Mijn pompoenoogst is weer binnen. De vruchten waren al even van het land, en lagen op het mooie nieuwe muurtje te wennen. Ze hadden daar nog wel een tijdje kunnen liggen, ware het niet dat gistermorgen het gras buiten wit was: Vorst! Aangezien we aan t eind van de week naar huis gaan heb ik ze toch naar binnen gesjouwd...ja letterlijk gesjouwd want er zitten hele grote bij dit jaar, de fee van Assepoesie zou er wel raad mee weten. Zie foto. Meer dan 50 kg pompoen heb ik, waaronder twee vruchten van een kilo of 10. Als ik die ga aansnijden krijgen jullie allemaal een stuk!
Jam van appelen met pompoen: Snij 500 gram geschilde en ontpitte appels in kleine blokjes -of rasp de appels- en doe hetzelfde met 500 gram pompoen. In een grote pan de pompoen goed met de appels,
500 gram geleisuiker speciaal, en een mespuntje (of iets meer, naar smaak) kaneel- en gemberpoeder vermengen. Het mengsel langzaam, goed
roerend aan de kook brengen en 4 minuten borrelend laten koken. De
kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa
borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Is de jam je niet fijn genoeg kan je er de staafmixer opzetten. Te dik: voeg wat water en/of vers citroensap toe. Eventueel
de jam afschuimen en in schone hete potten
schenken. De potten tot de rand vullen, sluiten en 5 minuten op
hun kop zetten.