De moestuin is the place to be... De nieuwste rage: zelf groenten en kruiden kweken. Wie hip en trendy wil zijn, legt maar beter een eigen groentetuin aan. Jonge mensen herontdekk en het plezier van urenlang schoffelen en pakken enthousiast uit met zelf gekweekte tomaatjes en worteltjes. De moestuin is the place to be !
Of het nu een uitloper is van de hang naar alles wat met retro te maken heeft of gewoon een gevolg van de crisis, laten we in het midden. Feit is dat er opnieuw heel veel bedrijvigheid in de moestuin te bespeuren valt Het eten 'van eigen kweek' smaakt zoveel lekkerder én je spaart er een hoop euro's mee uit. Volgens Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) levert een tuintje van 40 m2 al vlug een schat aan heerlijke groenten, fruit en kruiden op, goed voor zo'n 920 euro per jaar !
Aan de slag! Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt OOk voor de aanleg van een moestuin.Kies een stukje tuin dat het meeste zon krijgt Ploeg of spit de grond om en verwijder zorgvuldig alle stenen, onkruid en grasresten. OOk het bemesten van de grond met een aangepast product mag niet vergeten worden. Dit bemesten moet ieder jaar gebeuren : zo heb je telkens een volle oogst prachtige groenten. Best kun je OOk om de vier of vijf jaar andere gewassen telen. Kwestie van de grond niet al te veel uit te putten.
Lekker gekruid. In een volwaardige moestuin hoort ook een plaatsje voor de kruiden. Niets zo heerlijk om tijdens het koken even de tuin in te duiken en een handvol kruiden te plukken om de maaltijd extra pit te geven. Munt, thijm, dragon, peterselie, bieslook of rozemarijn... Ze verdienen allemaal een plaatsje in de moestuin.
|