Een simpel receptje vandaag. Ik ben er nog niet zo lang geleden achter gekomen dat je bij appelmoes, appelsap of andere appelbereidingen een kleine deel van de appels kunt vervangen door kweeperen ( bij appelsap wordt 5% aangeraden, bij moes kan je een kwart gebruiken.) Bij de rode kool kan je naar smaak wel half half doen, de geurige kweeperen geven een mooie smaak aan de kool!
Neem een rood kooltje van een kilo, snij de kool in vieren en snij de harde stronken eruit. Doe de kool in een snelkookpan en voeg een kopje water en een kopje rode wijn of witte port toe. Het originele recept dat ik maakte bevatte rode wijn..gisteren had ik dat niet zo snel voorhanden..witte port wel, voor de smaak een goede variatie. Snij twee grote geschilde kweeperen in vieren, snij het klokhuis en het harde vruchtvlees onder het klokhuis eruit. Snij de parten nog eens in vieren. Voeg bij de kool, samen met een hand gewassen rozijnen, een kruidnagel, peper en zout.
Zet de pan op en breng de groente onder druk. Kook voor 4 minuten en zet het gas uit. Schil tijdens het afkoelen van de pan twee lekkere appels, snij deze in kleine stukjes. Als de pan zover is afgekoeld dat je hem open kan doen zonder dat de lucht eruit spuit voeg je de appels toe. Is de kool al erg zacht dan kook je de kool niet meer onder druk, maar gewoon zachtjes op laag vuur totdat de appels zacht zijn. Controleer wel of er nog vocht in de pan zit, voeg anders nog wat water of wijn toe. Is de kool nog wat hard dan kan je nogmaals 4 minuten onder druk koken. Roer de kool met de appels en kweeperen nog eens goed door en proef op zout.
Categorie:Koken algemeen
16-10-2013, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (3)
13-10-2013
Gewoon een grote pot mayonaise
Op ons dorpsfeest waar heel veel frieten worden verkocht gaan er zomaar 6 volle literpotten mayonaise door..verse mayonaise van Jeanine. Deze mayo is in onze regio beroemd en ik wilde wel eens weten wat het geheime recept is van Jeanine die ook wordt gevraagd om voor bruiloften en andere partijen dit lichtgele vette goedje te leveren.
'O niks bijzonders hoor' lacht ze weg als ik het haar vraag. Een recept heeft ze niet, ze doet het uit de losse hand, zoals zoveel goede koks. Ze wil het wel even voordoen, de dag na het feest als we met alle opruimers samen eten en ze alweer een pot staat te maken. Of ik wel even thuis eieren wil gaan halen, de rest heeft ze zelf.
Op de eerste foto zie je de ingrediënten..5 eieren, een flinke scheut fijngemalen zwarte peper (niet op de foto) zout, één tot twee eetlepels sterke mosterd naar gelang je smaak, en hetzelfde voor gewone bruine azijn 6 %. Elke andere azijn kan ook, als hij maar niet teveel smaak heeft. Verder veel zonnebloemolie 'vooral geen dure olie nemen..die heeft teveel smaak van zichzelf'' en een staafmixer.
Eerst gaan de eieren in de beugelpot, dan twee eetlepels mosterd erbij, zout naar smaak en de zwarte peper. De zwarte peper geeft mooie spikkeltjes in de mayonaise..Jeanine schudde eigenlijk gewoon wat peper uit het gekochte potje..niks versgemalen, maar gewone (Franse variatie van) Silvo. De azijn erbij en de staafmixer in de pot..op de gewone stand beginnen met mixen, en beginnen met olie te gieten. Niks druppelsgewijs gedoe nee gewoon een straal olie.. even mixen en dan weer een flinke scheut. Net zolang totdat de mayonaise de goede kleur en substantie heeft gekregen.
Dit is een niet houdbare mayonaise. Volgens Jeanine een zeker niet langer dan een week en dan moet hij wel op zijn. Het wordt gemaakt met rauwe eieren en dat wordt niet door iedereen goed verdragen. Ook moet je goed opletten waar de eieren vandaan komen, of ze wel vers zijn, enz....ik maak het zelf alleen met eitjes van mijn eigen kippen. Je kunt het recept trouwens evengoed in 5ven delen...
Op de een na laatste foto`s zie je de "Reine de Mayonaise" zelf. De laatste foto geeft het verschil weer tussen de grote pot gemaakt met mijn eieren van onze buitenkipjes..en rechts de pot met eieren uit de handel..je ziet dat de mayonaise veel witter is gebleven; lang zo lekker niet vind Jeanine!
Categorie:Koken algemeen
13-10-2013, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
17-02-2012
Wonderpan
Wij verwarmen ons vakantiehuis met hout. Dat wil zeggen dat we een grote houtkachel in de woonkamer hebben, daar verwarmen we ook de keuken, slaapkamer een badkamer mee. Als het echt heel erg koud wordt dan doen we de vloerverwarming erbij aan. De ketel van de vloerverwarming brand op huisbrandolie..dat is nogal prijzig, dus we proberen zoveel mogelijk op hout te stoken. Deze winter hebbben we 2 x een week de vloerverwarming aangehad.
Omdat hout stoken niet het milieu vriendelijkst stoken is probeer ik de schade zoveel mogelijk te beperken. Zo staat het afwas boilertje de hele winter uit..het water komt van de kachel. Ook voor de thee, soep en aardappels komt het water uit de grote ketel. Regelmatig kook ik iets op de kachel. Last but not least gaat er altijd eerst een ketel kokend water in de wasmachine voordat ik deze aanzet.Dat helpt allemaal lekker om de elektriciteitskosten naar beneden te brengen, en mijn schuldgevoel over het hout stoken te sussen...
Nu heb ik iets nieuws ontdekt..de wonderpan. Deze kan je op je kachel zetten als een soort oventje, waar je cake, poffert, kruidkoek en zelfs brood ik kan bakken. De wonderpan stamt nog uit de tijd dat niet iedereen een oven in huis had, onze moeders maakten er op een gaspit cake in.
Die wil ik wel! Op Marktplaats heb ik de laatste tijd regelmatig een bod gedaan op deze 4-delige pan/oven, maar iedere keer werd ik overboden. En dat terwijl -zei ik tegen Lie- er waarschijnlijk tientallen op zolders liggen te verstoffen. Vandaar mijn stukje over de wonderpan en een oproep aan jullie: Wie vind mij een wonderpan? De goede vinder mag in ieder geval een cake uit de wonderpan verwachten..
Je hebt ze van verschillende merken, van Artola en Forno bijvoorbeeld.
17-02-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
01-02-2012
Varkentje
Ons varkentje is weer geslacht..
Hij heeft hopelijk veel plezier gehad in zijn korte leventje, ik dacht het wel, ik heb hem zien rennen met zijn broertjes en zusjes dat zag er energiek en vrolijk uit. De laatste maanden vind ik het eigenlijk niet meer zo leuk voor het beestje, dan moet hij naar binnen, en mijn varkentje zat zelfs alleen in een hok dat vond ik nog het zieligst.Voor het varken ben ik afhankelijk van de buurman, en als die vind dat de beestjes naar binnen moeten heb ik me daar bij neer te leggen. Volgend jaar gaat hij het wel anders doen zegt hij, dan komen de varkens al vroeg in t jaar, en worden ze geslacht als de koeien naar binnen gaan, dan hoeven de varkens niet meer op hok en kunnen ze na de zomermaanden de hele tijd in de postal blijven waar ze flink de ruimte hebben.
Ik hoop zelf ooit een (twee) varken(s) voor de slacht te kunnen gaan houden, en denk dan aan een ander soort varken, bijvoorbeeld een Mangalitsa of Gascogne varken.
Hier een kleine foto-impressie van het maken van de verschillende vleeswaren:
Voor de Boudin Noir ( het recept heb ik al eens gegeven op 24 01 2010) moeten veel uien gesneden worden. Mijn buren draaien de uien door de machine maar ik ben voor het ouderwetse snijwerk..met de hulp van Lie.
Na drie uur koken is het ui-prei-selderijblad en quatre epices mengel zacht genoeg. Je moet het heel zachtjes koken, het mag absoluut niet bruin worden. Op het laatst alsmaar roeren.
Als het bloed erbij wordt gegoten kijk ik altijd de andere kant op..ik kan veel hebben, maar stromend bloed daar gaan mijn knieën van knikken.
De man met wie ik mijn varken deel doet de Boudin niet in darmen als worstjes..dat heeft geen nut zegt hij, ik snij de worstjes toch open om de Boudin uitgebreid te kunnen bakken zodat het overal krokant wordt. Hij vriest het in in aluminium-bakjes. Misschien doe ik dat volgend jaar ook wel..lekker gemakkelijk.
Behalve het gewone recept van de paté heb ik ook enkele potten gemaakt met wat extra`s: twee met Trompettes de mort ( Hoorn des overvloeds,een paddenstoel), twee met tijm en bonenkruid en twee met geplette jeneverbes..én scheutje cognac erbij..
Voor een hygiënisch verloop van het maken van de paté is het van belang dat je de potjes van de paté goed uitwast en de ringen 5 minuten kookt. Daarna gaat de paté 3 uur lang op 100 graden in de weck-ketel. Afkoelen en op vacuüm testen.
Rookworst! Nog nooit gemaakt..nu komt de erwtensoep bijna helemaal "uit eigen tuin"..
Zo gingen de worstjes gisteravond de rookkast in..de eerste liggen nu te wellen in mijn pan met erwtensoep.
Categorie:Koken algemeen Tags:varken, slacht
01-02-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
19-01-2012
Karper
Buurman heeft zijn meertje uitgegraven. Het watertje zat vol met flinke
vissen, die hebben ze er eerst uitgevangen, en hij was zo lief mij te bedenken
met een flinke karper..iets van 7 kilo woog de vis!
Hij had onmiddellijk aan mij gedacht toen hij de vis uit het water
haalde..dat voornamelijk omdat volgens zijn zeggen Duitsers met Kerst karper
eten, (mijn schoonzoon is Duits) en dat die daarvoor zelfs naar de Lorraine
komen om deze karpers te zoeken. Schoonzoon zelf was nogal in verwarring van
dit verhaal..huh, karper? Gans toch? Mij maakt het niet uit..toen ik in november weer hier terugkwam lag er een flinke
vis in mijn vriezer. Super!
Uiteindelijk blijken het Tsjechen te zijn die karper
eten. Tegen de feestdagen schijnen in veel huishoudens de karper in het bad te
liggen, en moet de familie noodgedwongen een paar dagen met een washandje aan de
slag als ze schoon willen worden. Dit omdat een karper in modderige meertjes
leeft; de vis smaakt nogal naar modder, behalve als je hem als voornoemd
behandeld en hem minstens drie dagen in een schoon waterbad laat
zwemmen.
Eigenlijk was ik wel een beetje wantrouwig naar mijn buurman
toe, hij houdt nogal van een geintje, en op de een of andere manier lijk ik
altijd verwikkeld te zijn in een wraak en re-wraak sfeertje met hem. Zo weet hij
nog steeds niet (hoop ik) dat ik het was die laatst op het dorpsfeest zijn
zakken van zijn (omkleed) kleding had leeggehaald en die helemaal volgepropt met
pasgemaaid gras..dat weer omdat hij mij een stuk oneetbaar (buikvlies) varken
had laten klaarmaken...etc etc, maar door hier en daar wat rond te vragen leek
het er toch wel op dat karper uit je eigen meertje zeker eetbaar kan zijn..als
hij maar "ontmoddert" is. En omdat ik eten weggooien geen optie vind besloot
ik de vis met oud en nieuw klaar te maken; ik had dan ook ex-Lie en vriendin te
gast die wel van een visje houden, en ik dacht deze eens lekker te verrassen met
iets wat je nooit eet. Zij hadden echter een vakantie in Tsjechië doorgebracht
waar ze niets anders als karper kregen...ze hadden daar op dat moment blijkbaar
niets anders te eten. Om met mijn vis op te vallen restte mij dan nog een goede
Frans/culinaire manier om het beest klaar te maken.
Nu koop ik
regelmatig zalm, zeewolf of rode poonfilet maar een hele vis klaarmaken? Ik had
de vis dus bevroren gekregen en wist eigenlijk niet of hij schoongemaakt was,
dat was hij gelukkig wel..de ingewanden waren eruit, er zaten geen gekke dingen
in en de vis had drie dagen in een grote bak met water gezwommen- zo hoorde ik
van buurvrouw die mijn wantrouwen wel doorzag..:D Het ontdooien van een vis
van 7 kg is ook geen makkie maar uiteindelijk is de vis ontdooit en in drie
stukken gesneden. Twee heb ik weer verpakt en in de koeling gelegd en een mooi
middenstuk heb ik klaargemaakt.
Ik ben begonnen met de vis te wassen en
goed na te drogen, daarna heb ik hem ingewreven met peper en zout. Met zout moet
je met zoetwatervis niet zo zuinig zijn als met zeevis..ik heb wel zeezout
gebruikt. Een flinke bos peterselie heb ik uit de tuin gehaald en fijngehakt
met 5 teentjes knoflook. Een kwart van deze kruidenmix heb ik op de bodem
van de ovenschaal gelegd, en ook een kwart van 150 gram boter aan
blokjes. Daar dan de vis op, de helft van de persillade in de vis, en de
helft van de boter in blokjes, en de rest van de kruiden en boter boven op de
vis. Ruim een uur op 230 graden gebakken, het eerste half uur onder een los
aluminiumblaadje..
Echt heel erg lekker vonden we het, we hebben er met
zijn vieren ruim van gesmuld, en in de rest van de week hebben Lie en ik de rest
op dezelfde manier klaargemaakt ook opgesmikkeld. Nu ligt er in de vriezer nog
een snoek die ik pas kreeg van een vriend met ook zo`n meertje..goede ideeën
voor het klaarmaken van deze zwemmer graag
opsturen!
PS voor geïnteresseerden: Nog geen internet!
Categorie:Koken algemeen Tags:karper, peterselie
19-01-2012, 17:29 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
28-11-2011
Promenade dans nos vergers,
ook wel Trou de Lorraine genoemd is het een tussengerecht dat in restaurants of bij grote maaltijden wordt geserveerd. Het bestaat uit een bolletje ijs (dat kan mirabellen sorbetijs zijn, maar ook wel eens een iets meer waterige soort ijs, met een simpele vanillesmaak) overgoten met een aardig scheutje eau de vie, het liefs gestookt van mirabellen. De bedoeling is dat dit kleine gerechtje dat vaak voor het hoofdgerecht komt je trek weer een beetje opwekt; meestal heb je hier dan al enkele stevige voorgerechten gehad..
Je begint met een eetlepel eau de vie in een mooi klein sorbetglas Dan het bolletje roomijs En dan weer een eetlepel eau de vie. Eventueel met mirabellen garneren.
Zo kregen we dit heerlijke tussengerechtje ook gisteren geserveerd, op het traditionele Repas des Anciens of Ainés. Over deze maaltijd heb ik vorig jaar al geschreven, lees het hier Op deze dag stond de Trou de lorraine beschreven als "promenade dans nos vergers", een mooi voorbeeld van het poëtische taalgebruik van onze franse buren..zo stond de muziek en het dansen dat voor, tussen en na de maaltijd was gepland op het menu aangegeven als "Le réveil des endormis".. Hier ook een enkele foto van het "feest" van gisteren..zo wat kunnen die Fransen genieten van eten en drinken!
Categorie:Koken algemeen Tags:Trou Lorraine
28-11-2011, 13:11 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
15-11-2011
Nederland-Duitsland...Schweinebraten!
Als er voetballen is dan maak ik meestal voor het avondeten een gerecht dat komt uit het land van de tegenstander..met het idee we vreten ze op!
Vanwege de wedstrijd tegen Duitsland ben ik gaan zoeken in mijn -veel te grote- vriezer en vond een varkenspoot een gros arriëre dat volgens mij net zoveel betekend als grote achterpoot van het varken. Het zijn de stukken die bij mij meestal het langst blijven liggen omdat ik niet zo van groot vlees ben..( en heel lang vegetariër, maar dat soort idealen zijn hier allang door het boerenleven volledig "vermorzeld" ). Op smulweb vond ik een recept van Schweinebraten van iemand zijn neef uit München. Hij had het over slow cooking en via dat woord Googelen kwam ik bij tagine en römertopf... Nu kan mijn römertopf niet in mijn oven, want ooit heb ik zo`n stomme aankoop gedaan met de oven, ik heb zo`n draaiding met magno en grill, maar langwerpige grote schalen kunnen hier niet in. Ik kook ook graag op de houtkachel, en dus heb ik geprobeerd ( met angst in het hart, want er komen eters ) of dat kan..eerst de hele morgen de schaal in het water ( lang niet meer gebruikt vanwege die oven )..toen de topf ingevet en nog een uurtje heet laten worden op de kachel. Nu zit het vlees, de bouillon en de groentes erin, en staat het op het warmhoudplaatje op de houtkachel..ik ben als de dood dat ie knapt dus ik durf dat plaatje er niet onderuit te halen, en ik zal ook niet lekker in de tuin gaan werken
Het recept is wel erg lekker, je moet een stuk varkensvlees, schouder of braadstuk met zout en peper inwrijven en er een theelepel karwijzaad over strooien. Snij enkele teentjes knoflook in vieren en stop die in gaatjes die je met een scherp mes maakt in het vlees. Dan het vlees in die topf stoppen, of in een braadslee voor in de oven, en het vlees omringen met stukken knolselderij, wortel, prei, wortelpeterselie of peterselie, een ui in vieren ( ongeschild) en overgiet het geheel met een kwart liter bouillon die je van een heel blokje runderbouillon hebt gemaakt. Giet er als laatste nog wat olie overheen..slow cooking 5-6 uur, in de oven 1 à 1,5.
De topf staat nu een uurtje bij mij op de kachel, en ik heb net mijn oor er even bijgehouden..het pruttelt dus het zal wel goed komen.. ik heb alleen geen idee hoelang ik het moet laten staan, is dit nu langzaam of snel koken? Als het niet lekker of niet gaar is kunnen we altijd nog ( zullen we zeker! ) de neef uit München de schuld geven..
Naschrift: Nou voor het voetballen heeft het niet veel geholpen..wat een sof. Maar! Het schweinengebraat was erg lekker! Uiteindelijk was het na 1 x omdraaien in die pot en 4 uur op de kachel echt goed gaar. Van de week gaat de erwtensoep ook maar op de kachel...
15-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
24-06-2011
Clafoutis met morellen/krieken
Klop 4 eieren schuimig en voeg er 125 gram bloem,125 gram suiker en een halve theelepel zout bij. Klop tot het beslag helemaal glad is. Voeg dan 200 ml melk toe. Klop nog even door tot het beslag glad is. Was 400 tot 500 gram morellen, haal de steeltjes eraf maar laat de pitten zitten, dat geeft de lekkere amandelachtige smaak aan de kersen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet ongeveer een derde van het beslag in een dichte vorm en zet dat 5 minuten in de warme oven. Haal de vorm uit de oven (heet!) en verdeel de kersen erover, giet de rest van het beslag over de kersen. De clafoutis is klaar als een mes in de taart gestoken er droog uit komt, dat duurt 30 à 40 minuten. Bestrooi de taart met poedersuiker en eet hem zo mogelijk niet helemaal koud.
Je kunt ook de pitten eruit halen, maar dan is de smaak van de morellen minder uitgesproken. Je kunt de clafoutis ook met (grote) aalbessen of allerlei ander fruit zoals verse perziken, zoete kersen, appels enzovoorts maken.
24-06-2011, 23:12 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
04-02-2010
Culifeest
Van mijn goede bootvrienden kreeg ik volgende mail met veel hoofdletters. Helaas heb ik hier in Kleindorp geen Bio om de hoek, om van Verstegen maar te zwijgen..eet smakelijk dus jullie. Lekker sissend woord trouwens lamssswarma.
Hallo Appelmensen!
Slasoep...tsjaa, kan... Maar voor de afwisseling in je Vegamenu
hebben wij ook nog een leuk recept, Vegaswarma! Heerlijk! Hoe maak je
Vegaswarma. Koop een potje SEITAN bij de Biowinkel om de hoek en
Shoarmakruiden van Verstegen of iemand anders. (zit Komijn in, is
belangrijk voor de smaak) en Swarmabroodjes. Snij de stukken Seitan in
kleine reepjes en marineer in de kruiden voor een halfuurtje. Maak in
de tussentijd Knoflooksaus van dikke Griekse danwel Turkse yoghurt,
teentje knoflook, klein beetje Mayo, zout en honing. Belangrijk in het
geheel is de Hete Saus van de Xenos: Kimball Chilisauce. (Die maakt
trouwens elk saai gerecht tot een Culifeest..)
Nu is het slechts een kwestie van roerbakken van het "vlees"en
roosteren of bakken van de swarmabroodjes. Een doorsnee vleeseter zal
het verschil niet merken, of zelfs denken, mmm lekkere lamsswarma zeg!
Zo komen we die winterdagen wel door!
Categorie:Koken algemeen
04-02-2010, 21:49 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)