Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramenjam uit andermans tuin
    Ieder jaar wordt ik gebeld door de dochter van de buurvrouw, zij is in het bezit van enkele weilanden die van elkaar gescheiden zijn door een dikke bramenhaag! Deze haag is zo lang en hoog dat meerder gezinnen flink kunnen plukken. Trouw melden deze lieve mensen zich als de bramen rijp zijn, wetende dat het een van de lievelingsjammetjes is van de Appelvrouw en ze komen ook nog helpen plukken.
    Het plukken van bramen in de natuur is op zich geen feest, zeker niet op een hete dag zoals gisteren.
    De struiken zitten, behalve vol met hun eigen doorns, ook nog vol met brandnetels en zijn doorgroeid met wilde rozen.Veel au roepen dus.
    Ik plukte dan ook op z`n "Hollands" volgens mijn plukhulp. Waarom ook de hoge en verre bramen plukken als je op arm en ooghoogte relaxt de bereikbare bramen kunt plukken. Er zijn er meer dan genoeg!!
    Het kostte me daarna niet eens zoveel moeite deze heerlijkheden te laten hangen, mijn gekraste en schrijnende armen protesteerden teveel.
    Na enkele uurtjes plukken (én eten) zat de emmer toch halfvol, genoeg voor een pot of twaalf!
    De wilde rozen brachten me wel op het idee van rozenbotteljam; Ex-Lie graag ontvang ik daar een workshop van.

    Drie kilo bramen geplukt en omdat mijn jamsuiker helemaal op was de jam gemaakt met gewone suiker en pectine.

    Confiture de mûr.

    Zoals mijn buurvrouw dat doet: de vruchten eerst een nacht in de suiker laten staan.
    Dus zonder de bramen te wassen de vruchten in suiker zetten, eerst wegen bien sûre, dan per kilo 500 gram suiker toevoegen en laten staan tot de volgende ochtend.
    Dan de pectine aanmaken met een paar eetlepels suiker, de vruchten op het vuur zetten en het pectine suikermengsel toevoegen.
    Hoeveel pectine je nodig hebt, dat moet je maar even op het pak kijken of gokken, hier heb ik 1 pakje vitpris genomen op 3 kg, de jam is prima gelukt. Bramen hebben een hoog pectinegehalte.
    De jam koken een minuut of 5, de hete potten op een natte doek zetten en vullen tot bijna bovenaan de rand. rand schoonmaken, deksel erop en de pot omdraaien, 5 laten staan en dan terugdraaien.

    Ik was ook nog in het bos, weinig cèpes maar wel enkele prachtige amenite-tue-mouches.









    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    18-09-2014
    Kefir blog

    Leuke blog, met veel informatie en vooral mooie foto's.

    Top



    18-09-2014, 09:08 geschreven door Natka
    15-09-2010
    workshop rozebottelconfiture
    Hoi appelvrouw,
    dank voor de mooie foto's van bos en beemd. Inmiddels de parasolzwammen 2 x verwerkt, één keer in de soep en één keer in een groentenprut, beide keren lekker.
    inmiddels is het notenraapseizoen ook weer aangevangen, maar de voorraad van afgelopen jaar is nog lang niet op, de eekhoorn in me zegt rapen, maar de rugpatient zegt negeren die handel.
    maar goed, de rozebottel, je hebt van die kleine harde, mijn ervaring is dat er weinig eer aan te behalen valt, en er zijn die grote sappige, die je zo in de mond kan steken en rauw ook leuk weg te sabbelen zijn, pitjes vervolgens vrolijk rondkwatten. Deze lenen zich ook prima voor een jaminmaak. Lekker rijpe exemplaren in de pan en een tijdje in laten koken met een bodem water. vervolgens door een zeef of passavite halen en het zo ontpitte rozebottelsapje mengen met suiker, gewone hoeveelheid en wat citroensap voor de frisse smaak, desnoods de hele citroen, met schil en al, wel fijngemaakt, en dat nog even laten pruttelen.
    kortom, leef je uit; ik ben ook reuze nieuwsgierig naar de cornoeljejam, hoe smaakt-ie?
    veel succes en tot gauw.


    15-09-2010, 12:24 geschreven door notermans
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs