De druiven die in mijn kas groeiden waren al een weekje flink rijp..het is dan ook geen soort voor de kas maar een echt buitenras, waarschijnlijk Glorie van Boskoop. Ik had een witte druif gekocht..maar niet gekregen. Dat merk je op zijn vroegst een jaar later... En als zo`n plant eenmaal groeit in je kas trek je hem er niet zomaar uit. Ondertussen heb ik een mooie witte druif gestekt en beraden wij ons nog op te nemen stappen... De blauwe druif groeit namelijk in een bak naast de kas en gaat door een pijpje de kas binnen alwaar hij zijn blaadjes en trossen in de warmte kan ontvouwen. Onder/naast die enorme aangebouwde plantenbak is ook nog plaats voor een druif. Daar zou ik de die witte kunnen zetten..die we dan naar dat pijpje leiden, waar we dan eerst de blauwe door naar buiten hebben getrokken, die we dan weer boven de stronk van de witte druif laten groeien en deze witte groeit dan lekker binnen in de warmte...volgt u het nog? Een lekkere hoeveelheid Appel-druivenjam..dit is voor 12 potten.
Breng een takje rozemarijn, 2 takjes tijm, 10 geplette jeneverbessen, 20 peperkorrels en een snufje zout in een glas rosé
aan de kook brengen en laat 5 minuten trekken op een zacht vuur. Doe het vuur uit en de deksel op de pan Neem ongeveer 2,8 kilo schoongemaakte -dat wil zeggen gewassen en van de takjes afgehaald- druiven en ongeveer 1250 gram gewassen, ontpitte en in stukjes gesneden appels en doe deze met een flink glas rosé en het sap van 1 citroen in een
grote pan.
Breng dit aan de kook en laat zachtjes laten koken tot de vruchten
zacht zijn. Draai in gedeelten deze vruchten door de passe vit..
Vruchtenpulp afmeten en mengen met de geleisuiker. Ik gebruik geleisuiker speciaal . Je gebruikt dan 500 gram geleisuiker op 1,1 liter sap. Het gezeefde kruidenmengsel en een eetlepel sherry of balsamicoazijn toevoegen.
Breng alles in de pan aan de kook en 1 minuut laten doorkoken. Vul de schone en hete potten met de gelei/jam, veeg de randjes af met een schoon keukenpapiertje en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om.
Het originele recept is met prosecco, dat had ik niet in huis. Bekijk dit recept eens op de mooie site van l`heure bleue..
Op de tweede foto kun je zien dat ik de onderste laag prut steeds uit de passe vit heb geschept..zodra ik de druivenpitjes constant hoorde kraken heb ik deze prut eruit geschept. Na het maken van de jam heb ik hiermee fruitleer gemaakt; dat is nog aan t drogen in de oven dus ik kan nog geen duidelijke richtlijnen verstrekken. Het recept volgt dus een dezer dagen