ingrediënten:
4 lamslapjes, bij voorkeur gesneden van de achterbout, samen ca. 400 g; zout, versgemalen witte peper, 30 g boter; 2 eetl. (zonnebloem)olie; 1 ui, gesnipperd; 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt; 2 eetl. fijngehakte verse gemberwortel, 1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes (draadjes); helft van tablet voor kippenbouillon; 2 eetl Chinese (lichte) sojasaus; 2 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry (fino), 2 theel. limoen- of citroensap;
bereidingswijze: Maak het vlees droog met keukenpapier. Wrijf de lapjes in met wat zout en peper. Verhit boter en olie en bak de lapjes snel aan weerszijden lichtbruin. Neem het vlees even uit de pan en houd het warm. Fruit in de resterende boter en olie de ui zo lang tot hij zacht is en glazig ziet. Voeg knoflook, gemberwortel en Spaanse peper toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 2 minuten zachtjes bakken. Voeg 3 deciliter water en het bouillontablet toe. Breng alles, onder voortdurend roeren, tot aan het kookpunt. Voeg sojasaus, rijstwijn of sherry, limoen- of citroensap en honing toe. Wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen. Leg het vlees in de saus. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles 30 minuten stoven. Keer de lapjes na circa 15 minuten om. Neem na het stoven de lapjes uit de pan. Leg ze op voorverwarmde borden. Roer allesbinder door de kokende saus. Voeg naar smaak zout toe. Schep de saus over de lapjes en strooi bosuitjes erover.
TIP: geef (basmati)rijst apart erbij.
|