ingrediënten:
4 Hollandse biefstukken, elk ca. 100 g; zout; versgemalen peper, 1/2 theel. gedroogde tijm; 60 g boter, 1 dl vleesfond, uit potje; 3/4 dl slagroom; 2 eetl. Zaanse mosterd; evt. 1 eetl. fijngehakte peterselie.
bereidingswijze: Bij een Hollandse biefstuk past een romige saus waarin mosterd is verwerkt heel goed. Eigenlijk is het een zondags gerecht voor een gewone doordeweekse dag. Maak het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het vlees in met het mengsel van zout, peper en tussen de vingers fijngewreven tijm. Verhit de boter en wacht tot het schuim is weggetrokken. Bak de biefstukken er, boven een hoog afgestelde warmtebron, in 4-5 minuten aan weerszijden bruin. Neem de biefstukken uit de pan en houd ze warm. Verwijder de bakboter uit de pan. Blus de pan met een scheutje water en roer de aanzetsels van de bodem van de pan goed los. Roer vleesfond erdoor. Schenk alles door een zeefje in een pannetje waarin de slagroom al aan de kook is gebracht. Laat alles enkele minuten zachtjes koken tot een licht gebonden saus is verkregen. Klop vlak voor het opdienen de mosterd en eventueel peterselie erdoor. Leg de biefstukken op voorverwarmde borden. Schenk de saus naast de biefstukken.
TIP: geef gekookte snijboontjes en gekookte kleine aardappeltjes erbij.
|