Nu we aanbeland zijn bij het einde van 2012, is het tijd om even terug te blikken op het natuurkundig nieuws van het voorbije jaar. Ook maken we ons even vrij om na te denken over belangrijke elementen die verscheidene fysici aan hun laars lapten, iets waarvan gehoopt werd dat het een revolutionaire doorbraak inhield, maar al snel uitdraaide in een grandioze vergissing. Het vooraanstaand wetenschappelijk vaktijdschrift 'Science' maakte er reeds een jaarlijkse gewoonte van om rond deze periode zijn top 10 te publiceren van wetenschappelijke ontdekkingen in 2012. Ik pikte er voor u het belangrijkste uit.
Vooreerst is er de ontdekking van het Higgs- boson, het deeltje waarvan verondersteld wordt dat het andere deeltjes massa geeft. In juli vond er een persconferentie plaats waarin de medewerkers van het CERN het bestaan van het higgs opperden. Wat er toen volgde, was een nooit geziene aandacht in de populaire media voor de fysische werkelijkheid. De experimentele bevestiging van het boson was ineens een feit. Er werd echter geen aandacht besteed aan de analyses die nog volgden. Was dit wel het geval geweest, dan waren die media in staat om te melden dat men het slechts over een potentiële waarneming had. Er moest nog een hoop onderzoekswerk verzet worden. Natuurkundigen kunnen immers nog altijd het tegengestelde bewijzen, of een theorie uit de doeken doen die enigszins verschilt van die van François Englert en Robert Brout.
Verder zijn er nog de Chinese Fysici die waargenomen hebben hoe neutrino's van soort veranderen. In de technische taal hebben ze de parameter thèta één drie gemeten.
Ook heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de landing op Mars voltooid van Curiousity, een mobiel laboratorium die intussen al bepaalde vaststellingen gedaan heeft. Deze zijn trouwens te lezen op physicsblog.
Als laatste is er niet te vergeten de ontdekking van het Majorana- fermion. Wetenschappers concludeerden dat elektronen zich anders gedragen als ze zich in zogenaamde 'nanodraden' bevinden. Dit zou heel gunstig kunnen zijn voor de bouw van een kwantumcomputer. Dit toestel zou meerdere berekeningen terzelfder tijd kunnen uitvoeren, wat er voor zorgt dat hij veel sneller te werk gaat.
Er waren echter niet alleen doorbraken maar ook vergissingen, waar aandacht aan werd besteed in het nieuws.
Zo was men er bij CERN in 2011 van overtuigd dat men neutrino's had aangetroffen die zich sneller verplaatsten dan het licht. Maar door de speciale relativiteitstheorie wordt dit onmogelijk geacht. Naarmate het voorwerp sneller beweegt, vertraagt de tijd in dit voorwerp. Wanneer die snelheid zo'n 300000 km per u.( de lichtsnelheid) bedraagt, staat de tijd dan ook stil. De zogezegde 'vondst' van de fysici werd dan ook dit jaar weerlegd. Er was namelijk een fout in de glasvezelkabel dat het experiment hinderde.