Smelt Fama in de pan en stoof de afval van de garnalen aan goed aan, kruid met peper en zout
Voeg de versneden groenten toe en laat meestoven
Doe er nu de bloem bij, de tomatenpuree, roer goed en laat even meebakken
Giet er het water op, voeg bouillon toe en laat 1 uur koken
Zeef de soep door een fijne zeef
Leg een hoopje mooie garnalen in het midden van het bord, giet er wat Alpro Soya Cuisine rond en doe dan de soep erin
Soepje van garnalen stap voor stap
Voel jij je ook aangesproken door "Start To Cook" en wil je samen met Pacale Platel stap voor stap een "soepje van garnalen" leren bereiden, dan is hier de bereiding nog eens per stap:
Stap 1:
Snijd eerst de groenten. Snijd de wortel in de lengte zodat hij vast op de plank ligt. Snijd er dan blokjes van. Doe hetzelfde met de ajuin. Zorg dat de groenten ongeveer dezelfde grootte hebben zodat ze samen gaar zijn. Stoof alle groenten aan met het afval van de grijze garnalen. Zo geven ze al hun smaak maximaal af en krijg je een smaakvolle pasta. Voeg voor de kleur ook wat tomatenpuree doen.
Stap 2 :
Voeg nu bloem toe. We "singeren" : dat betekent de bloem toevoegen opdat de soep straks goed kan binden. Zonder de bloem krijg je nooit een mooi gebonden soep.
Stap 3 :
Voeg nu de bouillon toe, alsook het water. Op die manier is er voldoende vocht in de soep dat goed zal inkoken. Als je niet genoeg vocht toevoegt, dan zal het alles te snel inkoken en krijg je een te dikke pap.
Stap 4 :
Passeer de soep door een zeef. Duw de groenten en de grijze garnalen goed aan. Zo komt de smaak helemaal in je soep. Alle aromas en smaak blijven immers toch in je soep.
Stap 5 :
Leg de grijze garnalen in je bord. Grijze garnalen mogen pas op het einde aan de soep toegevoegd worden want als je ze zou meekoken dan worden ze rubberachtig.
"Nieuws voor de welwillende lezer" Ik blijf bezig met wat zich aandient of in me opkomt. Alles wordt op mijn blogjes gepubliceerd. tblogkrantje & betoverend veelzijdig
Je zou eens wat minder aan jezelf moeten twijfelen. Je kent je eigen kwaliteiten, wees daarom dus overtuigd van de dingen die je doet. Doe ze omdat je er van geniet, niet om anderen iets te bewijzen. Het is een goede dag om afspraken te maken.
Met de paasdagen gaat een eitje er altijd wel in. Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk?
Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 90 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.
Bron van eiwitten Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
Versheid Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.
Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
Cholesterolgehalte Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.
Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.
Salmonella Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.
Sommige soorten salmonella kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Bij een voedselinfectie krijg je bacteriën binnen. Deze gaan zich dan vermenigvuldigen in je darmen en daar word je ziek van.
Doordat het vermenigvuldigen even duurt, kan het tot wel 3 dagen duren voordat je ziek wordt. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de infectie af te komen.
Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselinfectie!
Vogelgriep Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels die besmet zijn. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.
Pasen Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.
Tips Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken en leg ze in de koelkast.
Voordat je gekoelde eieren eet, kun je ze het beste eerst op kamertemperatuur laten komen.
Als er een bloedstipje te zien is in het ei, is er nog geen sprake van bevruchting. Het is wat bloed dat door het scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip, in het ei is terechtgekomen. Met een natgemaakte lepel haal je het stukje er zo uit.
Leg eieren niet naast sterk geurende levensmiddelen. Door de poreuze schaal neemt een ei heel snel de geur van deze producten over.
Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.
Niet alleen minnaressen worden massaal gedumpt door de crisis, ook de secretaresses kunnen fluiten naar attenties op hun dag. Althans, dat verwacht 31 procent van alle secretaressen. Ze vrezen door de recessie geen geschenken meer te ontvangen op secretaressedag. Dat blijkt uit een online onderzoek van Unique Uitzendburo onder 561 werknemers. Waardering Michel de Lassacquère, algemeen directeur van Unique, vindt dit niet vreemd. Door het actuele klimaat verwachten heel wat mensen extra bezuinigingen. "Hierop besparen is jammer", vindt Lassacquère. "Wanneer het echt zwaar weer is binnen een organisatie, is aandacht besteden aan deze dag door middel van een kleine attentie of een bos bloemen ook voldoende. Mijn tip aan managers: een blijk van waardering is beter dan het overslaan of vergeten van deze dag." Vergeten Bij een groot aantal van de ondervraagden doet de baas niet mee aan deze dag. Slechts 26 procent is ervan overtuigd dat de overste het nooit vergeet, 14 procent vreest van wel. Wie het niet zou weten: secretaressedag gaat door op donderdag 16 april. (lvl)
Een boterham met spek is het meest efficiënte middel om een kater te verdrijven,
dat ontdekten Britse onderzoekers. Het stimuleert namelijk je metabolisme en de aanmaak van aminozuren, waardoor je sneller een fris hoofd krijgt.
Metabolisme De onderzoekers zeggen dat eten helpt bij een kater omdat het je metabolisme versnelt, waardoor je lichaam sneller de giftige stoffen van de alcohol afvoert. Onderzoekster Elin Roberts: "Mensen proberen een kater met eten te verdrijven omdat ze denken het de schadelijke stoffen opslorpt. Maar eigenlijk stimuleert het je metabolisme waardoor je sneller 'geneest'."
Spek Een boterham met spek is in het bijzonder goed omdat brood veel koolhydraten bevat en spek veel proteïnes, wat wordt omgezet in aminozuren. Je lichaam heeft deze nodig, dus voel je je goed wanneer je deze stofefn eet. . Als je veel alcohol drinkt, raakt je zenuwstelsel vermoeid, maar spek geeft je zenuwstelsel een boost. Hier krijg je een frisser hoofd van." Onderzoekers ontdekten dat er een complexe chemische interactie bij het bakken van spek plaatsvindt door de combinatie van geur en smaak, wat dit gerecht onweerstaanbaar maakt. Dit antikatermiddel werkt dus het best als je de boterham zelfs bereidt.
Partij Geert Lambert pleit voor leerplicht vanaf 3 jaar
In haar onderwijsprogramma voor de verkiezingen van 7 juni pleit de Sociaal-Liberale Partij (SLP) voor een leerplicht vanaf 3 jaar in plaats van 6 jaar. "Kinderen uit kansarme gezinnen lopen al van bij het begin van hun schoolloopbaan een onoverbrugbare achterstand op", stelt Mohamed Ridouani, schepen van onderwijs in Leuven én ondervoorzitter van SLP. "Het opvolgen van het schooltraject van kinderen is essentieel. Om dat te kunnen, is een vroege start van de schoolcarrière noodzakelijk."
Vier carrièresprongen Om het beroep van leerkracht te dynamiseren, wil SLP ook komaf maken met de vlakke loopbaan in het onderwijs. In de plaats zou er een systeem komen met vijf mogelijke statuten en vier mogelijke carrièresprongen: junior leraar, leraar, senior leraar, leraar-expert en leraar-directeur. Dit systeem moet geleidelijk het systeem van de vaste benoeming vervangen zonder fundamenteel te raken aan de rechtszekerheid van de leerkracht.
"15.000 extra onderzoekers nodig" Het onderwijs moet voor SLP nog beter worden afgesteld op de arbeidsmarkt. Het onderzoek in universiteiten en hogescholen moet een flinke push krijgen. "SLP wil een daadwerkelijke investering van 3 procent van het bbp in kennisontwikkeling. Om deze norm te halen, zijn er in Vlaanderen ongeveer 15.000 extra onderzoekers nodig. De universiteiten en hogescholen moeten daarvoor een budgetverhoging krijgen van 30 miljoen euro per jaar, en dat gedurende 15 jaar", zegt SLP-voorzitter Lambert. (belga/svm)
Herinneringen aan eten uit je jeugd hebben een grote invloed op je voedingsgewoonten als volwassene. Dat blijkt uit een recente Britse enquête. Zo is 54 procent van de mensen bang om iets onbekend te eten.
Emoties Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête gaf toe nooit nog voeding proberen te eten waaraan ze een slechte herinnering uit hun jeugd aan over hadden gehouden. Smaakexpert professor Tim Jacob zegt dat smaak een mengeling is van twee zintuigen: smaak en geur. Veel mensen zijn hier heel conservatief in."Tijdens onze jeugd krijgen we vaak zoete en zachte smaken te eten.
Eens we beseffen welke voeding we nodig hebben om te overleven, hebben weinig mensen de neiging hun eetgewoonten nog te veranderen. Daarom willen ze geen dingen met een scherpe smaak proberen. We nemen blijkbaar niet graag een risico wat eten betreft. Onze emoties staan heel nauw in verband met onze smaakvoorkeuren."
Nieuwe dingen Verder bleek uit het onderzoek dat 54 procent van de mensen bang is om nieuwe dingen te proberen, 24 procent zegt dat ze van bepaalde dingen zeker zijn dat het niet lusten, maar waarvan ze nog nooit geproefd hebben. (ep)
De weekkrant KERK & leven ziet er voortaan helemaal anders uit.
Naast een grondige facelift qua lay-out zal ook de inhoud ingrijpend veranderen. De focus komt meer op nieuws te liggen in plaats van op beschouwende stukken. Het geheel moet jonger en flitsender ogen, maar mag zijn christelijke boodschap niet verliezen. Gisteren is het nieuwe concept van het kerkblad voorgesteld. Lezersbereik van bijna miljoen mensen De eerste KERK & leven "nieuwe stijl" zal deze week verdeeld worden in twee parochies per bisdom. De rest volgt later, zodat de redactie de tijd krijgt om zich beter in te werken.
KERK & leven is, met een oplage van 375.000 abonnees en een lezersbereik van bijna een miljoen mensen, een van de meest succesvolle media in Vlaanderen. Toch werd het volgens de kerkgemeenschap tijd om te vernieuwen. Er werd een grootschalige enquête afgenomen bij 1.650 mensen die wetenschappelijk begeleid werd door professor Jos Huypens van de Universiteit Antwerpen. Uit de resultaten van de bevraging bleek dat de informatieve functie van de krant onderschat wordt. "Weinig religieus nieuws in traditionele media" "In de traditionele media is weinig tot geen religieus nieuws te vinden", zegt Toon Osaer van KERK & leven. "Daarbij komt nog dat voor vele lezers ons blad naast tv en radio de enige informatiebron is", voegt hij eraan toe. Daarom besliste de redactie meer korte nieuwsberichten te gaan maken.
Een andere inhoudelijke nieuwigheid is een reeks over geloofsvragen, omdat die volgens de onderzoeksresultaten te vaak onbeantwoord blijven.
Qua vorm werd gekozen voor duidelijke koppen, quotes en tussentitels, zodat lezers met weinig tijd met een snelle blik op de bladzijden weten wat erin staat. Het logo van KERK & leven is voortaan fel blauw, om het merk meer te benadrukken.
De kersverse bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, hielp de eerste exemplaren van de nieuwe kranten inladen in de postwagens. De eerste exemplaren gingen naar sympathisanten uit Malle, die in Antwerpen als eerste de nieuwe KERK & leven mogen evalueren. (belga/mvdb)
Rustige landelijke weggetjes en zover je kijken kan velden, weiden, waterlopen en bossen afgewisseld met stille oorlogsgetuigen en charmante dorpjes, ... Voel je de rust al over je komen ? Maak je dromen waar en trek met de fiets naar de Westhoek en kom er volledig tot rust tussen de West-Vlaamse heuvels, in de IJzervallei of langs de mooie polderstreek.
Met de zomer in aantocht voelen we het weer kriebelen om de fiets van stal te halen. Want wat is er nu leuker dan na een deugddoend fietstochtje temidden de velden te genieten van een heerlijk streekbiertje? En laat nu net dat eindeloze weggetjes. veel groen en nog meer leuke cafeetjes - de troeven zijn van de Westhoek. Enkele dagen aan 'de Schreve' staan garant voor een positieve energieboost.
De Westhoek is een waar paradijs voor fietsers dankzij zijn gevarieerd landschap. Met de verschillende fietsknooppunten kun je zelf je route uitstippelen - langs landelijke wegen of langs de Ijzer of je kan kiezen voor een thematische fetsroute. Voor de liefhebbers met gespierde kuiten vormen de West-Vlaamse Bergen een heuse uitdaging. Onderweg vallen er verschillende fascinerende stadjes en dorpjes te ontdekken, die elk hun eigen verhaal hebben.
Wist je bijvoorbeeld dat de Romeinse keizer Julius ! Caesar himself zijn paard nog heeft vastgebonden aan de taxusboom in Lo? Je ontdekt het allemaal in de groene streek met onze kust en Frankrijk als buren.
Honger of dorst onderweg? Stop dan zeker bij een van de vele charmante cafeetjes om er een streekbiertje of ander lokaal lekkers te proeven. Want de Westhoek heeft voor elk wat wils. Wip ook even over de grens en geniet in Frans-Vlaanderen van een heerlijke picon. Je voelt je in de Westhoek meteen thuis én met vakantie. Mijn eerste zelf uitgestippelde route voor 2009 gaat over Lo met als halte in de Lisdodde gelegen tussen de Ijzer en Lovaart aan het eindpunt van het fietspad.
"Nieuws voor de welwillende lezer" Ik blijf bezig met wat zich aandient of in me opkomt. Alles wordt op mijn blogjes gepubliceerd. tblogkrantje & betoverend veelzijdig
Luiers maken 9% uit van huishoudelijk afval, goed voor 15 kg per persoon per jaar.
Zowel de kostprijs als de milieu-impact van selectieve huis-aan-huisophaling van luiers voor recyclage komt negatief uit. Dat blijkt uit een studie die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) liet uitvoeren.
Recyclage "Huis-aan-huisinzameling komt 6 tot 25% duurder uit dan de klassieke methode, en de milieuvoordelen zijn voor alle verwerkingsmethoden nihil", zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM. Hetzelfde geldt voor de inzameling samen met het GFT-afval. De inzameling van luiers op het containerpark zorgt voor een meerkost van ongeveer 6%, maar hierbij is wel milieuwinst mogelijk als de luiers via materiaalrecyclage worden verwerkt. Het probleem is dat daar momenteel geen geschikte verwerkingsinfrastructuur voor bestaat.
"Ons advies aan de gemeenten is dan ook om even te wachten met de selectieve inzameling van luiers tot die infrastructuur er wel is. Gemeenten die al aan huis-aan-huisophaling of GFT-ophaling doen, raden we aan dit op termijn stop te zetten. Zij die luiers nu al inzamelen in containerparken, kunnen dat verder blijven doen", aldus Verheyen. Universitair onderzoek OVAM liet een team van de Gentse universiteit, onder leiding van professor Xavier Gellynck van de vakgroep Landbouweconomie, de economische en ecologische voor- en nadelen onderzoeken van verschillende inzamel- en verwerkingstechnieken. De selectieve inzameling via aparte huis-aan-huisophaling, met het GFT-afval, of in de containerparken werd vergeleken met de klassieke ophaling waarbij luiers bij het restafval zitten.
Het onderzoek nam ook de verschillende verwerkingsmethoden onder de loep. Luiers kunnen samen met het GFT-afval worden vergist, gedroogd en verbrand met het restafval of de kunststof kan worden gerecupereerd en de organische delen vergist.
Luiers maken ongeveer 9 procent uit van ons huishoudelijk afval, goed voor 15 kg per persoon op jaarbasis. (belga/bf)
Het is niet de bedoeling om bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni studenten en koppels op te roepen als bijzitters in de stembureaus. Dat staat in een omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) aan de burgemeesters en de voorzitters van de kantonhoofdbureaus, zo schrijft Het Laatse Nieuws.
Reden
Geen studenten, omdat de verkiezingen in volle examenperiode vallen. En geen koppels "omdat zij dan hun kinderen elders moeten onderbrengen, en dat ontwricht het gezinsleven", aldus De Padt.
"Bij de bevolking leeft het gevoel dat het altijd weer dezelfden zijn die aangeduid worden als voorzitters en bijzitters. Dat willen we vermijden, onder meer door vaker gebruik te maken van vrijwilligers, mensen die echt gemotiveerd zijn. We zullen ook lijsten aanleggen van mensen die al minstens twee keer zijn opgeroepen en we raden aan om hen niét meer op te roepen."
Volmachten Voorts vereenvoudigt De Padt ook de volmachtprocedure. "Wie op 7 juni in het buitenland is, hoeft dat niet meer vooraf te bewijzen. Een verklaring op woord van eer kan volstaan." (belga/sam)
De moestuin is the place to be... De nieuwste rage: zelf groenten en kruiden kweken. Wie hip en trendy wil zijn, legt maar beter een eigen groentetuin aan. Jonge mensen herontdekk en het plezier van urenlang schoffelen en pakken enthousiast uit met zelf gekweekte tomaatjes en worteltjes. De moestuin is the place to be !
Of het nu een uitloper is van de hang naar alles wat met retro te maken heeft of gewoon een gevolg van de crisis, laten we in het midden. Feit is dat er opnieuw heel veel bedrijvigheid in de moestuin te bespeuren valt Het eten 'van eigen kweek' smaakt zoveel lekkerder én je spaart er een hoop euro's mee uit. Volgens Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) levert een tuintje van 40 m2 al vlug een schat aan heerlijke groenten, fruit en kruiden op, goed voor zo'n 920 euro per jaar !
Aan de slag! Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt OOk voor de aanleg van een moestuin.Kies een stukje tuin dat het meeste zon krijgt Ploeg of spit de grond om en verwijder zorgvuldig alle stenen, onkruid en grasresten. OOk het bemesten van de grond met een aangepast product mag niet vergeten worden. Dit bemesten moet ieder jaar gebeuren : zo heb je telkens een volle oogst prachtige groenten. Best kun je OOk om de vier of vijf jaar andere gewassen telen. Kwestie van de grond niet al te veel uit te putten.
Lekker gekruid. In een volwaardige moestuin hoort ook een plaatsje voor de kruiden. Niets zo heerlijk om tijdens het koken even de tuin in te duiken en een handvol kruiden te plukken om de maaltijd extra pit te geven. Munt, thijm, dragon, peterselie, bieslook of rozemarijn... Ze verdienen allemaal een plaatsje in de moestuin.
Bierproeven op het Bierfestijn met de Aarschotse Bierwegers
Jaarlijks houden de Aarschotse Bierwegers een proefweekend tijdens de zaterdag en de zondag van het Paasweekend. Dit jaar op 11 en 12 april 2009. U kan proeven van een bier dat u anders misschien nooit ontdekt zou hebben. Thema van dit jaar zijn Paas-en Lentebieren, ook enkele nieuwe streekbieren komen aan bod. Inkom is gratis, u selecteert het bier naar keuze zelf. Kom proeven en geniet.
Leve de lente! Vier pasen 2009 met een creatieve ontbijttafel. Maak dit keer zelf het paasbrood.
Nodig: 250 gr. volkorentarwemeel , 100 gr. rijstemeel , 2 dl. melk, magere , 2 stuks eiwitten , 150 gr. appel, 150 gr. abrikoos, 4 el. kwark, magere, 2 el. dadelstroop, suikerloze, 2 el. citroenrasp, 2 tl. kardemomzaden, gemalen, 1.5 el. sinaasappelrasp, 1 tl. kaneelpoeder, 0.5 tl. gemberpoeder, 2 tl. zout, 25 gr. gist, gedroogde
Bereiding: Lekker op paasmorgen bij het ontbijt. In plaats van het volkorentarwemeel kunt u ook zogenaamd. 'gebuild' tarwemeel nemen: dit is gezeefd meel (voornamelijk de zemel is eruit gezeefd) met een uitmalingsgraad van minimaal 85%, waarmee u een rijk paasbrood verkrijgt. Dit deeg hoeft dan minder lang te rijzen maar moet even lang bakken. Benodigde materialen: een broodblik
Droog de appeltjes en abrikozen en snijd ze in stukjes. Doe in een grote kom het meel, de eiwitten, zout en kwark.
Los het gist op in de lauwe magere melk en vermeng dit met de rest in de kom. Laat het deeg 1 uur onder een vochtige doek rijzen.
Kneed nu het deeg tot een mooi en stevig deeg (8 tot 10 minuten). Voeg de gewelde, gedroogde en in stukjes gesneden appels en abrikozen, de geraspte citroenschil, en sinaasappelschil, de kruiden en de dadelstroop toe en kneed het deeg totdat de toegevoegde ingredienten opgenomen zijn.
Doe het deeg in een ingevet broodblik en laat het onder een vochtige doek nog zeker 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 150°
Bak het paasbrood in circa 1 uur op een rooster gaar en licht bruin.
Sommige fruitsappen en sportdrankjes hebben zo'n hoge zuurtegraad dat ze je gebit gevaarlijk zwakker maken al na slechts enkele slokken. Daardoor verhogen ze het risico op tandproblemen aanzienlijk, dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Oppervlakte zwakker Regelmatig een slok fruitsap of sportdrank nemen is genoeg om het oppervlak van de tanden aanzienlijk zwakker te maken. Sportdranken worden steeds populairder. Maar nu blijkt dat deze producten meer citroen- en ascorbische zuren dan cola bevatten die de smaak versterken en de houdbaarheid verlengen. Deze zuren tasten het glazuur van de tand aan en maken zo je gebit zwakker. Als dit niet behandeld wordt, kan dit ernstige schade aanrichten.
Tandenpoetsen Professor Mark Wolff: "Dit is de eerste studie die aantoont dat citroenzuur in sportdranken tandproblemen veroorzaakt." Hij onderzocht de effecten van een sportdrank op koeientanden, die erg lijken op het menselijke gebit. Je tanden meteen poetsen na het drinken van een sportdrank kan het probleem verergeren aangezien zachter glazuur veel kwetsbaarder is voor de chemische stoffen in tandpasta. Eerder bleek al dat frisdranken het risico bij 14-jarigen op tanderosie kan verbdubbelen.
Snel slikken Woordvoerder van sportdrank Lucozade: "Ons product is bedoeld om mensen te rehydrateren na het sporten, om tandproblemen te vermijden raden we aan het zo snel mogelijk door te slikken." (ep)