01-05-2016
Lichtbruin brood ( recept van bakker Maarten ) met de hand gekneed
Ingrediënten : 500 gr bloem ( 250 gr witte bloem en 250 gr bruine bloem )
12 gr verse gist ( of 6 gr droge gist )
280 ml water ( op kamertemperatuur )
25 gr boter
7 gr zeezout
Bereiding : Stort de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje.
Giet er water in samen met de gist en begin te mengen. Voeg geleidelijk aan water toe.
Voeg wanneer de grondstoffen aan elkaar beginnen te kleven het zout en de boter in kleine blokjes toe.
Kneed vanaf nu 15' zeer intensief. Voeg geen bloem meer toe maar kneed het deeg voldoende uit.
Laat dan het deeg afgedekt 30' voorrijzen op kamertemperatuur.
Druk het terug plat.
Laat het deeg terug 10' afgedekt rijzen.
Bol het deeg op en leg het in een ingevette broodvorm en laat het 40' afgedekt rijzen.
Je kan het brood vooraleer het in de oven te zetten insmeren met wat water of je zet een kommetje water in de oven tegen het uitdrogen.
Bak het brood 35 à 40' in een oven van 190°C.
Het brood is voldoende gebakken wanneer je na het bakken en ontvormen op de onderkant klopt en het hol klinkt.
Geniet van je vers gebakken brood !
01-05-2016, 17:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
Vispannetje ( recept van Annie ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 1 kg vis ( vb. kabeljauwhaasje, roodbaars, zalm, zeeduivel, ... )
1 kg verse spinazie
2 uien
1 bussel peterselie
300 gr wortelen
50 gr gemalen kaas
250 ml room ( 35% )
1 kg aardappelen ( voor puree vb. bintje, bloemig, ... )
1 koffielepel mosterd ( afhankelijk van de smaak kan je er ook meer in doen )
peper, zout en muskaatnoot
Bereiding : Voor de saus : Stoof de fijn gesneden uien en wortelen in een klontje boter.
Voeg de room toe, de gehakte peterselie ( de volledige bussel ) en de mosterd.
Stoof de spinazie en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Maak een aardappelpuree.
Beboter een ovenschotel.
Leg de aardappelpuree op de bodem, leg de gestoofde spinazie hier bovenop alsook de vis.
Doe de saus over de vis.
Werk af met de gemalen kaas.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 40'
Dit is een overheerlijke schotel !
Smakelijk !
01-05-2016, 17:10 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Rijstpap uit de oven voor 4 pers.
Ingrediënten : 600 ml volle melk
1 vanillestok
150 gr dessertrijst van Bosto
2 eieren gesplitst
40 gr boter
40 gr suiker ( of 20 gr Tagatesse )
poedersuiker
Bereiding : Breng de melk aan de kook met het opengesneden vanillestokje.
Voeg de rijst toe en laat deze op een laag vuurtje koken gedurende 30'.
Vergeet niet af en toe goed om te roeren.
Laat goed afkoelen.
Smeer 4 ovenschaaltjes in met boter.
Klop de boter schuimig met de suiker en roer er de eidooiers door tot een romige massa.
Haal het vanillestokje uit de rijst en voeg het botermengsel toe aan de rijst.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door de rijst.
Schep de rijst in de ovenschaaltjes.
Leg op de rijst een vlokje boter en bak dit 35' in een voorverwarmde oven van 180°C.
Bestrooi naar keuze met poedersuiker.
Smakelijk !
01-05-2016, 16:25 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Dessertjes
Oma's appeltaart met honing
Ingrediënten : 100 gr volkorenbloem
100 gr patisseriebloem
100 gr ongezouten goede boter
3 eidooiers
250 gr ongezoete appelmoes
4 eetlepels honing
3 eetlepels gemalen amandelen
3 grote appelen in partjes gesneden met schil
1 eetlepel lichtbruine suiker
Bereiding : Doe de beide soorten bloem in een kom.
Verdeel de boter in blokjes en wrijf ze met de vingertoppen door de bloem tot het een kruimelig mengsel is.
Klop 1 eidooier los met 2 eetlepels koud water en kneed dit door het kruimelig mengsel tot een samenhangend deeg.
Zo nodig voeg je wat water bij.
Rol het deeg uit voor een taartvorm van 22 cm.
Meng 1 eetlepel van de honing, de appelmoes, 2 eidooiers en de gemalen amandelen door elkaar.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de taartbodem.
Schik de appelpartjes dakpansgewijs over de appelmoes.
Bestrooi de appelpartjes met de lichtbruine suiker.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40'.
Verwarm de rest van de honing en bestrijk de appeltaart hiermee als ze net uit de oven komt.
TIP : Geef bij deze taart een bolletje vanille ijs of stijfgeklopte slagroom !
Dit is pure nostalgie !
Smakelijk !
01-05-2016, 16:13 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Quiche met tonijn
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
250 gr tonijn " in eigen nat " uit blik ( of verse tonijn )
5 tomaten
150 ml room ( min.35% )
1 bosje basilicum
3 eieren
zout en peper
Bereiding : Schil de tomaten, snijd ze in tweeën, verwijder de pitten en snijd de tomaten in blokjes.
Was de basilicum en hak fijn.
Klop de eieren los met de room, basilicum en breng op smaak met peper en zout.
Leg het kruimeldeeg met het bakpapier in een taartvorm.
Verdeel de tonijn over de bodem van de taart, voeg de tomaten toe en giet er het eimengsel over.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40'.
TIP : Deze taart kan je ook eten als hoofdgerecht. Geef er een lekkere salade bij !
Smakelijk !
01-05-2016, 15:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Pompoensoep + spinnenballetjes ( Halloweensoep )
Ingrediënten : 1 pompoen ( butternut )
3 uien
4 wortelen
2 teentjes knoflook
bouquet garni : laurierblaadjes
tijm
peterseliestengels
2.5 liter groenten bouillon
300 gr gemengd gehakt
50 gr zwarte spaghetti ( verkrijgbaar in de Italiaanse speciaalzaken )
Bereiding : Schil de pompoen en snij deze in blokjes.
Snij de uien, de look en de wortelen grof.
Smelt een klontje boter en stoof hierin de look, de ui ,de wortelen en de pompoen.
Giet de groenten bouillon hierover.
Voeg de bouquet garni toe.
Laat de soep 30 min. rustig sudderen.
Verwijder dan de bouquet garni en mix de soep.
Maak de spinnenballetjes : Rol balletjes van het gehakt, doorprik ze met stukjes spaghetti en kook ze gaar.
Doe de balletjes bij de soep.
Een heerlijke soep !
01-05-2016, 14:09 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Madeirataart
Ingrediënten : 500 ml volle melk
3 eieren
200 gr bloemsuiker
105 gr maïzenabloem
1 zakje vanillesuiker
250 gr planta
2 dozen madeirakoekjes
150 gr chocolade : 75 gr zwarte chocolade
75 gr melkchocolade
Bereiding : Breng 500 ml melk aan de kook.
Los de maïzenabloem op in 80 ml melk en voeg dit toe aan de kokende melk.
Als dit koud is voeg je er de boter aan toe. Klop dit goed onder de maïzenapudding.
Voeg er één voor één de eidooiers aan toe en de bloemsuiker en blijf goed kloppen tot alles heel goed gemengd is.
Neem een springvorm van 26 cm doorsnede.
Bedek de bodem en de zijkanten met de madeirakoekjes.
Leg een laag pudding - koekjes - pudding - koekjes ... tot de pudding op is.
Klop het eiwit stijf met de vanillesuiker en voeg hier de gesmolten chocolade aan toe.
Giet deze chocolade over de taart.
Laat de taart een nachtje opstijven in de koelkast.
Heerlijk bij de koffie !
01-05-2016, 13:56 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Dessertjes
Soep au Pistou ( favoriete soep van oma )
Ingrediënten : 3 porei stengels
3 dikke wortelen
3 courgettes
200 gr groene boontjes
200 gr witte bonen ( geweekt in water )
3 ajuinen
2 teentjes look
800 gr tomaten ( verse tomaten ofwel tomatenblokjes )
300 gr gerookt spek ( dik gesneden )
10 verse blaadjes basilicum
2,5 liter groentebouillon
kruidenbouquet : laurier
tijm
peterseliestengels
Bereiding : Kuis de groenten en snij ze in stukjes.
Stoof de ajuin en de look glazig in olijfolie.
Voeg de rest van de groenten toe ( porei, wortelen,courgettes, tomaten ).
Voeg de bouillon toe en het kruidenbouquet.
Als de soep kookt voeg je de groene en de witte boontjes toe alsook het spek.
De soep is gaar als de bonen gaar zijn.
Neem het spek uit de soep, snij dit in kleine stukjes en doe deze terug in de soep.
Haal het kruidenbouquet uit de soep en breng zo nodig op smaak.op smaak.
Doe er de fijngesneden basilicum blaadjes bij.
Overheerlijke soep !!
01-05-2016, 12:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Poreitaart ( oma's recept )
Ingrediënten : 1 vel kruimel - of bladerdeeg
500 gr porei
2 ajuinen
100 gr hespeblokjes
50 gr gemalen kaas
250 ml room ( min. 35% )
3 eieren
peper , zout, muskaatnoot
Bereiding : Stoof ajuin met de porei beetgaar. Laat goed uitlekken.
Klop de eieren met de room los en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm.
Verdeel de hespeblokjes over de bodem en bedek ze met de gestoofde groenten.
Giet het de opgeklopte eieren hierover en doe hierover de gemalen kaas.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40'.
De taart is klaar als het eimengsel goed gestold is.
TIP : Deze taart kan je ook als hoofdgerecht eten. voorzie er dan een lekkere salade bij !
Smakelijk !!
01-05-2016, 11:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Flan Nougatinetaart ( favoriet van de collega's )
Ingrediënten : Bodem : 1 vel kruimeldeeg
Flan : 4 eieren
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
60 gr bloem
500 ml volle melk
Slagroom : 500 ml verse room ( 40% )
75 gr bloemsuiker
Topping : 75 gr breselienne nootjes
Bereiding : Klop de eidooiers en 100 gr suiker op tot een witte massa.
Meng de bloem los met de melk en voeg dit bij het eimengsel.
Klop het eiwit stijf met 50 gr suiker en spatel dit onder het beslag.
Bekleed je taartvorm met het kruimeldeeg.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven op 16o°C gedurende 50 min.
Laat ze eventueel nog iets langer bakken als dit nodig is ( mag niet meer nat zijn bij het doorprikken ).
Laat de taart voldoende afkoelen op een taartrooster.
Klop de slagroom stijf met de bloemsuiker.
Spuit de slagroom op de taart.
Werk af met de breseliënne nootjes.
Heerlijk bij de koffie !
01-05-2016, 11:26 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Recept provençaals brood ( recept van bakker Maarten ) met de hand gekneed
Ingrediënten : 500 gr bloem
7 gr zout
20 gr verse gist
240 gr water
60 gr olijfolie ( je kan ook de olie van de zongedroogde tomaten gebruiken )
75 gr Provençaalse kruiden
100 gr zongedroogde tomaten ( in olie )
100 gr ontpitte olijven ( groene of zwarte naar eigen keuze )
Bereiding : Kneed een soepel deeg van de bloem, de gist, water, olie en als laatste het zout.
De zongedroogde tomaten en de olijven grof hakken en samen met de kruiden kort in het deeg verwerken.
Laat het deeg afgedekt 40' rijzen.
Bol het deeg op en leg het in de ingesmeerde brood bakvorm.
Laat dit deeg ook afgedekt 40' rijzen.
Bestrooi de bovenzijde met een beetje bloem en kruiden. Maak een paar inkepingen op de bovenzijde van het brood.
Bak het af in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 35 à 40'.
Haal het uit de vorm en laat het afkoelen alvorens te snijden.
Dit brood is heerlijk bij kaasschotels !
Smakelijk !
01-05-2016, 00:00 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek