Neem een pompoen van een ruime kilo en snij deze in tweeën. Leg de helften op hun platte kant en snij de pompoen in repen van enkele centimeters. Deze repen zijn nu makkelijk te ontpitten en te schillen. Snij de repen in blokjes.
Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit twee tenen geperste knoflook.
Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee.
Voeg dan anderhalve liter kruiden of kipbouillon, een theelepel komijn, een theelepel citroensap en wat peper toe en breng alles aan de kook.
Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Voeg enkele takjes fijngesneden peterselie toe en maal de soep naar wens fijn met de staafmixer.
Maak ondertussen de saus of harissa:
Gebruik rubberen handschoenen, want anders heb je kans dat je -zelfs na flink handen wassen- jezelf zeer doet door per ongeluk in je ogen te wrijven; de hete peperstof blijft lang aan je handen zitten. Snij 4 rode pepers open en haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit. Doe de stukken peper in de keukenmachine, voor hen die van heet houden met een theelepel van de zaadjes. Doe er een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel wijnazijn, een eetlepel korianderzaad (gemalen), een eetlepel paprikapoeder, een kleine eetlepel komijnzaad en een beetje zout
bij + 4 eetlepels olijfolie. Je kunt er ook nog twee knoflooktenen in grove stukken gesneden bijdoen. Mix het tot een gladde saus. Snij drie takjes verse koriander zeer fijn en meng met de saus. Serveer de soep in borden en doe een flinke theelepel saus in het midden, eventueel bestrooid met wat zeer fijn gesneden verse koriander of peterselie.
De rest van de saus kan je wel enige dagen in een klein potje in de koelkast bewaren, eventueel met een laagje olijfolie erop.