Plots een andere inkijk tijdens tasting van PBC 't Plakkertje Roeselare. Stijn Couvreur haalde plotseling enkele oude gloriën van de Roeselaarse brouwerij uit zijn bierkelder, kwestie van vergelijking en vraag naar de smaakevolutie met hedendaagse afleveringen. Ondanks de zeer goede bewaarplaats waren er toch enkele eigenaardige smaakverschillen. Beiden hadden nog steeds een beetje die sprankelende carbonatatie. In het aroma hebben ze alle twee ook nog het befaamde 'nat paardendeken'. De smaakevolutie verliep echter totaal verschillend. Beiden hadden dan wel een waterachtig gevoel verkregen (een beetje verdwijning van de alcoholwarmte en de wijnsmaak) maar hielden er een mild geroosterde moutbitterheid en een zachte metallisatie aan over. Bij deze van 1989 kwam er een zachte portosmaak voorbij terwijl bij deze van 1991 meer naar de sherry neigde. Het was een unieke ervaring om gezamenlijk en onder kenners de eventuele smaakverandering bij die oldies te ervaren.
Mededeling: Rodenbach dankt zijn zacht-zure smaak aan de gemengde gisting en de rijping op eikenhouten foeders, destijds ingeschakeld om om het bier een langere tijd te verzuren en te bewaren Het zure bier werd dan later toegevoegd aan een jonger exemplaar waar een enorme smaakboost te weeg bracht en vooral het Vlaams oud (rood)bruin op de kaart plaatste.
Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133/135, Roeselare - 051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.com
|