- 1 stuk runderhaas van 1 kg. - 50 gr. boter - 1 pakje bladerdeeg - peper en zout - 2 sjalotjes - 250 gr. champignons - 4 el gehakte peterselie - 1 eierdooier
De sjalotten snipperen en de champignons hakken.
He vlees rondom bruin aanbakken in hete boter. In de ijskast laten afkoelen.
De sjalotjes, de champignons en de peterselie mengen en kort aanstoven in wat boter, op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen.
Het bladerdeeg uitrollen en het champignonmengsel erover uitsmeren.
Het vlees droogdeppen en het ondersteboven op het champignonmengsel leggen. Het deeg dichtvouwen en lichtjes met eierdooier, losgeklopt met één eetlepel water, bestrijken.
Het vlees ongeveer een half urrtje bakken in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Slaatje van witloof, radicchio en kalfszwezerik (4p)
- 1 kalfszwezerik - 1/2 kg. witloof - 1 radicchio - 50 gr. veldsla - 1 dl. kalfsfond - 4 el witte wijn - bloem - peper en zout - citroensap - olijfolie - boter
De zwezerik enkele uren onder koud stromend water leggen of het vlees heel goed afspoelen. Het vlees vier minuten in ruim kokend water blancheren en laten schrikken in ijskoud water. De taaie vliesjes verwijderen. de zwezerik in een bord leggen, er een doek en een gewicht opleggen en zo in de koelkast zetten. Dit alles liefst een dag op voorhand doen.
Het witloof, de radicchio en de veldsla in reepjes snijden en vermengen met een beetje olijfolie, citroensap en peper en zout.
De zwezerik in plakjes snijden en bestrooien met een beetje bloem, peper en zout. Krokant bakken in een mengeling van boter en olie.
De pan deglaceren met de witte wijn en de kalfsfond, even laten inkoken en op smaak brengen met peper, zout en enkele druppels citroensap.
- 1 griet van 1/2 kg., in vier stukken - 1 bosje platte peterselie - 1 onbehandelde citroen - 4 laurierblaadjes - 4 takjes tijm - 2 el kappertjes - 6 ansjovisfilets - het sap van 1/2 citroen - 4 el olijfolie
De laurier, de tijm, de helft van de peterselie en de in schijfjes gesneden citroen op de bodem van een stoommandje leggen. De stukken vis erop schikken. Het geheel in ongeveer tien minuten gaar stomen.
Intussen de saus maken. De rest van de peterselie samen met de kappertjes en de ansjovisfilets fijnhakken. Dit alles vermengen met de olijfolie, enkele druppels ciroensap en vers gemalen peper (geen zout omwille van de reeds zoute ansjovis).
De saus over de vis gieten en serveren met gekookte aardappelen.
Dat de introductie van een bepaalde soort die uit een vreemde biotoop stamt, in een nieuwe biotoop, schade kan veroorzaken is bekend. Denken we bij ons maar aan het Aziatisch Lieveheersbeestje, in de jaren '80 geïntroduceerd om schild- en bladluizen te verdelgen. Momenteel vormt de soort echter een bedreiging voor zowel de inheemse Lieveheersbeestjes als voor de oogst in de fruittelt. Volgende website wil het onderzoek naar en de kennis over vreemde, invasieve soorten stimuleren en vergroten :
Een site waar alarm geslagen wordt voor de meest bedreigde diersoorten op onze planeet : Edge of existence. EDGE staat voor Evolutionary Dinstinct and Globally Endangered. Op dit moment zijn er 564 EDGE-soorten op de website beschreven :
Nogal actueel met alle heisa over gaten in de ozonlaag : een website over zonnestraling. Met meerdere informatieve dossiers, maar ook met metingen in real time de UV-index in Ukkel, Oostende en Transinne (Wallonië) :