Den 'Alexander' werd voor het eerst gebrouwen in 1986 ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Alexander Rodenbach, een der eerste oprichters van de Roeselaarse brouwerij.
Dit prachte degustatie, abieritief of zetelbier is een blend van 1/3 jonge Rodenbach grand-Cru met 2/3 gerijpte Rodenbach die 2 jaar heeft gelegen op eikenhouten vaten en doordrenkt met een maceratie van zure Noorderkrieken waardoor een mooi evenwicht ontstaat van zuur, zoet en frisheid en er een perfect abieritief van maakt.
Proefkotje: Roodbruin van kleur met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een zoetig aanvoelend mout- en gistaroma waarbij het verblijf in de houten foeders zijn sporen nalaat met tevens een scherpe, wijnachtige fruitigheid met amandel toetsen door het meeweken van de kersenpitten.
In het mondgevoel is het zoet-zure zeer evenwichtig aanwezig en de opmerkelijk houtsmaak, veroorzaakt door de tannine van de foeders en het proces van de kersenpitten die voor de frisse amandelsmaak zorgen.<een zacht kruidig en zuur (rabarber) gevoel brengt je naar een scherpe, licht zurige en aangename afdronk waarin de inbreng van de noorderkrieken zeer belangrijk zijn. Volgens mijn persoonlijke mening is dit het beste wat Rodenbach ooit heeft vervaardigd. 'You love it or you hate it' is hier goed op zijn plaats.
Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133-141 Roeselare - 051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.be
|