Paardenbloemenstroop of honing..op het moestuinforum een hit!
Ik heb een Franse variant gemaakt, het heet Cramaillote.
Pluk op een mooie zonnige dag 300 gram paardenbloemen. Was de bloemen en droog ze in een theedoek. Haal zoveel mogelijk alle groene delen van de bloem. Borstel 265 gram citroen en 400 gram sinaasappels onder stromend water schoon. Snij de kontjes van het fruit en gooi die weg, snij de rest in dunne schijven. Doe de bloemen en het citrusfruit in een jampan of wok, giet er 1,6 liter water bij en een kilo fijne suiker. Breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes koken.
Schep de massa in een fijne zeef (of een grove zeef met een doek erin, of gebruik een likeurfilter zoals ik heb gedaan) en laat erg goed uitlekken..je kunt zachtjes het vocht eruit drukken. Ik heb het een nacht laten uitlekken in het filter. Giet de jus terug in de (schone) pan. Voeg eventueel 30 gram vloeibare vanille toe. Laat het vocht nog een uurtje zachtjes koken, of korter als je meer een stroop wilt. Voor confiture kook je ongeveer 65 minuten.
Ik heb nog maar tien minuten gekookt en had een honing-achtige stroop; bedoeld voor pannenkoeken en voor in de dressing. Na een dag of wat werd dit trouwens wel dikker..je kunt het nu wel op een beschuitje smeren. Bij Nederlandse varianten stopt men ook wel een takje tijm of rozemarijn in de jam.
Na het werk is het goed rusten..Genieten met een mooi glaasje paardenbloemenwijn van vorig jaar: Vin Pissenlit. Nog even en ik heb er genoeg paardenbloemen voor in mijn boomgaard..dit jaar maak ik een dubbele hoeveelheid.. À la vôtre!