ingrediënten:
200 g taugé; 2 eetl. (arachide)olie; 300 g mager rundergehakt, grofgemalen; 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt; 11/2 theel. sambal oelek, 1 dl vleesfond, uit potje; 2 eetl. ketjap manis; zout; versgemalen peper; 3 bosuitjes, gesnipperd en/of 1 eetl. fijngehakte verse koriander 3 eetl. seroendeng, uit potje; 1 ei hardgekookt, in plakjes.
bereidingswijze:
Spoel de taugé enkele malen in ruim koud water en laat ze in een vergiet uitlekken. Schenk er heel langzaam tenminste 2 liter kokend water over en laat de taugé daarna opnieuw uitlekken. Verhit de olie in een wok en voeg het gehakt in gedeelten toe. Laat alles, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron zo lang, onder voortdurend roeren en omscheppen, bakken, tot het vlees de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in kruimels uiteen is gevallen. Schep knoflook en sambal oelek erdoor en voeg na 1 minuut vleesfond, 1 1/2 dl water en ketjap toe. Breng alles aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat alles 7-8 minuten heel zachtjes sudderen. Spreid de taugé uit over de bodem van een voorverwarmde schaal. Schep het gerecht erop en strooi achtereenvolgens bosuitjes en/of koriander en seroendeng erover. Schik daarna plakjes ei erop. TIP: geef (pandan)rijst erbij.
|