15 juni 2011 Op dinsdagmorgen staan de leerlingen van Living Faith ons op te wachten aan de ingang van het schooltje want nu de testen achter de rug zijn, hebben we een heel speciale activiteit voorzien voor deze dag! Alle kinderogen kijken vol verwachting naar onze volgepropte kofferbak want ja
vandaag maken we samen mango jam!
Heel wat bereidwillige handen brengen de spullen naar de open keuken in de achtertuin waar steeds alle maaltijden worden klaargemaakt. Alles wordt netjes uitgestald op de enige grote werktafel die er is en we kunnen aan de slag
We maken eerst wat tijd voor een leergesprek en zijn nog meer overtuigd van het nut van deze activiteit wanneer we te horen krijgen dat heel wat kinderen nooit eerder jam hebben geproefd.
We bespreken eerst nog enkele regels rond hygiëne en beginnen aan onze allereerste kookactiviteit. Kim, Agneta en ik zijn verbaasd hoe behendig de oudste leerlingen de mangos schillen en in partjes verdelen. Nee, we hoefden ons echt niet zoveel zorgen te maken over het hanteren van een mes want deze kinderen zijn duidelijk ervaren keukenhulpjes en wij westerlingen hebben zelfs geleerd hoe je het handigst deze lekkere vruchten kan snijden! In een mum van tijd zijn alle zestien mangos die we gisteren op de markt kochten keurig in partjes gesneden en kunnen we met de limoenen starten. We kozen voor groen gekleurde vruchtjes waarvan we nu eerst de schil raspen en daarna het sap uitpersen.

Ondertussen hebben enkele kinderen ervoor gezorgd dat we gloeiende houtskool hebben en in het hoekje van onze keuken wordt de supergrote kookpot gevuld met de mangostukjes, de afgemeten hoeveelheid water en de geraspte limoenschilletjes. Dit wordt aan de kook gebracht en terwijl de oudsten af en toe in de kokende mangopulp roeren, zingen wij onder de grote boom enkele liedjes in canon. Iedereen volgt daarna heel aandachtig mee bij het toevoegen van de suiker en het limoensap en we proberen alles snel weer aan de kook te brengen. We laten de jam nog zon 20 minuten koken, nemen daarna een lepel jam om af te koelen en te checken of de dikte OK is
en ja hoor, we kunnen de grote kookpot voorzichtig naar de keukentafel brengen. We zijn helemaal klaar voor een super moeilijke opdracht: het overscheppen van de jam in de glazen bokalen maar als goede huisvrouwen hadden we gelukkig alle nodige materiaal bij. Beurtelings mogen ze de reuze pollepel hanteren en de jam in een kan scheppen en zo overbrengen in de bokalen die daarna meteen gesloten worden.


Bij een deel van de mango jam voegen we heel fijn gesneden rode pepertjes toe om het geheel nog pittiger te maken! Uiteindelijk kunnen we vier reuze bokalen en drie gewone bokaaltjes vullen en hebben we nog genoeg over om alle leerlingen te laten proeven. We kopen enkele broden in de buurt en beleggen ze met jam zodat iedereen kan proeven van deze overheerlijke lekkernij die ze zelf hebben bereid!!
Na een korte pauze wordt alles in de klaslokalen nog eens nabesproken en de oudste leerlingen bespreken de kostprijs van de producten en berekenen wat de jam ons heeft gekost. Als ze te horen krijgen dat we 50 Liberiaanse Dollar (70 LD komt overeen met 1 Am.D.) per mango hebben betaald, reageren ze wel wat gechoqueerd want mangos pluk je toch gewoon van de bomen of je betaalt misschien 10 L.D. maar toch geen 50 L.D.
En water kopen? Water haal je toch gewoon van de pomp!! Er wordt verder ook besproken tegen welke prijs je elk bokaaltje jam moet verkopen, wil je een mooie winstmarge hebben
Enfin, het is zeker interessant om hierrond een discussie te voeren met deze jonge mensen en om hen meteen ook duidelijk te maken hoe belangrijk het is om over al deze zaken na te denken wil je zelf aan je toekomst bouwen!

Met een goed gevoel rijden Kim, Agneta en ikzelf huiswaarts en we zijn ervan overtuigd dat onze leerlingen zich deze dag nog lang zullen herinneren! De mango jam zullen onze leerlingen tijdens de graduation day op zondag 26 juni aanbieden aan alle aanwezigen.
|