Neem een ruime kg appels, 150 gram kristalsuiker, 1 pak geleisuiker speciaal (=500 gram), 20 cl slagroom & 60 g zoute boter.
Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Neem 150 gram suiker, doe die in een grote kookpan samen met zes eetlepels water en kook dat mengsel voorzichtig tot een amberkleurige karamel. Voeg vervolgens de appels toe en roer een paar seconden. Haal de pan van het vuur en giet er de boter en de room bij. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de verharde karamel weer smelt. Voeg de geleisuiker toe, breng het fruit aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten koken.
Daarna kunt je de jam in potten doen; anders laat u de jam nog even een paar minuten verder koken terwijl u blijft roeren.
Pureer de jam met een staafmixer vlak voor je hem in potten doet als je meer van de textuur van marmelade houdt, want de stukken appel blijven vaak heel. Serveer deze jam samen met in de pan gebakken schijfjes appel en amandelijs of gewoon bij de boterham, net als klassieke jam. Je kunt de bodem van een appeltaart ook met deze jam insmeren voordat u er de appels op doet.
Het recept komt hiervandaan: http://recepten-hikari.blogspot.com