- 12 kerstomaatjes - 2 zongedroogde tomaatjes - 1 el olie van de zongedroogde tomaatjes - 2 takjes basilicum - 50 gr. verse geitenkaas - pezo
De kapjes van de tomaatjes snijden en ze uithalen met een theelepel. de binnenkant met zout en peper bestrooien en op hun kop een tiental minuten laten uitlekken. De zongedroogde tomaatjes fijnsnijden. de basilicumblaadjes fijnhakken. De zongedroogde tomaatjes, de basilicum en de tomatenolie door de geitenkaas mengen en in elk tomaatje een lepel van dit mengsel scheppen. Garneren met een basilicumblaadje en afdekken met de kapjes.
Smaken van september : verse hazelnoten, radicchio, wilde eend, wilde gans, paddenstoelen, scharretjes (niet te verwarren met de tongschar). (Plus Magazine 09/06)
Na het Gutenbergproject maakt nu ook Google het mogelijk klassiekers uit de literatuur, die niet langer onder het copyright vallen, gratis te downloaden. www.books.google.com. Google werkt hiervoor samen met de universiteiten van Oxford, Harvard en Stanford, maar ook mete de openbare bibliotheek van New York. Het verschil met Gutenberg, dat de boeken in tekstformaat aanbiedt, is dat ze hier aangeboden worden in een handig printbaar PDF-formaat. (Metro, 31/08/06)
Spitskool is, zoals de naam het al zegt, spitsvormig, met lichtgroene buitenste bladeren en een witte kern. Rauw geraspt en licht gemarineerd in een vinaigrette is het lekker als salde. Spitskool is in tegenstelling tot andere koolsoorten een echte zomergroente.
Rasp 1 tl sinaasappelzeste. Het vruchtvlees uitpersen. De chocolade verbrokkelen. De noten grof hakken. De croissants in stukken scheuren.
Een bakvorm lichtjes beboteren, leg er een vel bakpapier in en beboter ook dit lichtjes. Strooi 100 gr gebrokkelde chocolade op de bodem. Hierover de stukken croissant verdelen. De eieren met de fijne suiker wit schuimig kloppen.
Breng de melk en de room met de rest van de chocolade tot tegen de kook aan, maar laat zeker niet koken. Al roerend de eieren erbij schenken. De geraspte sinaasappelschil, het sinaasappelsap en eventueel wat sinaasappellikeur toevoegen. Blijven kloppen tot de crème als een lint van de klopper afloopt. Nogmaals, laat zeker niet koken. De crème over de vulling lepelen
Met hazelnoot en de rest van de chocolade bestrooien. Gedurende 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven bakken. Na 10 minuten afdekken met alufolie zodat de hazelnoten niet zwart blakeren.
Wat chemische structuur van betreft, lijkt het hop in bier sterk op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zware bierdrinkers krijgen daarom rondingen aan buik en borsten. Van bierdrinken vervrouwelijk je.
Waarom hoort er schuim op een Stella te staan ? Deze schuimkraag heeft een tweeledige functie. Ten eerste zorgt het schuim voor een verheviging van het boeket. De schuimbelletjes zijn namelijk gevuld met verdampt bier. En het is de lichte, meest geurvolle fractie van het bier dat eerst verdampt. Ten tweede beschermt de schuimkraag het bier tegen oxidatie. Want als bier in contact komt met zuurstof wordt de fijne geur van de hop en de zuren beschadigd.
Er heerst dus inderdaad onrust in astronomenkringen. Vooral voor de Amerikanen valt het zwaar dat Pluto gedegradeerd is tot een dwergplaneet. Het is namelijk de enige (ex)planeet die ooit door een Amerikaan is ontdekt.
En hoe zit het met de schoolboeken ondertussen ? Daar is men veel serener. Wachten op de volgende druk zegt men daar, en dan aanpassen als er al iets valt aan te passen. Want is deze beslissing wel zo zeker ? Trouwens, ze hebben het in dat milieu al lastig genoeg met de spellingswijzigingen.
- Groene, niet-rijpe tomaten, bevatten tomatine, een giftige stof. - Tomaten bevatten veel vitamine C en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. - Tomaten bevatten zuren. De vrijgekomen sappen na het snijden van een tomaat op een marmeren aanrecht vreten even sterk in als citroensap. - Tomaten (en zeker kerstomaten) niet in de koelkast bewaren. Ze blijven gedurende één week goed op een gewone koele plaats. - Uit botanisch standpunt bekeken is een tomaat een vrucht. Tomaten dragen trouwens zaadjes. De Amerikanen hebben het zo echter weeral niet begrepen want het Hooggerechtshof daar heeft beslist dat het een groente is. De reden is dat er op groenten een nulheffing voor import geldt. Zekere gebroeders Nix zagen het niet zitten om heffingen te betalen op tomaten en stapten naar het Hooggerechtshof. Die besliste dat uit wetenschappelijk oogpunt een tomaat geen groente is, maar wel volgens keuken- en taalgebruik.
Minister-PresidentYves Leterme (CD&V) zou reeds meerdere voorakkoorden gesloten hebben n.a.v. de komende gemeenteraadsverkiezingen. Consternatie alom natuurlijk. Reactie van SP.A-voorzitter Van De Lanotte daarentegen : "Het is zoals vroeger met seks voor het huwelijk; iedereen deed het, maar niemand gaf het toe."
In sommige, vaak bio-recepten kan je het ingrediënt oersuiker tegenkomen. Dit is gedroogd biologisch suikerrietsap. Je kan dit oersuiker eventueel vervangen door gewone fijne suiker.
Leerlingen steken meer op van lesgevers van hetzelfde geslacht. Daarnaast beïnvloedt het geslacht van de lesgever het gedrag van de leerlingen. Jongens die les krijgen van een vrouw worden vaker gezien als onrustig. Meisjes die les krijgen van een man kijken minder vaak naar voor en stellen minder vaak vragen.
De totale koffieproductie in de wereld bestaat voor ruim 1/3 uit Robusta-koffie en voor bijna 2/3 uit Arabica-koffie. Arabica is de 'betere', of toch de chiquere soort koffie. In België wordt Robustica vooral gebruikt in grootkeukens, voor de rest zijn we een Arabica-land.
In Heule heeft E.H.Pastoor Henk Gevaert onder de naam De Leiaard een restaurant geopend waar de drie belangrijke religies (christendom, jodendom, islam) elkaar moeten/kunnen treffen. Er worden kleine lekkernijen, van oorsprong uit de drie religies, geserveerd. Het is dus eigenlijk meer een tapasbar, niet echt een restaurant. Zoals de E.H. het zelf zegt : "Lekker eten en drinken, mensen ontmoeten, praten met elkaar, de anderen respecteren. Uiteindelijk is dat toch waar ons geloof om draait."
Miele heeft in zijn gamma onder andere stoomkookapparaten. Op hun website www.miele/stoomkoken kan je een uitstekend boek "De finesses van het stoomkoken", geschreven door Yves Mattagne (chef Sea Grill, Brussel), bestellen.
Een verblijf in blik is niet nefast voor de kwaliteit van sardines, integendeel zelfs. De smaak van sardines van goede kwaliteit, ingelegd met eersteklas olijfolie in vertinde blikken, is na twee jaar in blik sterk verbeterd. De olie confijt de sardines namelijk. Om de olie gelijkmatig over de sardines te verspreiden worden de blikjes om het half jaar gedraaid. Na zes jaar zijn ze op hun best. In Bretagne, de voornaamste sardine-in-blik-producerende regio van Frankrijk, worden zelfs sardineblikjes op jaartal varkocht.
Sardines lijken sterk op haring en sprot. Om verwarring te vermijden neem je de vis op bij het puntje van de rugvin. Blijft het horizontaal hangen is het een haring, zakt de kop naar beneden is het een sprot en zakt de staart naar beneden is het een sardine. Succes gegarandeerd wanneer je dit uittest op de markt.
De jonge vissen, tot één jaar oud, worden sardines genoemd, oudere vissen krijgen de naam pelser, in het Engels pilchard. Het zijn echte vitaminebommetjes en een goede bron van omega-3 vetzuren.