Foelie wordt gebruikt in gerechten waarin je ook nootmuskaat zou gebruiken. Omdat foelie een lichtere kleur heeft dan gemalen nootmuskaat, kan je het gebruiken in licht gekleurde gerechten waar de donkere spikkels van nootmuskaat niet gewenst zijn.
De website van de Nederlandse historicus Jona Lenderling : een massa toegankelijke maar toch zeer degelijke artikelen over de geschiedenis van voornamelijk het Romeinse Rijk en het Oude Griekenland. De teksten bevatten een massa referenties, links en illustraties. Volledig gratis te raadplegen én te gebruiken.
Volg dag na dag de turbulente gebeurtenissen aan het oppervlak van de zon, met daarbij alle nieuwtjes over de voor ons belangrijkste ster (maar ook de rol van de zon in onze geschiedenis, in de mythologie en in de kunst).
Het verschil tussen mens en machine wordt steeds kleiner. Wie bouwt ze, hoe werken ze, wat kunnen ze ? Het Californian Tech Museum of Innovation tracht de antwoorden te geven. Robtica :
Actuapedia is een nieuwsoortige encyclopedie waarbij het de bedoeling is dat na verloop van tijd elke ingang van de encyclopedie (en dit is dus elk Nederlandstalig woord, en dat zijn er 27.000) een eigen website of webpagina ter verklaring krijgt :
- 1/2 bosje rozemarijn - 3 knoflookteentjes - 4 witte peperbolletjes - 1/2 dl. olijfolie - zout - geraspte schil van 1 citroen - 4 el citroensap - 1 kip in 6 stukken - 2 el tomatenpuree - 35 cl. witte wijn - 2 ansjovisfilets, fijngehakt - 100 gr. zwarte olijven, ontpit - 2 el kappertjes - 25 gr. platte peterselie, fijngehakt
Rozemarijn, knoflook en peperbolletjes in een blender mixen. Vier eetlepels olijfolie, zout en de fijngeraspte citroenschil toevoegen en alles mengen tot een marinade. De stukken kip ongeveer één uur (minimum) in de marinade leggen.
De rest van de olijfolie opwarmen. De kip hierin goudbruin bakken.
Het citroensap mengen met de tomatenpuree en de witte wijn. Dit mengsel over de kip gieten en een twintigtal minuten laten sudderen.
De ansjovis, de olijven en de kappertjes toevoegen en nog een paar minuten laten koken.
Bestrooien met de peterselie en serveren met pasta of gebakken aardappelen.
- 4 plakken rauwe zalm, ongeveer 80 gr. elk - 100 gr. volle yoghurt - 1 komkommer - 4 schoongemaakte inktvissen - knoflookolie - 1 zakje inktvisinkt - 50 gr. crème fraîche - 50 gr. room - 1 limoen, 1 citroen, telkens het sap en de schil ervan - zout - 1 rode Spaanse peper - 1 bosje dille, gesnipperd - 1 bosje munt, gesnipperd - 1 sjalot, gesnipperd - 1 kropsla - 1 krulsla
De avond voordien :
Een schone doek bevochtigen en uitwringen. De doek in een vergiet leggen, en het vergiet op een hogere kom plaatsen. Hierin de yoghurt scheppen en het geheel minstens één nacht in de koelkast plaatsen.
De dag zelf :
De zalm in dobbelsteentjes snijden en in een oven op 80 °C laten garen.
De inktvislijfjes in ringen snijden. Heel kort op een hoog vuur in knoflookolie bakken. Blussen met de inktvisinkt totdat de ringetjes mooi zwart zijn.
De uitgelekte yoghurt mengen met de crème fraîche.
De room tot een dikke massa kloppen en toevoegen aan het yoghurtmengsel. Op smaak brengen met citroen, limoen, knoflookolie en zout.
De komkommer schillen en met een schaaf of mandoline lange komkommerlinten maken. Op smaak brengen met dille en munt.
De Spaanse peper ontpitten en in flinterdunne ringetjes snijden.
Rondjes van het yoghurtmengsel op elk bord lepelen, bestrooien met sjalot, de zalm erover verdelen en blaadjes sla ertussen schikken. Afwerken met komkommerlinten, inktvisringetjes en rode peper. Bestrooien met dille en munt.
Uit 'Jonge wortels', Uitgeverij Stichting Kunstboek. Het recept is van Chef Mohammed Elharouchi
- een bundel groene asperges - een bundeltje lenteuitjes - 350 gr. kipfilet - 1 tl citroensap - een bakje kervel - 100 gr. room - 750 gr. aardappelen - 2 el olijfolie - 100 ml. witte wijn - 1 peer - 100 gr. room - peper en zout - mespunt suiker - 150 ml. melk - 40 gr. boter of margarine - 2 el amandellikeur - 1 el amandelschilfers - nootmuskaat
De onderkant van de asperges verwijderen en ze in lange gelijke stukken snijden. De lenteuitjes in brede ringen snijden.
De kipfilet droogdeppen en in repen snijden. Besprenkelen met het citroensap.
De kervel proper maken en pureren samen met de room tot de room opgeklopt is.
De aardappelen gaar koken, mengen met de melk, de boter, de amandellikeur en de amandelschilfers en er puree van maken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De kipfilet bakken in olijfolie. De asperges gedurende drie minuten laten meestoven. De lenteuitjes toevoegen. De witte wijn, de geschilde en in blokjes gesneden peer, en de room toevoegen. Afgedekt vijf minuten late garen. De ragout binden. De kervel en de room toevoegen, kruiden met peper en zot en het mespunt suiker.
De puree en de kip op borden schikken, de saus erover en erlangs scheppen. Bestrooien met geroosterde amandelschilfers.