Ieder jaar wordt ik gebeld door de dochter van de buurvrouw, zij is in het bezit van enkele weilanden die van elkaar gescheiden zijn door een dikke bramenhaag! Deze haag is zo lang en hoog dat meerder gezinnen flink kunnen plukken. Trouw melden deze lieve mensen zich als de bramen rijp zijn, wetende dat het een van de lievelingsjammetjes is van de Appelvrouw en ze komen ook nog helpen plukken. Het plukken van bramen in de natuur is op zich geen feest, zeker niet op een hete dag zoals gisteren. De struiken zitten, behalve vol met hun eigen doorns, ook nog vol met brandnetels en zijn doorgroeid met wilde rozen.Veel au roepen dus. Ik plukte dan ook op z`n "Hollands" volgens mijn plukhulp. Waarom ook de hoge en verre bramen plukken als je op arm en ooghoogte relaxt de bereikbare bramen kunt plukken. Er zijn er meer dan genoeg!! Het kostte me daarna niet eens zoveel moeite deze heerlijkheden te laten hangen, mijn gekraste en schrijnende armen protesteerden teveel. Na enkele uurtjes plukken (én eten) zat de emmer toch halfvol, genoeg voor een pot of twaalf! De wilde rozen brachten me wel op het idee van rozenbotteljam; Ex-Lie graag ontvang ik daar een workshop van.
Drie kilo bramen geplukt en omdat mijn jamsuiker helemaal op was de jam gemaakt met gewone suiker en pectine.
Confiture de mûr.
Zoals mijn buurvrouw dat doet: de vruchten eerst een nacht in de suiker laten staan. Dus zonder de bramen te wassen de vruchten in suiker zetten, eerst wegen bien sûre, dan per kilo 500 gram suiker toevoegen en laten staan tot de volgende ochtend. Dan de pectine aanmaken met een paar eetlepels suiker, de vruchten op het vuur zetten en het pectine suikermengsel toevoegen. Hoeveel pectine je nodig hebt, dat moet je maar even op het pak kijken of gokken, hier heb ik 1 pakje vitpris genomen op 3 kg, de jam is prima gelukt. Bramen hebben een hoog pectinegehalte. De jam koken een minuut of 5, de hete potten op een natte doek zetten en vullen tot bijna bovenaan de rand. rand schoonmaken, deksel erop en de pot omdraaien, 5 laten staan en dan terugdraaien.
Ik was ook nog in het bos, weinig cèpes maar wel enkele prachtige amenite-tue-mouches.
Reacties op bericht (2)
18-09-2014
Kefir blog
Leuke blog, met veel informatie en vooral mooie foto's.
Top
18-09-2014, 09:08 geschreven door Natka
15-09-2010
workshop rozebottelconfiture
Hoi appelvrouw, dank voor de mooie foto's van bos en beemd. Inmiddels de parasolzwammen 2 x verwerkt, één keer in de soep en één keer in een groentenprut, beide keren lekker. inmiddels is het notenraapseizoen ook weer aangevangen, maar de voorraad van afgelopen jaar is nog lang niet op, de eekhoorn in me zegt rapen, maar de rugpatient zegt negeren die handel. maar goed, de rozebottel, je hebt van die kleine harde, mijn ervaring is dat er weinig eer aan te behalen valt, en er zijn die grote sappige, die je zo in de mond kan steken en rauw ook leuk weg te sabbelen zijn, pitjes vervolgens vrolijk rondkwatten. Deze lenen zich ook prima voor een jaminmaak. Lekker rijpe exemplaren in de pan en een tijdje in laten koken met een bodem water. vervolgens door een zeef of passavite halen en het zo ontpitte rozebottelsapje mengen met suiker, gewone hoeveelheid en wat citroensap voor de frisse smaak, desnoods de hele citroen, met schil en al, wel fijngemaakt, en dat nog even laten pruttelen. kortom, leef je uit; ik ben ook reuze nieuwsgierig naar de cornoeljejam, hoe smaakt-ie? veel succes en tot gauw.