Op verschillende fora`s wordt er op dit moment gesproken over zelf
appelstroop maken. Leuke aantrekkelijke stukjes, soms met foto`s
erbij.
Appelstroop maken, dat wil de Appelvrouw wel! Zelf doen! Is leuk!
Puk en Muk riepen dat
de hele tijd toen ze wat kleiner waren en nu ik ouder wordt wil ik dat ook: Varken slachten, gans plukken, siroop maken, niets uit de winkel maar alles zelf doen. Nu bijvoorbeeld weer appelstroop..zodra ik erover las wist ik dat ik het zou gaan proberen.
Aan het einde van zo `n nieuw project stel ik mezelf de vraag: was het leuk/lekker/economisch en wil ik
dit nog eens doen? Het antwoord luidt meestal yes, maar ook weleens "mwah"...
Try Before You Die met appelstroop:
Neem een
flinke berg (zeg 5 kilo) valappels en maak er met de sapkoker appelsap van.
Je kunt ook de appels in een ketel koken totdat het sap van de vruchten komt..dat duurt een flinke tijd volgens
de
stroopstoker wel 4 uur (kijk sowieso maar even op zijn website als je het
zelf wilt proberen). Een nacht in een doek uit laten lekken dan.
Doe hetzelfde met 5 kilo valpeertjes.
Meng het sap.
Kook het vruchtensap
in..dat duurt enkele uren minimaal. Voor mij duurde het drie uur. Vaak roeren, vooral op
het laatst. Als er nog maar erg weinig stroop in de pan zit (zie foto verderop)
begin je met testen: zet het vuur uit en doe een à twee eetlepels stroop op een
schoteltje. Vind je het goed, doe de stroop dan heet in potjes. Anders het vuur
weer aanzetten en verder koken en even later weer testen.
Niet te lang koken, want de stroop kan in een onbewaakt ogenblik bedorven
zijn..je hebt dat alleen nog een harde taaie substantie.
Ik durfde niet voorbij een bepaald punt te gaan ( de stroop leek bijna zo ver...) en ik heb dus feitelijk geen appelstroop..meer hele dikke siroop.
Even
rekenen.
Appels en peren waren gratis maar daarna: twee keer één uur koken
voor het sap, drie uur koken voor de stroop.
Een fles butagas kost zo 20 euro (
en nog halen met de auto..benzinekosten..) hoelang je ermee kookt weet ik niet
precies. Ik weet wel dat een potje appelstroop van Crombach ( de beste
echte
appelstroop volgens de consumentenbond) 2.65 euro kost.
6 uur arbeid
(appels en peren rapen met gevaar voor eigen leven ivm de wespenplaag: 1 uur+ 5
uur kooktijd dus) onbetaalbaar.
Uiteindelijk had ik
anderhalf potje stroop
die de dikte heeft van pannenkoekenstroop.
Misschien dat
het leuk wordt als je met 50 kilo appels tegelijk stroop maakt, voorlopig is dit even mijn laatste
appelstroop.




