ingrediënten: Voor ca. 12 stuks:
- 1 kg aardappelen;
- zout
- 2 eieren, losgeroerd met 4 eetlepels melk;
- 60 g boter
- 100 g fijngeraspte oude (Goudse) kaas;
- versgemalen witte peper;
- 4 eetl. fijngehakte peterselie;
- ca. 4 eetl, bloem, gezeefd;
- 2 eieren, losgeroerd met 2 eetlepels water
- ca. 100 g droog kruim van witbrood of paneermeel;
- (zonnebloem)olie voor het frituren.
bereidingswijze: Kook de aardappelen in ruim water waaraan wat zout is
toegevoegd gaar. Laat ze na het afgieten even droog stomen. Maak er samen met
eieren en melk, boter; geraspte kaas, wat peper en de peterselie snel een
smakelijke puree van. Schep de puree op een groot koud bord. Strijk het
oppervlak glad af. Laat alles koud worden. Verpak alles in folie en laat het in
de koelkast verder opstijven. Trek daarvoor ten minste 3 uur uit.
Vorm van de puree 12 kleine kroketten. Rol ze door bloem. Haal ze door de
losgeroerde eieren en wentel ze vervolgens door broodkruim of paneermeel. Haal
ze een kwartiertje later nogmaals door de eieren en wentel ze opnieuw door
broodkruim of paneermeel. Laat de kroketten na het paneren een half uurtje
rusten op een koele plek. Keer ze na een kwartiertje om. Bak de kroketten, niet
meer dan vier tegelijk, in hete olie in circa 5 minuten goudbruin en knapperig.
Laat de kroketten daarna even op een stuk keukenpapier uitlekken.
|