Foto
La Bâtisse du Délice
Leen et Harry
Goossens-Rombouts
5, Impasse Saint-Pierre
11200 Cruscades
www.labatissedudelice.com
Inhoud blog
 • Image
 • Bru
 • Bebelle bis
 • Ouveillan
 • Bebelle
  Hieronder staan foto's
  van onze Bâtisse.
  De traktor is van de
  buren...spijtig!
  Foto
  Foto
  Foto
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoeken in blog

  La Bâtisse du Délice
  Chambres et table d'hôtes
  06-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demain il y a un autre jour...

  Gans die situatie met de bouwvergunning maakt ons niet echt happy. Dat hebben we vandaag weer aan den lijve ondervonden. We hebben al betere momenten gekend in le Midi. Vooral het feit, dat we nog geen echte thuis hebben, speelt ons nu parten. Ook het vooruitzicht dat die thuis er niet sneller zal komen dan verwacht – mogelijks zelfs het tegendeel – ligt ons zwaar op de lever. Toen ik aan dit digitale dagboek begon, wist ik – en Leen ook – dat het niet altijd optimistisch getinte fragmenten zouden worden. Wel, na iets meer dan drie maanden is het eerste minder positieve fragment in wording. En straks gaat alles veel beter, dat is een feit, zoals ze hier zeggen: demain il y a un autre jour. Maar toch mogen en moeten we ook eens stilstaan bij het minder goede van ons verhaal. Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Ach, alles bij mekaar kunnen we er nog wel mee lachen, soms ook weer even niet.

   

  Het weer: zoals wij, partly clouded, maar koel en aangenaam (21,5 graden en voor Leen zelfs iets te koud. Verder wind uit het noorden.

  06-07-2008 om 18:14 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  05-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beton...

  Amai, hard gewerkt vandaag en ook veel geleerd. Ik heb metsershulp gespeeld, maar voor een goede baas. Hij heeft veel uitleg gegeven en ik mocht het dan ook uitvoeren. Dat is altijd mooi meegenomen. We hebben dus een betonplaat gegoten. Dat wil zeggen dat we 7,5 ton zand en keitjes en 900 kg cement verwerkt hebben.

  Eerst de vorm uitgezet met de metserskoord. Dan met kepers een kader gemaakt die waterpas stond en vervolgens beton gegoten. Die beton werd dan per halve meter gelijkgetrokken, om hem tenslotte glad te strijken met een grote spaan. De metser is een vriend van Christian, Patrice heet hij. Chantal en Christian vertelden ons reeds over hem: dat hij nogal schuchter is, dat hij klein en fijn is, maar wel pezig en dat zijn huid zo bleek als een laken is, dat hij niet drinkt en heel kieskeurig is wat eten betreft. Vanmorgen stond er in de tuin van Christian een boom van een vent met armen gespierd als kabels, met een gulle lach, compleet bruingebrand en met een apetijt voor eten en drinken dat het een lieve lust is... Ik zal ze nog wel eens hebben die twee...

  Enfin, na de werken waren we uitgenodigd op een grillade. Leen kwam toe omstreeks halféén, iets na Nathalie en Axelle, de vrouw en dochter van Patrice. We hebben eerst aperitief gedronken (een goede Duvel, nog een cadeau van ons voor Christian) met hapjes, dan voorgerecht – meloen met hesp, en dan de hoofdschotel - zalm en tonijn (speciaal voor Leen) gegrild op wijntakken, heerlijk! Nadien nog kaas en fruit toe. Eerst lekkere witte wijn, dan rosé en tenslotte een goede rode. Christian kwam dan nog op de proppen met eau de vie en cognac, maar daarvoor heb ik wijselijk gepast. Enfin, omstreeks halfzeven zijn we daar vertrokken...buikje vol.

  Chantal is overigens al flink gevorderd met de Nederlandse (Vlaamse) lessen. Op haar repertorium staan de volgende woorden: boterham (maar zij verkiest het koosnaampje boke), kikkererwten, smakelijk. Of ze daar ver mee zal komen valt nog te betwijfelen, maar ze heeft alleszins een goede uitspraak, want ze is zowat de enige Française die de naam Leen correct uitspreekt.

   

  Het weer vandaag: staalblauwe hemel, 34 graden, een lekkere wind uit het noorden (van mij mocht hij net iets harder waaien).

  05-07-2008 om 21:29 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  04-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tractordoop

  Wat een dag vandaag! Eerst afspraak met de architect, maar die had enkel slecht nieuws voor ons. We zouden eerst een studie moeten laten maken en dat zou ons al 2000 euro kosten, zonder btw. Echt wel even in een dipje gezeten, maar daar zijn we samen bovenop gekomen, want voor elk probleem is een oplossing te vinden, als je maar hard genoeg wil. Tenslotte heeft de oorspronkelijke tussenpersoon ons gebeld – de architect was gaan kletsen -  en hij wil het wel doen zonder voorafgaandelijke studie. Ik heb hem prijs gevraagd. We zien wel.

  Enfin, gelukkig waren er Christian en Chantal. Ik heb hem wat geholpen bij de voorbereiding van de fundering voor zijn zwembad. Die gaan we morgen gieten. Hij heeft mij mijn tractordoop gegeven, en wat voor één. We moesten zand, cement en keitjes gaan halen, verschillende ritten zelfs en ik heb ze allemaal mogen rijden. Nadien zijn we de uitgegraven grond tussen de vignes gaan storten en ik heb mogen rijden. En weet je, toen ik op die tractor zat, temidden de velden met een staalblauwe lucht boven mij, de schitterende zon en de beschermende lommer van mijn hoed, dan vroeg ik mij af wat ik al die tijd uitgestoken heb, terwijl ik al die tijd gewoon vigneron had kunnen zijn in le Midi de la France. Daar werd ik toch wel eventjes stil van eerlijk gezegd... Enfin een kinderdroom is uitgekomen en het zal hier niet bij blijven, want nu ik het kan, zal ik nog met de tractor mogen rijden...

  Na al het werk, het was dan toch al rond 20 uur, hebben we dan aperitief gedronken. Op het terras bij Christian en Chantal. En het heeft gesmaakt. Nu gaan we eten...

   

  Het weer vandaag: 32 graden, prachtig blauwe hemel en nagenoeg geen wind. Zelfs nu nog en het is bijna 10 uur, is het 27 graden...

  04-07-2008 om 21:58 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  03-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dompertje...

  Deze morgen stonden we voor de spoorovergang op weg naar Cruscades. De overgang was dicht voor onbepaalde duur. De wijnboeren hadden de besturingspost laten ontploffen. Sensatie in de Corbièrestreek. Zelfs de vrijlating van Ingrid de Bettancourt kwam hierdoor op de tweede plaats (of het scheelde toch niet veel).

  Verder een behoorlijke domper op de feestvreugde vandaag. De wijziging van onze bouwvergunning is geweigerd. Niet omdat ze à priori niet goedgekeurd is, maar, omdat we eigenlijk gewoon een nieuwe bouwvergunning moeten aanvragen – notabene via de architect – omdat we een extra bouwlaag voorzien. Niets aan te doen. Morgen afspraak om 10 uur bij de architect. Niet meer via de tussenpersoon, rechtstreeks via de architect, hopelijk scheelt dat ook wat in prijs. Het komt er dus op neer dat we een maand kwijt zijn, dat we onze eerste bouwaanvraag – die we halsoverkop moesten indienen – gewoon in de papiermand kunnen gooien en dat we terug voor een wachttijd van 2 maanden staan. Christian heeft wel gezegd, dat hij een goed woordje zal doen bij de bevoegde diensten, maar toch, een dossier moet zijn weg volgen... De extra onkosten van de architect zullen we moeten besparen op andere uitgaveposten. We zien wel.

  Vandaag met Christian al ons snoeihout weggedaan naar het containerpark. Hij bestuurde de traktor en ik zat achterin de aanhangwagen, tussen het snoeihout. Dan hebben we bij hem een boom afgedaan, omdat hij een zwembad gaat plaatsen. Zagen met de kettingzaag. Echte houthakkers!

  Zaterdag gieten we de betonnen sokkel voor het zwembad, gevolgd door een grillade natuurlijk, hoe zou het ook anders kunnen.

   

  Het weer vandaag: koeler (21 graden), overtrokken met af en toe zon, soms wat wind. Zalig tussendoortje overigens.  03-07-2008 om 23:32 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  02-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martinet

  Vandaag is het zo een dag waarop ik niet goed weet wat te schrijven. Je weet wel, zo een dag van twaalf in een dozijn...En toch is er weer een en ander gebeurd.  Op de werf was het vooral vanmorgen broeierig warm. Het voltooien van de sleuf voor de fundering van de centrale steunmuur was al een behoorlijke prestatie. Christian stak zijn hoofd een paar keer binnen en plots kwam een vrachtwagenchauffeur ons kleine straatje inwandelen: of we wisten van wie de auto was, die op een voor hem hinderlijke plek geparkeerd was. Gelukkig wisten we dat. Ik aan de deur gaan kloppen. De man was niet thuis en de vrouw kon niet met de auto rijden, dus kreeg ik prompt de sleutels in de handen gestopt en mocht ik de auto zelf verplaatsen. Zo gaat dat in het dorp. Daarbij komt iedereen dan nog eens naar buiten.

  Na de middag hebben we behoorlijk gesnoeid in de tuin. Om plaats te maken voor een eventuele noodoplossing voor de levering van onze materialen. Christian heeft mij zijn kettingzaag geleend, want anders zou ik er met mijn Jefzaag (de schrijnwerkers en klussers onder jullie weten nu waarover ik het heb en de anderen moeten zich hierbij de meest traditionele vorm van een zaag voorstellen) toch wel wat meer tijd over gedaan hebben.

  Nadien kwam Christian aanzetten met een Martinetjong. Dat is een vogel, die van silhouet in de lucht op een zwaluw lijkt, maar het is een kleine roofvogel, dat zie je duidelijk aan zijn bek. Christian heeft het terug in zijn nest gezet.

  Nadien is er niet veel meer gebeurd. O ja, toch wel, ik heb prijs gevraagd voor de verplaatsing van de electriciteitsmeter. 700 euro. We krijgen eerst een bestek toegestuurd, dat moeten we betalen, dan komt een firma de nodige opmetingen doen en later wordt de meter effectief verplaatst.

   

  Het weer vandaag: warm, drukkend want Marain (wind vanover de zee) en inmiddels bewolkt. Mogelijk zou het nog gaan onweren. Morgen wordt het terug koeler.

  02-07-2008 om 19:17 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  01-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toro Piscine

  Vanmorgen zijn we iets vroeger dan gewoonlijk gaan werken. We hadden enkel werk in de voormiddag, want ’s namiddags is het ondertussen veel te warm. Cedric, de zoon van Chantal en Christian heeft ons goed geholpen. We dachten morgen met hem naar Toro Piscine te gaan in Canet, maar hij heeft betere vooruitzichten, want hij gaat met kameraadjes kamperen in Gruissan. Toen ik hem probeerde wijs te maken, dat Gruissan de komende week verboden terrein was voor meisjes, dat die allemaal naar Narbonne-plage doorverwezen werden, bekeek hij mij met een meewarige glimlach. Ik kan hem ook niet alles wijsmaken.

  Voor wie Toro Piscine niet kent, het is al heel oud, want ik zag het voor het eerst toen ik op 18-jarige leeftijd in Saint-Rémy de Provence op vakantie was met een schoolvriend en – buiten het weten van mijn ouders om – ook nog twee schoolvriendinnetjes. Voor de sloebers onder jullie: allemaal heel braaf verlopen! Toro Piscine dus: een jonge stier komt in de arena, getooid met cocardes op zijn horens. Doel is de cocardes van de horens te trekken. Meestal sponsoren de plaatselijke handelaars het gebeuren – zoals bij ons op de kermiskoersen – en geven ze een beloning aan de beste cocardeverzamelaar. De volgende etape is om de stier in een zwembadje te lokken. De moedigste - of past het beter te zeggen de roekelozen – wagen het zoveel mogelijk rondjes rond de stier te zwemmen. Ik wil me de kwaliteit van dat water niet voorstellen.

  Enfin, twee bezoekjes aan het containerpark later, zat de voormiddag erop en gingen we thuis een hapje nemen, namen een snelle douche en reden naar Narbonne om onze eerste grote bestelling te plaatsen bij de Tridôme, wellicht de goedkoopste leverancier van alle bouwmaterialen. We hebben daar een soort van klantenrekening geopend en krijgen daardoor nog eens een extra 10 procent korting. Toch niet onbelangrijk op een volledige verbouwing zoals de onze. Daarna naar de Carrefour voor nog wat snelle boodschappen en dan terug naar huis. Leen is alweer aan het koken, dus dadelijk gaan we eten.

   

  Het weer vandaag: vanmorgen was het drukkend en vooral windstil. In de namiddag was het nog warm, maar toch al minder drukkend. Nu is het zelfs aangenaam buiten. Van het voorspelde onweer zal, vandaag alleszins, niets in huis komen. Voor morgen was ook onweer voorspeld...

  01-07-2008 om 19:45 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  30-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Identiteitskaart!

  Nu zijn we echt Belgen residerend in Frankrijk. We hebben vandaag onze nieuwe identiteitskaart afgehaald op het ere-consulaat in Perpignan. Niets bijzonders, ware het niet dat ze een blauwe kleur heeft en vermeldt dat we in Frankrijk wonen. Geen vast adres meer, volgens de Ere-Consul om te vermijden dat je om de haverklap een nieuwe kaart zou moeten aanvragen. ‘De mensen wonen hier vaak tijdelijk op een eerste adres, om dan naar een definitieve verblijfplaats te zoeken’, verduidelijkte ze ons.

  Vanmorgen heeft Nicole (voor wie haar niet kent, onze getijgerde kattin – Hugo is onze kater) een krekel mee naar binnen gebracht. Toevallig toch, gisteren schreef ik nog dat je die wel hoort, maar nooit ziet, wel we hebben er ééntje gezien. Tot mijn verrassing  heel groot, een tiental centimeter.

  Ik ben ook nog gaan werken deze morgen. Nog een sleuf – en voor wie dit woord niet kent zal ik het Franse woord eens bovenhalen: tranchée – gegraven van ongeveer 10 meter. Leen heeft ondertussen ons studiootje eens grondig gekuist.

   

  Het weer vandaag: chaud les marrons, heet, heet, heet, volgens de vader van Christian 36 graden in de schaduw en morgen zou de wind gaan draaien. Dan komt hij vanover de zee en wordt het wel heel drukkend. Overmorgen geven ze onweer en dan zou het hier wat afkoelen...

  30-06-2008 om 18:45 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)


  Onze Bâtisse opent in juni 2010
  Jullie kunnen vanaf nu reserveren! 
  Mail: labatissedudelice@gmail.com

  Archief per week
 • 06/09-12/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/12-23/12 2007

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Hieronder staan
  foto's van ons
  dorp Cruscades.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!