Hieronder staan foto's van onze Bâtisse. De traktor is van de buren...spijtig!
Beoordeel dit blog
Zoeken in blog
La Bâtisse du Délice
Chambres et table d'hôtes
29-08-2010
Bru
Het is
alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens iets op de blog schreef. Niet
moeilijk overigens, het is hier ontzettend druk geweest en van dit voorbije
weekje rust maakten we handig gebruik om onze achterstand in te halen. Ik
bewerkte alle fotos van het fête du terroir en Leen deed de nodige strijk,
was, plas en kuis, dit alles tussen het experimenteren in de keuken door...
Waar waren
we gebleven? O ja, Frank en Monique voor één keer ga ik wel over onze gasten
praten, omdat het vrienden zijn troonden me mee naar het spiksplinternieuwe
restaurant van Wout Bru in Eygalières. Frank moest daar een aantal fotos maken
van verschillende gerechten met kaviaar en een paar portretten van de chef
himself. Zo gezegd zo gedaan. Leen wou absoluut dat ik meeging, omdat zij, haar
papa, Frank en Monique mij absoluut terug aan het fotograferen willen krijgen.
Wij dus eerst naar Saint-Rémy de Provence, een stadje, waar ik als 19-jarige
snaak eens met vakantie ging met een schoolkameraad en twee schoolvriendinnen.
De verrassing was groot toen ik zag dat het ooit zo rustige stadje nu
uitgegroeid is tot een mondaine stad met rijke toeristen, sjieke autos en een
drukte van jewelste. Nadat we ons verlekkerden op een overigens goed pizzaatje,
trok Monique de stad in en reden wij door naar de splinternieuwe stek van Wout
Bru. Frank dacht dat het restaurant op dinsdagmiddag niet open was, maar hij
kwam bedrogen uit. Sluitingsdag is maandag en de rest van de week is het
restaurant open. We kwamen dus toe op het verkeerde moment, maar geen nood, we
mochten wachten aan de bar van het poepsjieke zwembad... We nuttigden daar twee
drankjes, praatten over voornamelijk fotografie en gastronomie en vergaapten
ons aan een koppeltje logees (je kan nu ook logeren in Maison Bru)...
Rond
halfvier werden we verzocht naar de bar te gaan, waar we opgewacht werden door
Wout Bru in persoon. Een zeer spontane, bijzonder sympathieke en zeer
meewerkende man die alles al had klaargezet, zodat Frank vlot kon werken. Zijn
chef de cuisine kwam mee een oogje in het zeil houden en paste sommige schotels
nog op het laatste moment aan, om toch maar een mooie foto te bekomen. Een zeer
fijne samenwerking. Ik gaf mijn ogen en oren de kost en leerde weer enorm veel
bij.
Naderhand
gingen we nog in de tuin voor de portretten van Wout. Opnieuw alle medewerking
gekregen. Achteraf vroeg hij ons of we s avonds bleven eten. Tot mijn grote
verbazing beaamde Frank dit door te zeggen dat hij gereserveerd had. Ik
verwittigde meteen Leen, die prompt op internet naar het menu ging kijken. Mijn
portefeuille begon te klapperen in mijn achterzak, zo ongerust was hij over de
voorziene uitgave... Frank stelde mij gerust, althans dat probeerde hij.
Nadat we
Monique opgepikt hadden in Saint-Rémy de Provence gingen we terug naar het
restaurant. We namen het aperitief met geassorteerde hapjes in de zeteltjes van
de bar, werden nadien verzocht aan tafel te gaan, waar men ons vertelde dat de
chef een verrassingsmenu voorzien had voor ons. Toen begon de verwennerij.
Eerst een amuse, dan vijf voorgerechten, een hoofdschotel, kaas (een hele kar
vol), dessert en koffie met friandises. Dit alles met aangepaste wijnen... Het
was heel lekker. Toen we de rekening vroegen, vertelde men ons, dat de chef ons
dit alles aangeboden had... Het had plots dubbel zo lekker gesmaakt... Eten in
een tweesterrenrestaurant, het doet iets met een mens...
Inmiddels
is het hier in de lucht een enorme drukte. De Firecats * (vliegtuigen die
bosbranden opsporen) cirkelen boven onze hoofden. Er waren al een paar
bosbrandjes in de buurt, dus ook de Canadairs ** (blusvliegtuigen die het water
in de middellandse zee opscheppen) vliegen af en aan. Het brandalarm blijft
duren tot oktober...
DeConair
Firecatis een
totaal herziene en inwendig verbouwde marineGrumman Trackerdie door deCanadesefirmaConairwerd
aangepast voor brandbestrijding. Hiervoor werd in de ruimte die bij de
marineversie in beslag werd genomen doortorpedos enapparatuurvooronderzeebootdetectieeentankaangebracht
die bluswater of brandvertragende chemicaliën bevat.Met twee vrij hoog
geplaatstemotorenis hettoestelgeschikt om
vanaf korte onverharde banen te opereren. Ook zijn geschiktheid om langdurig in
de lucht te blijven en zijn handelbaarheid onder lage snelheden maken het geschikt voor het bestrijden vanbosbranden.In tegenstelling tot andere toestellen als deCanadair CL-215ofCanadair CL-415kan dit toestel alleen vanaf het land opereren; het dient dus na iedere
blussing terug te keren naar zijnhydrant(aftappunt) om van een nieuwe voorraad blusmiddel te
worden voorzien.
** DeCanadair CL-215was het eerste model
van een serie in Canada gebouwde brandbestrijdingsvliegtuigen. Het door de
firma Canadair (laterBombardier) gebouwde
toestel is een amfibie en dus geschikt voor zowel op het land als in het water.Hij is voorzien van twee hoog geplaatste motoren die
zijn gemonteerd in een boven de romp geplaatste dikke vleugel. Hierdoor is het
toestel niet alleen geschikt om vanaf korte onverharde banen te opereren, maar
is het ook geschikt om langdurig in de lucht te blijven. Ook is het met lage
snelheid goed wendbaar; deze eigenschappen maken het zeer geschikt voor het
bestrijden van bosbranden. Het toestel gebruikt (stuw)meren, rivieren en de zee
om zijn tanks te vullen. Het water kan eventueel met vuurbestrijdende of
vuurvertragende chemicaliën worden aangevuld; zo kan het toestel zowel voor
directe brandbestrijding als voor brandpreventie worden ingezet. De CL-215 vult
zijn laadruim van 5450 kg tijdens een scheervlucht over het water bij; dit hele
proces (aanvliegen-bijladen-opstijgen) neemt nog geen 30 seconden in beslag. Er
zijn gegevens bekend waarbij de toestellen tijdens bosbranden (met een
onbeperkte zeewatervoorraad in de nabijheid) 125 waterladingen in 12 uur tijd
op het vuur lieten vallen.
In de periode van 1969 1990
werden 125 van deze toestellen gebouwd. Het werd opgevolgd door deCanadair CL-415.
P.S.: nog wat fotootjes van ons fête du terroir - nu ze toch afgewerkt zijn...