daarna niet eens zoveel moeite deze heerlijkheden te laten hangen, mijn gekraste en schrijnende armen protesteerden teveel.
  Na enkele uurtjes plukken (én eten) zat de emmer toch halfvol, genoeg voor een pot of twaalf!
  De wilde rozen brachten me wel op het idee van rozenbotteljam; Ex-Lie graag ontvang ik daar een workshop van.

  Drie kilo bramen geplukt en omdat mijn jamsuiker helemaal op was de jam gemaakt met gewone suiker en pectine.

  Confiture de mûr.

  Zoals mijn buurvrouw dat doet: de vruchten eerst een nacht in de suiker laten staan.
  Dus zonder de bramen te wassen de vruchten in suiker zetten, eerst wegen bien sûre, dan per kilo 500 gram suiker toevoegen en laten staan tot de volgende ochtend.
  Dan de pectine aanmaken met een paar eetlepels suiker, de vruchten op het vuur zetten en het pectine suikermengsel toevoegen.
  Hoeveel pectine je nodig hebt, dat moet je maar even op het pak kijken of gokken, hier heb ik 1 pakje vitpris genomen op 3 kg, de jam is prima gelukt. Bramen hebben een hoog pectinegehalte.
  De jam koken een minuut of 5, de hete potten op een natte doek zetten en vullen tot bijna bovenaan de rand. rand schoonmaken, deksel erop en de pot omdraaien, 5 laten staan en dan terugdraaien.

  Ik was ook nog in het bos, weinig cèpes maar wel enkele prachtige amenite-tue-mouches.  Categorie:Jamrecepten
  Tags:bramenjam, confiture de mûr, bramen.vlliegenzwam
  12-09-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  10-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kornoelje jam.
  De Cornus Mas, die in februari als eerste bloeit in mijn tuin, geeft in deze tijd mooie rode vruchtjes.
  Ik had al een paar keer gelezen dat je er jam van kunt maken o.a. in een oud inmaakboekje.
  Ook zag ik de jam of moes wel eens voorbij komen op sites waar men sprak van lekker eten -voornamelijk wild-.
  Ik heb de recepten een beetje bij elkaar genomen, en dit recept is eruit gekomen:
  Pluk een kilo bessen als ze al aardig rood zijn, maar voordat ze vallen. Leg ze in een ruime bak nog enkele dagen in de kamer zodat ze nog wat narijpen, vries eventueel een deel wat al donkerrood is in zodat deze niet verrotten terwijl ze op de andere besse wachten.
  Als de laatste bessen rood zijn of beginnen te rimpelen is het tijd de jam te maken..
  Eventueel de bessen nog wassen, en met wat water opzetten, een half uurtje zachtjes koken. Blijf erbij, en voeg af en toe wat water toe, het kan aanbranden.
  Als de bessen zacht zijn kan je het geheel door een zeef roeren; met een passe-vite lukt niet, daar zijn de pitten te groot voor.
  Ik heb de pitten met het aanhangende vruchtvlees nog een keertje op het vuur gezet, en dit nog eens door de zeef gedrukt.
  Dan een pak halfsuiker (500 gram) van van Gilze erbij, aan de kook brengen en 4 minten laten borrelen. Proef even of je het zoeter wilt, dan kan je nog wat gewone- of geleisuiker toevoegen.
  In potten en klaar.

  Volgens Lie is het met deze jam net als met Rivella, een beetje vreemd...toch wel lekker.
  De jam heeft een bijzondere smaak die zich eigenlijk nergens mee laat vergelijken. Erg natuurlijk zou ik zeggen.En de kleur..als van rozensiroop uit de indische toko...
  Op brood is het wat wrang, met mijn zelfgemaakte paté heerlijk.

  Categorie:Jamrecepten
  Tags:Kornoelje, Cornus Mas, Kornoeljejam.
  10-09-2010, 10:05 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  04-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van Reine Claudes
  Al eerder heb ik het gezegd, de reine claude is mijn favoriete pruim. Zo zoet en sappig, vol geur en smaak ( in Frankrijk zegt men: het parfum van de vrucht) verrukkelijk.
  Het ras stamt van voor de 16e eeuw en zou genoemd zijn naar  Claude van Frankrijk, de echtgenote van koning Frans de eerste van Frankrijk.
  Claude leefde van 1499 tot 1524, kreeg 7 kinderen en stierf in het kraambed van haar laatste. Haar eerste kind kreeg ze toen ze 15 was...het waren slechte tijden. Gelukkig leeft nog nog een beetje voort in de naam van de zoetste pruim ter wereld ( 18% suiker).

  Ik vind het wel bijzonder dat een vrucht die er tamelijk onrijp uitziet zo smakelijk is.

  Reine claudejam maak ik met halfsuiker en zelfs dat is een beetje veel, volgend jaar ga ik het eens met pectine en nog minder suiker proberen.
  Ik gebruikte 1250 gr. pruimen op 500 gr. speciaalsuiker, en de jam is behoorlijk stevig geworden.Nog wel te doen gelukkig, je kan er nog geen plakjes van snijden.
  Het is heerlijk op mijn zuurdesembrood.
  Aan het begin van de zomer kreeg ik van 3 vriendinnen een tas vol jamsuiker...vandaag heb ik het één na laatste pak gebruikt. Meiden het was geweldig zo`n vooraad suiker te hebben (gehad). Mijn proviandkast staat boordevol jam...laat de winter maar komen.Komen jullie ook proeven?

  Ik ga natuurlijk nog wel appeljam met kaneel, appeljam met karamel en boter en kweeperen-jam maken...nieuwe suiker kopen dus.

  Ik heb een groter probleem: géén jampotten meer!! Lieve mensen uit mijn buurt bewaar ajb al je jampotten, en ook (kleine) potten waar appelmoes, doperwtjes en andere zoete groenten in hebben gezeten voor mij. Dank jullie wel.
  Categorie:Jamrecepten
  Tags:Jam van Reine Claude,Claude van Frankrijk
  04-09-2010, 22:26 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!