Verken de maan 40 jaar na de maanlandingzelf met Google Earth. Precies 40 jaar geleden, op 21 juli 1969, keek de wereld in spanning toe terwijl de bemanning van de Apollo 11 de eerste menselijke stappen op het maanoppervlak zette. Om deze historische gebeurtenis te vieren, introduceert Google vandaag 'Moon in Google Earth', een interactieve en driedimensionale maanatlas die kan worden verkend in Google Earth 5.0.
Gebruikers van 'Moon in Google Earth' kunnen een virtueel maanlandschap verkennen, een virtuele rondleiding volgen met audiocommentaar van de astronauten Buzz Aldrin (Apollo 11) en Jack Schmitt (Apollo 17), panoramische fotos met hoge resolutie raadplegen, nog nooit eerder gepubliceerd videomateriaal van het maanoppervlak bekijken en nog veel meer, waaronder:
* Historische kaarten Ontdek geografische en topografische kaarten van de maan die in het Apollo-tijdperk door het vluchtleidingscentrum voor maanreizen werden gebruikt.
* Reis terug naar de tijd van de Apollo-missies en ontdek de landingslocaties van de missies 11 tot en met 17. Je kunt panoramische beelden verkennen zoals je dat in Google Street View doet, nog nooit eerder gepubliceerd materiaal van Spacecraft Films bekijken, en lezen over de locaties waar de astronauten hun eerste maanverkenningen maakten.
* Menselijke objecten Kom meer te weten over de verschillende typen verkenningsapparatuur die mensen op de maan hebben achtergelaten en waar deze objecten momenteel te vinden zijn. Zo vind je objecten van de Verenigde Staten, Sovjet-Unie, China, de Europese Unie, Japan en India, waarvan sommige de vorm van driedimensionale modellen hebben.
Iedereen virtueel op de maan
"Veertig jaar geleden zetten twee mensen voet op de maan. Vanaf vandaag kan iedereen die over 'Moon in Google Earth' beschikt in hun voetstappen treden," aldus productmanager Michael Weiss-Malik. (Gva)
Om 'Moon in Google Earth' te ontdekken, open je Google Earth 5.0, ga je naar de bovenste werkbalk en schakel je de modus in van 'Earth' naar 'Moon'. Google Earth 5.0 kan worden gedownload van http://earth.google.com
Gary begon al op 13-jarige leeftijd met 'comazuipen'.
Gary begon al op 13-jarige leeftijd met 'comazuipen'.
In Londen is een jongeman op 22-jarige leeftijd overleden aan levercirrose. Gary Reinbach vermaakte zich al bijna tien jaar met het fameuze 'comazuipen', en kon niet meer van de alcohol afblijven.
Hij kreeg geen levensreddende levertransplantatie omdat hij niet kon aantonen dat hij een half jaar zonder alcohol kon, meldt de Sunday Times. Volgens de artsen leed de jongen aan een van de ergste gevallen van levercirrose die ze ooit hadden gezien.
Regels Reinbach begon naar eigen zeggen al op 13-jarige leeftijd met 'binge drinking', maar zijn alcoholproblemen brachten hem pas tien weken geleden voor de eerste keer naar een ziekenhuis. Volgens artsen had de patiënt nog maar een paar weken te leven, maar de gezondheidsautoriteiten weigerden hem een transplantatie.
Volgens de richtlijnen had de jongen moeten bewijzen dat hij een half jaar van de alcohol kon afblijven, maar aangezien zijn toestand zo erg was dat hij het ziekenhuis niet meer mocht verlaten, was dat niet mogelijk.
Geen uitzondering Zijn artsen pleitten dan ook voor een uitzondering voor Gary, maar die werd niet toegestaan. Zijn moeder Madeleine Hanshaw vindt de regels dan ook bijzonder oneerlijk. "Ik zeg niet dat je een transplantatie moet geven aan iemand die de hele tijd in en uit ziekenhuizen sukkelt omdat hij zichzelf blijft beschadigen, maar wel voor mensen als Gary, die een fout maakten en nooit een tweede kans hebben gekregen," vindt ze.
Indien Gary toch een nieuwe lever had gekregen, waren zijn kansen op overleving 75 procent. "Gary wist niet wat hij deed toen hij 13 was," zegt zijn moeder. "Hij wist niet dat dit ervan zou komen wanneer hij 22 was. Al zijn vrienden die indertijd samen met hem aan de toog hingen, zitten nog altijd thuis. Zij mankeren niks." (sam)
De nationale feestdag is ideaal om de nationale lekkernij te proeven.
Ter gelegenheid van het Vlaamse jaar van het bier kunt u fietsen langs biercafés en brouwerijen of een bierproeverij of biermuseum bezoeken. Info: www.levenindebrouwerij.be
Centraal thema van Vlaanderen Lekker land 2009 België staat over de hele wereld bekend als het paradijs voor bierliefhebbers. Ook Vlaanderen heeft veel te bieden voor wie op ontdekkingsreis wil gaan door bierland.
Denk maar aan de talrijke brouwerijen tot in de verste uithoek, de bruine kroegen met hun breed gamma streekbieren, restaurants met een bierkeuken en de vele bierevents.
Kortom, "Het Goede Leven en "Het Rijke Verleden" van Vlaanderen worden aan elkaar gekoppeld via het thema "Leven in de brouwerij".
Na een tweede rustdag kunnen de renners direct hun borst natmaken voor een zware Alpenrit. Zij beginnen dinsdag aan een loodzware slotweek met een 159 kilometer lange etappe door drie landen over twee vooral lange Alpencols. Geletruidrager Contador staat met meer dan 50 klimkilometers voor de boeg voor een nieuwe test. De twee lange beklimmingen over de Col du Grand- en de Col du Petit Saint Bernard zullen opnieuw verschuivingen in het klassement teweeg brengen.
Parcours In het Zwitserse Martigny wordt er om één uur het officiële startschot gegeven. Vanaf daar zet men koers in zuidelijke richting. Het peloton begint na slechts vier kilometer wedstrijd aan de Col du Grand Saint Bernard, dat met een hoogte van 2.473 meter het dak is van de Tour 2009. Met een gemiddelde stijging van 6,2 procent is deze niet enorm steil maar de lengte van meer dan 30 kilometer zorgt ervoor dat dit toch een col van de buitencategorie genoemd mag worden. Kort na de top wordt de overstap gemaakt naar Italië.
Col du Petit Saint Bernard
De 75 kilometer over Italiaans grondgebied zijn er verantwoordelijk voor dat we dit jaar Alejandro Valverde niet in de Tour zien. In Italië wordt er na twee tussensprints begonnen aan de beklimming van de Col du Petit Saint Bernard. Deze col van de eerste categorie is met 27,6 kilometer er wederom één voor klimmers met een lange adem. Het gemiddelde stijgingspercetage is echter 'slechts' 4,6%. Geen enkele maal komt het boven de 10% uit. Na de top volgen er nog 31 kilometers afdaling richting de finish in Bourg-Saint-Maurice. Renners die zonder angst af durven te dalen hebben hier een streepje voor.
Favorieten Direct vanuit het vertrek kan het al spannend worden. Bij de beklimming van de eerste berg kunnen er twee scenario's ontstaan. Op de eerste col zullen aanvallers een eerste kopgroep willen creeëren. De Italiaan Franco Pellizotti en de Spanjaard Egoi Martinez zijn twee renners die vanwege de strijd om de bolletjestrui mee willen zitten. Het is de vraag of zij daar de gelegenheid toe krijgen omdat Bjarne Riis ongetwijfeld iets van plan is. De ploegleider van Saxo Bank staat bekend om zijn tactische plannetjes en zal zich niet bij voorbaat neerleggen bij de suprematie van Astana.
Om Alberto Contador te isoleren zal hij zijn ploeg aan het werk zetten en mag er een uitputtingsslag tussen de topteams Astana en Saxo Bank verwacht worden. Wanneer de renners van Riis op de eerste col het tempo zo hoog houden dat ontsnappen lastig wordt, zal op de tweede col een aanval van een van de Schleck-broertjes volgen.
De kleine stad Martigny in de bocht van de Rhône in het Unterwallis is knooppunt van de pasroutes over Simplon, Grote Sint Bernhard en Forclaz. Het stadje overtuigt door z'n cultureel-historische nalatenschap evenals z'n mediterrane flair en smakelijke gastronomie. Het te midden van wijnbergen en fruitbomen gelegen Martigny staat bekend om z'n gastronomie die in vele voortreffelijke pensions en restaurants wordt gevierd. Onder de hete zon van het kanton Wallis groeien in de streek aardbeien, abrikozen, druiven, asperges etc. Door de culinaire voordelen van de regio lieten zich in het verleden al persoonlijkheden als Rousseau, Goethe, Stendhal of Liszt verleiden.
Martigny kijkt terug op een tweeduizend jaar oude geschiedenis: Keltische stammen, de Romeinen en de troepen van Napoleon hebben hier hun sporen achtergelaten. Tegenwoordig kan in Martigny een gerestaureerd amfitheater worden bewonderd, maar ook Romeinse thermen, tempels en woonverblijven. Later werd Martigny de eerste bisschopszetel van Zwitserland en overtuigt vandaag de dag nog door z'n historische stadswijken La Bâtiaz en Vieux-Bourg met talrijke bezienswaardige kerkelijke en wereldlijke gebouwen.
Bourg Saint Maurice (815 meter)
Met een internationaal (TGV)treinstation en 8.000 inwoners, is Bourg-Saint Maurice een bedrijvig stadje op 1200 meter hoogte.Het aantal toeristische bedden is meer dan viermaal zo hoog als het inwonersaantal: het is duidelijk dat Bourg Saint Maurice leeft van wat Les Arcs te bieden heeft.
Er is een directe TGV-verbinding met de Franse hoofdstad (4,5 uur) en de tandradbaan brengt je in slechts een paar minuten naar Arc 1600. Er is een liftverbinding aanwezig in het dorp en er is een dalafdaling.
Contador leest tijdens een ontspannen moment 'L'Equipe'.
Op de eerste rustdag moest Alberto Contador nog een spervuur van lastige vragen ondergaan,
vandaag zat de Spanjaard veel relaxter achter de microfoon. Zijn geweldige prestatie tijdens de eerste Alpenetappe van gisteren is daar uiteraard niet vreemd aan. "Gisteren heb ik een enorme stap naar de overwinning gezet", aldus de berggeit. "Ik vertrouw mijn team volledig, het zijn allemaal professionele renners. Van hen hoef ik geen problemen meer te verwachten."
"Bereid alles op te geven" Vorige week gaf Armstrong toe dat er nog spanningen waren binnen het Astana-team, maar na de demonstratie van Contador schikt ook hij zich in zijn rol van luxeknecht. "We zijn bereid om alles op te geven om Contador in het geel in Parijs te krijgen. Ja, ook het ploegenklassement en de tweede plaats van Lance", zette sportdirecteur Alain Gallopin vandaag nog eens de puntjes op de i."
"Geloof Armstrong" Een laf manoeuvre van Armstrong sluit Contador uit. "Ik geloof hem als hij zegt dat hij me vanaf nu zal helpen. Mijn zwaarste tegenstander wordt Andy Schleck, maar ik vrees niemand in het bijzonder. Het kan wel nog gevaarlijk worden als ze allemaal tegelijk aanvallen. Ik moet dus de juiste beslissingen blijven nemen, anders staan mijn rivalen klaar." (svm)
Is er een ellendiger klus dan onkruid wieden? Het is nog niet erg genoeg dat dat uitschot onze groenten beknelt, tuintegels ontsiert en het gazon bezoedelt, het laat zich ook verdomd moeilijk verwijderen.
Chemisch verdelgen, zult u zeggen, maar eet u dan nog gerust uw zelfgeteelde worteltjes op? Rollebolt u dan nog onbekommerd door uw grassprieten? Manueel uitrukken dan maar, al kom je dan gegarandeerd geradbraakt uit de strijd. Welke lichaamshouding zou de beste zijn? Voorovergebogen, geknield, liggend op je buik op een luchtmatras?
Roeland Motmans, ergnomisch adviseur, is formeel: De meest rugbelastende houding om onkruid te wieden is rechtstaand met voorovergebogen rug.'
'Geknield of gehurkt betekent dan weer een extra belasting voor de knieën, terwijl ook dan de rug nog altijd redelijk gebogen blijft. Knielappen kunnen zorgen voor een zachtere ondergrond, maar gaan al snel knellen in de kniekuil. Tegenwoordig bestaan er kniebeschermers die in de werkbroek worden gedragen.
Luchtmatras Dat van die luchtmatras was zo gek nog niet: Voor grote oppervlaktes is een ligbed de meest aangewezen oplossing. De werknemers liggen hierbij op hun buik. Dit is fysiek minder vermoeiend en geeft minder klachten aan de rug. De armen werken in ongeveer dezelfde houding als bij staand of geknield plukken.
Maar ook dat is niet ideaal: Bij een ligbed wordt er meer druk ervaren aan de schouders en het hoofd.
Zittend wieden is ook een mogelijkheid, die vooral interssant is wanneer er niet te veel onkruid staat. Doordat men kan zitten is dat minder inspannend dan staand of wandelend wieden. Maar ook hier weer: de gebogen rug.
Afwisseling Kortom, er is geen ideale oplossing voor het wiedvraagstuk. Roeland Motmans: Elke houding die langdurig wordt aangehouden is belastend. Afwisseling is ideaal. In de praktijk is afwisselen tussen geknield en staand wieden een mogelijkheid die we mogen aanmoedigen. Al bij al blijft wieden belastend werk. Een hele dag wieden is daarom niet aan te raden. Probeer af te wisselen niet alleen in de houdingen, maar ook met andere taken. (standaard)
Michael vroeg Debbie ten huwelijk toen ze zwanger was
Ex: "Michael en ik doken samen met anderen in bed"
Debbie Rowe maakt een einde aan alle wilde verhalen over het seksleven van Michael Jackson. De ex van de performer klapt uit het bed omdat ze "alle leugens en bullshit beu is". Jackson was zo blijkt nu, niet vies van wat extra gezelschap in bed. "We deelden soms het bed met andere personen", vertelt Rowe.
Seks met vijf verschillende Het ging er soms behoorlijk kinky aan toe. "We hebben het bed gedeeld met vijf andere personen en ik kan alleen maar hopen dat je bed de beste plek in jouw huis is", aldus Rowe die drie jaar gehuwd was met Jackson. In 1996 stapte ze in het Australische Sydney in het huwelijksbootje. Ze was toen vijf maanden zwanger en Michael wilde met haar huwen. "Michael zei, laten we trouwen en ik stemde gewoon toe". Het koppel hield een feestje in een hotel, ver weg van alle drukte en media-aandacht.
"Geen kinderen gemaakt voor geld" Rowe blijft ontkennen dat ze geld gekregen heeft om kinderen te maken met Jackson. Het was zij die hem overtuigde om eraan te beginnen. "Ik heb Michael overtuigd, ik wilde graag twee kinderen van hem. Hij was mijn bestje maatje en ik kon hem zo ook iets geven." Ze ontkent ook dat ze kunstmatig bevrucht werd. "En ik snap ook niet wat mensen tegen ons huwelijk hadden. Het ging gewoon om kinderen en die hebben we samen op de wereld gezet. Het is echt jammer dat sommige mensen niet meer open minded zijn."
Rowe bang voor ontvoering kinderen Rowe ontmoette Jackson dertig jaar geleden in een ziekenhuis. Vriendschap was de hoeksteen van hun huwelijk, meer dan echte liefde. Een broze hoeksteen want na amper drie jaar kwam er in 1999 een einde aan hun sprookje. Rowe was de media-aandacht beu maar voor ze hem verliet, verplichtte ze Michael om de kinderen te verbergen in het openbaar. De vader moest hun gezichtje verstoppen voor de buitenwereld omdat Rowe angst had voor een ontvoering van hun oogappels. "Ik was echt bang voor een kidnapping van de kinderen en dus wilde ik dat hun gezicht verstopt werd." De Amerikaanse heeft besloten om komaf te maken met een aantal mythes over haar huwelijk met Jackson. "Ik ben alle bullshit over ons huwelijk kotsbeu en ik wil nu een einde maken aan alle leugens!" (hlnsydney)
Fabiola ondanks doodsbedreiging toch op defilé, "mét kogelwerend vest"
Na het drama in Nederland en de herhaalde doodsbedreigingen aan koningin Fabiola worden draconische maatregelen genomen tijdens het defilé van de Nationale Feestdag.
Voor de start van het defilé, dinsddagmiddag in Brussel, voeren agenten van de hondenbrigade van de federale politie een laatste sweepings uit langs het parcours. Tot in de riolen toe wordt gezocht naar verdachte personen of voorwerpen.
Verdachte pakjes, tassen of wat dan ook worden onmiddellijk weggehaald.
Lokale, federale en militaire politie posteren honderden manschappen in langs het parcours. Tientallen agenten in burger zullen zich onder het publiek mengen.
Scherpschutters
In de Wetstraat, de Koningsstraat en op het Paleizenplein houden scherpschutters alles nauwlettend in de gaten vanop de daken of vanuit ramen van overheidsgebouwen.
Toegangswegen tot het parcours van het defilé worden hermetisch afgesloten. Met nadars en verplaatsbare hindernissen (zware politievoertuigen) die indien nodig snel kunnen verwijderd worden. Daarmee wil men verhinderen dat één of andere gek, zoals op Koninginnedag in Apeldoorn, met een auto op de koninklijke familie zou proberen in te rijden.
Kogelwerend vest
Koningin Fabiola zou een dunne kogelwerende vest onder haar jurk dragen. Dat werd ons door verschillende bronnen bevestigd. Maar officieel worden er geen mededelingen over gedaan.
Het handjesschudden bij de bevolking zal beperkter zijn dan andere jaren.
Wie om een of andere reden toch bij de leden van de koninklijke familie zou proberen te geraken en orders van politie of andere veiligheidsdiensten negeert, zet zijn leven op het spel! (T.G Gva)
Landschapssterren kan je een beetje vergelijken met Michelin-sterren voor restaurants, maar dan voor landschap. De 20 mooiste landschappen in de Lage Kempen werden bekroond met 1-, 2- of 3-sterren.
Hoe gingen we te werk?
Aan de hand van een publieke oproep gingen we op zoek naar de mooiste plekjes in de 15 gemeenten van de Lage Kempen (Beringen, Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lummen, Lommel, Overpelt, Neerpelt, Tessenderlo, Zonhoven). Uit meer dan 150 inzendingen selecteerde we de 20 mooiste plekjes om met een jury te gaan bezoeken. Die jury bestond uit onder meer een kind, een nieuwe Belg, een kunstenares, een landbouwster... Zij bezochten de plekjes en quoteerden hen aan de hand van 8 criteria (zicht, stilte, geur, bijzonderheid, cultuurhistorische waarde, schoonheid, X-factor, natuurlijkheid).
Na optelling van alle punten, werden de scores verdeeld en kregen de 20 sterrenplekjes hun sterren toebedeeld.
De zeldzame 3-sterrenplekjes zijn echte toppers, die je gezien moet hebben, ze zijn absoluut een uitstap waard.
De 2-sterrenplekjes zijn prachtige landschapspareltjes die een omweg verdienen.
En 1-sterrenplekjes zullen je verrassen, je wil er beslist even blijven staan om te genieten! Aan jou om de sterrenplekjes te gaan ontdekken en te genieten van het mooie landschap.
Tijdens het wandelen kan je vandaag de sterrenplekjes makkelijk herkennen. Ze werden namelijk ingericht met een sterrentotem of sterrenbank, waarop je kan uitrusten en genieten van het landschap.
Alle 20 sterrenplekjes werden bovendien verzameld in één handige gratis brochure, die je overal mee naar toe kan nemen. Je vindt hierin alle praktische info, mooie gedichten en leuke doe-tips. Een écht hebbeding! Je kan 'm gratis bestellen door je adresgegevens door te geven op info@rllk.be of via 011/78 52 59. Binnenkort vind je 'm ook bij de toeristische dienst bij jou in de buurt.
Tour de France rust vandaag uit in Verbier (Zwitserland)
(maandag 20 juli 2009 - rustdag in Verbier (Zwitserland)
Dinsdag 21 juli 2009 - Martigny (Zwitserland) Bourg Saint Maurice - 160 kilometer Na de tweede rustdag die de renners en de volgers van de Tour de France wel verdiend zullen hebben is het tijd voor het hooggebergte.
De laatste keer dat de Tour in Zwitserland was was in 2000, maar heeft de Tour nooit eerder mogen ontvangen. De renners vertrekken daar voor een bergetappe van 160 kilometer naar de stad Bourg-Saint-Maurice in de Savoie.
Op hun weg zullen ze de Col de Grand Saint-Bernard, 30 kilometer naar het dak van de Tour de France 2009, de Col de Petit Saint-Bernard op hun weg vinden en zelfs een stukje door Italië rijden.
De Spanjaard Alberto Contador (Astana) wint de eerste Alpenetappe. De ritwinnaar bereikte de top Verbier 43 seconden sneller dan de Luxemburger Andy Schleck. Op ruim 1 minuut eindigde de Italiaan Nibali (Liquigas) als derde voor Frank Schleck en Bradley Wiggins. Contador neemt de gele trui over van Nocentini. In het algemeen klassement heeft de Spanjaard nu meer dan anderhalve minuut voorsprong op zijn ploeggenoot Armstrong.
Na 41 km trokken acht renners in de aanval. Jurgen Van Den Broeck (Silence-Lotto), Fabian Cancellara (Saxo Bank), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), Franco Pellizotti (Liquigas), David Arroyo en Jose Ivan Gutierrez (Caisse DâEpargne), David Moncoutie, Christophe Kern en Amael Moinard (Cofidis), Ryder Hesjedal (Garmin), Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom) en Simon Spilak (Lampre) kregen wat later het gezelschap van Tony Martin (Team Columbia), David Millar (Garmin) en Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi). Vooral de aanwezigheid van Tony Martin, de achtste in de stand op 1 minuut van leider Nocentini, zorgde ervoor dat Astana begon rond te draaien om de kopgroep terug te nemen.
Op het moment dat het verschil tussen het peloton en de 15 leiders 30 seconden bedroeg, besloot Tony Martin zich samen met Millar, Martinez, Pellizotti, Arroyo en Kern te laten uitzakken. Toen het zestal werd gegrepen, ging Flecha in de tegenaanval. De Rabobankrenner slaagde erin om aan te sluiten bij de kopgroep.
Cancellara (Saxo Bank), Hesjedal (Garmin), Van Den Broeck (Silence-Lotto), Spilak (Lampre), Flecha (Rabobank), Gutierrez (Caisse DâEpargne), Astarloza (Euskaltel-Euskadi), Moncoutie en Moinard (Cofidis) en Fedrigo (Bouygues Telecom) hadden een maximale voorsprong van 4 min. 30 sec. (tourdefrance)
De top tien van de vijftiende rit: 1. Albert Contador (Astana) in 5 uur 3 min. 58 sec. 2. Andy Schleck (Saxo Bank) op 43 sec. 3. Vincenzo Nibali (Liquigas) op 1 min. 3 sec. 4. Frank Schleck (Saxo Bank) op 1 min. 6 sec. 5. Bradley Wiggins (Garmin) op 1 min. 6 sec. 6. Carlos Sastre (Cervelo) op 1 min. 6 sec. 7. Cadel Evans (Silence-Lotto) op 1 min. 26 sec. 7. Andreas Kloden (Astana) op 1 min. 29 sec. 9. Lance Armstrong (Astana) op 1 min. 35 sec. 10. Kim Kirchen (Team Columbia) op 1 min. 55 sec.
Het algemeen klassement na de vijftiende etappe: 1. Alberto Contador (Astana) in 63 uur 17 min. 56 sec. 2. Lance Armstrong (Astana) op 1 min. 37 sec. 3. Bradley Wiggins (Garmin) op 1 min. 46 sec. 4. Andreas Kloden (Astana) op 2 min. 17 sec. 5. Andy Schleck (Saxo Bank) op 2 min. 26 sec. 6. Rinaldo Nocentini (AG2R) op 2 min. 30 sec. 7. Vincenzo Nibali (Liquigas) op 2 min. 51 sec. 8. Tony Martin (Team Columbia) op 3 min. 07 sec. 9. Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux) op 3 min. 09 sec. 10. Frank Schleck (Saxo Bank) op 3 min. 25 sec.
Tom Boonen (Quick Step) is ziek en komt vandaag in Pontarlier niet aan de start van de 15e etappe in de Ronde van Frankrijk. Dat heeft zijn team Quick Step bekendgemaakt. Volgens de teamleiding gaf de Belgische kampioen over tijdens de nacht en heeft hij koorts.
"Een wrak" "Het virus zat al sinds het begin van de Tour in mijn lijf. Wel, vannacht is het uitgebroken. Ik was een wrak gisteren na het einde van de etappe. Spierpijn, hoofdpijn, maagkrampen, noem maar op. Ik ben nog niet vaak zo ziek geweest", zei een asgrauwe Boonen aan Sporza.
"Moet opletten dat ik niet neerval" "Als ik rechtsta, moet ik opletten dat ik niet neerval. Ik probeerde nog iets te eten, maar dat is me niet gelukt. Dan stopt het natuurlijk. Het is jammer dat ik de ploeg nu moet achterlaten want de sfeer was goed. Tijdens de Tour heb ik me nooit echt 'toppie' gevoeld."
Moeilijke voorbereiding Boonen werd voor aanvang van de Tour de France geweigerd door organisator ASO wegens zijn cocaïnezaak, maar de dag voor de start kreeg hij via het Arbitragehof voor de Sport van het Frans Olympisch Comité (CNOSF) dan toch startrecht. Sinds de eerste rit in Monaco kon hij geen enkele uitslag van betekenis neerzetten, mede door enkele valpartijen. Voor zijn opgave stond hij op de 148e plaats in het klassement.
Van De Walle Boonen is de tweede Belg die opgeeft in deze Tour, na zijn teamgenoot Jurgen Van De Walle voor aanvang van de derde etappe. Er zijn nu nog 9 Belgen in koers. (belga/sps/dea)
Villa Vanthilt palmt Dusartplein in De Tour de France is nog maar goed halfweg maar gisteren werden in Hasselt al de eerste containers geleverd voor het programma dat Tour 2009 - Vive le vélo zal opvolgen in de latere avond. De intussen welbekende Villa Vanthilt zal de komende dagen op het Kolonel Dusartplein verrijzen.
De afgelopen dagen werden in Hasselt op allerlei plekken - zoals de kleine ring, de Kaperconcerten en diverse kruispunten - filmpjes gedraaid die nog zullen bewerkt worden om tussen de gesprekken door getoond te worden. Er komt uiteraard ook een generiek waarin de Limburgse hoofdstad op haar fraaist zal te zien zijn.
Rob Beenders, schepen van toerisme, hoopt uiteraard op mooi weer.
De Villa Vanthilt komt pal in het midden van het Dusartplein. Bij mooi weer ontstaat daat vanzelf ambiance. En het is opnieuw een gelegenheid om Hasselt in de kijker te zetten. (Gva)
Voor de tweede maal in het bestaan van de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Antwerpen werd er een baby achter gelaten.
Het gaat om een jongetje van twee dagen oud.
Uit de eerste medische controle blijkt dat de baby gezond is. De zuigeling zal tot het einde van het weekend bij Moeders voor Moeders blijven om maandag naar het kinderhome Good Engels te worden overgebracht.
Het kindje wordt dan ingeschreven in het geboorteregister en zal een naam krijgen. Een doopsel krijgt het echter niet omdat de geloofsovertuiging van de ouders niet gekend is. Van die ouders ontbreekt momenteel elk spoor.
De Kleine Het is nog maar de tweede keer in het negenjarig bestaan van de vondelingenschuif dat ze in gebruik wordt genomen. De eerste keer gebeurde dat in 2007. Het jongetje dat toen werd aangetroffen werd Thomas Nicolas genoemd.
Net als bij Thomas Nicolas en bij Emma, die in 2004 werd gevonden in een doos in Merksem, wordt OCMW-voorzitster Monica De Coninck automatisch de voogd van het aangetroffen jongetje. Zowel voor Thomas Nicolas als Emma zijn intussen adoptieouders gevonden.
Moeders voor Moeders zal een voornaam zoeken voor het jongetje. De baby heeft alvast wel al een achternaam gekregen. Naar Antwerpse traditie bij vondelingen is dat 'De Kleine' geworden. (Gva)
Suske en Wiske in Bokrijk, en misschien gaan ze ook wel smokkelen, het jaarthema in het openluchtmuseum.
De speurtocht naar verborgen smokkelwaar loopt de hele zomer lang. Info: www.bokrijk.be
De Oude Stad Word net zoals de personages van Figaro een echte detective en ga op speurtocht in Domein Bokrijk.
In Cinema Rex kan je al fragmenten bekijken van de film Suske en Wiske & De Texas Rakkers.
Vanaf 21 juli in de bioscoop!
Op het grote podium gebeuren de ganse dag leuke spelletjes. Doe je mee met de Kiekeboe-quiz?
De Suske en Wiske-band verwelkomt iedereen om 10u30 op het grote podium. Om 16u30 sluiten zij de knotsgekke dag af met een spetterend optreden!
Om 12u30 en 14u30 trekt een heuse stripparade door Bokrijk. Iedereen is van de partij: Suske en Wiske, Lambik, Jerom en Tante Sidonia, De Rode Ridder, Fanny en Marcel Kiekeboe, Klein Suske en Wiske, De Smurfen, ...!
Verbier is een ski-resort in de Zwitserse Alpen, in het kanton Wallis, dat hoort bij de gemeente Bagnes. Het dorp heeft ongeveer 1800 inwoners, en 25000 slaapplaatsen voor toeristen.
Vanuit het dal loopt de weg omhoog langs dertien haarspeldbochten, met een hoogteverschil van 650 meter, waar de Ronde van Frankrijk 2009 langs zal komen.
"Veelzijdige mondaine plaats voor sporters en levensgenieters"
Verbier heeft een sfeervolle, traditionele uitstraling met internationale allure. Naast de wereldkampioenschappen freeride snowboarden vind je er ook de internationale polokampioenschappen.
Het pittige skigebied Les Quatres Vallees trekt fanatieke skiers en snowboarders naar Verbier, maar ook minder ervaren wintersporters komen er prima aan hun trekken.
De vijftiende rit trekt de Tour de France dan toch weer de bergen in. Een dag voor de rustdag gaat de etappe van Pontarlier in Frankrijk naar Verbier in Zwitserland. In de beginfase liggen wat kleinere bergjes, maar het echte vuurwerk moet komen op de slotklim naar Verbier. Wordt het een vluchtersgroep of gaan de klassementsrenners gas geven?
Startplaats Pontarlier was al zes keer keer startplaats en ook al vijf keer aankomstplaats. De laatste keer dat de Tour de plaats in Franche-Comté aandoet was in 2001. Toen ging er een lange vluchtgroep ervandoor vanuit Colmar. In de monstervlucht, die met ruim een half uur voorsprong aan de meet kwam was Nederland goed vertegenwoordigd. Rabobank was vertegenwoordigd met Bram de Groot en Erik Dekker (en de Belg Marc Wauters), Servais Knaven was mee namens Domo-Farm Frites. Erik Dekker won uiteindelijk de rit voor Aitor Gonzalez, Servais Knaven en Marc Wauters.
Verbier is voor het eerst aanwezig in de Ronde van Frankrijk. Het Zwitserse resort ligt boven op een berg en is vooral bekend voor zijn wintersportactiviteiten. In de zomer wordt er veel gemountainbiked, gehiked en ook wordt er veel aan paragliding gedaan.
Parcours Het begin van de route start erg heuvelachtig met gelijk twee heuveltjes van de derde categorie. Binnen de eerste twintig kilometer liggen de Côte du Rafour (3.7 km, 5.1%) en de Col des Etroits (1.5 km, 5%). Ook daarna gaat het nog veel op en neer met nog twee bergjes van derde categorie) na iets meer dan vijftig kilometer: de Côte de la Carrière (6.3km, 4.4%) en de Côte de Prévonloup (4.5km, 4.7%).
Na 135 kilometer ligt dan een langere klim op het parcours. De Col des Mosses is van tweede categorie en 13.8 kilometer lang. Hij is echter niet zo steil met slechts vier procent stijgingspercentage. Dan volgt nog een afdaling naar Aigle en is de finale nog steeds niet echt begonnen. Vanuit Aigle volgt een vlak stuk van bijna dertig kilometer tot Martigny, waar de rit van dinsdag start.
In Martigny gaat de weg langzaamaan omhoog lopen, maar de echte klim naar Verbier start pas op 8.8 kilometer van de streep in Villette-Le-Châble. De beklimming naar het skiresort is niet echt bepaald lang, maar heeft wel een stijgingspercentage van 7.5 procent. De mensen die voor de ritzege gaan moeten ook opletten in de laatste kilometer. In de laatste vijfhonderd meter is er een klein knikje naar beneden is voor de rest vlak.
Favorieten Zullen de favorieten voor de eindzege eindelijk uitpakken nu de Alpen definitief bereikt zijn of wachten ze tot na de rustdag? Deze etappe lijkt in eerste instantie geschikt voor renners met de lange adem, maar dan moeten ze toch nog zeker een aardig stukje bergop kunnen door het steile slotstuk. Euskaltel zal ongetwijfeld actief zijn met bijvoorbeeld Amets Txurrukka en Egoi Martinez. Maar ook de drager van de bolletjestrui, Franco Pellizotti zal nog wat punten willen toevoegen aan zijn totaal.
De andere kanshebbers zijn natuurlijk de kanshebbers. Er zijn er nog een pak die moeten aanvallen om nog een kans te maken op het hoogste ereschavot te staan in Parijs. Andy Schleck, Carlos Sastre en Cadel Evans zijn daarvoor de grootste namen. Alberto Contador is misschien wel de sterkste klimmer, maar gaat hij aanvallen, én mag hij wel aanvallen? Garmin heeft dan ook nog twee renners in vorm. Bradley Wiggins en Christian Vande Velde zijn beiden in vorm, maar zijn niet echter rasaanvallers. En wat gaat zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong doen? (Wielernieuws)