Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen "graveren".
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wil je een pompoen "graveren", dat wil zeggen er mooie tekeningen of letters inmaken, dan moet je dat doen als de pompoen nog klein is. Kras voorzichtig met een scherp en handelbaar voorwerp ( bv een prikpen) het door je gewenste motief of tekst op een pompoen die goed bereikbaar is aan de plant, trek niet aan de pompoen of aan de stengel, en probeer met draaien heel voorzichtig te zijn. Je kunt prachtige resultaten bereiken.


    Categorie:Pompoenen
    05-10-2009, 22:59 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommers op kerriezuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik in het voorjaar komkommerzaad kocht bij Wout Spaan in Kortenhoef was ik een beetje kribbig over de prijs..4 euro voor een zakje met een handje minizaadjes...merk van Hemert & co. Voor pompoenen betaal je niet meer dan 2 euro. Wat wist ik van de kaskomkommer.
    Twee planten heb ik gezet in de kas, het leek me genoeg, en dat was het ook; voor Lie voor mij, voor de buren en voor passanten, komkommers, komkommers, komkommers, iedere dag weer, pas de laatste weken neemt de groene vloed af.


    Dit recept komt van internet, officieel wordt het met Doesburgse azijn en mosterd gemaakt, ik maak het voor de 1e keer, ik weet dus nog niet hoe het over een tijdje smaakt, het sausje is in ieder geval wel lekker kruidig.

    Neem 6 à 7 komkommers van 25 centimeter, schil ze, zaad eruit, snij ze in vingerdikke stukken, bestrooi ze met zout en laat ze een nacht uitlekken.
    Spoel ze af, en laat ze drogen op een schone theedoek en schik in schone potten - ik tik de potten af en toe op een plank zodat de stukjes komkommer goed naar beneden zakken.

    Maak ondertussen de saus:
    meng 40 gram bloem met 50 gram suiker, 1 volle theelepel kurkuma, 10 gram kerrie en een halve theelepel zout.
    Roer er twee eetlepels dyonmosterd, 2 eetlepels slaolie en 0,75 cl azijn door, klontjes er goed uitroeren, breng dit mengsel aan de kook onder voortdurend roeren.
    Kook het even goed door. Giet op de komkommerstukjes, zorg dat alle lucht tussen de stukjes weg is. Sluit de potten goed af, en bewaar op een koele en donkere plaats.

    Wacht minimaal enkele weken met eten.


    Categorie:Inmaakrecepten
    03-10-2009, 17:35 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    30-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenoogst 2009
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Voor ons dorpsfeest wordt er hier in Kleindorp ieder jaar op het land van mijn buurman pompoenen gekweekt door de dorpsvereniging.
    Het gaat zo: iedereen uit het dorp die meedoet aan de zaai en ruilbeurs van planten die twee keer per jaar georganiseerd wordt zaait een hoeveelheid pompoenen, uitheemse pompoensoorten worden aangeraden en gewaardeerd.
    In mei gaan al die planten-die niet in particulieren tuinen gaan- het land op, enkele vrijwilligers wieden nog de eerste 6 weken, en daarna groeit het vanzelf.
    Zelf had ik dit jaar jumbo banana, potimarron, courge siam, bleu hubbard en berretina piacentia gezaaid. Vooral de jumbo banana heeft het goed gedaan en veel vrucht afgeleverd. Dat worden lekkere soepjes, mmmmm.
    De oogstdag is een feest van ontdekking onder de groene bladeren van het dichtgegroeide veld.

    We hadden al gauw enkele honderde kilo`s. Zie de trotse dorpsbewoners!



    Categorie:Oogst
    30-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hand in bad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is Lie terug geweest bij de lieve en aardige franse dokter.
    De man kijkt zo blij als hij Lie ziet, pijnigt Lie even later flink door hard te drukken op de zere plek, en zegt dat blij dat hij goed vooruit gaat.
    Toch nog wel even over twee weken terugkomen.Vooropig niet werken meneer Lie.
    En hup: nog twee weken extra antibiotica erbij, nu voor de 4e en 5e week, en geen muizenpilletjes maar paardenmedicijnen!

    Lie kan het hebben, maar is wel opvallend moe, toch een bijwerking? Enfin dat vragen we straks wel aan de aardige en lieve nederlandse geneesheer!
    Aan het eind van de week gaan we namelijk weer een tijdje terug naar onze nederlandse stadswoning. Als appelvrouw heb ik natuurlijk enkele kratten notarisappelen, alkmenes en groninger kroon appeltjes bij me, gezonde hollandse appelen uit het franse land die we gaan uitdelen aan de bleke stadskindertjes, stadsvolwassenen zijn ook welkom!


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    29-09-2009, 21:08 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    28-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietjessoep met merquezworstjes
    De lekkerste bietensoep ik ( tot nu toe) ken.
    graag heb ik meer soeprecepten...aarzel niet ze aan mij te sturen!

    Rasp drie grote rauw bieten en doe deze in de soeppan met anderhalve liter water en drie bouillonblokjes, zelf gebruik ik kruidenbouillon, kip- of runderbouillon kan ook. Voeg ook twee laurierblad, 3 eetlepels tomatenpuree en twee eetlepels balsamico of wijnazijn toe.
    Zet de soep op.
    Snij 1 ui fijn en twee wortels, stoof deze in een klontje boter. Doe het bij de soep.
    laat de soep in totaal 40 minuten koken, haal dan het laurierblad eruit en maak de soep fijn met de staafmixer.

    Bak in een koekenpan zachtjes de drie merquezworstjes en snij deze dan in plakjes.
    Doe deze in een kommetje, zo ook wat crème fraîche, en een kommetje fijngeknipte peterselie.
    Zet de drie kommetjes op tafel en laat je gasten zelf toevoegen...de soep is al heerlijk met niets...maar je kan de kommetjes met garnering ook uitbreiden met spekjes, pijnboompitjes, kleine brokjes geitenkaas...



    Categorie:Soeprecepten
    Tags:bieten, bietensoep
    28-09-2009, 12:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2000 liter melk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pfff, vanmorgen in Groterstadje 2000 liter melk weggegeven. Toen we bij de markt aankwamen stond er al een flinke rij mensen met tassen vol flessen, bidons, jerrycans, bierflesjes, emmers, thermosflessen, hogedruk pannen, Sommigen hadden zelfs hun eigen trechter bij zich.
    Met 10 man sterk stonden we daar, de mannen haalden de gekoelde melk van de wagen, goten het in melkbussen die andere mannen weer in emmers leeggoten. Wij schepten de melk zo uit de emmers in de fles etc..
    Superhygiënisch was het niet, maar daar zitten de fransen niet mee, thuis even door de zeef en opkoken.
    Een meneer kwam 50 liter halen, hij ging kaas maken.
    Ook zo werd de melk gedronken, en en werden veel herinneringen opgehaald... zó smaakte de melk vroeger, rechtstreeks uit de koe!

    Alle mensen zijn erg begaan met de aktie van de boeren, en met een weggeef-aktie als vandaag komt er natuurlijk nog meer sympathie. En iedereen begrijpt het ook, per slot van rekening hebben zoveel mensen het moeilijk sinds er crisis is.
    De aktie ligt na vandaag stil tot 5 oktober, dan is een een buitengewone raad van de ministers van Landbouw, en wordt er onderhandeld.

    Als Appelvrouw heb ik mijn steentje bijgedragen, maar eerlijk gezegd kan ik even geen melk meer zien...Vanmiddag appels en pruimen plukken; morgen jam maken!!



    Categorie:Dorpsleven
    25-09-2009, 14:17 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De melkstaking gaat door! 23 september...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteravond was er gratis melk...Mijn buurvrouw en vriendin in Kleindorp en haar man doen ook mee met de staking, maar zij had het idee om, behalve de melk weg te laten lopen in het land, het een goed idee was om ook melk weg te geven.

    Ik ben haar gaan helpen, en zo stonden we gisteravond, na het melken lekker in het zonnetje af te wachten of er dorpelingen zouden reageren.
    De boerin had 60 liter melk, nog warm van de koe klaar staan, en nog 1500 liter gekoeld in de tank. Deze tank zou later op de avond in een giertank gepomd worden, en vandaag verspreid over het land in een nieuwe aktie.
    Mijn vriendin was content: al gauw kwamen de eerste "klanten", veel dorpelingen met hun kinderen, tot de burgemeester en enkele raadsleden, en zelfs een enkele boer die zelf melk had kwam even solidair zijn.
    De melk werd meegegeven in pannen, lege flessen, termoskannen, kinderdrinkbekers, emmers, antieke melkemmertjesen plastic bakken.

    De melkboerin kon aan haar dorpelingen uitlegeen waarom nu precies deze staking, en hoe moeilijk het is om je melk, waar je het hele jaar voor werkt, en wat tegelijk je hele inkomen is, op de grond te gooien...geen makkelijke beslissing.
    Op de foto een dorpeling die eigenlijk niet zo van melk houdt...een miniem drupje in zijn koffie. Hij had een symbolisch flesje meegenemen, hiermee had hij genoeg voor drie dagen...

    Vanmiddag was er dus de stort van de melk op akkers in de omgeving. Filmpjes hierover kun je zien op youtube..grevedulait54
    Morgen gratis melk uitdelen op de markt in Groterstadje. Ik ga weer helpen, wordt dus vervolgd!

    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:melkstaking, grevedulait, gratis melk
    24-09-2009, 19:07 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melkstaking 21 september 2009 -Meuse&Meurthe-et-Moselle-
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kleindorp, en ook andere dorpen in de omgeving staan klaar voor een nieuwe revolutie!

    Sinds de EMB (European Milk Board) boeren uit heel Europa oproept mee te doen aan de melkstaking is er al op heel wat plekken in Frankrijk melk gestort. Zie ook Youtube, onder de zoeker: greve du lait, en je vind enkele indrukwekkende filmpjes van rijen en rijen tractoren met giertanks erachter die melk in plaats van gier verstrooien op het weiland.

    Zo nu ook hier. Gisteren, en vandaag weer, bij Stenay!
    Het zijn zogenaamde wilde stakingen...privéstakingen, want de vakbondsbazen zijn angsthazen...en durven niet. Het is revolutie, roepen ze angstig uit..de boeren zijn daar niet van onder de indruk; dat hebben we wel meer meegemaakt meesmuilen ze naar de bonden.
    Voor de boekhouders onder ons het zit zo:
    Om melk te maken is zijn de kosten plusminus 31 cent per liter.
    De boeren krijgen hier in Frankrijk 27 cent per liter.
    Verkoopprijs in de supermarkt tussen de 80 cent en 1 Euro!

    Wie kan er werken en er geld op toeleggen vraagt mijn buurvrouw zich af?
    Waar blijven de 53 cent of meer die de consument betaald? Bij de bovenbazen natuurlijk..
    Dezelfde boerin heeft heel veel moeite met het gieten van de melk in een weiland....er zijn zoveel mensen die honger lijden, en wij gieten de melk weg!
    Ze heeft haar eigen aktie bedacht: gratis melk verstrekken. Morgenavond is heel ons dorp en verder iedereen die wil uitgenodigd om gratis melk te komen halen.
    "Neem je flessen, melkemmers en potten mee.."schrijft ze op een briefje dat vandaag in het hele dorp in de bus gaat.
    Venez nombreux!



    Categorie:Dorpsleven
    22-09-2009, 11:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene tomatensambal.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gaat al weer een stuk beter met Lie. Vannacht goed geslapen, zijn hand nog wel flink in het verband. de pijnstillers werken, en zo (denken we) ook de twee nieuwe soorten anti-biotica die hij heeft gehad van de dokter. Hoevel anti-biotica kan een mens verdragen was de vraag; het antwoord schijnt te zijn ;"heel veel"! Morgen een afspraak bij de chirurg in Verdun.
    Tijd voor een recept, een van de favorieten van Lie, als extraatje bij de pasta of bij rijst.



    Groene tomatensambal.

    Ingrediënten:
    1 kilo groene tomaat, fijngesneden
    1 rode paprika, ontpit en in reepjes
    3 rode pepers, ontpit en in reepjes
    1 ui, fijngesneden
    5 kruidnagels
    enkele stukjes foelie
    3 tenen knoflook, geperst
    1,5 dl kruiden- of andere lekkere azijn
    1 groenten of kruidenbouillontablet
    4 eetlepels honing
    kwart theelepel nootmuskaat
    1 theelepel gemberpoeder.

    Een extra toevoeging:

    De eerste keer dat ik dit recept maakte had ik een potje mislukte rode tomatenjam staan, die vloeibaar was gebleven. Deze had ik toegevoegd om er meer een jamsubstantie van te maken. Elke keer als ik nu deze sambal maak zoek ik er iets bij om de smaak nog wat intensiever te maken, dit keer wordt het een potje groene tomatenjam, vorige keren had ik een potje witte bessenjam of een potje chutney van vorig jaar, je kunt ook gewoon wat extra suiker en rode tomaat toevoegen en inkoken. Blijven proeven.

    Doe eerst de tomaten in een pan met de azijn en kook ze 20 minuten op laag vuur, af en toe omroeren. 

    In een wok wat olie, fruit er de ui in, en dan achtereenvolgens, de knoflook, de pepers, de paprika, en doe dan de rest van de ingrediënten erbij, ook de groene tomaten en de jam en kook flink in tot een saus ter dikte van bv chutney.

    Ik doe deze saus in kleine potjes die ik steriliseer in een pan (goed afsluiten, in grote pan met oude doeken om de potten zodat het niet stuk rammelt, aan de kook brengen, ongeveer 5 minuten op 100 graden. Alsnog na het openen in de koelkast en niet te lang bewaren.
    Je kan het ook bij paté eten, maar wij eten het voornamelijk bij de "vegetarische" pasta.

    Categorie:Inmaakrecepten
    21-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lie is back in the house! Meer nieuws morgen of later, de Appelvrouw moet nu pillen tellen, verbandjes doen en versterkende soepen maken.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    20-09-2009, 13:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camembert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De "operatie" van Lie is geslaagd.
    In Frankrijk doen ze niet lastig met een beetje narcose en pijnbestrijding erna, ik heb Lie een paar x aan de telefoon gehad vandaag, en hij ligt heerlijk te "zeilen".
    Morgen mag hij als het goed is met me mee, om dinsdag nog een keer op controle te komen.
    Tijd om ook eens wat positiefs over het Franse ziekenhuis te zeggen is het wel, ondanks alle misverstanden en onbegrip hebben ze hem goed en gedegen geholpen, beetje weinig uitleg erbij, dat wel.
    Maar goed, het positieve:
    Waar in Nederland krijg je in het ziekenhuis twee x per dag warm eten, 4 of 5 gangen?
    Standaard is er soep voor iedere maaltijd. daar kun je voor kiezen of niet, staat niet op je briefje.
    Dan komt er een groot plateau met warm eten, twee groentes erbij, altijd kaas toe, en vaak twee toetjes waarvan één fruit.
    En wat voor `n gerechten: Boeuf Bourguignon, omelet gruyere, quiche Lorraine, rondelle de dinde au herbes, ratatouille, tarte aux pommes, allemaal recepten uit de franse keuken die over de hele wereld worden gegeten in bistro`s en dure restaurants.
    Lie heeft er heerlijk van gesmikkeld en geen honger gehad.
    Wat ik wel gek vind is dat hij op een afdeling lag waar geen microbe in of uit mocht, plastic sokjes en schoentjes aan, jasje aan, handen wassen met alcohol voor je zijn kamer in én uit ging.
    En de rauwmelkse camembert en blauwe schimmelkaas mocht zo naar binnen.
    Rare jongens toch die fransen....




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    18-09-2009, 19:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finalement!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen wordt de hand van Lie geopereerd!
    Vanmiddag kwam, na lang wachten en veel heen en weer praten met de zusjes met hun mooie gekleurde kraagjes, de chirurg kijken naar de hand van Lie.
    "Ah, de gestressde Hollander" zei hij met een vrolijk lachje.

    Eerder in de middag hadden Lie en ik al blijk van enig onbegrip op het afdelingsbeleid gegeven door te klagen over infusen die niet doorliepen, of dat juist de flesjes leeg waren...en waarom eerst 4 flesjes vloeistof op het verband gegoten en nu maar één...
    Haarfijn werd ons door een nieuwe zuster( die meteen de competitie hardste stem van de dag won) uitgelegd dat wij ons daar vooral niet druk over moesten maken, zij zouden daarvoor zorgdragen, en het enige wat Lie moest doen was zich rustig houden, en vooral niet meer kijken naar het infuus, dat gaf hem alleen maar stress. Zit (lig) en hou je mond dicht, maar dan beleefd gezegd.

    Met het ontbijt was de dag al slecht begonnen, terwijl je nog helemaal niet wakker wilt worden word je ontbijt je kamer ingerammeld.
    Toen Lie zich eindelijk  rechtop had gewurmd..( probeer dat meer eens te doen met een hand in een soort bokshandschoen verband, en de andere aan een kort draadje, verbonden met het infuus) bleek zijn ontbijt anderhalve meter verderop te staan, én bestaande uit een kop lauwe franse koffie met een hard ongesneden broodje...Een mes kan hij ook nog niet vastpakken.

    Maar de komst van Dr Nadim maakte alles goed. Wat een aardige, geintresseerde en zelfs lieve man. Hij nam uitgebreid de tijd voor Lie, luisterde naar zijn klachten en bekeek de vinger nauwgezet. "Eindelijk is de zwelling weg," zei hij "we gaan morgen de vinger openmaken en kijken of we de oorzaak van je probleem kunnen vinden. Met een beetje geluk kan je met het weekend naar huis".

    Je zag inderdaad de stress van Lie afglijden. Hij was zo blij dat hij zich meteen voornam de dokter ooit een stuk koeda te brengen..de Nederlandse kaas die deze chirurg zo lekker vind.

    Morgen allemaal duimen voor de vinger van Lie!


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    17-09-2009, 22:07 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    16-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woeste hulpsinterklaas in het St.Nicolaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lie is heel erg boos geworden in het ziekenhuis.
    Vanmorgen, terwijl hij er helemaal vanuit ging dat hij geopereerd zou worden, en zelfs zijn ontbijt niet op had gegeten, kreeg hij het te horen: Géén operatie.
    De dokter zou zo komen, ieder groen kraagje wat langs kwam zei het:"de dokter komt zo"!
    Er kwam wel een zusje een tetanus-prik geven want er waren geen tetanus-anti-lichaampjes meer in zijn bloed.
    En maar geen dokter; na een tijdje wel de tekst: de dokter, nee hoor die komt vandaag niet meer.
    Lie schijnt van zijn bed opgesprongen te zijn, voor zover dat gaat met een hand volledig ingepakt en de andere met twee draadjes vast aan een rijdende stang met flesjes en heeft flink staan schelden. ( In het Nederlands, dat, zoals hij zelf zegt, zo veel prettiger wegscheld)
    Ik stelde me hem zo voor als een soort (hulp)sinterklaas, met staf in de hand, wapperende haren en baard, zijn ziekenhuishemd tot op de blote knieën, als een wrakende bisschop door de afdeling.
    In werkelijkheid is hij gewoon op zijn kamer gebleven, maar hij was boos genoeg, in 10 minuten was de dokter daar om alles uit te leggen: "Nee nog niet opereren, want de hand kan erg infectiegevoelig zijn, en héél misschien, met veel geluk,  zou het over kunnen gaan zonder opereren, zou dat niet mooi zijn monsieur deDroggerdblrk"
    Lie is nu weer kalm en hoopt wat slaap te krijgen vannacht, morgenochtend mag het verband er weer 5 minuten af, en kan hij kijken of het al wat beter gaat.Als de dokter slim is komt hij ook even kijken...


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:peesschede ontsteking, ziekenhuis verdun
    16-09-2009, 22:43 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen champagne voor Lie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In welk ziekenhuis je ook ligt, je bent-zoals mijn moeder zou zeggen-altijd aan de heidenen overgeleverd. Zelfs in het C H Sint Nicolas te Verdun.
    Begrijp me goed, het ligt niet aan de zusjes in hun blousjes met gekleurde kragen ( groen voor verpleegster, blauw voor verzorgende, roze voor de interieurverzorgsters) maar meer aan de heren medici (witte kraag) die arrogant over je beslissen.
    Gisterochtend: We gaan opereren! Uren wachten, geen eten, onzekerheid. Om tegen 5 uur (van de zusjes) te horen: niet opereren en 48 uur afwachten.
    Vanmorgen: O, dat moet worden geopereerd meneer! Weer wachten, en zelfde verhaal, uiteindelijk weer antibiotica door infuus en berenklauw verband.En het zijn de zusjes ( Heidenroosjes zegt Lie) die het slechte nieuws moeten brengen.
    Dat doen ze op hun eigen manier, flink hard pratend in korte zinnen, want je weet maar nooit of die Hollanders alles begrijpen....
    Lie heeft besloten morgenvroeg zijn ontbijt niet op te eten, je kan nooit weten of ze je in ene komen halen, en met een maag vol onder narcose....


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    15-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lie in het hospitaal
    De hand van Lie is niet beter geworden, alleen slechter. Vanmorgen zijn we naar het ziekenhuis gegaan, Het St. Nicolaas in Verdun.
    Daar is hij opgenomen op de afdeling chirurgie, maar wordt de eerste dagen niet geopereerd! Aan het infuus, met nog sterkere,grotere hoeveelheid antibiotica.
    In eerste instantie zou hij wel geopereerd worden, en had hij al een vragenlijst ingevuld van de anesthesist wiens aanlokkelijke naam Dr. Champagne is, maar uiteindelijk is er dus voor het infuus gekozen...met een cocktail van medicijnen, dat wel.
    Hij ligt op een kleine gescheiden afdeling, waar je iedere keer dat je er binnen komt nieuwe blauwplastic voetjes aan moet doen, en een roze jasschort om. Omdat alles, zelfs de verpleegsterspost, buiten deze aparte afdeling ligt had ik al snel genoeg van deze verkleedpartijen, je mag niet dezelfde jas aan als je terugkomt, zo had ik al snel 4 jassen in de was vanmiddag.Wat een verspilling..
    Laten we duimen voor Lie dat het snel beter gaat!

    Uitzicht vanuit Lie`s kamer op de maas.




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Ziekenhuis, peesschedeontsteking,
    14-09-2009, 22:39 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (4)
    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peesschede ontsteking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lie is ziek.
    Donderdag is hij vervroegd thuisgekomen van klus 150 km hiervandaan.Met 39 graden koorts, spierwit en met trillende benen en stem kwam hij uit de bus gekropen.Die ochtend was hij wakker geworden met een onbestendig gevoel in zijn lijf, en met een klein gelig plekje op zijn vinger; een wondje dat begon te ontsteken. Op het dak - waar ze de pannen van afhaalden die dag- werd hij steeds beroerder en hij besloot terug te rijden naar Kleindorp.
    Onderweg werd zijn hand en onderarm steeds dikker, kreeg hij pijn, en werd hij zo beroerd dat hij gestopt is bij een ziekenhuis met 1e hulp-post.Daar constateerde men een onsteking...ze gaven anti-bioticum voor 14 dagen en het advies zijn hand te koelen met ijs.
    Naar een tetanusvaccin werd niet gevraagd, en ook liet men hem zo verder rijden....nog 100km te gaan.

    Gisteren hier toch maar even naar de huisarts gegaan.
    Deze constateerde een peesschede-ontsteking en besloot er nog een anti-bioticum bij te geven voor 12 dagen...enkele pijnstillers erbij, een ontstekingsremmertje & verschillende vloeistoffen om de hand mee te ontsmetten.
    Van zoveel pillen zou een ziek nijlpaard nog in een dag beter worden, maar niet mijn Lie, die nog steeds koortsig is, pijn heeft en zich naar en ongelukkig voelt.
    Het moet morgen beter gaan, en in ieder geval niet roder worden, anders moeten we onmiddellijk naar het ziekenhuis huis, zo vertelde ons de Franse geneeskundige, en passant schreef hij alvast een briefje aan de 1e hulppost "voor het geval dat".
    Klantvriendelijk zijn de artsen hier wel, ze werken nog laat, je kan tot 7 `s avonds terecht, en omdat het al sluitingstijd van de apotheek was belde hij nog even om ze te zeggen open te blijven voor ons. Nu maar duimen dat zijn pillen ook werken.



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:peesschede ontsteking
    12-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cake met paprika`s
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons dorpsfeest is weer voorbij...de hele dag heb ik pompoenen gesneden en voorlichting gegeven, erg leuk!
    Ook met de jaarlijkse wedstrijd tuintjeinkistje heb ik weer meegedaan, zie foto.
    Aan het einde van de dag wordt alle groente die over is verdeeld, en zo kwam ik thuis met 5 verschillende pompoensoorten om uit te proberen en een zak vol paprika`s.


    Hartige cake met paprika:
    Snij een groene, een rode en een gele paprika in dunne reepjes ( nadat je ze gewassen hebt).
    Doe in een beslagkom 150 gram gezeefd bloem, klop er drie eieren doorheen, en 150 ml volle yoghurt & 100 ml olie.
    Voeg ook 100 gram fijngewreven zachte geitenkaas of  geraspte gruyere toe.
    Los een zakje droge gist op in 10 cl lauwe melk en doe ook in de kom.
    Bak 200 gram spekjes zachtjes uit, Giet het vet eraf, en bak de paprikareepjes nog een minuutje mee.
    Voeg er zout en peper toe aan het beslag, en het spekmengsel, lepel  in een cakeschaal en bak 60 minuten op lage stand 160.
    Probeer met een satéprikker of de cake droog.  Gaat prima als bijgerecht!.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:paprika, hartige cake,parika groen,geel,rood
    11-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goji bes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriendin die werkt in de botanische tuin ( Costerustuin ) van Hilversum een klein stekje van een chinees struikje. Chinese Boksdoorn heet het plantje. Dit om eens te proberen hoe makkelijk het is om heesters te stekken door ze simpel te laten wortelen in een potje aarde.
    Het stekje wortelde voorspoedig, en werd door mij in de voortuin gezet aan de rand van het gras en enkele struikjes. De slechtste plek in de tuin, en het struikje is dan ook meerdere malen afgemaaid, omvergelopen en vertrapt.
    Toch kwam het ieder voorjaar weer dapper op, het gewasje werd alleen niet erg hoog, daar kreeg het de kans niet voor.
    Tot vorig voorjaar toen mijn zus (altijd op de hoogdte van de laatste trends in gezonde pillen etc) mij vroeg om een stekje van de goji-bes mee te nemen naar haar vakantieplekje.
    Gegoogled ( is dat al een "van Dale" werkwoord trouwens?) en gevonden, het bleek mijn eigen trouwe boksdoornstruikje!
    Sindsdien heb ik het plantje vertroeteld, en het begint nu wat te worden, voor het eerst zie ik er zelfs bloemen aan.Zie foto.

    Mijn vraag natuurlijk, als dit plantje zo blijft groeien, én er komen bessen aan, ís het dan wel de enige echte goji-berry?
    Ik las op een site dat er ook giftige exemplaren bestaan....
    Kan ik deze eten zonder mezelf te vergiftigen?
    Meer info over de goji-bes:  http://goji-bes.nl/


    Categorie:De tuin
    Tags:goji bes, stekken,struiken,boksdoorn
    09-09-2009, 14:42 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    05-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer Zoetzuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Avond van te voren reeds voorbereiden: Snij 6 komkommers- ik gebruik de soort uit de kas die ongeveer 25 cm lang is- in de lengte in vieren, lepel het zaad eruit en snij de stukken vingerdik. Bestrooi met zout en zet weg voor de nacht.

    Spoel de komkommers de volgende dag af en laat uitlekken.
    Kook 1 liter inmaakazijn met 250 gram suiker op.
    De hoeveelheid suiker is naar ieders wens aan te passen, zoetzuur/zuurzoet; je kunt even proeven als de suiker opgelost is, te zoet: azijn erbij, te zuur: suiker,honing etc.
    Meng ondertussen in een kommetje een theelepel dille zaad, 1 theelepel venkelzaad, een kleine theelepel komijnzaad, twee theelepels mosterdzaad, en een theelepel korianderzaad. Zet ook klaar voor iedere pot: één jeneverbes, één pimentkorrel, een stukje chillie ( gedroogde hete peper) en enkele stukken laurierblad. Ik had met deze hoeveelheid komkommers 5 jampotten. Je kunt ook de inmaakkruiden van Silvo kopen.
    Leg ook eventueel enkele takjes vers dilleblad of venkelblad klaar.

    Als de azijn kookt voeg dan de stukjes komkommer toe, breng weer aan de kook en laat twee minuutjes koken. Haal de stukjes uit het vocht en laat het vocht nog wat verder inkoken.
    De komkommer doe je in de schoongemaakte potjes; ik gebruik gewone maat jampot.
    Bij het afvullen kan je enkele malen met het potje op het aanrechtblad tikken, de potjes worden zo beter gevuld.
    Doe in iedere pot ongeveer éénderde theelepel van de gemengde zaden, plus een jeneverbes,pimentkorrel,stukje chillie en laurierblad.
    Doe er eventueel ook verse dille of venkelblad bij.

    Giet de (tot ongeveer twee/derde van de eerdere hoeveelheid) ingekookte vloeistof op de groente, tot bovenaan de rand.
    Ergens op internet las ik dat een inmaakster huishoudfolie tussen de deksel en de pot deed zodat de komkommer niet zwart werd, dit heb ik ook gedaan, en ik heb de potjes op de kop laten afkoelen.
    Minstens een maand bewaren om de kruidensmaak te laten doortrekken.


    Categorie:Inmaakrecepten
    05-09-2009, 11:13 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geryclede Kas
    Buiten is het herfst,het stormt,  mijn mooie walnoot mept als een boze boomman met zijn takken op de grond, de pruimen vliegen je om de oren.
    In de kas is het lekker behaaglijk, lekker met een kopje thee op het muurtje zitten. Eindelijk een beetje rust na alle drukte van de zomer, het ene feest na de andere, veel kleintjes te logeren, en tussendoor de tuin proberen bij te houden.
    De kas heeft het geweldig gedaan, ik geef toe hij lekt een beetje op een plek waar Lie er echt niets meer aan kan doen, maar we hebben van een nood een deugd gemaakt, en daar de waterminnende planten onder gezet.
    In het voorjaar was ik erg bang dat de aarde die ik had gekregen vervuild was. Mijn buurman had het van een berg afgeschept die weer was ontstaan door het uitdiepen van de bronstroompjes hier in de omgeving. Mijn alarmbellen waren gaan rinkelen toen ik dat hoorde, een beetje laat dat wel, de aarde zat al in de kas.

    Uit het boekje biologisch tuinieren in de kas van de Fam. Abraham had ik een test gehaald en gedaan. je doet die test met tomatenzaad, dat zaai je in twee bakjes, bij één bakje doe je er een eetlepel houtskool bij. Als de plantje twee stevige blaadjes hebben geef je geen water meer; als het bakje zonder houtskool er slechter uit gaat zien dan die met houtskool is de aarde waarschijnlijk vervuild.
    Zo gezegd en gedaan...gelukkig: bij mij was er geen vuiltje aan de lucht!
    Eindelijk mochten de plantjes de potjes uit en de grond in!

    De tomaten hebben het geweldig gedaan, en ook over de paprika`s en de basilicum niets dan lof. Dekomkommers gingen zelfs te goed, en ik heb er heel wat weggegeven! Pas gisteren kwam ik op het idee er wat van in te maken.

    Bij ons op het dorpsfeest was een architect die van autoruiten en oude balken serre`s maakte, en zo probeerde aandacht te trekken voor zijn bedrijf.Over recycling gesproken! Helaas is het hele bouwwerk de volgende dag weer afgebroken.



    Categorie:De tuin
    04-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!