Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    12-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CouCou Kriek Royal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de marketing van 'Let it Beer' en uitvinder Joeri Cools zou dit het eerste glutenvrij kriekbier zijn. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen Er werd natuurlijk opnieuw aandacht gegeven aan de economie waarmee enkel met plaatselijke producten werd gewerkt. Ook dit bier (met geheim recept)  werd, met  als basis hun CouCou Pilsener, als puur natuur en ongezoet genoemd. De verrassende smaak werd gedeeltelijk bekomen door het invoegen kriekenconcentraat, wat rode bessensap en een schepje passievrucht.

    PROEFKOTJE: Zacht roze van kleur met witte schuimkraag en een stevige carbonatie. In het aroma heerst vooral de aanwezigheid van de rode fruitmassa. Een mild, zeer licht fruitig, mondgevoel met de aangename moutbitterheid van de CouCou pilsener en waar het fruitige van kriek en bes niet veel te bespeuren valt. Een zeer aangenaam, drinkbaar geheel volgt je me naar een licht bittere afdronk waar de gebruikte passievrucht zich nogmaals laat kennen. Zeer frisse en lekkere dorstlesser al vind ik persoonlijk dat de naam meer op fruitig pilsener mocht lijken.

    Brouwfirma Let it Beer, Hoge Heirweg 24A Gent - info@letitbeer.be - joeri: 0485 65 26 53 - Geert: 0175 2 68 44 - joeri of geer |letitbeer.be

    Reageer (0)

    05-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CouCou pilsener
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegestuurd (via Bierhalle Deconinck Vichte) door uitvinder, taxichauffeur Joeri Cools die na het verhaal van de liefdebieren (Libidus) samen met zijn vriend garagehouder Geert De Paepe vanuit hun werkplaats in St Denys Westrem opdracht gaven aan Brouwerij Eutropius Menen een lekker en fris glutenvrij bier zonder veel alcohol uit te brengen. Het recepturen van een smaakvol bier van amper 2,8% was niet evident maar na ongeveer een jaar proefbrouwen (in samenwerking met Gentse professor) zijn ze er toch in geslaagd een zeer behoorlijk fris brouwsel uit te brengen. De inbreng van vlierbes, walnoot en vooral honing van de plaatselijke imkers St Ambrosius en dan ook nog gluten vrijmaken werd door de bierwereld goed onthaald en zeer lekker bevonden.  De bieren werden ontgluut met behulp van enzemen (10pp glute/liter). Bedoeling is de capaciteit tot een 100.000 tal flessen op te drijven en later te starten met eigen brouwerij

    PROEFKOTJE: Helder geel van van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.. Bloemig en fruitig moutaroma waarbij de gebruikte kruiden al een plaatsje bemachtigen. Licht mondgevoel dat met een zoet en fruitige moutbitterheid zeer drinkbaar zich laat mee glijden tot kruidgevoelige, zacht bittere maar zeer frisse afdronk.

    Let it Beer, Hoge heerweg 24A Gent - Joeri: 0485 65 16 59 - Geert: 0475 32 68 44  - joeri (en/of) geert @letitbeer.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AntiBirus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar aandeel in BierBrief 553 wilden Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) en ikzelf de negatieve commentaren (betreffende geur en gist) van dit bier even ter controle nemen en afzonderlijk onze mening hop te schrijven. Dat smaken verschillen en dat het de bedoeling was een (net als het virus) iets bitters te maken is voor mijn part zeer geslaagd. Ridder brouwmeester Jef Pirens vond de opgedrongen 'blufinjekot' een uitstekende gelegenheid een speciaal voor deze gelegenheid een lockdownbier te maken en de verarmde wereld toch een beetje hoop te geven in deze bittere tijden. Jef had nog een mooie voorraad uitstekende en geschikte ingrediënten liggen waarmee zijn bierbrein een geschikt recept zou kunnen samenstellen. De naam 'AntiBirus' werd gekozen uit 121 inzendingen tijdens een mediavraag, vooral omdat deze ook helend moest werken tijden de opsluit. Volgens den brouwer is het een licht bitter blondje (amper 5%) met een zacht gefumeerde toets en de bitterheid van het moment vertelt.
    WACHO'S en MELISSA'S PROEFKOTJE: Lichtwazig goudgeel van kleur met een wandklevende romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma ontdek je wel nog wat resten van de plaatselijke gist maar de fruitige mout- en gistbitterheid laat al de bedoeling weten. Een aangename, wel iets pittige bitterheid voert je mee naar een zacht geparfumeerde afdronk waarin het kruidige nog wel een tijdje in je keel blijft hangen en verdwijnt na een volgende slok. Uitstekend zetelbier voor wie van bitter bier houd.
    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem ) - doudemmalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lindemans Apple (3,5%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ergens ontdekt tussen de enorme lading wilde gistbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte her bier wordt gebrouwen met gerst- en tarwemout  op basis van hun plaatselijke lambiek (15%) met toevoeging  aromaten van  verschillende appelsoorten, natuurlijke suikers en ander zoetstoffen  en ongeveer 1 jaar in eikenhouten foeders. Lindemans, bekend om hun zoet gevooisde fruitbieren hebben dan toch enkele uitzonderlijk lambiekwaardige recepturen in aanbieding waar ze in en rond het Pajottenland trots op zijn.

    PROEFKOTJE: Wazig geelblond met weinig tot snel verdwijnende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht citroenzurig aroma met natuurlijk een overwicht van groene appels meer ook al een beetje aandacht voor de aanwezige Brettvorming. Een tamelijk licht drinkbaar mondgevoel, fris en fruitig, maar hier is de periode in de foeders niet te herkennen. Het verhaal eindigt toch wel met een iets te zoeterige afdronk.

    Brouwerij Lindemans, Lennikstraat 1479, Vlezenbeek - info@lindemans.be - 02/569 03 90 - www;lindemans.be

    Reageer (0)

    02-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Punk Af 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen tijdens bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte uit het grote gamma alcoholvrije-en alcoholarme bieren.  Dit speciaal type  is een variant op het paradepaardje Punk IPA waarbij ook hier de tropische smaken een zeer belangrijk rol blijven spelen gezien ook hier het gebruik van bleke mout en verschillende hopsoorten waaronder Chinouk, Ahtarum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin. die alles met een leuk hoplaagje frisheid bedekt. Volgens de Brewdoggers werd dit bier ingeblikt om de smaak te beschermen tegen onder meer  smaakevolutie.

    PROEFKOTJE: Licht wazig goudgeelachtig met rotsachtige witte schuimkraag en zachte carbonatatie.  De gebruikte hopsoorten laten al van zich weten in het doordringend aroma waarbij naast de citrus de geur van perzik, pompelmoes de nodige mouten overstijgen. Een dun mondgevoel maar toch met een frisse karaktervolle hopbitterheid begeleiden je met een aangename moutbitterheid gemakkelijk drinkend  naar een tamelijk lang aanhoudend hopbittere afdronk. Heerlijk als abieritief.

    BrewDog PLC, Balmacassie Industrual Estate, Ellon Aberdeenshire AI41 8BX - pr@brewdog.com 


    Reageer (0)

    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem 0.0
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijdens laatste bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Nu de grote beermasters begrepen hebben dat alhoholvrij bier een deel van de toekomst kan worden heeft Bram Westenbricnkc van Heinekenen Nv (via Alken-Maes)  aan brouwmeester Ellen Mertens de opdracht gegeven om in haar ketel van Brouwerij Affligem te Opwijk een bier te maken met weinig of geen alchohol maar met een even sterk karakter als hun origineel abdijbier. Vanuit de originele receptuur creëerde mevrouw Mertens een licht abdijbier, met zacht karakter en authenticiteit bijna gelijkwaardig als grote zus uit de abdijwereld. Met zijn goed uitgebalanceerde bitterheid een der betere in de rij alcoholvrij. 

    PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag (wandklevend) en voldoende carbonatatie. In een kruidig moutaroma krijgt de plaatselijke gist ook haar plaatsje. De lichte moutbittere smaak waarin het gevoel van de zoete wort merkbaar is. In de korte, lichtmoutige afdronk komt het gebruik van kruidnagel nogal goed opdagen maar het geheel voelt zeer aangenaam aan en gedraagt zich werkelijk als een afstammeling van het bekende Affligem abdijbier.

    Brouwerij Affligem, Ringlaan 18 Opwijk - 015/30 90 11 - www.affligem.be

    Reageer (0)

    30-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoos Stout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar keuze in BierBrief 552 koos Melissa D'Hooge (Bierhalle Deconinck Vichte) opnieuw voor een spectaculair craftbier van het exentrieke brouwdua Klaas en Liesbeth.  De keuze viel op een karaktervol blik Imperial stout, een ferme koffiestout met verschillende goed gekozen mouten zoals als de gewone Pale-Ale Mout, mooi donker geroosterde gerst en de Special B MD caramelmout. Met daarbij een stevige schep speculoosbiscuit die het geheel een echte Totem maakt. Deze stout werd gebrouwen en ingeblikt in eigen brouwerij te Evergem.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie, romige bruine schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een tamelijk origineel koffiegevoelig moutaroma waarin de aanwezigheid van speculooskruiden (ook kaneel) zich al aanmelden. Een stevig caramelachtig mondgevoel waarbij de bitterheid van de gebruikte en bewerkte mouten je samen met een zachte alcoholwarmte zich laat meeslepen naar een complexe stoute afdronk met moutbitterheid van koffie, chocolade en de nodige kruiding om deze stevige stout te rechtvaardigen. Echt weer iets op zijn Totems.

    Brouwerij Totem, Reibroekstraat 101 Evergem - info@totembeer.com - 0486/66 27 49 - www.totembeer.com - Facebook: www.facebook.com/totembeer.

    Reageer (0)

    22-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals bij vele bierliefhebbers wordt er tijdens de kaartavond een lekker glaasje bier  ontdekt of genoten. Zo ging dat ook bij de familie Lerminiaux waarbij de uitdagers meestal schoongrootvader René is en zijn broer Omer samen met hun echtgenoten waren. (ook zussen). Regelmatig werd er discussie gevoerd over de bierkeuze want broer Omer genoot telkens weer van, naar zijn naam verwijzend goddelijk bier uit Bellegem en verplichtte zachtjes om van René het zelfde toe wensen.
    Intussen ontstond een brouwgroepje met onder meer Loenraad Lerminiaux, Christophe Citers,Timothy Van yserdyck en Wouter De Bruycker. Om de familiebanden aan te halen werd in samenspraak met schoonvader Patrick een nieuw bier ontworpen en gebrouwen bij De Graal te Brakel en die de naam 'René' kreeg en zo hadden de kemphanen elk hun keuze met eigen naam op het flesje.

    PROEFKOTJE: Helder blondgele kleur met mooie romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een gistbitter banaangevoelig  moutaroma waarin de inbreng van enkele kruiden (koriander)reeds merkbaar zijn. In het fris moutig mondgevoel is het fruitige (abricoos) in een deel van de aangevoerde kruiden mooi in evenwicht en samen met een aangename alcoholwarmte zich laten verwerken naar een moutbittere, net iets te gekruide zachte afdronk. De kruiden blijven wel nog wat hangen in de keel maar verdwijnen bij een volgende slok. Lekker gezelschapsbier.

    DrinkRené, Krabbegem 28a Wichelen - info@drinkrene.be - gsm: 0498/26 81 93 - 

    Reageer (1)

    20-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik & Raf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als echte bierliefhebbers genieten brouwer Bram Neudt samen met echtgenote Josefien Deschaut en pa Henk regelmatig van een lekker bier.  Elk kiest zo een beetje zijn eigen smaak alleen pa Henk mist zijnen tripel die nog niet in het gamma van zoon Bram voorkomt. Zo komt het dat brouwer Bram een eigen getinte tripel receptuur uitschrijft en er mee naar de ketels van Sint Canarus te Gottem trekt. Een simpele tripel maar dan toch naar de wensen van BramBrass met de drie mouten  gerst, tarwe en rogge maar wel met toevoeging van de hopsoorten Smaragd, Willamette en Zythos zodat de huisstijl toch een beetje intakt bleef en pa Henk als een tevreden man met regelmaat zijn 'Rik en Raf' drinkt. De naam komt van de zonen van de familie Neudt: emmeRIK en RAFael.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schimkraag en pittige carbonatatie.  Een moutig aroma waarin de nodige kruiding en alcoholwarme al veel goeds doet vermoeden en een straaltje hop al interesse wekt.  Een mooi afgeronde moutsmaak met de nodige bitterheid (waarin ik toch wat sulfide ontdekte maar niet genoeg om op andere gedachten te komen). Naast het moutkarakter laat een zachte hopbitterheid de huisstijl voelen en brengt je naar een droge aangename hopbitter droge afdronk. Simpel maar stevige BramBrass tripel.

    Brambrass, Achiel Quatannestraat 7a Zwevegem - 0498/64 49 21 - brambrass.bieren@gmail.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koeketiene 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos ze deze keer voor een zeer vriendelijk brouwkoppel met uitzonderlijk leuke bieren. Thijs Maenhout en (zijn koeketiene) Birgit De Rammelere zijn werkelijk twee bekwame maar vooral zeer aangename mensen die ooit begonnen als hobbybrouwers op de site van Gerdo in Meulebeke. Het talent en het gamma sloeg aan en noopte hen te verhuizen naar een grotere stek in Pittem waar Thijs naast zijn eigen bieren ook anderen met raad en daad bijstond. Uit deze sympathie koos Melissa voor BierBrief 551 voor de nieuwste batch van hun paradepaardje 'Koeketiene'. Volgens brouwer Maenhout is er aan de receptuur in al die jaren niks veranderd. De gebruikte mouten zijn nog steeds Munich- en pilsmout met een schep tarwe. Voor het hopgevoel kwam in het brouwproces East Kent, Cascade en een greep koriander

    PROEFKOTJE: Wazig amber gekleurd met romige wandklevende witte schuimkraag en pittige carbontatie. Het aroma bevat perfect de nodige mouting die een tripel nodig heeft en met het hopgegeven en de plaatselijke gist een mooi geheel vormt. In een aangenaam, intensief, zoetig mondgevoel is er een prachtig evenwicht tussen de mout- en de hopbitterheid en brengen je leuke smaakprikkels je naar een zacht, zoet bittere doch lang aanhoudende droge afdronk. Voor alle gelegenheden te genieten.

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157 Pittem - gsm Birgit: 0477/75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be - http://www.brouwerijmaenhout.be

    Reageer (0)

    15-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farmer Boots
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa ging het voor haar keuze in BierBrief 550 net over de taalgrens zoeken.  Het verhaal begon bij de marketingstunt van  brouwer Patrizio  Stefanelli om bij ieder familiaal bieraanbod een klein schildpadje te verijzeren. Vandaar ook de naam 'tartaruga' (Italiaans voor schildpad). Zijn eerste proefprobeersels werden uitgevonden bij de vrienden van 'NovaBirra uit Braine-L'Aleud (Eigenbrakel) In januari 2015 werd het bier'Tartaruga' geboren en om de capaciteit maar ook de kwaliteit naar hoger niveau te torsen koos Patrizio voor de Westvlamse brouwers uit het gebuurte. Het hele gamma werd gebrouwen bij Brouwerij De Ranke te Dottgnies. Voor de naam van dit bier word verwezen naar de farmerlaarzen gebruikt om door de woele rijstvelden te ploeteren. In de receptuur vind met vooral pilsmout en rijst. Voor de hop werd gezocht bij Mosaic waar men met de dry-hopping nog wat Citra bijkapte. Om smaak en aroma wat intenser te maken kwam er een toetsje honing, een soort muesli en een beetje pompelmoeszeste bij kijken.

    PRWOEFKOTJE: Wazig donker goudblond met romige, wandklevende witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In een moutgevoelig aroma brengt de aanwezigheid van honing hier een klein beetje aandacht en zoetigheid. Het speciaal effekt van de pompelmoeszeste maakte er een complex spektakel van. Een zacht hopfruitig mondgevoel, lichtjes gekruid met een licht karamelgevoel breng een frisse smaak van aangenaam drinkgevoel naar een droge, lang aanvoelende afdronk. De aangevoerde kruiden blijven nog wat in de keel hangen maar worden overspoeld door een volgende slok

    Brasserie tartaruga fine Brewing,-patrizio Stefanelli +32 499 56 42 91 - info@birra-tartaruga.com

    Reageer (0)

    10-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK! vier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wuk, wiene,woar.. een van de vele kreetjes die de Roeselaarse brouwmoaten slaken tussen de ketels van Brouwerij De Feniks (Gullegem) waar ze ook, deze opnieuw, verbazen met een uniek exemplaar. Deze vierde (derde?) uitgave breng een hoog niveau in de steeds groeiende speciaalmarkt waarin licht alcoholiserend materiaal zich smaak- en drinkbaar aanbiedt  Een dorstlesser met een bijzonder gehopte ingeving die mijn de volledige tasting in de belangstelling hield. 
    Om dit leuk accent mogelijk te maken ging brouwer Gino Vantieghem op zoek bij 't hoppekruyd (Proven) waar hij de nieuwste en herboren 'Groene Belle' kon bemachtigen.  Deze was enkel te verkrijgen in bloempjes. Daarnaast werd met de plaatselijk saison gist  een pittig verhaal in het bier gebracht.

    PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een zacht bitter aroma waarin al direct de aanwezigheid van die speciale hommelbloempjes hun gefruit (groene appel) overheersing uitstralen. Een zeer fris en zomers mondgevoel brengt je, zeer verheugd en lekker drinkbaar, via een fruitig hopgevoel naar een aangename licht moutbittere maar vooral een inwerkende hopgetinte afdronk. Deze blijft echter nog heel lang nazinderen en doet je verlangen naar een volgende slok die even lekker blijkt te zijn.

    Brouwfirma De Brouwmoaten, Schaapstraat 10, Roeselare - info@brouwmoaten.be - 0479/19 33 32 - www.wukbier.be

    Brouwerij De Feniks,Heulestraat 10 Gullegem (Wevelgem) - info@brouwerijfeniks.be -  0498/150473/63 75 77 38 60 - www.brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    05-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Bruin Rasberry
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na lange medische revalidatie dan toch nog mijn tastingzin wat kunnen overbrengen (had nog wat in voorraad geproefd en hopgetekend) maar deze via de Keuze van Mel in BierBrief 547 gebracht. Melissa wandelde weer maar eens langs de rekken met vele bieren van de buren waarvan bekend is dat hun brouwmeesters Koen en Alex inzake innovatie en moderne inspiratie ergens boven het gemiddelde behoren en met hun verschillende 'infused' bij moederbier 'Oud bruin'  reeds wereldvermaardheid hebben verkregen. Ze koos een de vele variëteiten van de befaamde methode Bij dit Westvlaams biertype werden 150 gram frambozen per liter gevoegd waarna het goedje een pak maanden gingen rijpen in de plaatselijke foeders.

    PROEFKOTJE: Licht wazig robijnrode kleur met fijn, maar vaste, beringde beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een tamelijk complex moutaroma waarbij vooral de fruitige inbreng van de frambozen samen met de overdracht van het eikenhout je een beetje het balsamico gevoel laat beleven. Een zeer aangenaam en melkzurig mondgevoel waarbij ook hier de maandelijkse rust in de plaatselijke vaten zijn smaakpallet heeft afgegeven en de fruitige zuurheid, eigen aan deze methode, tot in de perfectie heeft benaderd. Ook de afdronk bevat een heerlijke zuurheid en een zachte, frisse en zeer lang aanhoudende goesting en genot naar een volgende slok. Een der voortrekkers voor een prettig abieritief.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470/27 06 34 - www.brouwerij'tverzet.be

    Reageer (0)

    04-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anostek§ Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de coronacrisis was er weinig of geen beweging in bierland. Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte ging voor haar keuze in BierBrief 548 even over de 'schreve' (zoals ze de grens tussen Noord Frankrijk en ons land noemen) en koos voor een (niet al te simpele) saison gebrouwen door Franse brouwers met een Vlamse opleiding. In een vorig leven ooit nog samen met Hopperchouffe Chris Bauweraerts gaan bezoeken en toen al versteld gestaan van hun sterke brouwkennis. Mel koos deze ter gelegenheid van de aankomende warmtedagen waardoor deze dorstlesser uitstekend van pas kan komen.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amber met stevige, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. De gebruikelijke moutaroma's worden vereerd door een fruitige (abricoos) inbreng met inbegrepen de nodige kruiding. Een citrusgevoelige smaak waarin men zelf een beetje brett kan opmerken en met het zacht gekruide, bloemig gehopte een zeer lekker en drinkbaar geheel vormt en je laat bierzweven naar een tamelijk droge (waarin niet alle noden van de saison te merken valt) zeer dorstlessende afdronk.

    Brasserie du Pays Flamnd, Rue Anfré Plockyn 425, Blaringhem (FR) - +33 (0) 28 41 74 99 - control@brasseriedupaysflamnd.com

    Reageer (0)

    19-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gust
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stond te pronken bij de marketing-bieren in Delhaize Izegem en was nieuwsgierig. Begonnen als fictief bier in de VTM Soap 'Familie' . Gebrouwen door Nico Schuurmans (Jo Hens) als eerbetoon voor leermeester/brouwer Gust Stuyvens ( Door Van Boeckel) wiens brouwerij hij over nam in de serie. Het veel besproken bier km terecht in het verhaal van Palm Breweries en werd exclusief voor Delhaize in 2016 op de markt gebracht. Nadien werd wegens succes ook andere winkels bevoorraad.  Fictie en realiteit in dezelfde ketels met belangrijke keuze van mout en hop.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een zacht gistaroma waarbij de sporen van de speciale moutsoort zich aanbiedt en waar tevens al een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Een mild mondgevoel brengt de frisse moutbitterheid naar boven met een citrusachtige zijn invloed gebruikt om lekker drinkbaar over te gaan naar een fruitige (banaan) moutbittere afdronk. Gezellig om samen te bierbrabbelen al dan niet 'injekot'.

    Brouwerij Palm BV (Swinkels Family Brewers) - Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel - Peter.buelens@palmbreweriee.be - 052/31 74 76 - https://www.swinkelsfamilybtrewers.com



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Oncle Pol
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na rooftocht bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit Vlams roodbruin type kreeg zijn resultaat door de bruine aflevering 'Bon'Homme' die na een jaar verblijf in eikenhouten wijnvaten en zegening van 'bactocalium' geblend wordt met het blondje 'Enfant Terrible'. Na familiaal overleg kreeg het de naam van nonkel Pol die een zeer goede relatie heeft met brouwer Luc.  Op het etiket prijkt een tekening van de familiekunstenaar Tinus Vermeersch. 

    PROEFKOTJE: Bruine kleur met licht donkerrode schijn en vaste beige schuimkraag met een vlotte carbonatie. Fruitig (pruim), licht zurig aroma waarin het foederverblijf om aandacht vraagt. Een melkzurig mondgevoel, licht zoetig en aangenaam fruitig (rode bessen?) moutbitter laat zich de hele weg prikkelend verwennen en eindigt met een mild zurig aanvoelende droge afdronk waar de houtwaarden nog steeds aanwezig zijn. Prachtig zetelbier.

    Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde- info@deleite.be - 0478/74 54 64 - www.deleite.be


    Reageer (0)

    18-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speltaap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte oordeelde in haar kot over dit bier en vond het meteen een toppertje voor haar keuze in BierBrief 546. Na ongeveer een jaar experimenteren en proefbrouwen slaagde hobbybrouwer Steven Goedhart op eigen kracht een degelijk bier uit te brengen die vooral door vrienden en familie hoog aangeschreven werd. Steven kreeg de brouwmicrobe goed te pakken en dit resulteerde  in een kleine (1000 liter) brouwinstallatie in zijn kelder waar hij zijn authentieke hop getinte bieren met een kleine twist afleverde. De prachtige etiks worden ontworpen door huisvriend Floris van Opstal.
    Het idee voor deze Speltaap was de link naar zijn ma die uit een bakkersfamilie kwam en de naam Spelters droeg met tevens een knipoogje naar 'Scheldaap, het Antwerpse Jeugdhuis aan de Schelde.
    Het werd een eenvoudige saison met pilsmout en 25% spelt met een beetje tarwe. De gist is een French Saison (M29) die meteen de citrustoetsen en de kruidige weergave versterkt. Als hopsoort werd gekozen voor Munich en Centanial als dry-hopping.

    PROEFKOTJE: Niet al te helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het verwachtte moutaroma wordt lichtjes overspoelt  door een fruitge (appel, peer) hop gegeven waarin de gebruikte gist een zachte kruiding achterlaat. Een frisse moutbitterheid laat zich ook hier inpalmen door  de zoet aanvoelende  fruitige hop en zich lekker laat overbrengen naar een droge, kruidige (peper?) en zacht hop bittere afdronk maar toch een milde aanwezigheid van mout laat vermoeden. Prachtig meedrinkende dorstlesser.

    Huisbrouwerij Gistgeest, Steven Goedhart, De Sevillastraat 88 Deurne (Antwerpen) - info@gistgeest - 0488/882 889 - https.www.gistgeest.be

    Reageer (0)

    11-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bab-y-lone
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en beschreven tijdens 'Blufinjoenkot' virtuele tasting met BPC 't Plakkertje Roeselare.
    In de nabijheid van B&B La Vieille Forge, naast 'Au Grand Café' (het kleinste café van Belgie en omliggende parkings en op één na de belangrijkste brouwerij van Regio Achouffe) richtte Westvlaming Pol Ghekiere  zijn miniscule brouwerij op met de toepasselijke naam 'Inter-Pol' (No police, great beer). Pol brouwde er enkel voor zijn  bezoekers enkele vaste waarden met tussendoor leuke experimenten (ook andere lekkere bieren verkrijgbaar). Je kon er iedere vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 terecht voor een gezellige avond genieten en mee te schreewen met "witte pol...zwarte Pol... mien pinte is..... Een klein paradijs voor alle bierlovers.
    Met zijn beroemd logo 'Make Beer, Not War' zijn de flessen allen dezelfde , alleen de kleur van het kroontje verraad de inhoud.Deze gekozen hoppigaard (met geel kroontje)  krijgt een knipoog naar de beroemde hangende tuinen, een serie terrassen, omringt door muren met torens op 80 km ten zuiden van Bagdad in Irak. Hopplanten zijn ook hangende planten. Om alle kenmerken van de hoppigheid in het brouwsel te verzekeren werd door brouwmeester Pol gebruik gemaakt van de usaanse hopsoorten Columbus, Amarillo, Mosaic en als dry-hopping Chinook. Dit alles leverde een zacht en fris aanvoelend smaakpallet op.

    PROEFKOTJE: Wazig lichtblond met mooie (fijne belletjes) witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fris en fruitige (groene banaan) hoptoetsen sieren zachtjes maar heersend het aroma.  Deze aangename bitterheid door de inbreng van de verschillende hopsoorten voeren het zeer drinkbaar commando vanaf het mondgevoel tot aan een droge mild bittere afdronk die je nog een lange tijd bekoord. Zeer lekker voor bierliefhebbers die van bitterheid in hun glas houden. Een pint met hopkarakter voor alle gelegenheden.

    Microbrouwerij Inter-Pol, Mont 33 Mont (Houffalize) - lavieilleforge@skynet.be - 0476/36 96 39 -


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valeir Extra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de moeilijke dagen van 'blufinjoenkot' koos Melissa Dhooge er een echte klassieker uit weliswaar wat hersteld. Gezien dit een van mijn favoriete hopbieren is genoten we samen via de smarthfoondienst bij onze dagelijkse brabbel (nu met camera). Zoals jullie wel al weten is dit de vroegere 'El Toro' naar wielerFlandrien Thure Decabooter maar kreeg later, wegens gerechtelijke beslissing, de naam 'Valeir die verwijst naar de legendarische soldat bij de slag van Gavere en wiens standbeeld staat aan het plaatselijk gemeentehuis. De verandering van 'Blond' naar 'Extra' verschilt enkel in het gebruik van de dry-hopping. Wat in de eerste 'Sterling' was kreeg nu de na-beurt door toevoeging van het frisse 'amarillo' wat een heel ander smaakpallet opleverde.

    PROEFKOTJE: Wazig oud-goud van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zeer fris en hoppig aroma waarbij het fruitige pompelmoes (ook perzik) zich al aanbiedt tussen de citrustonen en de gevolgen van de plaatselijke gist Een fijn mondgevoel met een zacht zoet fruitvermogen (pompelmoes) die zich met een rondstrooiende hopbitterheid meevoert naar een droge, fruitige doch iets zoet aanvaardbare bitter afdronk die zich nog wel een tijdje laat verwennen. Ee, echt verwenbier voor wie van hoppigheid houdt.

    Brouwerij Contreras, Molenstraat 110 Gavere - info@contreras.be - 09/384 27 06 - www.contreras.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins of Duisternis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een tijdje geleden geproefd en genoten en nu koos Stijn Couvreur deze als virtuele tasting bij BPC 't Plakkertje Roeselare tijdens de 'blufinjekot' dagen. Bij Brouwerij De Meester in Stasegem komen regelmatig vreemde brouwers over de vloer. Zo zijn er tal van hobbybrouwers welkom om uit te proberen en/of op grotere schaal uit te brengen dan de gebruikelijke keukengerei. Zo gebeurde het ook bij Bram Neudt uit Heestert, die momenteel met BramBrass de bierwereld aan het verbazen is. Na zijn studie als zytholoog begon hij op kleine schaal familie, vrienden en kennissen te verwennen wat resulteerde naar een grotere vraag. Bram heeft als lid van de Waregemse Bierfanaten ook geholpen bij de uitbreng van enkele bieren en kreeg daardoor meteen de hulp van van WBF voorzitter Patrick Vervacke die met zijn jarenlange ervaring een grote steun is voor het jong geweld uit Heestert. Voor deze gelegenheid werd een compromis gemaakt tussen beide brouwers. Bram wou een zwaar bier met veel alcoholwarmte en Patrick zocht het liever bij een frisse hoppegaard. Zo kwam, na onderlinge afspraak deze 'Prins der Duisternis'  in beperkte hoeveelheid op de biermarkt. Een lekker verwarmende quadrupel met een mooi moutgegeven gekruist met evenredige en goed gekozen hopsoorten. Dus een beetje een fruitige stout (licht geroosterd) was de bedoeling maar de inbreng van wat sobere kruiden en zonder andere grondstoffen is een er uniek smaakpallet ontstaan.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met lichtbruine mousserende schuimkraag en goede carbonatatie. Het gebruikelijke koffie- en lichte toets chocolade beheersen het aroma waarbij de aanwezigheid van CO2 zich ook laat voelen. Ook de smaak is authentiek met de aanvaardbare koffiegegevens maar toch een verrassende licht zure toets in de achterste gelederen. zonder de nodige kruidigheid (zoethout, rode bessen)  te onthouden. Samen met een aangename alcoholwarmte en een naar koffie smakende bitterheid brengt het je naar een lange, aangrijpende afdronk die desondanks zeer vlot drinkbaar blijft.
    Huisbrouwerij BramBrass, Achiel Quantannestraat 7 Heestert (Zwevegem) - brambrass.bieren@gmail.com -0498/4 49 21 - www.facebook.com/BramBrass

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187 Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 0468/14 36 80 - www.brouwerij-demeester .com


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs