Ingrediënten:
- 2 uien
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 2 eetl. olie
- 400 g gehakt, half-om-half
- 4 eetl. tomatenketchup
- 2 eetl. sojasaus
- 1 eetl. milde currypasta
- 250 g gemengde roerbakgroenten (met paprika, maïs en doperwtjes)
- 2 dl geconcentreerde vleesbouillon gemaakt van 1 tablet
- zout en versgemalen peper
- aardappelpuree voor 4 personen, zelfgemaakt of uit een pak
- 100 g grof geraspte jongbelegen Goudse kaas

Voorbereiding: Snipper de uien en de knoflook. Fruit ze glazig in de olie. Laat het gehakt meebakken tot het los is en begint te kleuren. Voeg de tomatenketchup, de sojasaus en de currypasta toe enlaat kort meebakken. Voeg de groenten toe, roerbak kort en giet er de bouillon bij. Laat met het deksel op de pan circa 5 minuten stoven tot de groenten beetgaar zijn. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Maak intussen de puree.
Bereiding: Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en dek af met een laag aardappelpuree. Trek er met een vork een mooi patroontje in en bestrooi met de geraspte kaas. Deze ovenschotel kan op twee manieren worden afgewerkt. Als het gehaktmengsel en de puree nog warm zijn, wordt de ovengrill voorverwarmd, de schotel bestrooid met de geraspte kaas en niet te dicht onder de grill gezet tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren. Als de schotel tevoren is gemaakt en de inhoud is afgekoeld, wordt de oven voorverwarmd op 200°C en wordt de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven geschoven. Eet er een salade met komkommer en tomaat bij.
Wijnadvies: Een eenvoudige witte- of roséwijn (9-11°C). Ook rood kan, kies dan voor een Bardolino of Valpolicella (15-17°C).
Gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Keukensoort: Belgisch
Bereidingstijd: 30 min. De oventijd niet meegerekend
|