Waarnemingen verricht inzake de variatie van smaak bij neutrino's
Fysici hebben voor de eerste maal experimenteel aangetoond hoe neutrino's variƫren van muon-neutrino's naar elektron-neutrino's. De deeltjes onderscheiden zich in 3 smaken: het muon-neutrino, het elektron-neutrino en het tau-neutrino. Neutrino's zijn in staat om een overgang te maken van een bepaalde smaak naar een dergelijke, een zogenaamde neutrino-oscillatie.
De onderzoeksresultaten werden verkregen met behulp van het T2K-experiment, waarbij de Japanse Kamiokande-deeltjesversneller werd benut. Teneinde 22 elektron-neutrino's op te tekenen bij hun aankomst, werd een verzameling muon-neutrino's gelanceerd. Indien er zich geen variatie van smaken voordeed, dienden op de bestemming 6 elektron-neutrino's waargenomen te worden. Hieruit volgt dan ook dat er 16 muon-neutrino's waren die zich transformeerden tot de andere vorm.
Natuurkundigen menen dat bovenstaande bevindingen hun betrekking kunnen hebben tot nader onderzoek naar de donkere materie. Meer bepaald zouden ze dit experiment ook willen uitvoeren met anti-neutrino's, en kijken of deze overeenstemmen, wat betreft neutrino-oscillatie, met de 'gewone' versie van de deeltjes. Het zou een verklaring kunnen bieden voor de talrijker aanwezigheid van 'normale' materie in het universum dan antimaterie.