Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    27-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberjam met kervel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de rabarberthee tegen de witte vlieg blijft er een flinke hand rabarberstengels over.
    De jam van vorig jaar (zie jamrecepten: rabarber-sinaasappel-appeljam) is allang op,
    superlekker, maar meer met de smaak van sinaasappels dan van de rabarber.



    Van mijn vriendin kreeg ik dit recept, zelf heeft ze het uit een Landleven.

    Rabarberjam met kervel.

    Was 1 kilo rabarberstelen en snijd de stelen in stukjes. meng de rabarber met een pak geleisuiker van 500 gram (2:1) en het sap van 1 citroen in een pan en laat het geheel een nacht staan.
    Breng de volgende dag aan de kook, blij roeren, in totaal 4 minuten. Voeg er van het vuur af 4 takken fijngesneden (roomse) kervel door.

    Er staat bij dat de kervel de zure smaak van de rabarber wat opheft en dat je daarom met minder suiker kan werken.



    Categorie:Jamrecepten
    Tags:rabarber,kervel,witte vlieg
    27-06-2010, 13:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene tomatenjam

    Jam van groene tomaten.

    1200 gram groene tomaten, zeer dun gesneden.
    900 gram suiker.
    Het sap van een lime.

    De tomaten in de jampan doen en overgieten met de suiker. Met de deksel erop een nacht laten intrekken.
    Zet de tomaten de volgende dag op het vuur, laten sudderen tot de tomaten zacht zijn, en dan het limesap toevoegen.
    Koken tot de massa dik wordt, eventueel fijner maken met de staafmixer.
    Onmiddellijk in potjes doen. Heerlijk met paté of kaas.






    Met deze hoeveelheid krijg je krap 4 potjes jam, bij mij zijn het er drieeneenhalf geworden. Het is een vrij stijve groene jam, ik vind hem zelf niet lekker op brood, maar juist wel heerlijk bij hartig zoals voornoemd.
    Ik denk dat als je minder suiker neemt bijvoorbeeld iets van 650 à 700 gram, dat de jam dan minder stijf wordt, je zou er dan bv kruiden erbij kunnen doen, gember & kaneel.
    In ieder geval een apart groen jammetje, een beetje in de Halloween sfeer nog, het ziet er toch wel een beetje hekserig uit niet?


    Categorie:Jamrecepten
    Tags:groene tomaten, tomatenjam
    05-11-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber sinaasappel appeljam
    In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.

    Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk ( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
    Avond van te voren:
    Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
    Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
    Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
    Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
    Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
    Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.

    Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared, haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels overhouden.
    Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
    Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
    Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
    Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
    Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje (ik had ze niet geraspt)  waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het advies.
    En misschien maar één citroen.
    Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.



    Categorie:Jamrecepten
    17-04-2009, 19:46 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs