Chocolade brownies
Ingrediënten : 175 gr ongezouten goede boter
300 gr zwarte chocolade in stukjes
300 gr fijne suiker
4 opgeklopte eieren
200 gr zelfrijzende bloem ( vb. Imperial )
25 gr cacaopoeder
Bereiding : Neem een lage rechthoekige bakvorm bekleed deze met bakpapier.
Smelt de boter en de chocolade au bain marie tot het geheel een glad mengsel is. Laat afkoelen;
Na het afkoelen meng je de suiker eronder tot deze volledig opgenomen is.
Voeg de opgeklopte eieren langzaam toe en blijf het geheel goed opkloppen.
Zeef de bloem en de cacaopoeder en voeg dit toe aan het chocolademengsel.
Giet het beslag in de bakplaat.
Bak dit gedurende 20 à 25 min. afhankelijk van je oven.
Laat de koek volledig afkoelen en verdeel in kleine gelijke stukjes ( +/- 24 stuks ).
Voor de liefhebbers kan je er ook gehakte noten vermengen met het deeg ( vb. amandelen, amandelschilfers ,hazelnoten,..... )
Heerlijk gebak bij de koffie !
TIP : Maak een heerlijk dessertbordje een stukje brownie, een bolletje vanille ijs en rode vruchten ( aardbeien, bramen, bosbessen,.... )
Smakelijk !!!
28-04-2016, 00:00 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Categorie :Gebak
26-04-2016
Salade van gerookte zalm met witte chocoladedressing
Benodigdheden voor 10 pers. :
300 gr gerookte zalm
1 Granny Schmith appel ( of een andere harde appel)
2 stronkjes witloof
100 gr rucola ( notensla)
kervel
DRESSING VAN WITTE CHOCOLADE
Benodigdheden :
3 eetlepels water
25 gr witte chocolade
1 sjalotje
1 soeplepel mosterd (zachte)
1 koffielepel wasabipasta
zout
4 eetlepels azijn
15 cl arachdeolie
Bereiding :
Verwarm het water in een pannetje en los er de fijngehakte witte chocolade in op.
Laat dit afkoelen en giet het in de blender.
Voeg alle ingredienten toe, behalve de olie en mix alles goed glad.
Voeg druppelsgewijs de olie toe tot er een gebonden dressing ontstaat en breng verder op smaak.
Als de dressing te dik zou worden kan je er nog water aan toevoegen.
Maak een salade van de gesneden witloof, de appelreepjes en de rucola.
Meng de salade met de dressing.
Verdeel het slaatje over bordjes, beleg met sneetjes gerookte zalm en overgiet met een beetje dressing.
Garneer met een beetje kervel of met peterselie.
Dien op met in de oven verwarmde broodjes.
Heerlijk verrassend voor de feestdagen!!
26-04-2016, 20:32 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Sint jacobsvruchten met appelsausje
Benodigdheden voor 5 pers. :
10 Sint Jacobsvruchten
100 ml visbouillon
100 ml witte wijn
200 ml room ( 35 - 40%)
boter
2 eetlepels appelcompote
peper en zout
1/2 citroen ( uitgeperst )
Bereiding :
De visbouillon en de witte wijn samen met de citroen laten inkoken tot de helft en daarna de room toevoegen.
Doe er de 2 eetlepels appelcompote bij ( liefst zelfgemaakte maar uit een bokaaltje kan het ook ) en roer goed.
Kruid de Sint Jacobsvruchten met peper en zout en bak ze in een hete pan 2 min. aan elke kant.
Serveer ze op een bordje en lepel er wat saus bij.
Geef er geroosterd stokbrood bij.
Dit is een perfect voorgerechtje bij de feestdagen !
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:30 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Minestronesoep
Benodigheden voor 4 liter soep :
4 liter groente- of kippenbouillon
200 gr dikke witte bonen ( 12u laten weken)
300 gr gerookt spek
2 dikke uien
2 teentjes look
3 wortelen
3 selderstengels
4 aardappelen
1 courgette
300 gr erwten
200 gr boontjes
kruidenboeketje : laurierblaadje
peterseliestengel
tijm
60 gr tomatenpuree
600 gr tomatenblokjes
200 gr pasta naar keuze
200 gr parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding :
Verhit de olijfolie en stoof de ui, de look, de fijngesneden selder en worteltjes.
Snij het spek in reepjes en voeg toe alsook het kruidentuiltje.
Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij samen met de geweekte witte bonen.
Bevochtig alles met de bouillon.
Snij de boontjes en voeg bij de soep.
Laat dit een uur op smaak komen op een zacht vuurtje.
Voeg het laatste kwartier de erwten, de fijn gesneden courgette, de klein gesneden aardappelen en de pasta toe tot deze
gaar zijn.
Proef de soep en breng op smaak.
Garneer de soep met fijngesneden peterselie en parmezaanse kaas ( voor de liefhebbers).
Heerlijke soep voor een koude dag !!
26-04-2016, 20:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Soepen
Aspergeroomsoep
Het topseizoen voor asperges is van eind april tot 24 juni .
Benodigdheden :
1 kg witte asperges
2.5 liter kookvocht van de aspergeschillen
2 uien
5 bouillonblokjes
250 ml room ( light 5%)
fijngehakte peterselie
Eventueel 200 gr grijze garnalen voor de garnering maar dat is jullie smaak
Bereiding :
Stoof de uien glazig.
Schil de asperges . Kook de aspergeschillen gedurende 15 min.
Snij de kopjes ( 2 cm ) van de asperges en houd ze apart. Snij de
rest van de asperges in kleinere stukjes en voeg dit bij de uien.
Laat even samen stoven en bevochtig het geheel met het kookvocht van de schillen.
Voeg de bouillonblokjes toe en laat de soep nog 20 min. zachtjes verderkoken.
Kook intussen de aspergekopjes in een beetje water gaar.
Mix de soep, voeg de aspergekopjes en de room toe en werk af met de gehakte peterselie.
Leg in het soepbord eventueel grijze garnalen en giet de hete soep hierover.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Tomaten-linzensoep
Benodigdheden voor 1,5 liter soep :
200 gr wortelen
1 ui
250 gr rode linzen
400 gr verse tomaten
1 liter groentenbouillon
1 koffielepel gedroogde tijm
1 soeplepel gehakte peterselie
olijfolie
Bereiding :
Snipper de ui en fruit hem glazig in olijfolie.
Voeg de fijngesneden wortelen toe. Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes.
Voeg de tijm en de linzen toe en overgiet het geheel met de groentenbouillon.
Laat de soep 40 min. koken tot de linzen gaar zijn.
Voeg de tomaten toe en laat nog 10 min. verder koken.
Mix de soep en garneer met de peterselie.
Is de soep te fel gebonden, dit komt dan door de linzen, voeg dan nog wat bouillon toe tot de gewenste dikte.
Dit is een zeer lekkere soep voor de koude winterdagen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:26 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Zarzuella
Aan deze soep is een beetje werk maar maak een grotere hoeveelheid en
nodig vrienden of familie uit om samen te genieten van deze heerlijke
maaltijdsoep!
Benodigdheden voor 8 pers. :
4 uien
olijfolie
500 ml witte wijn
1 groot blik gepelde tomaten + 1 groot blik water
3 visbouillonblokjes
een beetje saffraan
2 kg mosselen
peper en zout
700 gr gekuiste inktvis
500 gr grote scampi's
100 ml cognac
1 kg stevige vis vb. victoriabaars, staartvis, kabeljauw, ...
4 teentjes knoflook
1 bussel peterselie
Bereiding :
Fruit 2 uien samen met 2 teentjes look in olijfolie. Voeg de helft van de witte wijn toe en breng aan de kook.
Voeg de gepelde tomaten en de saffraan toe alsook het water en de bouillonblokjes en laat dit even verder koken.
Snij de 2 andere uien fijn en ook de andere look en fruit deze ook in olijfolie en voeg de mosselen erbij.
Kruid met peper en zout en kook ze op een groot vuur tot de mosselen open zijn.
Zeef het mosselvocht en voeg dit bij de tomaten.
Kook de inktvis even in de rest van de witte wijn.
Giet ook dit af en doe het vocht bij de tomaten.
Pel de scampi's, verwijder zo nodig het darmkanaal en bak ze 2 min. in de olijfolie.
Blus dit even met de cognac, maar dit is niet nodig als je dit liever niet hebt.
Doe dit vocht ook bij de tomaten.
Voeg de vis toe bij het geheel en laat dit even koken tot de vis gaar is.
Voeg daarna de inktvis, de scampi's en de mosselen toe.
Breng op smaak met de gesneden peterselie, peper en zout.
Serveer met stokbrood en een heerlijk glaasje witte wijn.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:25 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gevulde courgette met lamsgehakt
Benodigdheden voor 4 pers. :
2 tomaten
2 courgettes
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
400 gr lamsgehakt ( dit gehakt zeker nemen voor de lekkere smaak)
1 koffielepel komijnpoeder
peper en zout
200 gr. gekookte rijst
olijfolie
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200°C
Pel en ontpit de tomaten, snij deze in blokjes.
Snij de courgette in de lengte door en verwijder met een lepeltje de zaadjes die erin zitten.
Snij de sjalot en de knoflook fijn en stoof dit samen aan in olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak het goed. Kruiden met peper en zout en komijn.
Meng het gehakt met de rijst en de tomaten en vul er de courgettehelften mee.
Leg ze in een ingeboterde ovenschotel en besprenkel met olijfolie.
Zet 30 min. in de oven.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Everzwijnstoofvlees met chocolade
Benodigdheden voor 4 pers. :
1 kg stoofvlees van everzwijn
2 uien
75 gr fondant chocolade
1 kruidenbouquet : laurier
peterseliestengels
tijm
200 ml room
peper en zout
boter
500 ml wildfond
Bereiding :
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin
is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders
verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur
sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit
nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
P.S.: De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.
Dit gerecht is heerlijk bij de feestdagen !
Smakelijk !
26-04-2016, 20:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Hertestoofvlees met champignons
Benodigdheden voor 4 pers.:
1 kg hertestoofvlees
300 gr boschampignons naar keuze
1 kleine courgette
100 gr witte of rode rozijnen
400 ml rode wijn
2 sjalotten
2 blaadjes tijm en laurier, 2 kruidnagels
1 koffielepel tomatenpuree
1 bouillonblokje ( runds of kruiden)
peper en zout
boter
Bereiding :
Maak een marinade.
Doe het vlees, de wijn, de sjalotten, de laurierblaadjes, de kruidnagels in een kom en laat 1u marineren.
Zet de kom in de frigo.
Haal het vlees uit de marinade en bak het bruin in de boter, kruiden met peper en zout.
Doe er de tijm, de laurier ,de tomatenpuree, het bouillonblokje en de rozijnen bij.
Giet de marinade erbij en laat het vlees een uur en half sudderen op een zacht vuurtje.
Snij de champingnons en de courgette in stukken en bak ze in een beetje boter.
Voeg toe aan het stoofvlees en bind de saus zo nodig.
Heerlijk met aardappelgratin of kroketten.
Lekker bij de feestdagen !
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:15 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Asperges in de oven met gandaham en kaassaus
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 asperges
250 ml kookvocht van de asperges
10 schijfjes gandaham
50 gr bloem
50 gr boter
50 gr gemalen kaas
125 gr raclettekaas
750 ml melk
100 ml room
Bereiding :
Kook de asperges beetgaar, giet ze af en bewaar het kookvocht.
Maak een kaassaus. De boter smelten , de bloem toevoegen en kloppen tot het geheel droger wordt.
Voeg het asperge kookvocht toe samen met de melk ,de room en de gemalen kaas als de saus gebonden is. Kruid met peper en zout.
Rol 3 asperges per schijf gandaham en leg ze in een ingeboterde ovenschotel.
Giet hierover de kaassaus en leg de raclettekaas er bovenop.
Verwarm de oven op 180°C en zet 10 min. voor een korstje. Als het gerecht koud is zet je het 15-20 min. in.
Maak er een lekkere puree bij.
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi's met look en peterselie
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's
20 blaadjes jonge spinazie
4 eetlepels gehakte peterselie
boter
3 teentjes look
375 gr rijst
1 koffielepel currypoeder
300 ml room
peper en zout
Bereiding :
Pel de scampi's, verwijder het darmkanaaltje als dit nodig is,
kruid ze met peper en zout en bak ze mooi aan beide kanten in de pan.
Voeg de gehakte look en peterselie toe.
Kook de rijst. Frituur de spinazie even tot hij krokant is en laat uitlekken op keukenrol.
Verwarm de room met de curry en voeg de gekookte rijst toe.
Serveer de scampi's met de rijst en werk af met de gefrituurde spinazie.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Lasagne met kaas, witloof en hesp
Benodigdheden voor 5 pers. :
200 gr belegen kaas
8 stronken witloof in grove stukken gesneden
8 sneetjes beenham ( voor de lekkere smaak )
1 pak lasagneblaadjes vb. Barilla, Panzani, ...
500 ml halfvolle melk
1 soeplepel bloem
boter
peper, zout en nootmuskaat
100 gr gemalen gratinkaas
Bereiding :
Smelt de boter en bak hiermee de witloof lichtbruin en laat verder garen op een klein vuurtje.
Smelt boter en voeg al roerend de bloem toe.
Als de bloem korrelig wordt voeg je de melk toe en blijf je stevig verder roeren tot het een gebonden saus is.
Roer er de belegen kaas door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg op de bodem lasagnevellen. Beleg verder met de witloof, ham en kaassaus.
Herhaal dit een paar keer en eindig met de gemalen kaas.
Bak de lasagne 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.
Serveer met brood.
TIP : Je kan de witloof en de hesp ook vervangen door gebakken fijngesneden champignons, ananas en gebakken kippeblokjes.
Heerlijk in de zomer op het terras !!
Maak de lasagne een dag op voorhand zodat de lasagnevellen het vocht van de groenten goed hebben opgenomen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi diabolique
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's ( zonder darmkanaal )
3 sjalotten
2 teentjes look
curry - en paprikapoeder
150 ml ketchup
150 ml witte wijn
250 ml room
4 tomaten
bieslook
olijfolie
peper, zout
Bereiding :
Verwarm de olijfolie en stoof de sjalotten met de look.
Voeg 1 koffielepel curry - en paprikapoeder toe en doe er ook de ketchup bij.
Blus het geheel met de witte wijn, voeg de room toe en laat even inkoken.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kruid ze met peper en zout en bak ze 3 min. aan iedere kant in olijfolie.
Pel de tomaten en hak ze fijn.
Voeg ze bij de saus en werk af met fijngesneden bieslook.
Serveer met een lekkere pasta.
TIP : Je kan dit gerecht ook als voorgerechtje geven maar voorzie
dan 3 scamp's/ pers. en serveer met brood. Als hapje zou dit ook nog
kunnen, opgediend in een glaasje !!
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:46 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Varkensribbetjes zoet-zuur (familiereceptje)
Benodigdheden voor 5 pers. :
1.5 kg gevleesde varkensribbetjes ( de gewone ribbetjes hebben heel weinig vlees)
500 ml ananassap
300 ml tomatenketchup
350 gr dikke zoet zure ajuintjes
kruiden voor stoofvlees
peper en zout
laurierblaadjes
water
Bereiding :
Neem een grote stoofpot en bak de ribbetjes aan in een beetje boter.
Voeg de kruiden voor stoofvlees toe alsook de laurierblaadjes.
Bevochtig het geheel met water ( de ribbetjes moet net onder staan ).
Voeg de ketchup toe en laat het geheel 1 u zachtjes stoven ( regelmatig omroeren ).
Het laatste kwartier doe je hier de zoet zure uien bij en het ananassap.
Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.
Eventueel de saus een beetje binden.
Heerlijk met frietjes of pasta.
26-04-2016, 18:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek