ca. 125 g droog broodkruim (liever geen paneermeel)
(zonnebloem)olie voor het
frituren;
2 limoentjes of kleine
citroenen, in partjes.
Bereidingswijze
Kijk
uw vishandelaar vandaag vriendelijk aan en vraag hem om filets van de staart
van de kabeljauw. Wanneer u hem zegt dat u de vis in vingerbrede
repen dient te snijden dan doet hij dat ook nog graag voor u.
Spoel de filets onder stromend koud
water. Maak de vis droog en snijd ze in
vingerbrede repen. Bestrooi de repen
met wat zout en peper. Haal de repen
een voor een door losgeroerde eieren.
Druk ze vervolgens stevig in het broodkruim.
Schud overtollig kruim eraf. Laat de filets
hierna 30 minuten (langer mag ook) liggen. Keer ze na een kwartiertje eenmaal
om. Verhit de olie tot circa 180°C. Laat de repen er bij
gedeelten goudbruin in bakken. Laat de vis na het bakken even op een stuk
keukenpapier uitlekken. Presenteer
de vis op een schaal en schik limoen-of citroenpartjes erbij.
TIP: geef een
salade van geblancheerde bleekselderij en gekookte aardappelen bij. Maak de salade
aan met mayonaise. Presenteer de salade op (krop)slabladeren.