Lieven Scheire, die in de Laatste Show de mensen fysica moet leren begrijpen : "Ik zat niet graag in het middelbaar, dat was voor mij de vervelendste periode uit mijn jonge leven. Het ging er te traag. Niet dat ik mijn oude school wil afvallen, maar ik vind het middelbaar te betuttelend. Tot je achttiende wordt je als kind behandeld en drie maanden later zit je aan de unief, woon je alleen, moet je zelf eten maken, je was doen en zorgen dat je op tijd in de les zit. Op drie maanden tijd word je in Vlaanderen van peuter een zelfstandig wonende volwassene."
Bloemkool kan tijdens het koken mooi wit gehouden worden door de roosjes in half water, half melk te koken. Laat ze eventueel ook afkoelen in dat kookvocht.
Zelf je keuken ontwerpen ? Je geeft de afmetingen op, je duidt aan waar ramen en deuren zitten en je kan aan de slag. Te downloaden bij Ikea, volledig gratis.
De wetenschap van het koken: Harold McGee weet er alles van. Deze website gaat over de chemie van voedsel en drank. Harold McGee is ook zze bekend van het boek 'On food and cooking'.
I write about the science of food and cooking: where our foods come from, what they are and what they're made of, and how cooking transforms them. The second edition of my book On Food & Cooking: The Science & Lore of the Kitchen was published in 2004. Many food professionals and food lovers rely on it for a deeper understanding of their craft and their pleasure. On this site you can find out more about On Food & Cooking, about me, and about new developments in the science of food and cooking.
Foelie wordt gebruikt in gerechten waarin je ook nootmuskaat zou gebruiken. Omdat foelie een lichtere kleur heeft dan gemalen nootmuskaat, kan je het gebruiken in licht gekleurde gerechten waar de donkere spikkels van nootmuskaat niet gewenst zijn.
De website van de Nederlandse historicus Jona Lenderling : een massa toegankelijke maar toch zeer degelijke artikelen over de geschiedenis van voornamelijk het Romeinse Rijk en het Oude Griekenland. De teksten bevatten een massa referenties, links en illustraties. Volledig gratis te raadplegen én te gebruiken.
Volg dag na dag de turbulente gebeurtenissen aan het oppervlak van de zon, met daarbij alle nieuwtjes over de voor ons belangrijkste ster (maar ook de rol van de zon in onze geschiedenis, in de mythologie en in de kunst).
Het verschil tussen mens en machine wordt steeds kleiner. Wie bouwt ze, hoe werken ze, wat kunnen ze ? Het Californian Tech Museum of Innovation tracht de antwoorden te geven. Robtica :
Actuapedia is een nieuwsoortige encyclopedie waarbij het de bedoeling is dat na verloop van tijd elke ingang van de encyclopedie (en dit is dus elk Nederlandstalig woord, en dat zijn er 27.000) een eigen website of webpagina ter verklaring krijgt :
- 1/2 bosje rozemarijn - 3 knoflookteentjes - 4 witte peperbolletjes - 1/2 dl. olijfolie - zout - geraspte schil van 1 citroen - 4 el citroensap - 1 kip in 6 stukken - 2 el tomatenpuree - 35 cl. witte wijn - 2 ansjovisfilets, fijngehakt - 100 gr. zwarte olijven, ontpit - 2 el kappertjes - 25 gr. platte peterselie, fijngehakt
Rozemarijn, knoflook en peperbolletjes in een blender mixen. Vier eetlepels olijfolie, zout en de fijngeraspte citroenschil toevoegen en alles mengen tot een marinade. De stukken kip ongeveer één uur (minimum) in de marinade leggen.
De rest van de olijfolie opwarmen. De kip hierin goudbruin bakken.
Het citroensap mengen met de tomatenpuree en de witte wijn. Dit mengsel over de kip gieten en een twintigtal minuten laten sudderen.
De ansjovis, de olijven en de kappertjes toevoegen en nog een paar minuten laten koken.
Bestrooien met de peterselie en serveren met pasta of gebakken aardappelen.