muurprojectie gemaakt met behulp van 'getemd licht'
Experimentele fysici zijn er in geslaagd een volledig correcte muurprojectie tot stand te brengen met behulp van 'getemd licht'. Door de breking ervan te omzeilen, begrijpen ze beter dan voorheen hoe een complex lichtpatroon ontstaat.
Het experiment is gebaseerd op het principe van de zogenaamde 'caustics'. Dit zijn verschijnselen die enkel maar voorkomen bij stoffen waarvan de moleculen voortdurend in beweging zijn. Bij water bijvoorbeeld, dansen de lichtvlekken zowat op de bodem van het bad waarin de vloeistof zich bevindt. Aangezien water zich continu verplaatst door het bassin heen, lijkt het wel alsof de lichtpatronen willekeurig zijn. Indien licht invalt op een vaste stof, is dit niet het geval en blijven de vlekken permanent op dezelfde plaats.
Wanneer een lichtstraal valt op een ondoorzichtig materiaal, buigt hij af. Deze eigenschap is afhankelijk van de dichtheid en de vorm die de oppervlakte biedt. Laatstgenoemde factoren benutten de wetenschappers om de muurprojectie tot een goed einde te brengen.
De onderzoekers maakten een zeer nauwkeurig reliƫf op een plexiglas-plaat. Op een niet-gelijk verdeelde oppervlakte raken lichtbundels elkaar immers onder verschillende hoeken. Ze zetten vervolgens elk hun eigen baan voort.
Bij een inval van een lading fotonen komen er daaruit heldere en donkere plaatsen voort. En zo werd uitendelijk de tekening geprojecteerd.
Voor de eerste keer studie over dwergplaneet Makemake uitgevoerd
Astronomen hebben voor de eerste keer een studie over de dwergplaneet Makemake tot een goed einde gebracht. Tot hun grote verbazing bleek er geen atmosfeer aanwezig te zijn.
Toen in april vorig jaar de planeet tussen onze aarde en een verre ster terecht kwam, waren sterrenkundigen in staat om ze te observeren en de verandering van het licht waar te nemen. Het object werd in 2005 ontdekt, maar nooit eerder slaagden onderzoekers erin ze te bestuderen.
In het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift Nature wordt een rapport vrijgegeven, waar onder andere de dichtheid, grootte en gebrek aan dampkring wordt vermeld.
Makemake maakt deel uit van de vijf enige dwergplaneten in ons zonnestelsel. De anderen zijn: Pluto, Eris, Haumea en Ceris. Aangezien de grote afstand tot de zon is het er zo'n 240 graden Celsius onder het vriespunt.