- 1 konijn van 1 kg., in stukken. - 500 gr. vastkokende aardappelen, in stukken - 1 ui, gesnipperd - 1 groene paprika, in stukken - 200 gr. tomaten, gepeld, ontpit en in stukken - 1 knoflookbol - laurierblad - tiental saffraanblaadjes - 1 kl komijnzaadjes - snuifje zout - 1 tl zoete pimenton - water of bouillon - 2 dl. olijfolie
De bol knoflook in een droge pan bakken tot de buitenkant grijs-zwart is en de teentjes binnenin boterzacht zijn. Laten afkoelen en de pel eraf halen.
Saffraan, komijnzaadjes en lookteentjes mixen en de tomaat toevoegen. Aanlengen met water of bouillon. Opzij houden.
De stukken konijn inwrijven met wat zout en in de olijfolie aan alle kanten mooi bruin bakken. Het konijn opzij houden.
In dezelfde olioe de ui en de paprika fruiten. Uit de pan halen en overdoen in een stoofpan, het konijn toevoegen en overgieten met de tomatenmix.
Water of bouillon toevoegen tot het konijn onderstaat. Veertig minuten laten pruttelen.
De aardappelen toevoegen en nogmaals twintig minuten laten pruttelen tot het konijn en de aardappelen mals zijn.
Puur opdienen of met een frisse groene salade.
(Uit : 'Que comida', Veerle Donné en Juan Robles, Uitgeverij BMP. de auteurs zijn de uitbaters van restaurant El Toro in Hasselt; ze zijn ook invoerders van allerlei Spaanse specialiteiten.)
- 800 gr. kalfsragoût - 600 gr. jonge wortelen - 100 gr. gerookt spek - 3 el vloeibare honing - 1 grote ui - 2 teentjes look - 1/2 bosje bladpeterselie - 1 tl komijnpoeder - 4 el olie - 4 el witte wijnazijn - 1 takje verse tijm - peper en zout
Het kalfsvlees in stukken snijden. De komijn in een diep bord doen en er de stukjes vlees doorheen rollen zodat ze overal goed gekruid zijn.
De ui snipperen, de teentjes look platduwen - zonder ze te pellen, de wortels schoonmaken, het spek in reepjes snijden.
De olie verhitten en het vlees aan alle kanten bruinbakken. De ui, look, honing en tijm toevoegen. De honing even laten karameliseren en de saus dan deglaceren met de witte wijnazijn. Een halve liter water toevoegen.
Het spek toevoegen, kruiden met peper en zout en goed mengen. Ongeveer anderhalf uur laten sudderen op een zacht vuur. De wortels toevoegen en gedurende dertig minuten mee laten garen.
Voor het opdienen afwerken met gehakte peterselie.
Zintuigtesten : niet alleen onze ogen kunnen ons bedriegen, ook de manier waarop onze hersenen werken bepaalt hoe we waarnemen : voorbeelden aaan de hand van enkele spelletjes :
Een lunchideetje : bestrijk een opengesneden ciabattabroodje met een laagje pesto en beleg dit met plakjes mozzarella. Even opwarmen in de oven. Heerlijk bij minestrone of een omeletje.
- 1 varkensgebraad van 800 gram - 8 bladeren van een savooikool - 8 sneetjes rauwe ham - boter of margarine - 4 teentjes look, ongepeld - 750 gr. wortelen - 1 kg. aardappelen - peper en zout - 1 blokje runderbouillon
Anderhalve liter water aan de kook brengen samen met de runderbouillon. Het gebraad erin leggen en een half uur laten sudderen. Het gebraad laten afkoelen in de bouillon.
De savooikoolbladeren blancheren in gezouten kokend water. Laten uitlekken en hierop de sneetjes ham leggen. Het gebraad in de koolbladeren en de ham rollen en vastzetten met keukentouw.
Tien centiliter van het kookvocht nemen (en met de rest soep maken).
Twintig gram boter smelten en hieraan het ingerolde gebraad, de teentjes look en het kookvocht toevoegen. dertig minuten laten verder garen op een laag vuurtje.
De wortelen en de aardappelen schoonmaken en 'in frietjes' snijden. Samen gaarstomen en daarna even in wat boter opbakken. Kruiden met peper en zout.
Het vlees uit de pan halen, het keukentouw wegnemen en in plakjes snijden.
Serveren met de aardappel-wortelmengeling en de saus er afzonderlijk bijgeven.
Lieven Scheire, die in de Laatste Show de mensen fysica moet leren begrijpen : "Ik zat niet graag in het middelbaar, dat was voor mij de vervelendste periode uit mijn jonge leven. Het ging er te traag. Niet dat ik mijn oude school wil afvallen, maar ik vind het middelbaar te betuttelend. Tot je achttiende wordt je als kind behandeld en drie maanden later zit je aan de unief, woon je alleen, moet je zelf eten maken, je was doen en zorgen dat je op tijd in de les zit. Op drie maanden tijd word je in Vlaanderen van peuter een zelfstandig wonende volwassene."
Bloemkool kan tijdens het koken mooi wit gehouden worden door de roosjes in half water, half melk te koken. Laat ze eventueel ook afkoelen in dat kookvocht.
Zelf je keuken ontwerpen ? Je geeft de afmetingen op, je duidt aan waar ramen en deuren zitten en je kan aan de slag. Te downloaden bij Ikea, volledig gratis.
De wetenschap van het koken: Harold McGee weet er alles van. Deze website gaat over de chemie van voedsel en drank. Harold McGee is ook zze bekend van het boek 'On food and cooking'.
I write about the science of food and cooking: where our foods come from, what they are and what they're made of, and how cooking transforms them. The second edition of my book On Food & Cooking: The Science & Lore of the Kitchen was published in 2004. Many food professionals and food lovers rely on it for a deeper understanding of their craft and their pleasure. On this site you can find out more about On Food & Cooking, about me, and about new developments in the science of food and cooking.
Foelie wordt gebruikt in gerechten waarin je ook nootmuskaat zou gebruiken. Omdat foelie een lichtere kleur heeft dan gemalen nootmuskaat, kan je het gebruiken in licht gekleurde gerechten waar de donkere spikkels van nootmuskaat niet gewenst zijn.
De website van de Nederlandse historicus Jona Lenderling : een massa toegankelijke maar toch zeer degelijke artikelen over de geschiedenis van voornamelijk het Romeinse Rijk en het Oude Griekenland. De teksten bevatten een massa referenties, links en illustraties. Volledig gratis te raadplegen én te gebruiken.