Experimentele fysici zijn tot de conclusie gekomen dat de invloed van materie op neutrino's niet zo miniem is als ze aanvankelijk beweerden. Door middel van de Super-Kamiokande-detector in Japan hebben de wetenschappers waargenomen hoe 's nachts neutrino-oscillaties optreden wanneer de deeltjes zich voortbewegen door de aarde. Neutrino's hebben 3 soorten, in natuurkundig vakjargon smaken genoemd: elektron-, muon- en tau-neutrino's. Indien de partikels onderling veranderen van de ene soort naar de andere, heet dit neutrino-oscillatie.
Nu opperen de fysici dat materie een belangrijke rol zou spelen bij die oscillaties. In de zon worden er een gigantisch aantal van die elementaire deeltjes gevormd die zich wijzigen tot andere smaken in het hete plasma. Enkele transformeren zich dan terug tijdens hun baan door de aarde. 's Nachts werden altijd andere neutrino's geregistreerd dan overdag; dit valt te wijten aan de ligging van de detector ten opzichte van de zon (de partikels moesten 's nachts nog het binnenste van de aarde doorkruisen alvorens ze de hoogtechnologische machine bereikten).
De bevindingen kunnen ondermeer hun bijdrage leveren in het onderzoek naar de omvang van de invloed die materie op de neutrino's uitoefent. Ook kunnen ze worden benut bij iets dat hieruit volgt, namelijk waarom er meer materie dan antimaterie in het universum voorkomt.