Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  17-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratafia dragon

  Gisteren heb ik een flinke bos dragon geknipt voor de likeur..ik maak ieder jaar ongeveer drie liter en aan t eind van ieder jaar is deze voorraad wel soldaat gemaakt door mijn buurvrouw en mij "wil je wat drinken" vraag ik dan als ze aan t eind van de dag nog even naar mijn tuin komt kijken "non non pas maintenant" zegt ze dan, en, na een kleine aarzeling "allez, un petit verre vert" waarna ze er toch wel twee drinkt, ze vind mijn dragonlikeur nog steeds lekkerder dan die van haarzelf.

  Omdat ik dit jaar wel heel veel dragon heb ben ik op zoek gegaan naar andere alcoholische recepten met dragon en vond de ratafia dragon. Deze zal wat zachter van dragonsmaak zijn door de kaneel en de kruidnagel.

  Het recept trekt mijzelf niet heel erg aan..over het algemeen vind ik het zelf lekkerder om alleen de kruiden te proeven of het fruit en er geen specerijen aan toe te voegen maar ik wil jullie het recept niet onthouden:

  25 g gedroogde dragonblaadjes
  0,8 liter alcohol 88% voor fruit
  1 g kaneelstokje
  1 g kruidnagel 

  350 g kristalsuiker
  2 dl water

  Doe de  dragon, kaneel en kruidnagel in een pot met de alcohol voor 4 dagen
  Zeef en voeg suiker opgelost in het water toe.
  Laat het een paar dagen staan ​​en filter eventueel nog een keer.
  Bottelen

  Ratafia is aanvankelijk een alcoholische drank uit Catalonië, oorspronkelijk verwees de term naar elke drank die werd gedronken bij de ratificatie van een akkoord of verdrag.

  Deze foto`s zijn van het maken van de dragonlikeur..een fluitje van een cent!
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:dragon, dragonlikeur, ratafia
  17-06-2014, 12:31 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  10-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrienden op de fiets
  Ons voorhuis staat regelmatig leeg; vooral in het voor en najaar, en we dachten om daar maar eens verandering in aan te brengen.
  Omdat we geen zin hebben om de zoveelste bed en ontbijt te worden en er ook al niet van houden veel geld te vragen aan bezoekers lijkt het concept Vrienden op de fiets ons wel leuk.: mensen die een mooie fietsvakantie houden een slaapplek te geven voor twee tientjes de man met ontbijt.

  Ik moet er ook weer niet teveel voor moeten doen, gasten ontvangen is wel leuk maar niet iedere dag weer lakens wassen en zo..ideaal is als ze een paar dagen blijven en hier op de fiets de boel verkennen.
  Aan de andere kant verwachten deze mensen ook geen superlocatie wel een goed en schoon bed, daar kunnen we wel aan voldoen. Het lijkt me ook leuk wat vogelaars te trekken..mensen die bijvoorbeeld in het voor of najaar de kraanvogels hier in de buurt komen begluren..daar kan ik dan zelf ook nog wat van opsteken.

  We konden het idee van het weekend mooi testen omdat vrienden van ons langs kwamen fietsen, deze vrienden zijn bekend met Vrienden op de fiets en zij hebben ons voorhuis beoordeeld als toplocatie...2 slaapkamers douche, wc, keuken, berging en eigen opgang, meer kan je als gast niet verlangen, mooi meegenomen dus.

  Toen ze vertrokken hadden we tijd om naar achteren in de boomgaard te lopen om daar een tweede keer te zwaaien. Dat deden we vroeger ook met vrienden die met de auto vertrokken..dit redden we normaal niet meer, nu hadden we nog rustiger aan kunnen doen, onze vrienden zijn ook een dagje ouder ..
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  10-06-2014, 16:21 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  30-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dagje naar het bos.
  Deze winter hebben we ons weer ingeschreven voor de houtkap. Hierover heb ik al in 2009 geschreven: Klik hier

  Vandaag heeft Lie de laatste boom omgezaagd in het bos..de hoogste tijd, want de sapstromen zijn al aardig op gang..

  Het bos is weer groen en met wit en geel bespikkeld van de anemonen (Anemone nemorosa) en de (slanke?) sleutelbloemen (Primula veris). Bosasperges, die officieel bosvogelmelk heten ( Ornithogalum pyrenaicum) staan er volop.
  De bloemstengels die als asperges gegeten worden volgen over een maand of twee.
  Verder zag ik ook de eerste pinksterbloemen
  (Cardamine pratensis), speenkruid (Ranunculus ficaria) en de bijzondere eenbes (Paris quadrifolia) De eenbes staat op de Nederlandse rode lijst van planten als zeldzaam en matig in aantal afgenomen.
  Ook de gevlekte aronskelk (Arum maculatum) zie je volop in de bossen hier. Ik was ook aan t speuren naar Daslook of Salomonszegel..die heb ik (nog) niet gezien.
  Al met al een heerlijk uurtje bloemen kijken.

  Lie heeft ondertussen natuurlijk hard gewerkt..de boom wilde mooi vallen, alleen een beetje jammer dat hij bovenop een gisteren nieuw gelegde stapel viel.  Winterhout!  Bosanemonen
  Sleutelbloem  Pinksterbloem  Eenbes  Aronskelk  Bosasperge  De bollen van de bosasperges zitten heel diep in de grond. Je ziet het op de foto..het witte gedeelte zit onder de grond.

  In het bos waar wij het hout kappen staan er tienduizenden, ondanks dat veel mensen deze bosvogelmelk-stengels plukken. Op dagen dat de "asperges" rijp zijn zie je overal in het bos dorpsgenoten met mandjes gevuld met sappige groene stengels aan hun arm..men is hier gek op wildplukken.
  Er blijven er gelukkig genoeg over die zich na de bloei uitzaaien.. in mijn tuin heb ik er nu een stuk of 10, terwijl ik er 4 heb geplant...een jaar of 3 geleden. Het lijkt erop dat je ze met een goede grond zelf kan vermeerderen  Ik heb de bosvogelmelk uit het bos gehaald met het idee dat, als deze in mijn tuin bloeien, ik weet dat het tijd is om naar het bos te gaan om de asperges de bois te plukken...
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:affouage, wilde bloemen, bos, bosasperge
  30-03-2014, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  07-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het appeltje van assepoessie

  Assepoester was een weekje te logeren.

  De jaren dat ze bij ons woonde heeft ze deze naam verdient door iedere avond af te wassen..wij voelden ons vaak een beetje beschaamd dat we een hardwerkende studente de afwas lieten doen...

  Nu komt ze af en toe logeren, wast nog steeds veel af en helpt ook met het schilderwerk.
  Vlak voordat ze weer vertrok kreeg ze een appeltje van iemand uit het dorp. Deze was om even te proeven en vast nog niet helemaal rijp; half opgegeten werd de bellefleur achtergelaten op de tuintafel..de wespen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.
  In drie dagen was de vrucht helemaal opgegeten en wat restte waren de bruine kruimels die ze blijkbaar niet lusten, de schil en het klokhuis..

  De kas is trouwens erg opgeknapt..Dank Assepoes!

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:assepoessie, appel, wespen,kas
  07-09-2013, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  18-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brocante 15 augustus

  We konden maar liefs kiezen uit 3 brocantes in de omgeving afgelopen donderdag.
  We kozen voor degene in Juvigny-sur-Loison, een mooi dorpje vlak bij Montmedy.

  Het was een mooie dag voor een rommelmarkt, een beetje warm, maar niet té warm.
  Dat maakte de rommel er trouwens niet leuker op..behalve bij een enkele kraam vind ik dat er meer en meer echte rommel te vinden is op de brocantes hier in de omgeving..de oudste troep, stuk of soms half vergaan staat aan de weg.
  Het ergst dat ik zag was een bonbon..zo`n groene fles waar je je eau de vie of zelfgemaakte wijn in kan bewaren. Van de hals was een stuk afgebroken. Nieuwsgierig vroeg ik aan de verkoper wat hij ervoor wilde hebben..geef maar 5 euro zei hij..

  Er zijn tegenwoordig ook wel erg veel brocantes en vides greniers hier in de omgeving..op een uitzondering na zijn de leukste dingen er ondertussen wel uitgezeefd.
  Of misschien heb ik zelf al zoveel zooi dat ik het leuke er niet meer tussen zie.

  Dit keer heb ik me geamuseerd met het fotograferen van kisten..er stonden wel een paar aardige bij.
  De kist met de geschilderde violen was net gekocht door een Nederlands echtpaar uit Dun sur Meuse. Het leek trouwens wel of we in Nederland op een rommelmarkt waren, er liepen meer Hollanders dan Fransen op straat!

  De kist met de zonnebloemen erop heb ik voor de kamer van de kindjes gekocht...

  Een stoel die de tijd aangeeft..handig..  Heeft er iemand een idee waar dat apparaat voor bedoeld is?  Toch nog wat leuks voor de appelvrouw..helaas was deze mooie kruiwagen iets te duur.
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:brocnte, kisten, rommal
  18-08-2013, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  26-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lie bouwt verder
  Bij ons in de straat gaat het gerucht dat ik in onze gerenoveerde broodoven als hij klaar is pizza`s ga bakken voor het hele dorp...ik moet dat met klem tegen spreken!
  Wel leuk is het aanbod van onze van origine Italiaanse dorpsgenoot die bij ons de pizza`s wil bakken en er dan voor ons ook een maakt..aangenomen!

  Hierbij de laatste foto`s.
  Lie, die het zonder hulp en aanwijzingen van de Spaanse connectie Henk S. zal moeten doen blijft aardig binnen  de lijntjes...we zijn benieuwd wat Henkie er zelf van vind...

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:broodoven
  26-06-2013, 22:24 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (4)
  05-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwen aan de broodoven
  Hier de beloofde foto`s van de herbouw van de broodoven.

  Op de eerste foto zie je mijn buurman in 1960 ongeveer..de broodoven, links achter hem, staat dan nog wel overeind, maar je ziet al een boom groeien door de schoorsteen.  Metselaar en Lie hebben foto`s gemaakt van oude plaatjes van het gebouwtje..deze hebben ze vergroot en daarna hebben ze met de -in de ruïne- gevonden stenen geprobeerd de deur en het raam zo origineel mogelijk neer te zetten.
  Het is natuurlijk vooral aan de vakkundigheid van metselaar Cowboy Henk te wijten dat het zo mooi aan het worden is!  De deuropening als puzzel neergelegd  Ondertussen werd ook in andere delen van het huis hard gewerkt: de luiken en de ramen zijn geschilderd, in de badkamer is eindelijk het mozaïek gekomen waar ik maar niet aan toe kwam; Thanks Marc.. nu wordt ik iedere morgen wakken met een zonnetje rond mijn gekreukelde kop.


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:broodoven
  05-06-2013, 20:25 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (5)
  26-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mezennestje
  Het mezennestje is uitgevlogen!

  Al wekenlang zagen we de jonge koolmeesouders zich uit de naad werken..de hele dag door werden vliegjes, rupsjes en ander insectengespuis naar het nest gebracht. We konden het allemaal goed bekijken omdat het nestkastje bij het balkon hangt. De vogels trokken zich weinig van ons aan als we -eindelijk!- eens een keertje buiten zaten.

  Vanmorgen vloog het nestje uit. De een na de andere kleine koolmees stortte zich met ware doodsverachting vanuit hun hoge positie de leegte in.
  Soms haalden ze de walnotenboom, soms kwamen ze niet verder dan het gras.
  Het ging niet altijd goed..Na een uurtje zagen we een valk met een kleintje in zijn poten wegvliegen, op weg naar zijn eigen kleintjes met een lekker hapje...

  Aan t eind van de middag waren alle vogeltjes op een na uitgevlogen.
  Ik stond in de tuin toen ik de moeder moeite zag doen haar laatste spruit het nestje uit te krijgen. Ze vloog met lekkers tot op het balkon, maar ging het beestje niet voeren..hij moest er maar wat voor doen. Een tijdje zat hij verontwaardigd uit het "raampje" te kwetteren en te piepen. Moedertje mees vloog heen en weer met een lekker groen wurmpje in haar bek, van boven op het kastje tot op het balkon en weer naar een tak in de tuin..ze maakte ook lokkende geluidjes die ook mij geruststellend in de oren klonken.
  Uiteindelijk liet de honger zich gelden en stortte het meesje zich zijdelings uit het kastje. Bijna tegen het raam. Hij landde gelukkig zacht in een bakje uitgebloeide blauwe druifjes..waar hij even bij moest komen. Even later zag ik hem een groot stuk tuin oversteken..ze leren verdomd snel die mezen!

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:koolmezen, nest
  26-05-2013, 19:14 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  24-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen ( en vorst)


  De rivier was zo buiten zijn oever van alle regen dat het weggetje vanaf ons huis helemaal onder was gelopen..
  Dit gebeurd zelden in de lente/zomer..de vissen dreven over de weg.  Voor vannacht was er -5 voorspeld.
  De aardbeien heb ik afgedekt met vliesdoek, de aardappels met potten, de blauwe bessen met emmers. Helaas heb ik niks dat groot genoeg is voor de walnoot en de kweepeer die net in de bloei komt. Als het nog een keer gebeurd van de week dan zet ik er een kruiwagen met smeulend zaagsel onder, dat heeft vorig jaar ook geholpen.
  Het blijft nog even zo koud heb ik gehoord.
  De kas staat vol met pompoenen, pepers, paprika en komkommers die nog steeds niet naar buiten kunnen. Lekker gezellig vol, nu gaat dat nog, maar bientôt zijn de planten te groot en moeten ze echt naar buiten.
  Deze planten komen straks in mijn gekke knollenhoekje..het zijn van links naar rechts Yakon, Knolcapucien, Crosne, Oca en Taro.  De zomer schijnt er toch echt aan te komen..ik heb gehoord dat je dat ook kunt merken omdat de regen steeds warmer wordt..
  De bomen trekken zich er trouwens niet zoveel van aan..ze zijn natuurlijk wel een week of wat verlaat. Hier de Meidoorn in de bloei..als het even droog is geurt de hele tuin ervan!
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:regen, vorst
  24-05-2013, 15:17 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  08-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 mei boswandeling
  De bossen van ons dorp zijn voornamelijk productiebossen.

  Al vele honderden jaren worden ze op dezelfde manier onderhouden. Ieder perceel komt ongeveer 1x in de twintig à dertig jaar aan de beurt: dan gaan er enkele van de oudste eiken eruit plus veel jong spul zoals haagbeuken en lindes.
  Op de eerste foto kan je zien dat het deel links van het pad vorig jaar aan de beurt is geweest, rechts is al jaren niet meer gekapt..daar staan enorme grote honderdjarige eiken en is het bos dichtbegroeid met allerlei klein geboomte dat onder die eiken groeit..vooral veel haagbeukjes, maar ook lindebomen dus, wilde kersen, vlier enzovoort.

  Verder komt men niet in het bos, alleen om in het voorjaar lelietjes van dalen te plukken en later in het jaar morielen, cantharellen en eekhoorntjesbrood te plukken. In de winter komen de jagers.
  Echt wandelen zoals we dat in Nederland in het bos doen, dat doen de Fransen niet..je gaat niet wandelen in het bos, maar èh..oogsten.

  Er zijn dan ook niet echt goede wandelpaden, het zijn paden om met de trekker op te rijden. sommige paden groeien weer dicht, andere komen erbij in de tijd dat er op dat perceel gekapt wordt. Verder hebben wij nogal natte bossen, en kan je zonder laarzen een deel van het voorjaar echt het bos niet in. Er zijn ook mooie brede paden waarvan het gras door de reeën kort gehouden wordt daar kan je heerlijk op wandelen.
  Op stukken waar in de jaren ervoor gekapt is komen veel wilde bramen voor; deze meterslange bramenslierten groeien over de stapels achtergelaten takken. Hier en daar groeien bomen met een enorme boog weer naar de grond..de bomen waar deze ooit tegenaan leunden zijn in de jaren ervoor weggekapt.

  De kruidlaag van het bos is prachtig. Behalve de genoemde lelietjes groeien er sowieso sleutelbloemen, bosanemonen, aronskelken, kruipend zenegroen, bosaardbeitjes, een soort gipskruid en vele orchideeën. Dat alles in enorme hoeveelheden.

  Op de wandeling van gisteren kwamen we een dode ringslag tegen..het beest is zeker 60 cm geweest. De kop was al meegenomen, toen we op de terugweg langskwamen begonnen de slakken al aan het opruimwerk.
  Verder kruipend zenegroen in twee kleuren (is dat een plaatselijke afwijking vroegen wij ons af) de eerste orchidee en een prachtige distel.
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:bos, orchidee,zenegroen
  08-05-2013, 10:51 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  05-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dakhaas en Ko (Piet Uitjes)
  Zit je nog wel eens in je tuin? Dat vroeg Filmhuiscollega P mij laatst; hij mist mijn blogjes..
  Wel P, het antwoord is ja, sterker nog ik zit zelfs heel veel in mijn tuin..vanwege een blessure kan ik niet veel doen, en ben ik afhankelijk van hulp van Lie. Dus ik geniet nu op een andere manier van de tuin, ook heerlijk, dat relativeert weer een beetje al dat harde werken wat ik jaren in de tuin heb gedaan..en voor mijn ogen voltrekt zich het wonder van de natuur...ik zie mijn strakke moes- en siertuin veranderen in een mooi wild stukje land..daar waar ik me niet meer met de tuin bemoei nemen de wilde planten onmiddellijk weer hun natuurlijke ruimte in..Ik moet dit accepteren, óf Lie inzetten.

  Maar Lie had al andere plannen, hij kreeg zelf hulp om het dak eindelijk aan te pakken..het deel van het dak waarvan de oude en vergane pannen onder je schoenen braken als je eroverheen liep om bijvoorbeeld de schoorsteen te vegen.
  Donderdagmorgen vroeg werden pannen en verdere benodigdheden afgeleverd, en donderdagavond zijn de hulptroepen aangekomen.
  Lie had vorige week al steigers neergezet, een bak geregeld waar de oude pannen in af werden gevoerd (deze worden gebruikt om een zompig boerenpad weer wat structuur te geven) en een werkschema opgezet. In een dag de oude pannen eraf, en de volgende dag de nieuwe er weer op..

  Vrijdag werd er zwaar door gebuffeld. De pannen moesten van het achterdak naar voren worden gehaald. Via een goot en een paar handen vlogen ze de bak in. Een deel van de pannen die nog goed zijn worden hergebruikt op de broodoven die ook nog dit jaar wordt opgebouwd.
  Het weer was die dag niet erg mooi, in de middag begon het te regenen. De jongens zijn een uurtje opgehouden met werken om de ergste regen te ontwijken maar vanaf 7 uur totdat het vrijwel donker was is er nog doorgewerkt. De pannen moesten eraf, want zaterdagochtend vroeg kwam de boer met de Manitout om de pannen omhoog te tillen.

  Zaterdag begon de dag goed, en dat is zo gebleven.
  Het weer was mooi, de boer hielp mee, de pannen vlogen het dak op!
  Om een uur of 5 werd er pannenbier gedronken ( ik kwam mijn buurmeisje tegen toen ik om die tijd langs een slootjes kikkervisjes zocht: "ze zitten op het dak bier te drinken" riep ze, nogal verontwaardigd) en vond Lie het wel welletjes.

  Hij zal nog alle zijkant-pannen moeten snijden en leggen..boeiboorden maken..metselen en loodslabben rond de schoorstenen leggen maar het grootste deel is gedaan, het dak ligt er mooi bij.
  Onze Franse buren geven wel enig commentaar..het is wel mooi..zelfs veel beter..maar waarom niet over het hele dak dezelfde pannen? En is het normaal dat er een deuk in het dak zit?
  Ze vinden wel dat er flink gewerkt is; dat kunnen ze heel erg waarderen.( "met hoeveel hebben ze gewerkt? met drie, vier? zo weinig mensen en zo snel klaar? Très bien"!)
  Dakhaas en Ko kunnen trots zijn op hun werk en hulp aan Lie..wij zijn ze alle drie zeer dankbaar!!

  Een fotoverslag
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  05-05-2013, 23:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  13-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hard water.
  Toch nog even een paar foto`s van de rivier..het is mooi om het dal zo te zien veranderen...binnen een week of twee.
  Nu is het ijzig buiten..het vriest iedere nacht behoorlijk, er ligt sneeuw.
  De rivier stroomt niet meer over de velden, maar het water - dat nog niet weggezakt was voor het ging vriezen-  is bevroren.

  In de tuin kan ik niets doen, het tuinplan komt niet echt uit de verf, eerst moet ik de tuin weer echt in kunnen, en - bij wijze van spreken- de aarde kunnen proeven.
  Ik ben jaloers op mensen die hun plan achter de computer kunnen maken, en zich daar ook aan kunnen houden, bij mij komt het pas al werkende uit de verf.
  Even geduld dus..

  De tweede foto is op dezelfde plek genomen als de foto in het stukje van 31 januari. Ik sta er op een bruggetje met een bordje ervoor waarop staat: niet zwaarder dan 10 ton. Er denderen iedere dag zware trekkers overheen, en in de oogsttijd worden die trekkers gevolgd door karren boordevol graan. Er zit een flinke scheur van 15 cm breed in, maar niemand schijnt zich druk te maken.
  Dit bruggetje is er pas sedert de tweede wereldoorlog. De prachtige oude brug die er lag is opgeblazen in de tweede wereldoorlog..dit om de Duitsers tegen te houden. Ik heb wel begrepen dat dat niet geholpen heeft..de Duitsers waren in no time aan de overkant, want ook geen probleem moest zijn als je weet dat de rivier iets van drie meter breed is.
  Piece of cake...


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:hard water
  13-02-2013, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  06-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgeving, en geen tuinupdate
  Wat foto`s betreft blijf ik geïnspireerd door het wassende water. De volgende foto is genomen op het bruggetje dat over de rivier loopt.

  Er was eergisteren zowaar een half dagje zon, tijd voor een wandelingetje en wat foto`s .
  De wilg die zo mooi rood uitstraalt in de verte heeft nog geen naam; dat wil zeggen ik weet nog niet welke wilg het is, wel dat hij iedere winter mooi kleur geeft aan `t dal. Let ook op de populier in de verte links, vol met maretakken, waarvan ik ook ieder jaar denk: die ga ik er voor Kerst uitsnijden en in kleine bosjes verkopen in Amsterdam. Ik heb wel eens gezien wat er voor zo`n maretak wordt gevraagd: 5 euro voor een tak(je) van 30 centimeter!
  Er zit daar goud in die boom, en er staan er nog veel meer!
  Uiteindelijk heb ik natuurlijk helemaal geen zin om naar Amsterdam te gaan met Kerst, en blijf ik lekker bij t landje...  Nu is er sneeuw, en in de tuin valt werkelijk niets te doen. ik kan alleen wat snoeien.
  Er moeten nog een hoop bomen uit voordat we aan de kippenren kunnen gaan werken, maar zelfs daarvoor is het geen weer.
  In huis heb ik wel pepers gezaaid: gele habanero`s en chili d`arbol, een meerjarige peper in boomvorm.
  Natuurlijk ben ik bezig met een tuinplan voor een deel alleen nog maar in mijn hoofd, ook omdat ik een andere manier van aanpak zal hebben dit jaar, in de voorste moestuin wil ik gaan tuinieren op de manier die is beschreven en het boekje "Een gezonde tuin door Mengcultuur" van Gertrud Franck..een boekje uit de tachtiger jaren.
  Tot nu toe teelde ik biologisch in vakken, waar de kool, wortels, vruchtgroente, aardappels, sla en bonen elkaar in een vaststaande volgorde afwisselden. Nu zal ik rijen gaan maken, hoofd en bij-rijen, de groentes met steeds een andere soort als buurman,met  mulch tussen de rijen en dat zonder paden die ik schoon hoef te houden.
  In de achterste moestuin houdt ik nog de "ouderwetse" bio-manier aan.
  U zult er nog van horen!

  Ondanks het grauwe weer is er toch een zonnetje in huis..een prachtige origamister die een paar dagen geleden met de Post kwam :-8

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:overstroming, permacultuur,Gertrud Frank
  06-02-2013, 20:59 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  29-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.48 hours to ban bee killers/teken deze petitie!
  Via de permacultuur Google Groups kreeg ik deze link en tekst.

  Wie Zembla vorige week heeft gezien weet hoe laat het is:

  Het jaar van de Bij 2012 is voorbijgegaan zonder dat er veel veranderd is. De bijensterfte is deze winter ongetwijfeld weer verder gestegen. In Zembla bleek vorige week, dat de regering nog steeds geen serieuze maatregelen neemt en dat de WUR nog steeds bewust dwaalsporen bewandelt.
  Volgende week komt de bijensterfte aan de orde in het Europese parlement. Help mee om daar indruk te maken en om maatregelen te eisen door onderstaande petitie te tekenen:

  http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees

  Tekenen dus!!


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:bijensterfte, petitie avaaz.otg
  29-01-2013, 16:36 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  09-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recycling

  Een van de mooie dingen van permacultuur is dat het je wijst op het hergebruik van allerlei materialen.

  Nu is mijn Lie op dat gebied een permaculturist "avant la lettre"..sinds hij in de bouw werkt heeft hij de waarde ingezien van weggegooid materiaal, en dat zoveel mogelijk verzameld.
  Zo hebben wij een was- en voorraadhok, keuken en badkamer betegeld met door tegelbedrijven weggegooide overgebleven tegels en plavuizen, is mijn insectenhotel voor een deel afkomstig van een oude klerenkast, en krijgt mijn inmaakkeuken nu twee prachtige granieten aanrechtbladen.
  Deze bladen, afkomstig uit een villa in Blaricum, krijgen hier een tweede leven; ik ben er heel kontent mee!

  Ze waren natuurlijk niet te tillen, en Lie, die erom bekend staat dat hij met een koelkast op zijn pink de trap op kan rennen, had hier dan ook hulp bij nodig.
  Gelukkig wonen hier veel jonge boerenzonen die hun hand daar niet voor omdraaien, en zo ben ik de a.s. gelukkige bezitster van een inmaakkeuken met mega-aanrechtbladen..daar kan je nog eens een varkentje op slachten!

  Wat het insectenhotel betreft: heb je er een staan dan is nu het moment om hem eens aan te vullen, leeg-gewaaide vakken vol te stoppen met nieuwe stokken van o.a. zonnebloem, bamboe, zonnekroon en ander hol plantaardig materiaal.
  Ik heb er ook een lege fles van de Beerenburg tussen gestopt..dennenappels, een kistje gevuld met hooi, dakpannen, grote droge stukken elfenbank, stenen met gaten en dakpannen.


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:recycling, insectenhotel
  09-01-2013, 16:36 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  16-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recycling
  Ons dorp heeft ieder jaar een groot feest, dit wordt georganiseerd door de plaatselijke culturele vereniging.

  Deze vereniging zet zich ook in voor andere zaken zoals het jaarlijkse avondmaal (zeg maar nachtmaal) op Saint-Sylvestre; ouderjaarsavond dus. Er wordt dan gegeten van 8 uur `s-avonds tot 6 uur `s-morgens.
  Lie en ik gaan er eigenlijk nooit ( meer) heen. Dat lange zitten en eten..die walsmuziek..het is leuk voor een uurtje of twee, maar daarna ben ik het wel zat. Vroeger gingen we wel eens om 3 uur `s-nachts om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen, maar daar kwamen klachten over..wij Hollanders hadden immers niets betaald!

  Ook organiseren ze ieder jaar lire-en-fête: een voorleesfeest met een thema, waarbij iedereen die wil een stuk mag voorlezen.

  Het jaarlijkse feest heeft de moestuin als basis, en ieder jaar een favoriete groente en een sociaal thema.
  Voor het aankomende jaar zal dit de prei zijn plus de bij en de kleur (?).

  Nu ben ik pas gevraagd om in het dagelijkse bestuur zitting te nemen om eens wat nieuwe ideeën in te brengen. Ik heb wel ja gezegd, maar twijfel voortdurend, ook al omdat mijn belangstelling voor tuinieren een heel andere kant opgaat tegenwoordig..ik raak steeds meer geïnteresseerd in de permacultuur, en ik denk dat mijn manier en ideeën van tuinieren moeilijkheden zal opleveren in dit toch wel traditionele dorp.
  Maar wie niet waagt enz; en wie weet zijn ze hier ook wel klaar voor verandering; ik had aan mijn kruiden en plantenkraampje trouwens wel enkele jonge Fransen die belangstelling hadden voor mijn perma-praatjes..en het zijn vooral de jongeren die ze willen gaan aantrekken.
  Via het moestuinforum heb ik al veel ideeën aangereikt gekregen  (mijn vraag: wat zouden jullie graag aantreffen op een dag/beurs/braderie die als thema de volkstuin heeft mag zeker ook door jullie beantwoord worden) en in januari ga ik er echt aan de slag met mijn eerste vergadering...ik ben -bij voorbaat- vooral benieuwd of ik alles kan volgen, de mensen hier praten niet langzamer als de rest van de Fransen.

  Voor mezelf heb ik voor die dag een recycling project bedacht. Een hoekje waar ik een kamertje of tuintje ga inrichten..het staat me nog niet helemaal duidelijk voor ogen.
  Ik wil in ieder geval een gordijn maken van netjes van uien/sinaasappelen/mandarijnen etc., die heb ik van de zomer als podium-achtergrond-aankleding op een leuk klein festivalletje gezien, zie foto.
  Ook wil ik een vloerkleed naaien van oude dassen.

  Aan jullie dus nog een vraag: Wie wil die netjes voor me bewaren, en wie heeft (na de winter is vroeg genoeg) nog oude dassen?
  Ook ideeën zijn meer dan welkom.

  Verzendkosten worden vergoed.

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:recycling, netjesgordijn
  16-12-2012, 15:40 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  08-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de Cookies

  !
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:delete cookies
  08-12-2012, 16:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  13-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten uit eigen tuin...
  De allerbeste pastasaus komt van tomaten uit eigen tuin...


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  13-08-2012, 21:11 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  10-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieten wecken.
  Deze zomer voor het eerst serieus bieten aan `t wekken..voorlopig alleen bieten zoetzuur van de site van Diana en geweckte bieten van de site van de Gulle Aarde. Natuurlijk met gebruikmaking van "eigen" azijn en kruidemix.

  Verder heb ik 26 potjes komkommer en courgette zoetzuur gemaakt..laat de winter maar komen. Een deel van die recepten kan  je hier op dit blog vinden als je komkommer in het zoekvenstertje links intypt..vooral de Amerikaanse komkommer relish is erg aan te raden.

  De tuin staat er prima bij. Ik heb nog wat pogingen gedaan om te zaaien (bieten en boontjes) maar door alle regen is de grond erg hard geworden en er komt bijna niets op..wat nog opkwam verdroogt waar je bij staat en nu laat ik het maar zo..er staat toch nog groente in voor een weeshuis.
  Binnenkort krijg ik van de boer haver en wikkezaad om als groenbemester in te zaaien in de vrijgekomen percelen; de bedoeling is dat dat bevriest en dan een mooi laagje planten legt over de kale grond..zo komt de tuin de winter wel door.

  Nu heb ik dus meer tijd en kan ik eens gaan beginnen aan `t breiwerk wat ik al een tijdje in gedachte heb..een lief truitje voor het a.s. kleinkind, en een paar stoere mutsen voor de kabouters ( die trouwens meer ridders aan `t worden zijn..deze kabouters groeien!)


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:bieten wecken
  10-08-2012, 14:47 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  21-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinupdate 21 juni 2012
  Het hoogseizoen in de tuin wat zaaien en planten betreft is bijna voorbij. Dat neemt niet weg dat ik nog veel zal zaaien als nateelt..boerenkool na de vroege aardappelen, winter rammenas na de zomerworteltjes, roodlof, veldsla, andijvie, venkel...

  De afgelopen week heb ik me vooral bezig gehouden met wieden; dat vond ik altijd een leuk klusje...dat wordt minder..vaak zit ik `s-avonds met zere vingers en kromme rug. Nu ik na al die jaren het slakkenprobleem een beetje achter de rug heb gaan mijn  gedachten weer uit naar het zaaien onder mulchlagen en naar de permacultuur.
  Van mini-Lie heb ik een boek gekregen: Sepp Holzers permacultuur dat ik met veel plezier aan t lezen ben. Gebruik maken van je natuurlijke omstandigheden, je tuin zo inrichten dat alle planten maximaal profiteren van de zon en elkaar, en het kweken van vaste groentes..het zijn zaken die mij wel aanspreken. Voor mij is het belangrijk dat het werk minder wordt, en de opbrengst ruimer..

  Bij Permacultuur Nederland kun je een basiscursus downloaden in pdf formaat..ik heb het nog niet gedaan, maar dat ga ik zeker wel doen.

  Dan nu nog even de tuin update..
  Omdat het zo verschrikkelijk en veel geregend heeft staat de tuin er in tegenstelling tot vorig jaar zeer groen bij. Alles groeit alsof het mest regent in plaats van water. Als ik in mijn achtermoestuin zit te wieden ben ik onvindbaar voor Lie, de aardappelplanten die de voorkant van de moestuin omringen zijn zo hoog geworden dat je er gemakkelijk verstoppertje kunt spelen.
  Ook de pompoenen aan/op de lit jumeaux groeien al naar het onderste bed.  Er wordt natuurlijk geoogst. Veel groentes: sla, rucola, asperges, doperwten, tuinbonen, bietjes, wortels, spitskool en de eerste aardappels. Kruiden als dille, peterselie, koriander, venkelblad, muntsoorten en bieslook. Ook veel bloemen voor de thee.  Beestjes heb ik nog steeds in de tuin..gisteren een stuk vol met sprinkhanen ( op het sierstuk gelukkig) en ik ontdekte veel kleine kevertjes in de heemst..die heb ik toch maar even weggevangen door een emmer water onder de planten te houden en de kevertjes erin te schudden, waarna ze aan de andere kant van huis en weg weer vrij mochten zijn.

  Terwijl ik tussen de patattes verstopt zat hebben Lie en mini-Lie samen de puist puin van de broodoven opgeruimd...een week goed buffelen in de drijfnatte klei. Het idee is om de oven weer op te bouwen in de originele staat..maar voor het zover is moet eerst de muur van het deel van het huis erachter gevoegd en het dak gedaan. Lange termijnplanning dus, en voorlopig hebben wij mooie muren voor de deur staan.  Voor Appelzus: Kijk je granaatappeltje! Uiteindelijk bleven van alle bloemen die ik vorig jaar in jouw mini-granaatappel had er maar eentje over..dat werd een appeltje die er de hele winter bleef hangen, ondanks dat we de plant uit de kas naar binnen haalden en in april weer naar de kas. Van de week ging hij plotseling barsten..we hebben hem geoogst en opgegeten, een beetje zuur maar wel lekker!
  Nu ga ik het struikje snoeien en proberen er stekjes van te maken. En er  hangt weer een miniappeltje in.
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  21-06-2012, 09:40 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (3)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!