klein pompoentje (uchi-kuri of hokkaido) 250 gram abrikozen plusminus 700 gram goudrenetten 1 citroen gember op siroop pak geleisuiker speciaal (500 gram)
Neem een klein pompoentje maak hem schoon en weeg 400 gram af, snij deze in kleine stukjes. Snij 250 gram gedroogde abrikozen in tweeën en dan in smalle reepjes, ik gebruik ongezwavelde donkere abrikozen van de bio-winkel. Kook pompoen en abrikoos samen in wat water totdat de pompoen tot moes is gekookt. Rasp de goudrenetten en neem er 500 gram geraspt vruchtvlees van. Voeg dat samen met de geraspte schil van een (onbehandelde) citroen toe aan de pompoen/abrikoosmix en voeg naar smaak wat geraspte gemberbolletjes en wat gembersiroop toe ( tesamen hooguit 2 à 3 eetlepels). Breng aan de kook en kook de massa enkele minuten. Voeg de suiker toe, roer goed en breng weer aan de kook, laat 4 minuten borrelen. Wil je een gladde jam gebruik dan eventueel op dit punt de staafmixer. Schep heet in schone potten, sluit ze af en keer om voor 5 minuten.
12-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
07-09-2011
Blauwe tomaat
Via de dorpszadenruilhandel kreeg ik zaad van een blauwe tomaat. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er in het begin al geen heil in zag. Deze tomaat, Osu genaamd ( vernoemd naar de Oregon State University waar hij vast ook ontwikkeld is) zou bijzondere eigenschappen hebben. Dat soort vermeldingen over groentes zouden eigenlijk belletjes moeten doen rinkelen..hoe zat dat ook al weer met geweldige eigenschappen en genetische manipulatie? Nee, nee, deze tomaat was handgekruist, geen enkele manipulatie aan te pas gekomen. Prachtige plant, geweldige kleur, groeikracht tot aan de hemel en zou ook nog kankerwerend zijn... Over de smaak werd niet gesproken.
De plant groeide geweldig in de kas. Vergeleken bij mijn andere tomaten was het blad mooier, voller, donkergroen en bijna blauwachtig van kleur. Ook de vruchtzetting was goed, en die beslaat de gehele plant tot aan het plafond van de kas, zonder een enkele onderbreking, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Coeur de Boeuf of Green Zebra. Die vruchtzetting zat dus wel goed, daarna begon het lange lange wachten op het afrijpen van de vruchten. De onrijpe vruchten zijn van boven blauw/paars en van onder groen. Hoopvol heb ik ieder dag als ik in de kas kwam de onderkant van de tomaten bekeken met de hoop dat hele vrucht blauw zou worden. Niets was minder waar en pas weken later toen uiteindelijk de eerste tomaat begon af te rijpen kleurde de tomaat van blauw/groen naar oranje/donkergroen. Weg blauw. Ook het vlees was donkergroenoranje. Mijn buurman van wie ik het zaad had lag in een deuk: jaja oranje!!, riep hij, dat kan alleen maar bij Hollanders gebeuren...
Ondertussen zijn er twee trossen afgerijpt. Terwijl de oogst van de andere tomaten langzamerhand ten einde loopt geeft de Osu mondjesmaat een rijpe tomaat. En helaas, ondanks de prachtige plant en de geweldige groeikracht ( het zou me niet verbazen dat de plant nog doorgaat met oranje/groene ballen te geven tot Sinterklaas) het is gewoon geen lekkere tomaat. Vies is hij ook niet, maar de tomaat heeft weinig smaak. Voorlopig komt hij er bij mij niet meer in ( ik heb er wel zaden van geoogst, dus wie het wil proberen stuur ik met alle liefde zaden op) laten ze er eerst maar eens wat smaak inkruisen! Over de kankerwerende eigenschappen kan ik natuurlijk helemaal niets zeggen. Het schijnt dat tomaat erg gezond is. We gaan ervan uit dat dat voor alle soorten geldt en eten liever een Black Prince, de eerder genoemde Coeur de Boeuf en de Black and Red Boar, samen met een blaadje basilicum en een drup olijfolie maken die een kleurrijke en smaakvolle salade.
Naschrift: mijn vriendinnen hebben gisteren deze tomaat geproefd en zijn het niet met me een: juist lekker, een beetje fris maar goede smaak. En inderdaad, ik moet het toegeven: als de tomaat nog wat langer ligt wordt de smaak beter...
Categorie:Aparte groentes Tags:Blauwe tomaat, Osu
07-09-2011, 12:42 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
05-09-2011
Wedstrijdradijs Riesen von Aspern
Mijn wedstrijd radijzen ( wedstrijd van het moestuinforum) zijn goed gegroeid. De soort radijs is Riesen von Aspern. Deze Reuzenradijs kan een enorme omvang bereiken
zonder voos te worden. Je zaait op een schaduw of half schaduw plekje want deze radijs houdt niet van felle zon. Voor de wedstrijd heb ik er al een ingezonden en de tot nu toe geoogste radijsjes overstijgen het gewicht van dat radijsje niet, vrijwel 100 gram! Omdat ik wel van een radijsje hou, en mijn zuurdesembrood van spelt, rogge en -tegenwoordig een beetje- tarwemeel steeds smaakvoller wordt heb ik er weer een geoogst om op te smikkelen. Als teelt+oogst is het een prima radijs vind ik, een gemakkelijke groeier, heeft weinig mest of verzorging nodig, en je hebt aan een radijs genoeg om je lunchtafel te voorzien van een ruime hoeveelheid plakjes. Het rode velletje haal ik er wel af, ik vind de zachtere smaak zonder het rode vel aangenamer. Boter, zout en een pietsje peper erbij..verrukkelijk! Er zitten nog genoeg radijzen in de grond om een winnaar op te leveren maar dan moet ik wel boven de 143 gram komen, die heb ik al van een ander gezien..ik weet niet of dat wel gaat lukken. Volgend jaar voor mij in ieder geval deze radijs weer in de tuin!
Categorie:Aparte groentes Tags:Riesen von Aspern, radijs
05-09-2011, 19:22 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
01-09-2011
Oogst
De boeren hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan het binnen halen van de granen: Tarwe natuurlijk, maar ook gerst, rogge, haver en spelt. De velden zijn nu leeg - op een enkele nog niet opgehaalde rol stro na- en hier en daar al weer omgeploegd. Aan het eind van de dag zie je de reeën en herten aan de rand van de velden de achtergebleven aren opknabbelen. De dagen zijn warm, en er is niets heerlijker dan aan het eind van de middag je fiets te pakken voor een "ommetje"..soms van een kilometer of 35... Op deze foto kan je een beetje zien hoe leeg de streek hier eigenlijk is, leeg aan huizen bedoel ik. Hier en daar staat een dorp en de boeren wonen in de dorpen, buiten het dorp zijn bijna geen boerderijen. De plek waar we hier staan ligt tussen ons dorp en het buurdorp, ook links, rechts en achter ons geen huis of boerderij te zien. De foto is eigenlijk net iets te laat genomen om het mooie avondlicht van eind augustus te laten zien, je kunt ook de afstand niet meer goed schatten, de bosrand lijkt dichterbij dan in werkelijkheid.
Categorie:Appelvrouw&Lie Tags:fietsen
01-09-2011, 22:20 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
29-08-2011
Gevulde pompoentjes
(Met behulp van het boek van Vicky Stork..Het Complete Pompoenenboek, waar de inspiratie& basis voor dit recept vandaan komt)
2 Delicata pompoentjes 100 gram roomboter halve theelepel zeezout, snufje nootmuskaat, gemalen peper ( als je hebt african original peper mix van fair trade..(wereldwinkel)) 2 takjes fijngeknipte peterselie 1 uitgeperste teen knoflook 3 eetlepels honing 200 gram rauwe ham in repen
Snij de pompoenen in de lengte doormidden, verwijder pitten en zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal. Smelt de boter en roer er alles behalve de ham doorheen. Lepel het in/over de pompoenhelften, en leg de ham in repen in de pompoentjes en een beetje op de randen. Verwarm de oven op 220, bedek de ovenschaal met aluminium en bak de pompoentjes ongeveer 50 minuten. Haal de laatste 10 minuten de folie van de ovenschaal. Je kunt dit ook met butternutpompoentjes maken, pas eventueel de hoeveelheden aan.
De eerste oogst van dit jaar.
Nogmaals de Delicatapompoen:
Categorie:Pompoenen Tags:pompoen, delicata
29-08-2011, 22:07 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
27-08-2011
Extra long dipper
Druk, druk, druk, geen tijd voor het opschrijven van de recepten van alle lekkere dingen die ik de laatste dagen heb gemaakt en ingemaakt: bramenjam en bramengelei, courgettesoep in grote hoeveelheden, een weckketel vol appelmoes van de notarisappel, calendula-vaseline, pesto rosso en meer. Ons dorp maakt zich op voor het jaarlijkse feest, en met zijn allen hopen we op goed weer, op dit moment is dat behoorlijk hopeloos...regen..15 graden. Bah. Morgen beter. Verder nog even snel appels plukken, de pompoenen blijven surveilleren op woelmuisvraat, de courgettes - die steeds maar weer te groot willen groeien- op tijd van de planten halen ( ik had er in juli twee bijgezet, want ik dacht dat de eerste drie planten om deze tijd wel ingestort zouden zijn zoals in de meeste jaren, niet dus, en dus heb ik 5 goed gevende courgetteplanten..voor twee personen) tomaten in de kas plukken enzovoorts. Er zijn nog steeds logees en ook de kleine kabouters komen nog even helpen met de appeloogst..(Appeloma blij!)
De extra long dipper groeit goed, ik heb alle vruchten eraf gehaald behalve deze vrucht, die mag doorgroeien..
Een plant in de tuin waarvan ik de naam niet weet: de plant is ruim 2 meter groot, geeft gele margriet-achtige bloemen. De bladeren staan tegenover elkaar en vormen een soort bekertje waar water instaat als het regent..ik dacht bekerplant, maar dat is het dus niet! Dit is de uitgebloeide bloem(bodem) Wie weet de naam voor mij?
Categorie:Aparte groentes Tags:lagenaria extra long dipper
27-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
22-08-2011
Kruidenazijn
Nee, dan kruidenazijn maken ( zie vorige post: appelstroop) dat is zóó simpel, had ik het geweten dan had ik het eerder gedaan.
Als basis neem je blanke azijn.Verder neem je een mooie fles en wat lekkere kruiden. Stop de kruiden in de flessen, overdrijf niet, er komt redelijk wat smaak af van een takje rozemarijn. De flessen zet je donker en koel weg. Je laat de kruiden er ongeveer 3 weken in, dan zeef je het geheel en je bewaar de flessen in het donker totdat je ze gaat gebruiken. Ik heb twee soorten basilicum azijn gemaakt, met groene en met paarse basilicum, de laatste is het geurigst en heeft een prachtige kleur. Dan heb ik nog azijn gemaakt met Provençaalse kruiden; in mijn geval laurier, marjolein, rozemarijn, tijm en een enkel takje lavendel.
Als je wat luxere azijn wilt maken dan kan je witte of rode wijnazijn gebruiken. Dragon,dille, basilicum, munt en citroenmelisse bijvoorbeeld in witte wijnazijn, rozemarijn, tijm, frambozen of knoflook op rode wijnazijn.
Zelf hou ik het voorlopig bij de blanke azijn..die met basilicum is heerlijk!
Links en midden basilicumazijn, rechts Provençaalse kruidenazijn.
22-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
18-08-2011
Appelperenstroop
Op verschillende fora`s wordt er op dit moment gesproken over zelf
appelstroop maken. Leuke aantrekkelijke stukjes, soms met foto`s
erbij. Appelstroop maken, dat wil de Appelvrouw wel! Zelf doen! Is leuk! Puk en Muk riepen dat
de hele tijd toen ze wat kleiner waren en nu ik ouder wordt wil ik dat ook: Varken slachten, gans plukken, siroop maken, niets uit de winkel maar alles zelf doen. Nu bijvoorbeeld weer appelstroop..zodra ik erover las wist ik dat ik het zou gaan proberen. Aan het einde van zo `n nieuw project stel ik mezelf de vraag: was het leuk/lekker/economisch en wil ik
dit nog eens doen? Het antwoord luidt meestal yes, maar ook weleens "mwah"...
Try Before You Die met appelstroop: Neem een
flinke berg (zeg 5 kilo) valappels en maak er met de sapkoker appelsap van. Je kunt ook de appels in een ketel koken totdat het sap van de vruchten komt..dat duurt een flinke tijd volgens de
stroopstoker wel 4 uur (kijk sowieso maar even op zijn website als je het
zelf wilt proberen). Een nacht in een doek uit laten lekken dan. Doe hetzelfde met 5 kilo valpeertjes. Meng het sap. Kook het vruchtensap
in..dat duurt enkele uren minimaal. Voor mij duurde het drie uur. Vaak roeren, vooral op
het laatst. Als er nog maar erg weinig stroop in de pan zit (zie foto verderop)
begin je met testen: zet het vuur uit en doe een à twee eetlepels stroop op een
schoteltje. Vind je het goed, doe de stroop dan heet in potjes. Anders het vuur
weer aanzetten en verder koken en even later weer testen. Niet te lang koken, want de stroop kan in een onbewaakt ogenblik bedorven
zijn..je hebt dat alleen nog een harde taaie substantie. Ik durfde niet voorbij een bepaald punt te gaan ( de stroop leek bijna zo ver...) en ik heb dus feitelijk geen appelstroop..meer hele dikke siroop.
Even
rekenen. Appels en peren waren gratis maar daarna: twee keer één uur koken
voor het sap, drie uur koken voor de stroop. Een fles butagas kost zo 20 euro (
en nog halen met de auto..benzinekosten..) hoelang je ermee kookt weet ik niet
precies. Ik weet wel dat een potje appelstroop van Crombach ( de beste echte
appelstroop volgens de consumentenbond) 2.65 euro kost. 6 uur arbeid
(appels en peren rapen met gevaar voor eigen leven ivm de wespenplaag: 1 uur+ 5
uur kooktijd dus) onbetaalbaar. Uiteindelijk had ik anderhalf potje stroop
die de dikte heeft van pannenkoekenstroop. Misschien dat
het leuk wordt als je met 50 kilo appels tegelijk stroop maakt, voorlopig is dit even mijn laatste
appelstroop.
Categorie:Jamrecepten Tags:appelstroop
18-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
13-08-2011
Nog meer wespen..
Wespen...het stikt ervan.. we kunnen niet eens meer met goed fatsoen - wat dat ook moge betekenen voor een maaltijdje kipkluiven- buiten eten..de wespen duiken als struikrovers onmiddellijk op je bord en zagen daar stukjes kip of ham -of wat ze ook maar aantreffen- van je maaltijd af... Ook in de boomgaard zijn ze nadrukkelijk aanwezig..zodra er een appeltje beurs is zitten ze er als vliegen op de stroop (...) Eén appel was zo gevuld met wespen dat het een nest leek, de volgende dag was hij leeggegeten en konden we de resten zonder gevaar "plukken":
Categorie:De tuin Tags:wespen
13-08-2011, 10:07 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
10-08-2011
Ratatouille Chutney
Ik moest weer eens een boek. Behalve dat ik al een enorme stapel moestuin- en kruidenboeken heb ben ik ook gek op kookboeken en dan met name inmaakboeken. In een uitgave van Velt (Seizoenen) las ik een recensie over het boek Perfect Conserveren van Hilaire Walden. Gezocht op Marktplaats en gevonden op Bol waar je tegenwoordig ook tweedehandsboeken kunt kopen.Besteld en snel in huis.Leve internet.
Zo`n nieuw boek gaat op mijn nachtkastje en is heerlijk leesvoer voor de late uurtjes. Ik droom dan als ik in slaap gevallen ben gewoon verder over al die hapjes die ik kan maken..een keuken in de hemel met eeuwige inmaakpret. Dit boek behandeld allerlei manieren van conserveren, het gaat van jam maken en wecken tot roken en inzouten. Ze behandeld bijvoorbeeld jam en gelei, maar ook vruchtenboters, -kaas en -pasta, marmelades. Ze geeft ook een recept voor jam uit de vriezer, ongekookt dus. Je wordt verleid door de namen van de gerechten: Citroen-passievruchtenpasta bijvoorbeeld en mediterrane chutney. En wat denk je van ingelegde walnoten of kastanjes op siroop... Je moet een beetje zoeken in het register -er staan geen hoofdstukken aangegeven- en dus staan technieken en recepten iets door elkaar. Azijn, olie en sterke drank met een smaakje beslaan samen maar 2 bladzijden. Verder niets aan te merken.. er is genoeg anders te lezen bijvoorbeeld zouten en in vet bewaren, en veel lekkere recepten die je inmaak als basis hebben. Bij de recepten zag ik onmiddellijk een paar die me aanspraken, iets met bramen onder andere...die zijn bijna rijp.
Vandaag een chutney. Chutney`s maak ik al jaren, maar eigenlijk ben ik er een beetje op uitgekeken. Volgens Lie komt dat omdat ik vroeger chutney nog nodig had om mijn rijstschotels "op te fleuren"; dat is niet meer nodig, ik kook te goed. Ik ben er nog niet uit of dat een compliment is, of een onaardige opmerking over mijn vroegere kookkunst. In ieder geval sprak het idee van chutney met ratatouillegroentes mij wel aan. Ik heb het recept van Mw. Walden aardig gevolgd, het is hier en daar een beetje aangepast.
Ratatouillechutney:
1 kilo tomaten zonder pitjes in stukjes gesneden ( ik nam wel de pitjes) 350 gram courgettes in stukjes 750 gram paprika, voornamelijk rood, in stukjes 400 gram aubergine, in stukjes 300 gram ui, in stukjes 6 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt 1 eetlepel paprikapoeder 1 eetlepel licht geplet korianderzaad ( volgende keer neem ik wat minder, ik vind de smaak best wel sterk) 1 eetlepel grof zout 3 dl rode wijn azijn 350 gram bruine suiker ( ik had donkerbruine basterd, dat maakt de chutney wel erg donker) 1 à 2 rode pepers zonder pitjes in reepjes (eigen idee)
Kook alles behalve de azijn en de suiker tien minuten in een gesloten pan op een zacht vuur totdat de sappen uit de groentes komen. Haal de deksel van de pan en laat de groente een uur pruttelen. Roer vaak. Roer de azijn en de suiker erdoor en laat pruttelen totdat de chutney dik is. De schrijfster zegt dat de chutney klaar is als een lepel die over de bodem van de pan wordt getrokken een duidelijke gleuf achterlaat. Ik ben wat eerder gestopt met koken, ik hou wel van een iets vochtig/sappige chutney. Vul de (schone en hete) potten af, en laat ze minstens een maand op een koele donkere plaats staan. In ieder geval een jaar houdbaar.
10-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
08-08-2011
Perziken op eau de vie
Platte perziken -ook wel wilde perziken genoemd- komen volgens mijn buurman uit het laboratorium. Hij zegt uit een Frans laboratorium, de Italianen zeggen uit een Italiaans, de Spanjaarden enz..Weinig wilds aan dus. Feit is dat het een redelijk nieuwe productie is hier in Frankrijk, maar ook in Italië en Spanje, en dat de vrucht in Nederland bij de Turk en AH opmars maakt. De zuidelijke landen vechten om de markt, de Fransen plukken maar twee x per jaar, de Spanjaarden 4 x ( minder rijpe vruchten) en krijgen minder betaald: Valse concurrentie morren de Fransen.
Ik zie ze al jaren op de markt maar dit jaar heb ik de platte vruchtjes voor het eerst gekocht..en de week daarop nog eens, en nog eens...een heerlijke perzik. Nu kan je hier in het Noordoosten van Frankrijk gewoon goed fruit kopen; hier niet van die harde ballen als je perziken, abrikozen of nectarines koopt, maar gewoon goed sappig zondoorstoofd fruit. Je zou toch denken dat het 400 km verderop ook zou moeten lukken. Helaas, weinig sap tot aan je ellebogen als je in Nederland je perzikje koopt. De platte perzik is extra lekker van smaak, en mooi handzaam.
We hebben de meeste opgegeten, en ook een paar bewaard om op eau de vie te zetten. Het recept is heel simpel: Ontvel de perziken door ze 30 seconden in kokend water te leggen en ze snel af te koelen onder koud water, snij ze in stukken of hou ze vruchten heel, leg in een schone pot en strooi er wat suiker omheen...dat strooien een beetje naar smaak en de zoetheid van de vrucht..ik heb waarschijnlijk teveel suiker gedaan, en als de suiker gesmolten is zal ik nog extra eau de vie toevoegen... Zorg dat er enkele pitten meegaan in de pot. Vul de pot tot aan de rand met eau de vie. Koel en donker laten staan totdat de suiker geheel verdwenen is en dan nog wat langer totdat je het niet meer uithoudt.
Categorie:Met Alcohol Tags:platte perzik, eau de vie
08-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
05-08-2011
Fruit-tellajam
Er mislukt wel eens wat, ook in míjn keuken. Zo heb ik een paar prachtige beugelflessen gevuld met limonadesiroop die niet meer uit de fles wil...het is gelei geworden! Met een van de twee flessen heb ik gisteren fruit-tellajam gemaakt: Met veel moeite heb ik de stijve witte aalbessengelei uit de fles gekregen (met hulp van heet water, Lie en de achterkant van een pollepel) en deze siroop-drap gemengd met 300 gram aardbeien, 500 gram geprakte banaan en 250 gram geleisuiker, ik neem niet meer suiker dacht ik want de gelei was al zoet genoeg. Als jam is het ook niet echt gelukt, je kan het nog wel op een broodje smeren, maar het is erg dun voor jam. Ik heb erover nagedacht hoe dat kan, maar volgens mij moet je pectine niet teveel of te lang of misschien niet 2x verwarmen, dan verdwijnt de bindende eigenschap.
De smaak van de jam is weer een uitvinding, deze combinatie van witte bessen, banaan, aardbei en veel suiker geeft een zoet fruit-tella smaakje..heerlijk in de yoghurt..komen de zoetekauwen ook eindelijk eens aan bod.
05-08-2011, 15:39 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
03-08-2011
Het Insectenhotel
Het is de tijd van de brocantes en leuke uitjes. Iedere zondag is er wel wat te doen: op veel straathoeken en langs de route nationaal hangen kartonnen borden met affiches: Brocantes, vide grenier, dégustation de vin, portes ouvertes, fêtes des produits du terroir...er is veel te doen, en je kunt wel drie rommelmarkten, hapjesproef- en koperijen aflopen op één middag. Soms weet je niet wat te kiezen.
Maar ik heb mijn eigen "uitjes-goeroe", Jacques, van het blog Saint Laurent sur Othain kleine kroniek. Hij stuurt mij sinds enige weken trouw de tip van de week, tot nu toe ben ik niet teleurgesteld! (Kijk trouwens ook eens op zijn leuke blog als je meer wilt weten over de streek waar wij wonen).
Vorige week ben ik naar een open dag geweest van een van de schaarse bio-tuinderijen in de omgeving. Een mooie plek boven op een heuvel, met uitzicht op een buurdorp met kasteel en de omringende bossen: Que la Meuse est belle! Helaas heb ik geen foto`s genomen van kasteel en omgeving, zo was ik geïntrigeerd door de tuin, de kassen en alle groenten die deze mevrouw samen met een compagnon onderhield. Wat een werk! En alles bio. Zo bio dat er ook oogsten verloren (kunnen) gaan. Zo was haar komkommeroogst geheel verloren door een ziekte, meeldauw of iets dergelijks, het zag er in ieder geval verschrikkelijk uit, een grote kas vol met grijsgepluiste planten zonder komkommers eraan..als je dan niet wilt spuiten dan moet je het nemen zoals de natuur je het geeft. Hard maar waar. Petje af!
Er was ook een stand van de hoogstamboomgaarden van de Meuse. De meneer die achter de kraam stond had last van anti-Hollanderritus..heel soms kom je dat nog wel eens tegen. Je merkt het al als je begint te praten, een wegdraaiende blik van de gesprekspartner, op zoek naar redding. Zodra er dan een Fransoos geïnteresseerd aansluit duikt de man weg, grijpt zijn of haar arm en draait zich van mij weg..dat ik daar nog sta en verbaasd de rest van mijn zin inslik of nog - steeds zachter- uitblablaat.. heeft hij niet meer in de gaten. Ik zal nog beter Frans moeten gaan spreken!
Het mooiste van zijn kraam was het insectenhotel, waarover ik hem hoorde vertellen dat iedere flinke boomgaard er wel twee kan gebruiken om te goede insecten aan te lokken die dan weer de foute insecten oppeuzelen..zodat je niet hoeft te spuiten, rapen enz. In het hotel kunnen solitair levende bijen en wespen, oorkruipers, gaasvliegen, lieve heersbeestjes, vlinders en nog veel meer goede beestjes een plek vinden. Het hotel was gevuld met allerlei materiaal waar de insecten in kunnen verblijven én overwinteren: stokken met holtes of zachte vulling ( b.v. bamboe of stengels van de zonnebloem) dichte kastjes met enkel spleten erin ( horizontaal en een ander verticaal) gevuld met zaagsel, stenen met gaten, stro, pluizen van bomen of planten etc.. enfin als je een insecten hotel zou willen maken: het internet staat er vol mee! Hier alleen de foto`s:
03-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
29-07-2011
Kruidenthee
Het leuke van een goed gevulde kruidentuin is natuurlijk het oogsten. De keukenkruiden: simpel, ze worden gedroogd of vers gebruikt en gaan een voor een een gerecht of de pan in.
Het
maken van een lekker kruidentheetje is wat lastiger..want hoe zijn de
verhoudingen? Zoek maar eens op internet, en je vind veel maar geen
exacte percentages en grammen. Gelukkig weet onze Nederlandse Grootgrutter wel
raad:... op de zijkant van een pakje ochtendthee staan immers precies
de juiste percentages van de kruidjen aangegeven. Dank NG!
Ik
ben daar mee aan de slag gegaan alweer een maandje geleden en heb zoveel
mogelijk van de genoemde kruiden gedroogd...maar alleen wat ik in eigen
tuin heb staan, dus ik heb het " recept" hier en daar aangepast. Ook heb ik er wat
kruiden " uitgegooid" die ik niet lekker vind (venkel) of niet nodig
heb (senna) en er weer wat bijgedaan waarvan ik dacht : dat is goed voor
de oudere Appelvrouw (brandnetel & heemstbloem) of die me lekker
leken: (citroentijmbloemetjes). Vandaag heb ik al die gedroogde kruiden bij elkaar genomen en de thee samengesteld.
Het een heerlijk theetje geworden. Ik vind het zeker aan te
raden om je eigen tuin hiervoor te plunderen: knip af die kruiden, hang
ze op een zoldertje te drogen en/of op een zelf gefabrikeerd droogrekje,
wacht een maandje, meet de kruiden en wrijf, knip of pluk ze in kleine
stukjes. Meng naar eigen idee, de mijne of die van NG. Ik kom bij je proeven!! het volledige recept vind je hier
De gemengde thee en de citroentijmtopjes:
Categorie:Kruidenrecepten Tags:kruidenthee, zelf kruidenthee maken
29-07-2011, 16:20 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
27-07-2011
Komkommerjam, zoet/pittig
Er is een probleem met mijn komkommers in de kas..misschien het mozaiekvirus, of meeldauw of allebei.. Desondanks heb ik veel komkommers; vanmorgen had ik er weer 6 verzameld...tijd voor een inmaak. Ik heb flink rondgekeken op internet en zag erg veel zoetzure en zure komkommerinmaak. Onderstaand recept kwam ik ook een paar keer tegen o.a. op de site van de Viva haha. Het recept heb ik aangepast aan mijn eigen smaak door o.a. pepertjes toe te voegen. Je kunt de jam als chutney eten, als bijgerecht bij kaas of paté en natuurlijk bij Indische of andere Aziatische gerechten.
Ik heb natuurlijk even geproefd: warm vond ik het ietwat zoetig, met een heerlijke pittige smaak...
1250 gram geschilde komkommers met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden. 2 groene pepers en ik heb er ongeveer een kwart van de zaadjes erbij gedaan 1 pak geleisuiker speciaal 2:1 3 theelepels zout, 2
theelepels gemalen geelwortel, 3 eetlepels mosterd en een eetlepel mosterdzaadjes een stuk van 4 centimeter geschilde en geraspte gemberwortel, 1 dl
witte wijnazijn het sap van een kleine citroen
De komkommerjam blijft goed tot volgend jaar zomer.
Naschrift: ondertussen hebben we al heel wat van de jam geproefd, de eerste potjes zijn al op. Zelfs de Fransen vonden het lekker, we hebben het bij paté gegeten, bij een wat flauwe kaas, en gewoon als bij-hapje, steeds bij de hartige maaltijd.
Doe alle ingrediënten bij
elkaar in een grote pan en hussel goed door. Zet het vuur aan en breng het
mengsel aan de kook, terwijl je het regelmatig omschept. Als het mengsel blijft
borrelen terwijl je roert, begint de kooktijd: 1 minuut.
Schep de komkommers
af en toe om tijdens het koken en draai na de kooktijd het vuur uit. Schep de
potten tot het randje vol met de jam, veeg de randen schoon met
keukenpapier draai de deksels er stevig op en draai de potten voor 5 minuten om.
Categorie:Jamrecepten Tags:komkommer jam
27-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (2)
23-07-2011
Bloeiende groenten
Soms is de muur tussen mijn groenten- en bloementuin wel heel erg klein.
Ik ben een voorstander van het door elkaar zetten van bloemen en groenten maar dat zijn bloemen die spontaan opkomen -en die ik dan niet meer kan uittrekken..volgens Lie een slechte eigenschap voor een tuinder- of die een doel hebben zoals Afrikaantjes en Oost-Indische kers ( het wegjagen of vangen van nare beestjes) en de Goudsbloem die ik gebruik voor meerdere toepassingen op huismiddeltjes-gebied. De bloemen die ik dit jaar laat bloeien hebben behalve het zaden voortbrengen om volgend jaar te zaaien nog een doel: het voortbrengen van zaden om in de winter verse kiemen te kunnen eten.
Van een vriendelijke moestuinierster die ik via het moestuinforum heb ontmoet kreeg ik het boek van Peter Bauwens: Kiemen en Microgroenten. Een prima boek om je voor te bereiden op het zelf kweken van kiemen, het brengt je op vele ideeën en legt ook heel mooi het verschil uit tussen kiemen en microgroenten. En ik weet nu waarom mijn sterrenkers altijd mislukt in zo`n glazen schaaltje met een roostertje erop: de zaden hebben een slijmlaagje waardoor ze sneller rotten..niet kiemen maar microgroenten van maken dus. De schrijver gaat uitgebreid in op een veertigtal planten en zaden en geeft ook enkele recepten. Er staan ook tips in om zelf te experimenteren en een hoofdstuk kiemen met kinderen (..) Een super handig boekje, ik ben er blij mee.
Bloeiende prei
Bloeiende snijbiet
Bloeiende ui
Bloeiende Sla St.Antoine
Bloeiende sla Bianchi
Categorie:Groenterecepten Tags:Groenten in de bloei
23-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
21-07-2011
Bietensalade met koolrabi
Uit de smaakmakend ( het blad van de natuurvoedingsspecialist) het volgende beproefde recept.
Al eerder heb ik bietjes in de oven gepoft, maar dat was nog in aluminiumfolie met knoflook en balsamico het zou hier moeten staan.
Dit keer worden de bieten ongeschild gepoft met olijfolie en laurierblad. Heerlijk!!
Verwarm de oven voor op 225 graden. Schep in een ovenvaste schaal 4 tot 6
jonge -goed gewassen- bietjes samen met een à twee eetlepels olijfolie
zout peper en twee doormidden gescheurde laurierblaadjes om.
Rooster de bietjes in ongeveer 45 minuten gaar. Laat ze afkoelen en
snij in vieren. Je hoeft ze niet te schillen, het geroosterde velletje
is heerlijk en een beetje knapperig.
Snipper twee sjalotjes en schep ze om met twee eetlepels rode wijnazijn.
Roer er na 5 minuten 3 eetlepels olijfolie door en doe er wat zout en
peper bij.
Snij 1 koolrabi in blokjes ( het recept gebruikte de koolrabi rauw, ik blancheer hem 1 minuutje en laat dan afkoelen).
Rooster 4 eetlepels quinoa op middelhoog vuur in twee minuten.
Neem ongeveer 300 gram jonge slablaadjes en leg deze in een ondiepe schaal.
Schil de koolrabi op de sla en leg de bietenpartjes erom heen.
Schep de dressing over het geheel en bestrooi het met de geroosterde quinoa.
Als dessert Japanse wijnbesjes met kwark en crème fraîche (samen geklopt)
21-07-2011, 23:01 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
19-07-2011
Komkommer relish met pepertjes
Dit recept komt uit een Amerikaans boek: the Complete book of Home Preserving.
Het is een lekker pittig bijgerecht en een goede manier je overtollige
komkommeroogst weg te werken..zo kan je in de winter nog eens
terugdenken aan de overvloed van de zomer, bij mij groeien in ieder
geval de komkommers zowat de kas uit!
De maten in het boek zijn in cups, ik heb een maatbeker waar cups
opstaan, maar ik zal de maten in liters ( milliliters) geven, ik heb
helaas niets gewogen.
Zorg dat je ongeveer 6 potjes van 200 ml klaar heb staan.
Snij 5/6 geschilde komkommers in kleine blokjes totdat je 2 liter
komkommerblokjes hebt. Doe de komkommers in een glazen of stalen schaal.
Voeg 250 ml in kleine blokjes gesneden bleekselderij toe.
Voeg 500 ml in kleine blokjes gesneden groene en rode pepers toe..je
kunt ook de helft groene paprika nemen en de helft rode pepers. Ik heb
ervoor gekozen de pitjes te verwijderen en vond de "hitte" van de relish
prima zo.
Voeg 250 ml fijngesneden ui toe. Voeg 75 ml zout toe, meng goed, dek af en zet koel weg.
Na 4 uur giet je de groente door een zeef en laat het uitlekken. Spoel goed af met koud water en laat weer uitlekken.
Gebruik je beide handen om zoveel mogelijk vocht uit de groentes te knijpen.Zet afgedekt weg.
Doe 425 ml blanke- of wijnazijn, 175 ml suiker, 2 theelepels mosterdzaad
en 1 theelepel selderijzaad samen in een pan. Breng het onder roeren
aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook. laat de
groente zachtjes koken voor 10 minuten. roer regelmatig.
Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder
de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop ( ik heb gebruikte
en uitgekookte olijvenpotjes gebruikt).
Zet de potjes in een grote pan, giet er heet water bij zodat de potjes
ruim ( minimaal 2 cm.) bedekt zijn en breng aan de kook. Stop eventueel voor het koken oude doekjes tussen de potten als je geen weckketel hebt, de potjes kunnen gaan rammelen en dan stuk stoten. Laat heel zachtjes 10 minuten
koken.
Laat afkoelen en berg de potjes koel en donker op. Zie ook foto van gisteren.
19-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
18-07-2011
Perzikjam met citroenmelisse
Was of schil 1100 gram perziken, haal de pit eruit en snij de vruchten in kleine stukjes. Roer de perziken met één pak 500 gram speciaal-geleisuiker ( 2:1) om en zet een nacht weg op een koele plaats. Hak de volgende morgen zoveel citroenmelisse fijn dat er een halve theelepel overblijft en voeg deze aan het vrucht/suikermengsel toe. Breng de massa aan de kook, kook drie minuten onder voortdurend roeren. Pureer de jam met een staafmixer en giet in schone en hete potten. Maak de rand van de potten schoon en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om, draai ze dan weer terug.
Bij het originele recept was ook nog sprake van rum..een eetlepel of twee/drie zou je dan kunnen toevoegen na het koken. Zelf ben ik niet zó dol op rum dat ik het in de jam ga doen.. Morgen het recept van de komkommerrelish met pepers.
18-07-2011, 18:37 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
13-07-2011
Het milieu..
Drie foto`s met het thema duurzame energie/schoon water: Onderweg naar huis zie ik op steeds meer plekken de windmolens. Ik vind dat tof en heb geen moeite met de "lelijkheid"...Ik realiseer me wel dat er nog tientallen keren meer windmolens moeten komen om ons van veilige energie te voorzien.
Vandaag zat er in mijn mailbox een oproep van Greenpeace om met zijn allen Adidas en Nike op te vragen om niet meer met Chinese riviervervuilers te werken..zie de website van Greenpeace.. toevallig zagen we de Sirius zondag liggen in het IJ.
Zondag hebben we ook bij de Westergasfabriek de Cool Globes bekeken, een tentoonstelling van 50 wereldbollen. Vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en
Nederlandse kunstenaars als een warm pleidooi voor een koelere aarde. Het idee voor Cool Globes ontstond
op het Clinton Global Initiative in 2005. Een openbare tentoonstelling
om het bewustzijn van oplossingen voor klimaatveranderingen over de hele
wereld te vergroten. Gaat dat zien tot eind september!
Categorie:In Nederland Tags:Greenpeace, Chinese vervuilers, schone energie
13-07-2011, 23:43 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)