PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
31-01-2020
Brewed (workshop Brouwerij Stokhove)
Gekregen van Belinda Eelbode (Beer to Taste) die samen met enkele hobbybrouwers een brewexperience workshop in de Stokhove ketels hebben gebrouwen onder de kundige leiding van brouwer-lesgever Peter Croonenberghs. Onder de insteek 'Wees braaf, brouw stout' een Russian Imperial Stout op basis van een der zwarte bieren van professionele huisbrouwers Jan Dewaele en Levi Hogenhall. Het resultaat was zeer bevredigend voor alle partijen.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met kleine donker beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Gistgevoelig aroma waarin de geroosterde mouteigenschappen al een belangrijke rol spelen samen met een gevoelige kruidigheid. Een zacht mondgevoel brengt een combinatie van gebrande moutbitterheid met caramel- en chocolade toestanden. Het accentje kruidigheid veroorzaakt door de plaatselijke gist brengt je naadloos naar een licht gekruide, moutbittere afdronk. Lekker als degustief of als begeleiding in of bij een wild maaltijd.
De Mobiele Brouwacademie, - info@breweducation.be - 0478/441 413 - www.breweducation.be
Peter Croonenberghs: Rekelweg 10 Brakel - 0472/225 551 - info@brombeercompagnie.eu
Gekregen van Belinda Eelbode (Beer to Taste) die een workshop deelde met enkele hobbybrouwers in de ketels van de Roeselaarse brouwer Bram Vanmullem. Onder leiding van brouwinstructeur Peter Croonenberghs werd deze dry-hop session (3,6%) gebrouwen met de hopsoorten Magnum, Cascade en Amarillo. Bij de geleverde dry-hopping werd met een speciale 'HopRocket' gewerkt door de huisbrouwer. Deze uitstekend gebrouwen hoppigaard is zeer geschikt voor abieritief.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatie. Bloemig, fruitig (pompelmoes) hoparoma teelt weelderig met dank aan de fantastische nahopping. Een leuke aanval van hop in het licht mondgevoel waarbij de aangename mild zoete en fruitige hopbitterheid je in de ban houd tot aan een droge, hopbittre afdronk die je nog wel een tijdje laat meegenieten.
De Mobiele Brouwacademie - info@breweducation.be - 0478/441 413 - www.breweducation.be
Peter Croonenberghs: Rekelweg 10 Brakel - 0472/225 551 - info@brombeercompagnie.eu
Nu bier in blik een stevige vooruitgang boeken in Belgenland heeft Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte haar keuze voor Bierbrief 536 in die richting gezocht. Het duo uit Gent/La Roche blikte een heerlijk frisse low-alcool (3,9%) met een hoppige intentie, ontstaan door een complexe mouting en havervlokken. Als hop werden een bitter makende Magnum samen met de aromahops Cascade, Centenial en Mosaic ingebracht. Het uitstekend abieritief werd eerst als proefstuk in Leslie's garage gebrouwen samen met brouwer Bill Smith uit Portland om na goedkeuring en uitstekende referentie verder worden uitgebreid in de ketels van de Proefbrouwerij te Lochristi.
PROEFKOTJE: Helder blond gekleurd met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zacht kruidig en hopgevoelig aroma waarin naast het fruitige pompelmoes de inbreng van onder meer sinaasappelzeste aandacht krijgt. Een mild zoetig mondgevoel beheerst door een pittige hop maar ook enig moutgegeven krijgt zijn invloed. Her heerst een mooi evenwicht tussen het fruitige perzik verhaal en een kruidig peperachtig gegeven die vooral in de droge hopbittere afdronk lang blijft hangen.
Meegekregen door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte. De veranderende alcoholconsumptie noodzaakt de brouwers naar andere mogelijkheden te zoeken. Een van de ophefmakende marketing types is de cannabis- of wietbieren waarmee ze vooral de jeugd proberen in te palmen. Er wordt geen gebruik gemaakt van de verboden THC in het produkt maar met een soort extract van een licht kruidig henneparoma. Deze receptuur werd aangemaakt door brouwmeester Dirk De Meester op vraag van het beroemde Canna House Brussel met inbreng gemaakt van de hopsoorten Citra, Mosaic en Simco. Tevens zal een toetsje terpentenen van Gipsy Haze (zonder THC) voor een unieke smaakbeleving kunnen zorgen.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met een degelijk moutaroma waarin ergens een leuk stukje hoppigheid verscholen zit samen met een bijzonder kruidig geven en er reeds een alcoholwarmte te bespeuren valt ondanks de lage aanwijzing en zich verder in de smaak meevoert. Een aangenaam mondgevoel waarin naast de speciale kruidgheid voldoende hopbitterheid aanwezig is en je meevoert naar een droge zoetbittre afdronk waar de kruidigheid zich een tijdje laat voelen. Om mee uit te pakken of feestjes maar tevens als foodpairing een leuk gegeven is.
Opnieuw geproefd met dank aan Danny en Gerda Reynaert van BPC 't Plakkertje Roeselare. Ter gelegenheid van het 120-jaar bestaan van de brouwerij werd in dit feestbier alle brouwmethoden uit eigen geschiedenis in verwerkt. Het gebruik van mouten, hopsoorten, invoer eikenhouten foeders... alles werd met trots in het concept ondernomen en in een unieke fles gebotteld. 1894 is een unieke en gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en een uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist op de fles. Een echt meesterwerkje van de brouwgoden uit Bavikhove. Dit jubileumbier is de perfecte opening voor alle feestelijkheden. Schenk hem uit in plaats van een champagne, cava, gin-tonic... en je gasten zullen aangenaam verrast worden.
Proefkotje: Helder stro-goudblond van kleur met fijne, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Mooie combinatie van mout en hop in het licht zurig aroma. Een stevig, vol mondgevoel waarbij een aangename balans heerst van milde hopbitterheid met de zachte gewaarwording van iets melkzurigheid die tijdens de lekkere afdronk wel een tijdje blijft hangen en je een heerlijk fris gevoel laat beleven. Inderdaad een der betere voor een geslaagd abieritief.
Barrelmeester Kurt Decoene heeft in zijn speeltuin te Heule naast een aantal 'five à day' vaten een ander experiment getoverd. Een 'zuurkous' op basis van hun 'Selfish Sesion' waarbij een andere hopsoort werd gebruikt en een wilde besmetting kreeg door ongeveer een jaar door te brengen in eikenhouten Bordeaux wijnvaten in het barrelkotje van de brouwerij.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een licht zurig moutaroma waarbij plaats is voor de herinnering aan het eikenhouten verblijf (enige gedachte aan het wijnaccent). De frisse zurige smaak waarin pas na enkele slokken de blonde, fruitige moutbitterheid zich onder Brett invloed laat kennen en je fantastisch begeleid naar een melkzurig verhaal van zoetgevende maar zachte bitterheid in de afdronk die je doet wegdromen naar een volgende slok. Heerlijk lekker als abieritief.
Om haar keuze te bepalen zocht Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BierBrief 534 naar een uniek bier, of ten minste een blik waarin de samenwerking tussen twee Scandinavische brouwers werkelijkheid werd. De Deense biermakers Morten Lundsback en Jacob Storm, bekend om hun enorme kennis van de sour methode bracht een receptuur uit met de Zweedse Brewski-brouwers berucht vanwegen tal van hoog gehopte bieren. Het resultaat van deze collab was heerlijk. Een andere versie van de zo geëerde West Coast IPA maar met een licht zurig accentje.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met witte schuimkraag en goede carbonatie. Een citrusachtig aroma met een fruitig (mango, abricoos) hopaanbod en de aanwezigheid van een schep mout. Een droog, hopbitter mondgevoel waarin je kan meegenieten van een zure, kruidige bitterheid in het gevoel dat de wilde gisting met zich meebrengt. Met een milde alcoholwarmte leidt dit alles naar fruitige, aangename licht zurige hopbitterheid die je wel een tijdje laat meegenieten.
In de reeks experimentele, fruitige lambiekbieren die ten toon staan in Bierhalle Deconinck Vichte koos is deze met rode bessen uit. Hier werd gebruik gemaakt van bevroren organische rode bessen in een concentratie van 300 gr fruit per liter lambiek uit 2017. Pierre Tilquin, jongste lid van HORAL, steekt en bewerkt zijn lambiek/gueuze in Bierk, net over de taalgrens, en is daarmee voorlopig de enige Waalse producent van ambachtelijke lambiekbieren.
Wacho's Proefkotje: Helder amberkleurig met fijne schuimkraag in gebroken wit en aangename carbonatatie. Bloemig moutaroma waarin alle fruitige ondertonen van wilde gisting zich bemoeien. Een stevig zoet-zuur mondgevoel waarbij de fruitige rode bessen een mooi evenwicht veroorzaken met de nodige Brettanocymes en dit lambiek gegeven dartel verder zet tot een waardige afdronk die wel wat laat door zinderen.
Lustrumbier gebrouwen ter gelegenheid 10-jarig ontstaan van brouwerij Vicaris en het 15-jaar herdenking van brouwerij Dilewyns. Voorgesteld op de Horecabeurs 2019 maar naar mij toegestuurd waarvoor oprechte dank. In het brouwproces werd gebruik gemaakt van vlas van eigen kweek. Na tal van pogingen welk deel van het vlas te gebruiken leken de vlaszaden het meest geschikt om die uitzonderlijke smaak over te brengen.
Wacho's Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatie. Een vrij prikkelend fruitig (groene appel) aroma gevold door een een zeer aangenaam bitter hopgevoel met aandacht voor de moutigheid die je zachtjes meevoert naar een droge, subliem bittere afdronk die je nog een tijdje door laat mijmeren. Heerlijk abieritief tot gezelschapsbier. Het was al die brouwjaren waard. Dank je familie Dilewyns.
Onze biergodin Belinda Eelbode, het pittig bruintje van 'Beer to Taste' heeft samen met Dirk De Meester van de gelijknamige Stasegemse brouwerij een pittig blondje gebrouwen die aanvankelijk als huisbier voor het Willemsfonds Roeselare zou worden gebruikt maar uiteindelijk met zeer groot succes aan de 'Warmste Week' werd aangeboden als steun voor TEJO, therapeutische hulpverlening aan jongeren.
Wacho's Proefkotje:Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een tarwemoutig citrus aroma waarin een toets hop om enige aandacht vraagt en wat koriander met zich meebrengt. In een gevoelig, fruitig mondgevoel komt de sublieme drang van licht gezoete mout en matig kruidige hopbitterheid mooi in evenwicht waarbij de koriander en sinaasappelzeste haar uiteindelijk doel bereiken en zich laten meevoeren naar een droge aangenaam bittere afdronk waarbij plots de toegevoegde blauwe bessen zich aanmelden en vooral in de toegevoegde fond waardoor het geheel een zeer frisse en leuke indruk brengt.
Voor BierBrief 533 koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) voor een vlotte samenwerking tussen de biermaker Jerõme Eggers en de brouwende schoonbroers Ruben Laureyns en Bram Bossuyt. Het smakelijk concept werd een uniek biertype 'Berliner Weise' die in gelimiteerde batches werden ingezegend (ooit met braambes en koffiebonen) met invoeging van de lipbloemige 'basilicum' waarmee de droge, zurige smaak aan het fris mondgevoel schenkt.
Wacho's Proefkotje:Helder, licht gele kleur met mooie carbonatatie. Bloemig, melkzurige moutigheid beheerst het aroma waarin een zoektocht naar de geleverde kruidigheid weinig voldoening heeft. Het mondgevoel is aangenaam zurig waarbij de lichte kruidigheid en een zoet aanvoelende bitterheid een weg zoekt naar een droge, fruitige, milde bitterheid die de afdronk plots met een toets basilicum afleverde. Zeer fris en lekker abieritief.
Gevonden tussen de vele lekkernijen in Bierhalle Deconinck Vichte. Het brouwduo Miek en Bram Van Melkebeke kondigen met trots de geboorte van een nieuwe telg onder de kerktoren van Herzele. Clément is de achtste in de reeks en werd geboren in de nieuwe loods en tussen de nieuwe tanks met link naar betovergrootvader Clément die na WO I zorgde voor de heropstanding van de brouwerij. Deze unieke atypische dorstlesser met zijn hoppig kantje werd zoals steeds gebrouwen met traditie die naar de toekomst is gericht.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gistgevoelig moutaroma waarbij de milde hop inbreng al een beetje merkbaar is. Een aangenaam moutig mondgevoel met een fruitige (banaan en perzik) aanwezigheid van een licht gekruide hop die zijn weg mee help zoeken naar een bloemige, droge zacht aanvoelende afdronk.
Gekregen van mijn biermoatje Hopperchouffe Chris Bauweraerts en gezien Duvel- USA bezit (link naar ons land) toch nog in mijn proefkotje geraakt. Een bezoek van usaanse CEO David Walker aan zusterfirma Duvel Moortgat met een welkom drankje 'Chateau d'Ychouffe' kwamen ze op het idee (en de know how van Duvel brouwgod Hedwig Neven) om deze, gezien de wijnroots van de Walkers, gelijkwaardig concept te verwezenlijken. Onder de noemer 'the rose lovers' beer' werd hun eigen bierdraft met de lokale, familiale wijndruiven co-gefermerteerd met onder meer most van Chardonnay en een toetsje Hibicusbloem wat een heerlijk frisse abieritief of welkomdrank moest opleveren. ook in fris champagneglas schenken. Voor de resto's vindt ik het blikje niet zo fraai om aan te bieden aan tafel.
PROEFKOTJE: Helder licht zalmroze kleur met zeer weinig en snel verdwijnende witte schuimkraag. Een fruitig, druivenmost gericht wijnaroma waarin een lichte mout verwijzing een bloemig aanbod schenkt en met een (iets te weinig) sprankelende carbonatatie. Een zeer aangenaam en fris mondgevoel waarin de rosé wijnsmaak net iets te veel de bovenhand krijgt en de aanwezigheid van bier pas in de milde afdronk zich bekend maakt. Toch zeer heerlijk om van te genieten als welkomsdrankje en net zoals zijn grote voorbeeld 'Y' zal moeten evalueren volgens behoeften van de verbruiker. Ik ben nu al fan van beiden.
Ik kreeg er een aan de ingang van Delhaize Izegem en verwees ik deze dan ook naar mijn proefkotje omdat ik zelf wil oordelen over de bevindingen van een alcoholvrije Leffe en mij niet laat bepalen over uitspraken (soms napraten) van anderen. Volgens de marketing van AB InBev zou dit het eerste alcoholvrij abdijbier zijn. De variant van grote broer Leffe Blond kreeg het idee voor verantwoord drinken. Zeker met een commerciële inslag en al zijn de symptonen wat afgezwakt schijnen ze, volgens eigen zeggen, heel goed op elkaar te lijken. Er werd een normaal brouwproces gebuikt waarbij de alcohol pas na de gisting werd uit verwijderd om zodoende de smaak te bewaren.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig gistrijk aroma met een fruitige (verschoolde banaan) invloed. Het mondgevoel is alvast zeer waterachtig met weinig of geen bitterheid. Hij brengt je bijna gevoelloos met een heel klein beetje kruidigheid en gistgevoel naar een zeer lichte, zoetbittere afdronk zonder enige verbeelding. Volgens mijn bescheiden mening is deze alcoholvrije geen lang leven beschoren gezien hun op veel-verkoop gerichte strategie (niks mis mee hoor)
Voor de keuze van Mel in BierBrief 532 had Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) aandacht voor een bier waarvan de kenners beweren dat dit de toekomst kan worden. Hobbybrouwer Stijn Aerts lanceerde dit uniek licht zurige appelcider 'Free Bird' exemplaar met inmenging van een vijftal lekkere appelsoorten van het plaatselijk fruitbedrijf 'Helsen Fruit' waar hij vroeger, samen met zijn grootvader appels ging halen (zie etiket). Puur appelsap zonder enige toevoeging van zoetstoffen. De hopsoort Citra werd gebruikt als dry-hopping. Het werd gebrouwen in de ketels van Brouwerij Leysen Herentals en is een zeer leuk en fris abieritief (liefst in champagneglas) dat tevens als dorstlesser kan worden gedegusteerd.
PROEFKOTJE: Bleke blonde kleur met weinig of snel verdwijnende witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Citroenzurig gistaroma waarin het fruitige van de appelsoorten al gewaarwording schenkt. In een zacht zurig mondgevoel is er al een link naar een soort Brett-gevoel met een soort genegenheid naar een licht zurige, zeer aangename smaak (met toets appelschil) die je gemoedelijk meesleept naar een bijna droge citrus gerelateerde afdronk waarbij de mooie zuurtegraad zich nog een tijdje weten te handhaven.
Gekozen in het grote assortiment heerlijkheden van de buren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze heerlijke quadrupel waarbij de gerstemout door de brouwers zelf werd gerookt en de inbreng van de gegrilde krieken die een unieke smaakbeleving en bewondering van de meeste bierkenners afdwingen. Deze 'smooked coockie' is een leuke samenwerking met de usaanse biermakers van Burial Beer Co uit Ashville. Zeer lekker als abieritief, bij of na een stevige maaltijd of met een gezellige brabbel in het volkscafeeke dat zich in de brouwerij bevind.
PROEFKOTJE: Bij zwarte kleur met klein maar fijn bij beige schuimkraag. Een licht gezoete alcoholwarmte verspreidt een rokerige moutigheid met zachte fruitigheid. Dit manifesteerd zich dan ook in een vol mondgevoel waarbij de gerookte bitterheid zich aangenaam laat meevoeren naar een licht zure, droge, karaktervolle afdronk met een toets van zoethout, karamel en fruitigheid als voornaamste factoren.
Gevonden tussen de heerlijkheden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze 'Limited Edition' is een aflevering uit de reeks 'Sour Blend' waarbij eigen 'Pokerface' als moederbier werd aangevuld met framboos-concentraat en onder de hoede van vele Lactobacillen een jaar in houten eiken vaten mocht herboren worden en daardoor een unieke smaakbeleving op gang bracht.
PROEFKOTJE: Helder rode kleur met weinig tot geen schuimkraag maar met pittige carbonatatie. Het aroma word beheert door licht zurige framboos waar de tarwemout ook haar zegje heeft. Een fris, zurig houtgevoelig mondgevoel waarbij de moutbitterheid zijn uitstrijk van het framboos concentraat wild aanbrengt en zeer aangenaam naar een zoete, droge, fruitige en zacht zure afdronk afstuurt. Prachtig om als abieritief te genieten.
Geproefd en genoten bij The Mash Emelgem . Een van de uitzetting van het drieluik zwarte bieren uit het brein van brouwridder Jef Pirens. Met Deo, Optimo en Maximo verwijzen deze belangrijke namen naar of liever vertaald als 'voor de allermachtigste God'. Deze, eveneens gebrouwen met het logo van Belgische hop, brengt het verhaal van een authentieke stout op Pirens wijze. Het leuke etik is een werkje van de Lichterveldse kunstschilder Maarten Wydooghe, vriend van den brouwer.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie, vaste beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een stevig doch mild uitstralende moutbitterheid met link naar een fruitig turf aanbod. Het moutgevoel lijkt moutbitter, niet erg rokerig, maar een leuke, frisse zoetgevooisde aflevering waarin een aangename alcoholwarmte wordt vermengd met fruitige koffiesmaken en wat zoethout waardoor een prachtig degustief wordt aangeboden.
De goeie band die Stijn en Melissa hebben met Kevin Devos (ja die van BrewWear) heeft er toe geleid dat Mel voor BierBrief 531 haar keuze maakte voor de brouwburcht Malcroys Brewing waarmee Keven samen met zijn biermoatje Jo Olluyn van Tall Poppy een eigenzinnige Australische Imperial Dubbel IPA heeft gebrouwen. Deze donkere hoppigaard werd veredeld met de inbreng van de overzeese hopsoort Nelson Sauvin met een toetsje rode mout (het voseffect) die een lekker fris gezelschapbier opleverde maar zeker ook als abieritief bewondering zal opbrengen.
PROEFKOTJE;Donker (bijna zwart) van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie. De exotische pompelmoesgeur brengt je meteen naar een lekker fruitig hoparoma. Deze laat zich dan meteen melden bij een stevig mondgevoel vol van deze fruitige hoppigheid en brengt je zeer aangenaam naar een droge, lang aanhoudende hopvolle afdronk. Prachtig om van te genieten.
Meegekregen van Jonas 'Tjipke' Vande Vyvere tijdens bezoek aan The Mash Emelgem. Het bier werd exclusief gebrouwen bij De Feniks (Gulden Spoor) Gullegem met gezamenlijk receptuur van en voor het befaamde dierencafé Kuro Neko (kattencafé) gelegen OLVstraat 20 te Kortrijk. De naam betekend dan ook ' Zwarte Kat' in het Japans. Een simpel maar zeer aangename dorstlesser die de meeste klanten zeker zal bekoren. Een beetje op het commerciële gericht maar met een zacht karakter waar iedereen vrolijk van wordt.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een scherp aroma waarbij de plaatselijke gist lichtjes de moutigheid overstijgt. Een gemoedelijk moutbitter mondgevoel die aangenaam zacht verder doorsijpelt naar een fris sappige, moutige afdronk.